3D tiskárny v modelařině - III

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Amper

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#181 Příspěvek od Amper »

Stepane, myslis ze kdyz tisknu v pohode z vasich kodu tak muzu pouzit nastaveni pro nejakeho Prusu ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od stepacz »

můžeš akorát je potřeba vyhodit v záložce script to co maj ve startu a nechat tam jenom G28 (maj tam pár scriptů, který jedou jenom s origoš průšou) na to pozor...
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od stepacz »

to dt:
Takže si nastavuješ vlastní akceleraci, která nahradí nastavení ve firmwaru tiskárny?
dt

#184 Příspěvek od dt »

stepacz píše:to dt: Takže si nastavuješ vlastní akceleraci, která nahradí nastavení ve firmwaru tiskárny?

Výchozí akcelerace tiskárny je zpravidla tak vysoká, že jako by ani nebyla. Při rychlejších pohybech resp. změnách směru těch pohybů dochází k rázům v konstrukci a v lepším případě tím trpí jenom kvalita výstupu (např. se dělají vlnky kolem vertikálních hran), v horším případě to je tak prudké, že to neutáhne motor a posune se vrstva.

Když jsem koupil MK2, tak spolu s ní jsem stáhnul nastavení Slic3ru od Průši a tam jsem si všimnul, že to mají upravené a že to díky tomu tiskne skoro až sametově klidně (bohužel se to negativně projevuje na délce tisku - je o cca 10-20% delší než hlásí gcode). Tak jsem se snažil totéž nastavení propašovat do S3D, ale toto je zatím jediný způsob, jak se toho dá dosáhnout. Ten skript hledá ve výsledném gcode komentáře oznamující typ následujícího gcodu a nahrazuje resp. doplňuje k nim gcode řídící akceleraci pro daný typ akce. Hodnoty jsem zkopíroval od Průši, protože mám s nimi dobré výsledky.
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od stepacz »

OK, díky za informaci, teďka zrovna ne jedné věci by se mi to hodilo, zkusím...
kroxigor

#186 Příspěvek od kroxigor »

A není lepší poladit FW aby tam byly správné akcelerace a né nesmyslně velké...
např takto: http://3dprinterwiki.info/wiki/wanhao-d ... -settings/
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
dt

#187 Příspěvek od dt »

kroxigor píše:A není lepší poladit FW aby tam byly správné akcelerace a né nesmyslně velké...

Jakmile bude takový FW, který pozná jestli tisknu perimeter nebo infill, tak určitě ano. Do té doby je mi to k ničemu, když chci pro různé akce různé akcelerace.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od Mad_Box »

A extruder máš řízen Gcodem nebo FW tiskárny? Ono totiž pokud je Gcodem tak to s akcelerací dost švindluje.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
dt

#189 Příspěvek od dt »

Mad_Box píše:A extruder máš řízen Gcodem nebo FW tiskárny? Ono totiž pokud je Gcodem tak to s akcelerací dost švindluje.

Tomu nerozumím, můžeš to trošku rozvést?
Já to chápu tak, že když je v gcodu
M204 S800
G1 Xněco Yněco Eněco
Tak extruder tlačí stejně jako se hýbou osy. Tzn. když se hýbou pomalu, tlačí pomalu, když osy zrychlí, tak extruder taky zrychlí. Nebo to tak není? Kdyby nebylo, musel bych pozorovat nedostatky ve výtisku, což já nepozoruju.
kroxigor

#190 Příspěvek od kroxigor »

Průša právě nastavuje extruzi v start gcode
koukni se na startovací gcode najdeš na začátku něco jako M92 E161.3 (steps pro extruder)
Upravuje si to podle modelů což je celkem prasárna ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
dt

#191 Příspěvek od dt »

To s tím ale nijak nesouvisí. To je kalibrace extruderu (kolik kroků se musí nakrokovat, aby natlačil 1mm struny). To se může lišit podle materiálu, ale ne podle modelu. Ale rozhodně to nemá nic společného s akcelerací, ta funguje bez ohledu na to, jakou hodnotu tímhle nastavíš.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od Mad_Box »

Mělo by to tak být, ale u Marlinu občas pozoruji že je to háklivý na hodnotu akceleracezejména na vyšších rychlostech tisku kdy do toho ještě sahá vlastní komprese materiálu, pak se to projevuje ještě víc a na nízké akceleraci to dělá dost bordel.
Raptor E700 (MSH Brain)
dt

#193 Příspěvek od dt »

Mad_Box píše:u Marlinu občas pozoruji že je to háklivý na hodnotu akceleracezejména na vyšších rychlostech tisku kdy do toho ještě sahá vlastní komprese materiálu, pak se to projevuje ještě víc a na nízké akceleraci to dělá dost bordel.

Hm, a měl bys nějaký konkrétní model, kde se to projevuje a na kterém bych si to mohl vyzkoušet a podívat se, jak ten bordel vlastně vypadá? Já jsem totiž subjektivně na výtiscích žádný zvláštní problém nezpozoroval a naopak mi použitím akcelerace zmizely problémy s rozbitým tiskem, kdy motor (zpravidla Y) nezvládl prudkou změnu směru bez použití vhodné akcelerace.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

#194 Příspěvek od Mad_Box »

Dělá mi to na obyčejné rovné ploše kde to v max. rychlosti dávkuje málo a v rohu kdy se to vrací je přetok.
Musím mít pro to hodně ostré akcelerace (okolo 2000-2500) a ještě to korigovat LIN_ADVANCE funkcí.

Ale je možné že je to spíše vlastnost bowdenového extruderu.
Raptor E700 (MSH Brain)
milos3000

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

#195 Příspěvek od milos3000 »

Presne koli tomu som vymenil bowden za direct extruder a ten rozdiel poznat hned.

Hlavne pri tlaci na celu dlzku Xka to v momente ked hotend isiel k nule
a bowden sa zacal ohybat do otaznika nestihalo
a v momente jak sa to pustilo naspat to bolo preextrudovane.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“