Kolik Vám je let a jak dlouho modelaříte

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.

Jak dlouho modelaříte?

Méně než 1 rok
4
3%
Do 2 let
1
1%
Víc jak 2 méně jak 5 let
5
3%
Víc jak 5 méně jak 10 let
30
20%
Víc jak 10 méně jak 15 let
12
8%
Víc jak 15 méně jak 20 let
13
9%
Víc jak 20 méně jak 30 let
15
10%
Víc jak 30 méně jak 40 let
24
16%
Víc jak 40 méně jak 50 let
33
22%
Více jak 50 let???
14
9%

Celkem hlasů: 151

Zpráva
Autor
pepin

Re: Kolik Vám je let a jak dlouho modelaříte

#31 Příspěvek od pepin »

Ročník 65, modelařím asi od 10 let, ale poruznu s pauzama, momentálně asi rok zase pauzíruju a hned tak asi lepit nezačnu, naštěstí jsem se ale modelama předzásobil, tak než to všechno pomlátim, snad mě to lepení zase začne bavit :lol:
Dalibor.Jilek
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Dalibor.Jilek »

Ahoj. Jsem ročník 1970. a modelařím od roku 2004. Letadla a lodička.
Amper

#33 Příspěvek od Amper »

rocnik 74, modelarim cca od 6ti (Komar, lyze na komara :-), hazedla, raketka s padakem na gumu, od 10ti pak nejake to lepeni vetsich hazdel ze stavebnic ceskych vyrobcu, behani s Rc V2 ke ktere nebylo Rc :-D, montaz igla moturku s vrtuli od komara na pylon na te V2 s pohonem plochou baterkou - kupodivu to prodlouzilo dolet :-D, roboti z merkuru, nejake ty vlacky pod posteli atd...

V cca 15ti prechod na pocitace, to ze se da koupit vysilacka objeveno znova cca pred 17ti lety a od te doby me to drzi.

Ale mam furt pocit ze jsem chronicky zacatecnik, vubec me nenapadlo ze je to tak dlouho.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Marek_Km

#34 Příspěvek od Marek_Km »

Taky ročník 74, akorát že mne to lapilo až 2012, takže jsem v podstatě začátečník.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Rosta2 »

Já jsem tedy ročník 54, a tak nějak se s tou modelařinou kamarádím cca od roku 1964, Orion, Plameňák, Seagul atd.atd. Před pár lety jsem si postavil cnc frézku, a v důchodku, který bude za pár měsíců, se bude modelařit trochu více než doposavad :D
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od kocispavel »

Ahoj,

já jsem "nočník" 64 a tak nějak jsem začal s lodičkama, raketkama a vláčkama v r. 74. Pak od 76 v kroužku ve Svazarmu (díky za všechno co jsme se tam naučili) od A1 přes SUMky, RCV1 až RCV2. To bylo kolem r. 81. Do toho jsem ještě lepil papírové vystřihovánky z ABC. Na průmyslovce jsem přestal, ale furt mě to drželo a sledoval jsem to. Na vysoké od 85 jsem lepil kity, pak už je jen nakupoval (do dneška je jich v krabičkách asi 140, stejně jsem to dal synovi k 18) . V letech 88-89 jsem slepil v kostře větroň https://www.rcalbum.cz/model/5877-vetron.html a odložil ho "na potom". Přišla žena, děcka, shánění bydlení, oprava baráku, zařizování, práce, podnikání, dluhů jak kvítí a spousta dalšího. Ale furt jsem to z povzdálí sledoval a chtěl se k tomu vrátit. To se povedlo tuším v r. 2008, když jsem si nadělil synkovi k vánocům stavebnici Alberta od Svoru. a zase se začlo házedlama, postupně se stavěl Albert, a hlavně jsem si konečně koupil Optika a dodělal toho větroně z r.88. Čuměl jsem jak se modelařina technologicky posunula, byly EPP, prosazoval se elektropohon, byly nové materiály, folie k potahování.... Moje znalosti byly na úrovni 80.tých let. Tak jsem se učil novému - hlavně programovat rádio, v rámci možností a času stavěl a začal létat. No a teď mám rozdělaných několik modelů, nové kreslím občas po večerech v Autocadu, ale stavím pořád "klasicky" - tak nějak mě to vyhovuje. Takže nezbývá než si "v našem věku" popřát hlavně zdraví a Letu zdar.
Wormsnake

#37 Příspěvek od Wormsnake »

Obrázek

To je krasavec! Tohle se mě velmi moc líbí! To bych rád zkusil... Ale nejlíp z bazaru abych nemusel stavět. Pánové tady z fóra mě raděj ať něco postavím ale bojím se stavby a větších modelů. Tehle větroň s čudákem je to bych rád zkusil. Tohle bych i koupil kdyby se někdo chtěl něčeho takovýho zbavit.

