3D tiskárny v modelařině - III

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#151 Příspěvek od jyrry »

Když už jsme u té pevnosti... Je někde nějaký přehled pevnosti jednotlivých materiálů používaných pro FDM? Zatím jsem našel jen slovní popis - pevný, méně pevný ... Což je tak nějak... marketingové...

Mám přístup na profi trhačku do 100kN (tam se trhala ta SLS tělíska). Kdyby jste někdo měl chuť a odvahu vytisknout 2 plná tělíska - hranoly - třeba 10x10mm v délce alespoň 80mm (kvůli upnutí do čelistí) a to tak že jedno bude tisknuté naležato a druhé nastojato, nechám to přetrhnout a dám sem grafy...
Sázím na ABS a možná PCB, ostatní asi nic moc...
Průřez 10x10 snad bude stačit, nejmenší sílu to korektně umí až od 500N (odpovídá 50-ti pytlíkům cukru :lol: ).
jyrry.webnode.cz
MLK

#152 Příspěvek od MLK »

Kdyby ta vlakna byla vhodne poskladana, treba by to na mensi vykony stacilo.
Ale jen me to tak napadlo. Doopravdy to asi snad ani zkouset nebudu.

Jedno takove porovnani pevnosti plastu:

How strong is plastic really?

http://www.plasticprop.com/articles/how ... tic-really
kroxigor

#153 Příspěvek od kroxigor »

jyrry píše:Když už jsme u té pevnosti... Je někde nějaký přehled pevnosti jednotlivých materiálů používaných pro FDM? Zatím jsem našel jen slovní popis - pevný, méně pevný ... Což je tak nějak... marketingové...

Mám přístup na profi trhačku do 100kN (tam se trhala ta SLS tělíska). Kdyby jste někdo měl chuť a odvahu vytisknout 2 plná tělíska - hranoly - třeba 10x10mm v délce alespoň 80mm (kvůli upnutí do čelistí) a to tak že jedno bude tisknuté naležato a druhé nastojato, nechám to přetrhnout a dám sem grafy...
Sázím na ABS a možná PCB, ostatní asi nic moc...
Průřez 10x10 snad bude stačit, nejmenší sílu to korektně umí až od 500N (odpovídá 50-ti pytlíkům cukru :lol: ).

Nikde nic profi tak aspoň jeden amatérskej test
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=br63xWD2R-I[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bmgSojocJ3c[/youtube]
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
zz2012
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od zz2012 »

jyrry píše:Hledal jsem kod neco jako " pause", nasel jsem "wait" kde to ceka na dosazeni teploty. Zkusim tam vlozit kody pro vypnuti topeni desky, odjeti pryc a to cekani. Pak to na mne pocka, vlozim insert, zapnu rucne topeni a az dohreje, pofrci to dal.
Teda asi :mrgreen:

Jen se ti muze stat napr. u ABS, ze kdyz vypnes topeni bedu tak vytisk odskoci od desky kvuli pnuti pri chladnuti. Takhle bych to urcite neresil.

Odesláno z mého SM-P605 a podpis odstraním
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E
Amper

#155 Příspěvek od Amper »

jo, to ze PLA na stejny rozmer vydrzi vic je jasne. Ale ABS ma mensi hustotu (80%) takze stejny vytisk je lehci. Kdyby clovek to PLAcko doladil na stejnou hmotnost tak je mozne ze vysledek bude jiny.

Jinak jak jsem psal ve vlakne o lehke coptere - udelal jsem drzak motoru z ABS a unesl na nem 8kg kybl s vodou. Vzhledem k max tahu motoru 2kg mam overeny bezpecnostni nasobek 4 coz me staci :-D A je z toho jasne ze kdyby clovek chtel neco udelat extremne lehke tak by se dalo jeste o dost ubrat ale to uz by chtelo nejakou analyzu pro reseni mist kolem sroubu atd...
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
tomashr

reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#156 Příspěvek od tomashr »

jyrry píše:Vůbec bych to nezkoušel. Plast vyrobený vysokotlakým vstřiknutím do formy má "o fous" jiné pevnostní vlastnosti než plast naslintaný po vrstvách.

Jeste jednou to pisu - tistene kuzely jsou uplne v pohode, overeno. Co se tyce tramce, tak pokud jde o neco jako jsem kdysi videl tusim prave u MPX, kde byl tramec spojen se zadni stenou kuzelu a materialu tam byla "tuna", tak to by asi taky slo, ale to uz by se muselo overit a prvni testy bych delal dost opatrne. Predpokladam, ze se bavime o vykonech setoveho motoru ve stylu parkfly a ze to nikdo nechce zkouset pr kilowatu :-)

Listy vrtule bych nezkousel v zadnem pripade, ono to ani tvarove moc nejde a kvalita by nestala za moc.
MLK

#157 Příspěvek od MLK »

Jo, to bylo ono:

Obrázek

Obrázek
Amper

#158 Příspěvek od Amper »

osobne bych z toho nemel strach za jedne podminky - vytisknout sloupecek ruznych teplot kde bych vybral tu ktera nejlepe drzi. Dost casto to neni ta co nejlepe vypada ale ta co je takova matna. Az pak tisknout.

