Model volně létajícího vrtulníku Pirueta
Model volně létajícího vrtulníku Pirueta
Pánové, kdo máte tento motor, mohl byste sem prosím někdo napsat, jakou má hmotnost, případně max otáčky. Chtěl bych si zkusit postavit tuhle sranda věc, ale raději použiji ekvivalent s brushless elektromotorem. Tak přemýšlím, jestli je to možné a jak to vymyslet, aby byla hmotnost podobná. Jena 1 ccm + nádrž s palivem vs elektromotor + aku + regl + přijímač. Aku klidně použiji nějakou 3čl. 350mAh, přijímač nějaký nejmenší, co mám. Stačí 1. kanál.
edit jyrry : vzniklo oddělením z vlákna viewtopic.php?f=8&t=73181
edit jyrry : vzniklo oddělením z vlákna viewtopic.php?f=8&t=73181
Re: Jena DDR
No nevím, nějak si moc neumím představit, jak budeš mít na tom rotoru, kolem motoru naskládanou veškerou elektroniku, včetně baterek a všechno to bude rotovat. 
Hodlám to pořádně přidělat.
Rotace elektrosoučástkám snad nijak nevadí. Jen to musím dobře rozložit a vyvážit, ať to nehází. Zatím jsem ve fázi vymýšlení a proto potřebuji ty údaje, abych si rozmyslel, zda to půjde. Mám sice doma zatuhlou Mk17, ale ta neběžela 25 let. A také se mi už nechce moc patlat s palivem. A možnost na vysílači stáhnout plyn a posadit to autorotací, když to letí do stromů, také není k zahození.
Taky nebude jednoduché jak to řídit, když bude všechno rotovat. To by se tam musel asi udělat taky nějaký obrácený kolektiv, jako na vrtulníku. Jsem zvědavý co vymyslíš. 
Já to ale nechci řídit, nechám to jako volňásek, jako originál. Jen tam musím dát přijímač s reglem, protože nevím, jak zapojit samotný brushless motor s aku + nějaký časovač? To mají spíše zmáklí elektro-volňáskáři. Bonus přijímače ještě je, že mohu ovládat otáčky a řídit si tak čas ve vzduchu a případě nouze ho nechat přistát. Do přijímače zapojím pouze jeden kanál - regl do trojky.
- JosefSvejk
Ty časovače používají upoutanci. Jyrry tady, myslím, předváděl nějaký svůj výtvor.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Jó, ten přijímač s reglem by asi byl lepší, než jenom časovač. Baterku ale asi budeš muset rozebrat na jednotlivé články, aby se dala rozložit váha souměrně kolem osy.
Ano, o tom jsem uvažoval, ale ještě pořád nevím celkovou hmotnost a výkon pohonu, abych se rozhodl, které komponenty použít. Nejvíc budu šetřit na aku. Stačí, když to poletí cca minutu až dvě.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
MGM Compro ing Dvorský mi kdysi přeprogramoval sérii modelářskejch reglů TMM8024 z pulzního RC řízení na senzorový magnetický zapínání a vypínání motoru a dvou senzorů s funkcí regulace otáček 32 kroků, jedním přidávat, druhým ubírat. Nastavení otáček si to pamatovalo i po odpojení baterky od reglu. Vzpomínám, že mluvil i o možnosti do toho zabudovat nastavení času, po který bude motor běžet. Nojo, ale ty jeho regly jsou jiná hladina než čína.
Jirka
Jirka
Beru to spíše jako lehce nízko nákladovou srandu z věcí, co dům dá. A pokus, zda je to schopné letu.
Kraťas píše:Ano, o tom jsem uvažoval, ale ještě pořád nevím celkovou hmotnost a výkon pohonu, abych se rozhodl, které komponenty použít. Nejvíc budu šetřit na aku. Stačí, když to poletí cca minutu až dvě.
Mám to doma postavené, původně na Jenu 1cm3, později na OTM-Stryž 1,5cm3 a nakonec v současnosti na MVVS 1,5D.
Aby to letělo, tak motor, s nádrží, vrtulí a s vyvažovacím závažím by se měl vejít cca do 110-130g.
Otáčky na vrtuli 7x4" cca 12 tisíc. Vrtuli nezmenšuj, vyššími otáčkami nic moc nedocílíš, větší a těžší vrtule vyvine větší reakční moment a ten potřebuješ na roztáčení rotoru.
Letový čas je dobré omezit na 1 minutu, aby to neuletělo moc do strany a ani zbytečně vysoko nevyletělo. Přece jen je to poletující rotor, navíc neřízený, takže strach z úrazu mám vždy značný. Ne ze svého, já ten model bedlivě sleduji, ale z nic netušícího kolegu/diváka který nemusí dávat pozor a dívat se úplně jinam. Takže pouštěj to >100m od lidí.
Tady jsou fotky mé Piruety:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Nádhera, je to krasavec. Děkuji za informace.
To jsem přesně potřeboval vědět. Kvůli bezpečnosti si právě dost slibuji od RC řízení otáček.
Je možné ho vidět někdy v akci - YT nebo na vlastní bulvy? Ještě jednou díky.
