3D tiskárny v modelařině - III

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

#211 Příspěvek od Amper »

vsude je ze vlhkost skodi takze cim mene tim lepe. Myslim ze presusit to snad nejde.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
bv9
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od bv9 »

No to je právě ten problém všeobecné formulace. Ale kde je ta hranice, kdy může být člověk relativně v klidu a kdy už musí přemýšlet nad řešením vlhkosti? Je to 30,40,50%? Je to stejné, jako když někomu řekneš, nejezdi rychle a nebo můj nejmilovanější nápis na obchodě příjdu hned a za dvacet minut tam je pořád :lol: :lol: :lol: Proto by mě ta hranice a nejsem určitě sám, zajímala :-)
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
milos3000

#213 Příspěvek od milos3000 »

Pri beznych izbovych podmienkach do 60% vlhkosti neni treba riesit nic.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od jyrry »

:? :? :?
Tak jak to teda opravdu je?
Mám stavět vodo/plyno-těsnou komoru nebo to v suchým panelákovým bytě nemám řešit?
jyrry.webnode.cz
milos3000

#215 Příspěvek od milos3000 »

Mam tu este 2 kotuce ABSka co boli ku tlaciarni 'gratis' a za nejaky mesiac budu mat 2 roky.

Skladovane v kartonovej krabici na zemi pod stolom bez obalu, tak som skusil vytlacit nejake
testovacie kocky a vysledok je taky isty ako pred dvoma rokmi a to zijem v IRL kde je vlhkost
celorocne vyssia, ti co boli vedia..

Prakticky som zatial nepozoroval zmenu v kvalite ziadneho filamentu ktory som mal/mam...

Tak nech si urobi predstavu kazdy sam
Amper

#216 Příspěvek od Amper »

Osobne bych to v panelaku neresil. Ja mam problem s filamentem ktery jsem nechal sice v bedne ale (idiotsky) jsem misto silicagelu pouzil slane pytliky do odlucovacu vlhkosti.

Takze se voda odloucila (no, 2m od te bedny je akvarko :-D takze to neni az takove prekvapeni ) a byla na dne te bedny. No a tisk z matrose co byl nahore (o tom co v te vode lezel nemluvim) byl proste divnej.

Resp. ono to vlastne tisknout slo, protoze jsem tisknul masivnejsi veci, a bylo to jen na povrchu takove matne (asi jak se voda vyparovala) ale treba tenkovrstvy tisk letadla by z toho nesel ani nahodou.

Takze je potreba to resit jako vsechno - rozumne :-D

Do bedny ano protoze to resi aj problem prachu. Pokud mam v mistnosti kde tisknu akvarko tak do bedny nejaky pohlcovac a bednu utesnit nezaskodi (akvarko zvedne lokalne vlhkost i v tom panelaku) protoze filament je od vyroby suchej takze spis vlhkost nasaje. V pripade ze to nebude v bedne tak bych dal na tiskarnu urcite prachovku aby bordel nesel do extruderu.

No a v pripade ze ma clovek podezreni ze je to "divne" tak poslat manzelku na kafe ke kamosce a filament fouknout do trouby na vysuseni.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#217 Příspěvek od jyrry »

Tak to mam kliku ze nemam akvarko ale terarko a ze manzelku nemusim nikam posilat, tohle by pochopila 8)
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od TomasC »

Používám doma toto: http://www.conrad.cz/digitalni-teplomer ... la.k646304
Ale mám tam natvrdo připájenou tužkovou baterku = roky činnosti.
AndroidCZ

#219 Příspěvek od AndroidCZ »

jyrry píše::? :? :?
Tak jak to teda opravdu je?
Mám stavět vodo/plyno-těsnou komoru nebo to v suchým panelákovým bytě nemám řešit?

Tohle bych řešil až zjistíš že vlhkost je opravdu problém. Obecně nepoužívaný filament je vhodné mít trošku chráněný, protože:
– vlhkost (ale myslím že za normální situace to problém prostě není)
– prach (to je větší problém, kdo má doma "prašno", tak to může ovnivnit kvalitu tisku –> prach se se strunou bude cpát to hotendu)
– UV záření (pokud bys měl filament "vystavený" za oknem na slunci a měl malou spotřebu, tak ti může UV zářením trochu degradovat, hlavně ABS)

Osobně box na tiskárnu mám, nicméně hlavně z důvodu eliminace "smradu" a hluku. A filamenty mám v boxu, takže jsou vysušené tak na 20% vlhkost.
guchar

#220 Příspěvek od guchar »

Odpověď není jednoduchá. Filamenty z různých materiálů se vůči vlhkosti chovají (pohlcují ji) různě.
Pro tisk (doba tisku řádově hodiny) vyhoví vlhkost vzduchu: od 20 do 60 %.
Skladované (zjednodušeně řečeno) co nejmenší, volně ložené v boxu pod 20 %.Nepoužívané zatavené v igelitu.
(V uzavřeném obalu, s malým objemem, bude vlhkost postupně klesat, k nějaké limitní hodnotě.)
dt

#221 Příspěvek od dt »

jyrry píše:...

Problém je to hlavně u filamentů na bázi nylonu. Tam je to velký problém. Ale jinde jsem nikdy na problém s vlhkostí nenarazil. Žiju v RD a podle centrálního vlhkoměru je tu cca 50% +- autobus podle počasí. Filamenty skladuju tak, že mám normálně rozbalené cívky naházené na dvou hromadách (jedna ABS, druhá PLA). Nejstarší cívka má půl roku. Prach řeším malou prachovkou s molitanem na vstupu do extruderu.
bv9
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od bv9 »

Takže vlastně závěr je, že řešit vlhkost v normálních domácích podmínkách je zbytečné :wink: , pokud se filament neskladuje v nevytápěném sklepě na brambory :lol: :lol: :lol:
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
Amper

#223 Příspěvek od Amper »

tak filament mame vysuseny a muzu hodit dotaz z jineho soudku :-)

Na co si dat bacha pri tisku z Flexu ? A muzu tisknout na Kores ?

Tisknout budu kolecka na Stearmana a pak i nejake svoje veci (na ktere si vypujcim nastaveni od Stepana :-D )

Extruder je 3Draty hybrid takze PTFE trubicka pres celou delku heatbreaku, mechanicky je to standardni Rebel II. Material je nejaky Eco3D (prej CZ firma) cerny flex. Bylo to jedine co jsem nasel skladem, v cerne , za rozumnou cenu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od Celeron »

Když jsem tiskl kola na F1, měřítko 1/10 tak stejně na Koresku jako PLA bed 70, jen vypnutý retrakce. Čím míň infill, tím jsou gumy měkčí, kór když dáš 2D honeycomb. Ale bacha, když dáš infill moc málo (u Slic3r pod 15%), nechce se pořádně zavírat top. Dvě vrstvy 0,4 mm mě nestačily, se třema už byly gumy dost tvrdý.
Jirka
dt

#225 Příspěvek od dt »

Vypnout retrakce a všemožně se snažit o konstantní tlak v trysce. Já jsem dosahoval nejlepších výsledků, když jsem všechny tiskové pohyby dělal stejnou rychlostí (jak perimetry, tak infill, supporty, bridge, všechno). A díky vypnutým retrakcím je potřeba se snažit o co nejrychlejší přejezdy, jinak to bude vlasaté jaxviňa. Ono to teda bude vlasaté i tak, ale vlásky budou tenčí. ;-)
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“