Mini H FPV quad 250

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
spawn78
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini H FPV quad 250

#2941 Příspěvek od spawn78 »

Ahoj všichni, položím svůj dotaz v tomto vlákně(doufám že sem zapadá).
Mám Quad 250, FC SP Racing F3 Acro, Regly s DSHOT podporou.
Jsem začátečník v kopterách, tak zatím lítám hodně vysoko a opatrně :D
Mám FW 3.1.3 Betaflight - všechno funguje dobře, jen si chci ujasnit pár věcí.
Zatím lítám mody Angle a Horizont(trochu acrobatím) na AirMode zatím nejsou ruce(občas přepnu hned při problému zpět na gyro :oops: ).

1. Dotaz: V základním konfigu je možnost Always Airmode, tam kde je Telemetry, LedStrip, Blackbox atd.
Chápu mód Airmode takto - spolupracuje s akcel. a v akrobatických obratech sám řídí plyn(nemusíte ubírat třeby v roll - ověřeno v praxi). Netušíte zda, když je tato volba povolena a mod Angle čili stabilizuj zda to lze kombinovat?
Mě se to v praxi chová tak 1/2 přijde mi, že je to spíš na ruce ve větším náklonu kolem horizontu to drží stabilně pak už to neřeší a musím kontrovat.
2. Dotaz: Netušíte co by mohlo být za příčinu: Vystoupal jsem do cca 100metrů ubral plyn na 0 (volnoběh) nechal padat jako kámen k zemi a v cca 2 metrech přidal a zastavil.Tohle mi fungovalo s CC3D a horšíma reglama v řežimu PWM bez problému.
Teď jsme přešel na nadupané rychlé řešení lepší bord, Dshot, lepší vrtule a stejný manévr skončil zhroucením do sněhu cca z 10metrů - přestala deska stabilizovat a šel jak po křídle na zem. Nic se nestalo jen je všude sníh a ten se moc s eletroniku nemusí. Vše přežilo, ale dobrý pocit jsem z toho neměl. Bylo to na starším FW 3.1.0. Je to v modu Angle.

Děkuji za vaše postřehy s pozdravem PV.
ondrascz

#2942 Příspěvek od ondrascz »

spawn78 píše:...na AirMode zatím nejsou ruce(občas přepnu hned při problému zpět na gyro :oops: ).

AIR neni ACRO! AIR znamena, ze PID kontroler jede i pri nulovem plynu. Gyro je v cinnosti vzdy. Tve oblibeme mody ANGLE a HORIZON vyuzivaji navic i akcelerometr. ACRO je vlastne zadny mod, resp. mody vypnuty.

spawn78 píše:1. Dotaz: V základním konfigu je možnost Always Airmode, tam kde je Telemetry, LedStrip, Blackbox atd.
Chápu mód Airmode takto - spolupracuje s akcel. a v akrobatických obratech sám řídí plyn(nemusíte ubírat třeby v roll - ověřeno v praxi). Netušíte zda, když je tato volba povolena a mod Angle čili stabilizuj zda to lze kombinovat?
Mě se to v praxi chová tak 1/2 přijde mi, že je to spíš na ruce ve větším náklonu kolem horizontu to drží stabilně pak už to neřeší a musím kontrovat.

Vsecko je jinak. Viz. popis AIRu vyse. AIR nijak nespolupracuje s akcelerometrem, nijak sam neridi plyn. Poznatek, ze neni treba ubirat v rollech je uplne lichy. AIR je mozno kombinovat s ACRO i se stabilizovanymi rezimy.

spawn78 píše:Vystoupal jsem do cca 100metrů ubral plyn na 0 (volnoběh) nechal padat jako kámen k zemi a v cca 2 metrech přidal a zastavil.Tohle mi fungovalo s CC3D a horšíma reglama v řežimu PWM bez problému.
Teď jsme přešel na nadupané rychlé řešení lepší bord, Dshot, lepší vrtule a stejný manévr skončil zhroucením do sněhu cca z 10metrů - přestala deska stabilizovat a šel jak po křídle na zem.

Pokud to bylo bez AIRu, tak behem padu nejel PID kontroler. Tesne nad zemi pri pridani plynu to zkusil. Je ale mozne, ze se nakumulovala nejaka chyba a pokus to srovnat skoncil padem. Tezko presne soudit bez dalsich podkladu (BB log apod.)
spawn78
Kontaktovat uživatele:

#2943 Příspěvek od spawn78 »

Děkuji moc za vysvětlení. Zatím nemám moc nalítáno a natestováno.
Asi mne zmátlo, že je airmode dostupný v modech a ještě v centrálním konfigu (Alway airmode).
tomas1987

#2944 Příspěvek od tomas1987 »

Pánové o víkendu jsem byl lítat s Danem v Praze a narazili jsme na jednu věc, co se nám stala oboum.
Do středy jsem lítal s T9x a module XJT frsky. Všechno bylo OK a koupil jsem Taranise plus (pákovka, pultovky nedávám na ruce). První letěl Dan (oba máme taranis (on měl ten nový Q7. Oba máme X4R-SB ( a já mám navíc zapojené anpěťové čidlo), SPracing F3 desku. Po vzlétnutí a blbnutí v ANGLE vše ok. Pak přepnul na HORIZON a copter se skácel k zemi v kotrmelcích. Nereagoval na plyn, změnu modu, zamknutí. po celou dobu telemetrie nenahlásila výpadek.

Pak jsem letěl já, pár minut poletoval na ANGLE a pak přepnul na HORIZON. Copter udělal naprosto to samé a skácel se k zemi stejně. Telemetrie nic nehlásila a kopter rotoval k zemi. Odskákali to motory a vrtule.

