DJI Mavic

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Zoolx

Re: DJI Mavic

#301 Příspěvek od Zoolx »

Tak jsem dnes udělal první test. Musel jsem vyjet kus z Prahy, protože zde je stále mlíko. Ale u Stránčic jsem z toho vyjel, našel pěkné strniště bez drátů, budov a lidí a jal se testovat. Zde jsou mé první dojmy:

1) Zprovoznění je hračka. Nic se nenasazuje, nepropojuje. Prostě se vezme Mavic z brašny, přední ramena, zadní ramena, sundat aretaci gimbalu. Dát mobil do držáku a jde se na věc. Celé do minuty. Žádný problém...

2) Horší bylo najít plochu startu. Oproti Phantomům je absence podvozku na úkor velikosti znát. Dávat stroj do rozmoklého strniště, kde je bahno, není můj šálek čaje, takže to vyřešil velký hadr z auta, který vozím pro případ, že musím měnit píchlé kolo, apod.

3) Zahřátí stroje, náběh GPS - Wow! Subjektivně rychlejší než u Phantoma, během pár sekund 18 satelitů a jde se na start. Vrtule zdaleka nedělají takový "průvan" jako Phantom (zcela logické), zvuk je tišší, decentnější. Stabilita stroje perfektní. Nechal jsem ho chvíli viset a držel jako přibitý...

4) Ovladač si musím zkalibrovat - nastavit EXP. Reakce při továrním nastavení jsou velmi rychlé, pomalé plynulé otáčení je hodně na cit.

5) Letěl jsem s plastovým krytem kamery, jednak kvůli tomu, že to byl první let, jednak jsem chtěl vidět, co to udělá s obrazem a odlesky pro Slunci. Se Sluncem v zádech žádný problém, v protisvětle už je to horší, hází to odlesky, prasátka...

6) Ostření bez problémů, automaticky ostří na střed - rámeček, dá se dotykem na displej změnit místo, kam má ostřit. Nějaký problém, o kterém se diskutovalo, jsem nezaznamenal.

7) Nebylo moc času, navíc na mne začala nalétávat poštolka, tak jsem šel na přistání. Byl jsem zvědav na autolanding. Naletěl jsem metr na hadr, ze kterého vzlétl a dal autolanding. Přistál opravdu hladce...

8) První dojem pozitivní s menšími drobnými výhradami - viz. potřeba vybrat adekvátní místo startu vzhledem k absenci podvozku. Kvůli startu i přistání. Phantoma chytám normálně do ruky, tady bych si to nelajsnul...

Závěrem - Mavic přesně zatím splňuje to, co od něj potřebuji. Kompaktnost, rozměr, současně ale kvalitní letové vlastnosti, funkce, dosah. Dolet jsem netestoval, to až dorazí MarcoPolo Lokátor (Petře, díky za tip a pomoc). Až tak dalece mu zatím nevěřím :-)

Z.

P.S. Video z letu postnu později, nějak mi blbne upload na YT :-(
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
jaroslav.falcon

#302 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Zoolx píše: ... Nenabíjí všechny připojené akumulátory zároveň, ale postupně jeden za druhým. Jakmile jeden zhasne, začne druhý, a tak to pokračuje......
Z.

opravdu to tak je ?, pak kde je ta přidaná hodnota toho hubu?
Zoolx

#303 Příspěvek od Zoolx »

jaroslav.falcon píše:opravdu to tak je ?, pak kde je ta přidaná hodnota toho hubu?

Opravdu... :-( Podle všeho taková, že se nestaráš o výměnu a necháš vše nabít bez toho, abys kontroloval, přehazoval... Také jsem překvapen, ale je to tak...

edit: Ještě koukám do minipidi manuálu, co byl u toho. Má to USB port pro případný upgrade firmwaru. Mrknu, zda není novější..

Z.
Naposledy upravil(a) Zoolx dne pon 21.11.2016 16:44, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#304 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:...Zahřátí stroje, náběh GPS - Wow! Subjektivně rychlejší než u Phantoma, během pár sekund 18 satelitů a jde se na start....
Pěkný Zdenku, ať ti to lítá :D

Jinak k tomu rychlému/pomalému bootu, možná to nevíš, ale existuje na zrychlení bootu u Péček, které taky máš (a je to určitě funkční i s MAVIC) taková vychytávka, letový kontrolér si totiž pamatuje teplotu při které si naposledy dělal kalibraci IMU, a to se potom projeví na rychlosti bootu letového kontroleru.

