Odpor pro infra led
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Odpor pro infra led
http://www.jyrry.cbcnet.cz/grafika/DC_D ... 0I_out.gif
tohle umí zvyšovat i snižovat.... dělal jsem to kdysi jako vícenásobný "přesnocový" nabíječ se stabilizací proudu...
tohle umí zvyšovat i snižovat.... dělal jsem to kdysi jako vícenásobný "přesnocový" nabíječ se stabilizací proudu...
jyrry.webnode.cz
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
To je dobrý, ale na mne asi už moc. Motat ještě nějaký minitrafo . . .
Mám objednáno 2 kousky z ebaye, a aku dám starou 3s lipolku.
Ale než to dojde - na netu jsem našel spoustu jednoduchých schémátek na dva tranzistory, ale se zatížením jen pár mA. Mám v šuplíku pár mosfetů (BUZ11 IRFZ44) - dají se použít místo těch malých klasických tranzistorů?
Mám objednáno 2 kousky z ebaye, a aku dám starou 3s lipolku.
Ale než to dojde - na netu jsem našel spoustu jednoduchých schémátek na dva tranzistory, ale se zatížením jen pár mA. Mám v šuplíku pár mosfetů (BUZ11 IRFZ44) - dají se použít místo těch malých klasických tranzistorů?
- JosefSvejk
Myslím, že nejjednodušší zdroj proudu se dá zbastlit z "lineáru" 7805. Samozřejmě bude "ztrátový".
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
A) existují měniče pracující up i down automaticky dle napětí na vstupu.
B) velký počet levných svítilen má modré LED přímo na 3 ks NiMH
C) řízení intenzity svitu velkého počtu LED přechodů se dělá napájením z řízeného zdroje napětí
D) spočítej si úbytky na uvažovaném R 1 ohm pro pár hodnot od 8.4 do 6 V
E) 1.4x5=7 V, 1.6x5=8 V
F) Li-ionSoshine18650 bych nabíjel na Umax 4.1 V / článek(nebo i klidně na 4.0 V) 5 LED v sérii dal napřímo
Jak se budou články vybíjet bude intenzita IR klesat. Pokud bude i pro 6 V vyhovovat není co řešit.
Foťáky i kamery mají jistou osvitovou pružnost, takže proměnnou intenzitu by měly zvládat.
B) velký počet levných svítilen má modré LED přímo na 3 ks NiMH
C) řízení intenzity svitu velkého počtu LED přechodů se dělá napájením z řízeného zdroje napětí
D) spočítej si úbytky na uvažovaném R 1 ohm pro pár hodnot od 8.4 do 6 V
E) 1.4x5=7 V, 1.6x5=8 V
F) Li-ionSoshine18650 bych nabíjel na Umax 4.1 V / článek(nebo i klidně na 4.0 V) 5 LED v sérii dal napřímo
Jak se budou články vybíjet bude intenzita IR klesat. Pokud bude i pro 6 V vyhovovat není co řešit.
Foťáky i kamery mají jistou osvitovou pružnost, takže proměnnou intenzitu by měly zvládat.
- JosefSvejk
guchar píše: Li-ionSoshine18650 bych nabíjel na Umax 4.1 V / článek(nebo i klidně na 4.0 V) 5 LED v sérii dal napřímo
A jsme zase na začátku
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem postřehl, někde bych měl nějakej 7805 mít, ale v kterým šuplíku to bylo???
Jo! Jsme zase na začátku. Vzhledem k tomu,že z diod chceme získat maximum, tak to vážně chce zdroj konstantního proudu.
Jdu hledat ty stabilizátory, snad je uchladím.
Jo! Jsme zase na začátku. Vzhledem k tomu,že z diod chceme získat maximum, tak to vážně chce zdroj konstantního proudu.
Jdu hledat ty stabilizátory, snad je uchladím.
- JosefSvejk
guchar píše: Dost často se ty první nápady, ukazují jako nejlepší.