Na tohle místo chodí létat často a ještě se mu to nestalo. Napadá někoho něco? Log z telemetrie bohužel není a ani z RJ není nic. V ruce se vše tváří OK :-(
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
Amper

#2945 Příspěvek od Amper »

Pokud to byl prvni let po vymene radia tak bych doporucil podivat se na nastaveni centraze atd.... rc soupravy. Vzhledem k tomu ze to delalo jen v Horizon tak je mozne ze jsou nejak posunute stredy
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
tomashr

#2946 Příspěvek od tomashr »

Jednoznačně připojit copter k počítači, otevřít v CF/BF záložku receiver, která zobrazuje co leze z RX a procvakat na vysílači všechny kombinace spínačů. Pokud při přepnutí Angle-Level někam skočí i jiná hodnota než patřičný AUX, tak je to jasné a je třeba najít chybu v nastavení programu ve vysílači.
Pokud ne, tak pak má cenu hledat další možnosti, ale první krok na 100% tohle.
tomas1987

#2947 Příspěvek od tomas1987 »

Tohle vse vyzkouseno a vse se chova naprosto korektne.

Sent from my iPhone and I will remove the signature
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#2948 Příspěvek od Dejfak »

Zkus v záložce pid nastavit na Horizont a Angle 25, místo těch 50 co tam jsou.
Není to tedy odpomoc, ale na ty stabilizováné módy nelétejte.
Šíleně to kazí ruce, když se k té stabilizaci budeš pořád vracet, tak to do ruky nikdy pořádně nedostaneš. To radši padat a pořád to zkoušet než stabilizaci. Opravdu, nechte si poradit, nelétejte na to.
Doporučuji vypnout akcelerometr a prostě to drtit bez stabilizace.
Opravdu se to vyplatí, čím víc budeš tu stabilizaci využívat, tak 2x tak hůř se ti bude učit Acro. Znám lidi co se z té stabilizace nikdy nedostaly. A posun je pak nulový a učení na Acro stále těžší.
Jinak při zapínání je dobré koptéru položit na rovinu.
Aby se vše skalibrovalo.
Není dobré připojit baterii a koptéru otáčet.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
tomas1987

#2949 Příspěvek od tomas1987 »

Tak copteru doted pripojuju v ruce. Koukám že tohle je teda velká chyba.
Co se týče modu, lítám na air/acro, horizon používám na poletování kolem sebe a angle na přiblížení a přistání bez brýlí.
tomas1987

#2950 Příspěvek od tomas1987 »

Tak jsem copter rozebral při výměně motorů, znovu složil, flashnul na poslední FW a od té doby létám ve všech modech a bez problémů.
Amper

#2951 Příspěvek od Amper »

ma hmotnost aku a tudiz pomer vykon/hmotnost nejaky zasadni vliv na letani v akro modu ? Je me jasne ze to pak neni takovej drak ale jde me vylozene o to zda tam neni nejaky problem
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
ondrascz

#2952 Příspěvek od ondrascz »

ano, ma zasadni vliv.
Minno

#2953 Příspěvek od Minno »

fuu tak toto vlakno je pekne dlhe. pridam moju 220tku, momentalne cakam na suciastky. presiel som z TBS Discovery..
objednane:
- QAV-R 220mm carbon 4mm frame
- Racestar 2205 2300kV
- King Kong 5x4x3
- Racestar v2 30A BlheliS
- Matek PDV+OSD
- SP racing F3
- Foxeer HS 1177
- eachine Video TX
- eachine goggles D2 VR
- Frsky D8R II Plus PPM flashed receiver
- Turnigy 9xR + Voice + Frsky telem DJT+ taranis gimbals
- Sj4000
- multistar 1400 4s65C
- turnigy graphene 1300 4s65C

chcem sa spytat co vsetko musim nastavit/flashnut ? ESC, F3? na co si dat pozor este pred prvym letom ? poprosim napiste v bodoch co vsetko musim absolvovat, chcem sa riadne pripravit na prvy let.. toto uz nieje TBS s Nazou :)

Pripadne je tu niekto z Bratislavy kto lieta acro s miniquadom ?

dakujem
Amper

#2954 Příspěvek od Amper »

Tyrant je na ceste a zacnu trenovat acro :-) a ma par dotazu.

1. je nejaky doporuceny uhel kamery pro zacatek v acro ?
2. Muze byt F4 deska pridelana natvrdo ? Je to cina z BGcka s MPU6000 a F405, AirbotF4 target u BF
3. Kam doporucujete dat reglery - na ramena (tlustej uhlik) nebo je naopak nacpat do stredu coptery

A jeden obecny - jak velky vliv bude mit na litani to ze je deska F3 vs F4 ? Mam tu totiz jednu F3 atd... tak uvazuju o druhem stroji.
nuku

#2955 Příspěvek od nuku »

IMHO
1. neni. litam pomalu na tesnem prostoru mam ji temer rovne. litam rychle mam ji nahoru klidne 45stupnu a vic
2. muze ale nemusi ;-)
3. na ramenou se lip chladi ale v trupu je hmota vic u stredu. jenze dneska regly vazi 6-8g a skoro netopi takze je to individualni rozhodnuti

f4 deska je rychlejsi takze kratsi loop a rychlejsi cteni dat z gyr, taky dokaze vypocetne obslouzit vic veci bokem. jenze kdyz k tomu nebudou dostatecne rychly regulatory tak je ta vyhoda kratkyho loopu stejne k nicemu a ve vysledku se bude jen obtizneji ladit.

btw nemohl bych se nekdy stavit na kus reci?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“