Edit:
Ale chápu to kdo si tohle umí postavit, tak si toho váží a neprodá to volovi jako sem já co nechce a neumí stavět. Takže mě asi není pomoci... :(
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
DAF
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od DAF »

Wormsnake píše:
To je krasavec! Tohle se mě velmi moc líbí! To bych rád zkusil... Ale nejlíp z bazaru abych nemusel stavět. Pánové tady z fóra mě raděj ať něco postavím ale bojím se stavby a větších modelů. Tehle větroň s čudákem je to bych rád zkusil. Tohle bych i koupil kdyby se někdo chtěl něčeho takovýho zbavit.
Edit:
Ale chápu to kdo si tohle umí postavit, tak si toho váží a neprodá to volovi jako sem já co nechce a neumí stavět. Takže mě asi není pomoci... :(

Kdo se bojí, nesmí do lesa, nebo cosi dělá v síni. Kup si na seznámení rozsyp a až to sflikuješ, přestaneš mít strach , že budeš mít hnědé kaliko. Pak si třeba troufneš na plán s prkýnkama. Navíc jsi už několikrát zmínil, že táta také lepil, mohl by ti určitě poradit.
Hitec Aurora 9X
zdzd

#39 Příspěvek od zdzd »

Rosta2 píše:Já jsem tedy ročník 54, a tak nějak se s tou modelařinou kamarádím cca od roku 1964, Orion, Plameňák, Seagul atd.atd. Před pár lety jsem si postavil cnc frézku, a v důchodku, který bude za pár měsíců, se bude modelařit trochu více než doposavad :D

Všechny jsem je měl, ale jen jednoho dodělal. Lepit kaseinem a potahovat kondenzátorem bylo nad mé dětské síly.
Boro

#40 Příspěvek od Boro »

Rocnik 1958. Od r 1972 -76 Zvazarm , U-cka. Velka pauza a od 2009 RC elektro a benzin.
Zvazarm bola super skola .
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od kocispavel »

DAF píše:Kdo se bojí, nesmí do lesa, nebo cosi dělá v síni. Kup si na seznámení rozsyp a až to sflikuješ, přestaneš mít strach , že budeš mít hnědé kaliko. Pak si třeba troufneš na plán s prkýnkama. Navíc jsi už několikrát zmínil, že táta také lepil, mohl by ti určitě poradit.

No a toto jsem dělal v r. 88, kostra byla na chatě, v garáži, na půdě a letělo to v r.2012. A čuďák to má proto, že jsem nevěděl nic o elektropohonu a sloužilo to k vyvezení nahoru a po zdechnutí motoru jsem plachtil.
A když jsem to zavezl na letiště jen zkusit zaklouzat, tak místní guru p. Vitásek řekl památnou větu "šak to klůže tak to hoďme do luftu". Já blbec jsem dal plnou nádrž -50 ccm, nakopl to a hodil.... A pak jsem se 6 minut modlil, aby konečně došlo palivo a motor zdechl. Čúrek mě tekl až kamsik.....
Létal několik sezón a teď už leží v depozitu a čeká až příjdou vnoučata, dám tam elektromotor a budou se učit létat. Žhavíky jsem všechny 2 prodal a zkusím benzín. Uvidíme.
JB

#42 Příspěvek od JB »

Já jsem ročník 64. Od 10 let v kroužku, od 15 jsem kroužek vedl. Upoutance,větroně. Od 22 vojna a rodina, ale od 2002 znovu modelářsky závislý.Takže přes 25 roků. Nyní hlavně polomakety. Jak stavba, tak i létání. Poslední dobou hlavně české legendy Aero 45, Zlín 226...
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od jozefbb »