Tzn. stačí před velkou kalibrací IMU letadlo pořádně zchladit (nyní asi žádný problém :D ), v létě jsem to dělal pod výdechem splitteru klimatizace, třeba 20-30 min., a potom rychle než se zahřeje na okolní teplotu udělat kalibraci IMU.

Zkus potom udělat boot Phantoma nebo MAVICa, a budeš čumět, doslova :mrgreen: Pár sekund... :!:
jaroslav.falcon píše:opravdu to tak je ?, pak kde je ta přidaná hodnota toho hubu?
Třeba v tom, že to dám nabíjet vše a odejdu např. na večeři, nebo zatím zkouknu biják, aniž bych k tomu musel běhat a přepojovat to... Toto jsem vždy těžce řešil na nějakých cestách, kdy bylo málo času u toho sedět, málo zásuvek a málo nabíječek pro nějaké paral. nabíjení.
Á koukám, Zdenek mě už předběhl... :)
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
mouchanek

#305 Příspěvek od mouchanek »

na to chytání do ruky jsem zvědavý, musím to nějak vychytat bo s P2 jsem tak startoval vždy a s Mavicem chci taky tak :)
Zoolx

#306 Příspěvek od Zoolx »

mouchanek píše:na to chytání do ruky jsem zvědavý, musím to nějak vychytat bo s P2 jsem tak startoval vždy a s Mavicem chci taky tak :)

Ono by to asi šlo, ale je to o prsty. Přece jen je ten úchop u "podvozku" P1-P4 daleko snažší, jsi hezký kus pod vrtulemi... Tady při myšlence chytit ho za spodek, jde o pár čísel... :-)

Petr: Ano, to už jsi mi vysvětloval a já pak chladil P3 v lednici :-) Rozdíl to je, ale právě protože jsem u Mavica nic takového nedělal, byl jsem fakt velmi příjemně překvapen.

Teď se peru s uploadem na YT. Chci to tam dát v původním rozlišení, ale nějak stávkuje. Jdu to zkusit na Vimeo...

Z.
jaroslav.falcon

#307 Příspěvek od jaroslav.falcon »

...odejdu např. na večeři, nebo zatím zkouknu biják, aniž bych k tomu musel běhat...

jj, :( máš pravdu, ale očekával bych paralerní nabíjení, pro urychlení, to by bylo lepší. Je to asi kvůli tomu malému adaptéru
Zoolx

#308 Příspěvek od Zoolx »

jaroslav.falcon píše:jj, :( máš pravdu, ale očekával bych paralerní nabíjení, pro urychlení, to by bylo lepší. Je to asi kvůli tomu malému adaptéru

Ano, ten adaptér je také výrazně menší, než pro Phantoma....

Jinak zde je to syrové video.

https://vimeo.com/192479063

Nehledejte v tom žádný umělecký záměr. Pouze test několika věcí. V 1:10 se to nějak cuklo, důvod si neumím vysvětlit.. To protisvětlo s tím krytem dělá čuňárny, škoda, že mne to nenapadlo pro porovnání zkusit bez krytu...

Nad Prahou je vidět ta nádherná "deka"..

Z.
gardenroute

#309 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:Petr: Ano, to už jsi mi vysvětloval a já pak chladil P3 v lednici :-) Rozdíl to je, ale právě protože jsem u Mavica nic takového nedělal, byl jsem fakt velmi příjemně překvapen.
Ty jsi před prvním letem MAVICa nedělal základní kalibraci IMU ani upgrade FW? Asi to ve fabrice naposledy kalibrovali v nějakých chlaďácích :mrgreen:
Zoolx píše:Ano, ten adaptér je také výrazně menší, než pro Phantoma....
No pokud máš na mysli Zdenku ten od P4, tak ten má 100W, a dokáže dobíjet baterku i kontrolér současně - paralelně, a to docela rychle...
Zoolx píše:V 1:10 se to nějak cuklo, důvod si neumím vysvětlit.. To protisvětlo s tím krytem dělá čuňárny, škoda, že mne to nenapadlo pro porovnání zkusit bez krytu...
Taky jsem si toho všiml, teď vidím, že jsi to i zmínil, to normálně vypadá, jako by do gimbalu s kamerou něco nabouralo...netrefil tě nějaký velký brouk :mrgreen:? On ten gimbal je strašně malinkatý, to by se klidně mohlo projevit...