Ja furt uvazuju zda nevyzkouset boom prop ale zatim jsem nenasel uplne vhodny projekt takze na to zatim prdim

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kmxpGFzMaKY[/youtube]
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
dudaj

#159 Příspěvek od dudaj »

narazil jsem na video, které možná někomu pomůže :).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e9uIOqnBPFI[/youtube]
martin z

#160 Příspěvek od martin z »

Ahoj, máte někdo přehled či praktickou zkušenost ohledně stylu (tvaru) výplní? Používám slicr od Průši s jeho tiskárnou mk2 a zatím jsem experimentoval spíš s procentem výplně či počtem perimetrů. Možná i existuje nějaký obecný přehled jaké styly výplní jsou vhodné z hlediska pevnosti či pružnosti pro různé tvary tisku, žádný takový jsem ale zatím neobjevil, možná jen nezadávám ta správná klíčová slova. Mě by to třeba zajímalo pro podlouhlé tvary tisku (např. rameno koptéry, podvozková noha, nějaký podlouhlý nosník či spojka atd.) Samozřejmě jsem si vědom, že mnoho se dá ovlinit správnou konstrukcí a průřezem tvaru dílu, někdy si ale stáhnu díl hotový, kde pokud do tvaru nechci zasahovat, tak mech. vlastnosti ovlivním jenom použitým materiálem a nastavením nejvhodnější výplně.

Díky.

Martin
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od Celeron »

dudaj píše:narazil jsem na video, které možná někomu pomůže :).
http://www.youtube.com/watch?v=e9uIOqnBPFI

Už jsem to tu někde psal, tyhle krabice z Bauxx a pod. jsou naprosto na HOJNO. Vůbec netěsní, je to daný tvarem víka, který v dlouhých rovných úsecích netěsní. Ideální jsou kulatý kýble od fasádních či interiérových omítek či barev. Do deseti až dvanáctilitru se vejde 4-5 cívek. Velký 25 litrů nejsou tak výhodný, blbej poměr průměru cívky a kýble.
Test těsnosti je naprosto jednoduchý, nalejou se 2 litry vody, narazí víko a otočí vzhůru nohama. Žlutý kýble s víkem za cca 60 kaček z OBI vydrží i pokud jsou zcela plný vody.
Jirka
kroxigor

#162 Příspěvek od kroxigor »

martin z píše:Ahoj, máte někdo přehled či praktickou zkušenost ohledně stylu (tvaru) výplní? Používám slicr od Průši s jeho tiskárnou mk2 a zatím jsem experimentoval spíš s procentem výplně či počtem perimetrů. Možná i existuje nějaký obecný přehled jaké styly výplní jsou vhodné z hlediska pevnosti či pružnosti pro různé tvary tisku, žádný takový jsem ale zatím neobjevil, možná jen nezadávám ta správná klíčová slova. Mě by to třeba zajímalo pro podlouhlé tvary tisku (např. rameno koptéry, podvozková noha, nějaký podlouhlý nosník či spojka atd.) Samozřejmě jsem si vědom, že mnoho se dá ovlinit správnou konstrukcí a průřezem tvaru dílu, někdy si ale stáhnu díl hotový, kde pokud do tvaru nechci zasahovat, tak mech. vlastnosti ovlivním jenom použitým materiálem a nastavením nejvhodnější výplně.

Díky.

Martin

Už jsem to sem sice dával, ale vygooglil jsem to znova:
https://engineerdog.com/2015/09/02/mech ... endations/
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše:... Vůbec netěsní, je to daný tvarem víka, ...

A to tolik vadí? Když tam je pytlík silikagelu a občas se vysuší na topení?
To bys to nesměl ani otevírat...
:?
jyrry.webnode.cz
kroxigor

#164 Příspěvek od kroxigor »

Tohle je 3D tištěné éro podle mých představ, bohužel se mi nikde nedaří najít jak se dostat k podkladům :(

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LKaBHaqRJR4[/youtube]
dt

#165 Příspěvek od dt »

http://www.spiderbot.eu/en/blog/dom2016 ... ooder.html

The Honeycraft company has purchased a SpiderBot few months ago, and has started the production of the Barooder, limited production of 25 planes customizable on the request.

Takže se obávám že nikde.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“