R.1953 , modelarcina v podstate na tri krat, ako ziak v pionierskom dome. Niekto tu spominal vyrobu z jaternicovych spajdiel, pamatam a lepil som to pinpongovou loptickou rospustenou v lekarenskom acetone , mama mi ho bezne nosila z lekarne ako 7 r. dietatu . Neskor padli za tymto ucelom vsetky babiky v okoli. Lopticka v nom bola rozpustena za 10 min. V tom z drogerie to trvalo hadam aj 24 h. V tej dobe nikomu v byte ani baraku, nevadil zapach acetonu. /r1960/. Potah sa urobil z celofanu a vysponovalo sa to vodou. Vsetko to bol material bezne dostupny skoro v kazdej domacnosti. Ono asi ten cisty aceton nebol tak skodlivy , ako tie dnesne riedidla.
Potom s detmi, ale tam som bol len stavitel a mechanik , lietali len deti .
A zase intenzivnejsie od r. 2006
A musim este dodat, ze ako deti sme rozbili aj teplomer a hrali sme sa s ortutou v dlani. Vedeli sme , ze je to otrava, ale museli sme skusit, bo sa hovorilo, ze je to strasne tazke.
Naposledy upravil(a) jozefbb dne čtv 26.01.2017 13:38, celkem upraveno 1 x.
hurykan
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od hurykan »

Ahoj, přidávám se k ročníkům 1974 :D a spíš než za modeláře se považuji za "pilota", kterému za ty 3 roky skoro každodenního létání prošlo rukama 23 letadel z nichž jsem dvě neoživil :roll: a sám jich postavil jen 7.

Pánové dávám na zvážení, zda toto vlákno nevyjmout ze smetiště, případně založit nové ve smyslu "JSEM ZDE, nebo O MĚ, atd." ?

Ke zvážení mě vedou dva důvody:
1. krátké představení není na škodu, hned se ví zda je člen 15. letý nebo 70. letý kolega, zda má zkušenost např. se žhavíky, 3D tiskárnami atd. a dle jeho příspěvku bude nový člen fóra (např. začínající modelář) alespoň tušit zda mu může pomoci např. s jeho dotazem, ale i opačně, neboť doba se mění a někteří později narození mají v určitých oblastech větší přehled atd.

2. fórum přiděluje statusy jako nováček, mazák atd. dle počtu příspěvků. Bohužel jsem si také všiml skutečnosti, že jsou tu uživatelé, kteří mají status mazáka s více jak tisíci příspěvky z nichž je většina dotazem nebo konstatováním a bohužel v některých případech i odpovědí ve smyslu: proč by měly baterie Li-Pol hořet? :roll: Ono to představení se asi nevyřeší tento případ, ale přispěje k tomu, udělat si o uživateli svůj názor. Když jsem na rcmanii začal chodit, tak jsem se na tento staus díval a až později, tak jak jsem se tím prokousával jsem zjistil, že ne vše je "cool" :?:

Na rcmanii jsem začal chodit a vyhledávat informace z neznalosti kolegů modelářů v okolí a dostatku času brouzdat netem a mnoho rad od vás, členů fóra mi bylo užitečných. Díky fóru jsem poznal i několika z vás osobně a proto se sem vracím.

Sakra to jsem se rozepsal :lol: tak už jen odlehčím: třeba si tam taky může někdo do představení se napsat: "neumím vyhledávat v příspěvcích, nechci to tu pročítat, odpovězte mi sem a konkrétně", což je již nějakou dobu zde nešvarem. I takto se na fóru přichází o zkušené modeláře s chutí pomoci druhým.

Tak kolegové....zdravím Vás a Vše dobré.... Hurykán
...každý jednou začínal... :-)
pavel123

#45 Příspěvek od pavel123 »

Jsem ročník 65, první pokusy byly myslím tak od 5 až 6ti let - házecí letadýlka, pak vytřelování gumicukem z gumy 1x1, někdy na ZDŠ upoutané modely s detonačními motory, ještě na ZDŠ RC souprava Mars II, někdy na gymplu Modela Digi, tu jsem pak předělal na 4 kanály a to byl zlom, protože jsem mohl stavět křidélkové akrobaty, jako první jsem postavil Espadu na motor 6,5, pak po častých haváriích na rádio následovaly už na VŠ pokusy se stavbou vlastní rc soupravy, což byla slepá ulička, pak první Futaba, letadla už jen vlastní konstrukce a to mi vydrželo s jedinou výjimkou až do doby, kdy jsem přešel na vrtulníky a i to bylo s heli vlastní konstrukce s benzínovým motorem, prostě mě nebaví lítat s tím, co vymyslel někdo jiný :D .
V průběhu let byly pauzy na čundry, na holky, na hospody a pak na jiné koníčky, kterých jsem se postupně zase zbavil a dělám jen modelařinu, protože to je nejlepší :mrgreen:
Chvíli jsem se po revoluci modelařinou i živil.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“