Což si ovšem v tomto případě myslíš jen ty
Pro: "Eduard" 7805 co hledáš, chceš zapojit ve funkci stabilizátoru napětí 5 V ? Nebo jej chceš přidanými
odpory zapojit ve funkci stabilizátoru proudu 700 (1400) mA ? (LM317 + tranzistor je vhodnější).
odpory zapojit ve funkci stabilizátoru proudu 700 (1400) mA ? (LM317 + tranzistor je vhodnější).
- JosefSvejk
Eduard píše:Zdravím,
Kolega mne požádal o zapojení pomocného přísvitu k fotopasti. Máme 10kusů " 3W " ledky z ebaye 1,4-1,6V a 700mA.
K napájení bych použil v sérii 2ks Li-ion Soshine 18650 a ledky také do série 2x 5ks.
Odpor mi vychází 1ohm. Musí být do série zapojen? Nebo mohu ledky připojit na přímo, když budou pokaždé svítit jen cca 2 sekundy?
Snad je můj dotaz srozumitelný. Díky za odpovědi.
Ještě mě tak napadlo, jestli ty 2 vteřiny nejsou nějak moc. Pokud fungují ty původní IR diody jako blesk a závěrka je otevřena dlouho, byly by záběry objektu v pohybu rozmazané. Potom by se musely ledky synchronizovat a čas závěrky řešit dobou svitu ledek.
Myslím že takhle to nefunguje a fotopast má samostatnou závěrku, protože umí udělat několik snímků v sérii i natáčet souvislé video.
- JosefSvejk
Je to možné, jen mě to tak napadlo. U fotopasti může být ten čas dost zásadní i z důvodu spotřeby.
To: "JS" "Což si ovšem v tomto případě myslíš jen ty
" Nebudu se tady přít. Nemám patent na rozum.
Taky není patrno, zda máš výhrady proti "zapojit na přímo" nebo proti "První nápady bývají někdy nejlepší".
Tebou odsouhlasený driver potřebuje 2 až 3 V nad napětí sériově zapojených LED, aby fungoval. (3S/step-up)
Schema konst. zdroje proudu co umí zvyšovat i snižovat =jyrry Konečné slovo bude mít autor vlákna "Eduard".
= Čekal bych, že foto-past bude spínat PIR čidlo.Co dělá během těch 2s těžko hádat.Asi jdou nastavit možnosti
== Během svícení LED běží video, nebo sekvence snímků. Oboje možná řízeno nějakou expoziční automatikou.
Taky není patrno, zda máš výhrady proti "zapojit na přímo" nebo proti "První nápady bývají někdy nejlepší".
Tebou odsouhlasený driver potřebuje 2 až 3 V nad napětí sériově zapojených LED, aby fungoval. (3S/step-up)
Schema konst. zdroje proudu co umí zvyšovat i snižovat =jyrry Konečné slovo bude mít autor vlákna "Eduard".
= Čekal bych, že foto-past bude spínat PIR čidlo.Co dělá během těch 2s těžko hádat.Asi jdou nastavit možnosti
== Během svícení LED běží video, nebo sekvence snímků. Oboje možná řízeno nějakou expoziční automatikou.
Naposledy upravil(a) guchar dne pon 24.10.2016 23:16, celkem upraveno 2 x.
Až budu mít trochu chuť, tak se na to zkusím mrknout kamerou, na té je infra vidět. Teď už se mi moc nechce a je tam zima. 
- JosefSvejk
Díval jsem se na fotky z fotopasti a mají exif. Jako na potvoru tam ale nemám ani jeden noční snímek s IR. Pro majitele fotopasti ale nebude žádný problém zjistit čas závěrky z toho exif.
Edit: Tak už jsem nějaké našel. Všechny noční snímky mají čas 1/18 s. To je na pohyb docela dost.
Edit: Tak už jsem nějaké našel. Všechny noční snímky mají čas 1/18 s. To je na pohyb docela dost.