Jinak, jaký máš nastavený barevný profil kamery v DJI Go?
mouchanek

#310 Příspěvek od mouchanek »

Tohle cuknutí je vidět snad ve všech videích na yt, tzn. bude to vlastnost
Zoolx

#311 Příspěvek od Zoolx »

Kalibrace nebyla potřeba, upgrade firmware ano. Ten proběhl ve dvou stupních, přičemž první jsem dělal přes asistenta v počítači, ale na verzi 01.02.0900 to zarputile selhávalo, tak jsem to pak udělal v DJI GO, kde se vše na ten nejnovější firmware upgradovalo v pohodě...

Ano, P4 má 100W, nabíječka pro Mavic polovic, tedy 50W. Šikovná je ta do auta i možnost nabíjet baterie z Powerbanky... Ta moje má 20000 mAh, takže se s tím něco nabije. Už mám v Alze potřebné USB kabely (v balení nebyly a nejsou standardní), tak to zítra vyzkouším.

Narazit něco mohlo, bylo nějakých 12 stupňů, třeba nějaký zoufalec ještě vzduchem plachtil. Ona na mne pak nalítávala poštolka, ale ke střetu (naštěstí pro ni i pro mne) nedošlo... Raději jsem jí vyklidil prostor.

Profil? Zatím standardní. Nijak jsem s tím nelaboroval, šlo mi dnes jen o první základní test, jak mi to sedne do ruky, jaké pocítím rozdíly od Phantomů. První, co musím udělat, je nastavit exp u ovladačů a gimbal tak, jako to mám u P4. Ty reakce jsou hodně rychlé... Když dáš otáčení naplno, točí se jako káča... :-)

Z.
Zoolx

#312 Příspěvek od Zoolx »

mouchanek píše:Tohle cuknutí je vidět snad ve všech videích na yt, tzn. bude to vlastnost

Měl bys prosím odkaz na nějaké konkrétní (nejlépe i s časem, kde to je k vidění)? Ne, že by mne to nějak extra trápilo, ale zajímá mne to..

Díky moc.

Z.
mouchanek

#313 Příspěvek od mouchanek »

Kliknul jsem na první video které mi yt nabídl

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3ukq2_GkEMs[/youtube]
2:00 a třeba 3:02

někde to je vidět trochu, někde více. Přijde mi, že to je při nějaké prudší změně dopředného pohybu (nebo naopak)
Zoolx

#314 Příspěvek od Zoolx »

Máš pravdu, je to tam. Zajímavé je, že k žádné prudké změně pohybu přitom nedochází. Zkusím se podívat ještě na další...

Např. tady na tom nic není a přesto mi z toho není moc dobře v krajině břišní... :-)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SXiF6OrfsR0[/youtube]

Z.
gardenroute

#315 Příspěvek od gardenroute »

Zdenku to cukani na Y.T. se dost casto vyskytuje, ja s tim bojuji, co jsem presel na 2K7 a 4K :? . S Romanem a Tomasem nad tim laborujeme jiz delsi dobu, ale neni to jednoduche:

- vyskytuje se obvykle na Y.T. pri prehravani v Chrome (Win 10) a Safari na MACu
- nevyskytuje se (obvykle) na Y.T. pri prehravani v IE11 (Win 10)
- nevyskytuje se (nikdy) na VIMEO pri prehravani v IE11 a ani v Chrome (Win 10)
- skubnuti jsou pravidelna cca 2 sec., v horizont. smeru, nekdy to neni moc znatelne, muze to zaniknout v prirozenem svenku gimbalu, ktery nemusi byt vzdy zcela plynuly...

To tvoje zaskubnuti ale vypada myslim malinko jinak, fakt, jako by do toho neco trklo...

Je to docela zapeklite, a jiz jsem pred casem zahledl nejake odkazy na zahranicni diskuze, ktere to v Chrome resili, ovsem tehdy bez reseni.

Doporucuji, abychom tuto debatu pripadne prenesli do vlakna Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“