Je možné ho vidět někdy v akci - YT nebo na vlastní bulvy? Ještě jednou díky.
-
JardaRůžička
Jakkoli mám spalováky v oblibě, tohle by asi nepřineslo ovoce. Ne pro těch 25 let, to by asi rozhýbat šlo, ale ta Mk-17 váží asi dvakrát tolik než původní Jena1 (jestli to není přesně, tak mě nechytejte za slovo).Kraťas píše:Mám sice doma zatuhlou Mk17, ale ta neběžela 25 let.
S MK-17 není u Piruety ani tak problém s hmotností (díky výrazně vyššímu výkonu by šlo mírně zvětšit rotor a určitě by to pak sneslo i pár gramů navíc), ale spíš s tím jeho zadním sáním.
Nedovedu si představit jak by se takový motor dal rozumně namontovat na tu rotorovou hlavu, když sací difuzér karburátoru směruje dozadu, takřka do osy otáčení rotoru.
Pokud by se to víc zvedlo, tak pak by to celé bylo strašně vysoké a mohl by nastat problém se stabilitou
, která ani u původní Piruety s Jenou-1 nebo MVVS-1,5 není nic moc.
Dle mne nejlepší volba pro pohon je MVVS 1,5D, která je dokonce o něco lehčí než mnohem slabší Jena-1. Nebo i vhodný elektromotor, ovšem to už není to pravé retro.
Já proto stále lpím na detoňáku, i protože každý start s Piruetou, co dělám v poslední době, je především společenskou záležitostí.
Ono to ani bůh ví jak nelétá
, ale vydá to dost zajímavého jekotu a taky ta vůně éteru - prostě člověk si přitom zavzpomíná na mládí. 
Dle mne nejlepší volba pro pohon je MVVS 1,5D, která je dokonce o něco lehčí než mnohem slabší Jena-1. Nebo i vhodný elektromotor, ovšem to už není to pravé retro.
Já proto stále lpím na detoňáku, i protože každý start s Piruetou, co dělám v poslední době, je především společenskou záležitostí.
Bohužel video, kde já pouštím Piruetu - nemám.
Určitě jsem byl několikráte natáčen kolegy, ale žádné video se ke od nich mne nedostalo.
Taky jsem trochu hledal, ale samostatné vlákno o volném vrtulníčku Pirueta jsem nikde nenašel. Jen několik zmínek o ní v různých vláknech - většina byla stejně ode mne
i s opakujícími se fotkami.
Možná by bylo dobře, kdyby moderátor konec tohoto vlákna oddělil od vlákna Jena DDR, poněvadž tam už vůbec nejde o motor Jena ale o ten vrtulníček. Navíc, původní vlákno se netýká Jeny-1, ale větší Jeny-2,5 nebo Jeny-2.
Tak tady dávám odkazy na příspěvky, kde jsou zmínky o Piruetě.
viewtopic.php?f=40&t=70446&start=30#p1189355
viewtopic.php?f=8&t=67456&start=45#p1141875
Tohle se týká odkazu na stránky Zdzd, kde se o Piruetě zmiňuje:
viewtopic.php?f=17&t=6953&hilit=phoenix&start=1305#p1180340 viewtopic.php?
Tohle se týká provozu volných vrtulníků s ohledem na legislativu (Doplněk-X)
viewtopic.php?f=136&t=62338&hilit=podpis&start=240#p1204376
A tady je video na něco podobné, ale už aj s RC ovládáním https://www.youtube.com/watch?v=Gb2Cj3epam
A tady je o tom pokec na RCmanii viewtopic.php?f=109&t=77889
Mám taky digitalizovaný-skenovaný plánek Piruety a z něj i popis stavby v *.txt souboru.
Taky jsem trochu hledal, ale samostatné vlákno o volném vrtulníčku Pirueta jsem nikde nenašel. Jen několik zmínek o ní v různých vláknech - většina byla stejně ode mne
Možná by bylo dobře, kdyby moderátor konec tohoto vlákna oddělil od vlákna Jena DDR, poněvadž tam už vůbec nejde o motor Jena ale o ten vrtulníček. Navíc, původní vlákno se netýká Jeny-1, ale větší Jeny-2,5 nebo Jeny-2.
Tak tady dávám odkazy na příspěvky, kde jsou zmínky o Piruetě.
viewtopic.php?f=40&t=70446&start=30#p1189355
viewtopic.php?f=8&t=67456&start=45#p1141875
Tohle se týká odkazu na stránky Zdzd, kde se o Piruetě zmiňuje:
viewtopic.php?f=17&t=6953&hilit=phoenix&start=1305#p1180340 viewtopic.php?
Tohle se týká provozu volných vrtulníků s ohledem na legislativu (Doplněk-X)
viewtopic.php?f=136&t=62338&hilit=podpis&start=240#p1204376
A tady je video na něco podobné, ale už aj s RC ovládáním https://www.youtube.com/watch?v=Gb2Cj3epam
A tady je o tom pokec na RCmanii viewtopic.php?f=109&t=77889
Mám taky digitalizovaný-skenovaný plánek Piruety a z něj i popis stavby v *.txt souboru.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 07.03.2017 18:05, celkem upraveno 1 x.