Nabíjení 9V baterie

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíjení 9V baterie

#16 Příspěvek od jyrry »

JosefSvejk píše:...Takže to nebude "prostý" dvoučlánek.

to taky netvrdím...
Prostě to v sobě má měnič, no... jak pro nabíjení tak pro napájení spotřebiče.
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jyrry »

aaaaaaaaaaa..............
moje chybka, já se chyt na ten druhý odkaz...
PARDÓN ............... :oops:
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#18 Příspěvek od JosefSvejk »

Lark píše:Všude to prezentujou jako 9V, ale ve skutečnosti má jmenovité napětí 7,4V a maximální 8,2V (2čl.). U těch NiMH je to jmenovité 7,2V a max. 8,4V (6čl.) Správně by mělo být označení NÁHRADA za 9V baterii. Má to ale jeden háček, že některé přístroje nemusí fungovat až do spodní meze napětí.
S tím nabíjecím prodem může být problém, protože ne každá nabíješka umí nastavit tak malý proud (1/10C). Raytronic C-60 umí nejmíň 100mA.

Edit: Já mám ubastlené toto: http://www.belza.cz/charge/nab9v.htm

Reagoval jsem na tohle. Zapomněl jsem citovat. :?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Lark

#19 Příspěvek od Lark »

JosefSvejk píše:
Reagoval jsem na tohle. Zapomněl jsem citovat. :?

Tak to se omlouvám. :oops: Já zase myslel tyhle: tyhle. To jsou opravdu prosté dvoučlánky. Ty s tím měničem, to už je jiná káva. Má s nima už někdo zkušenost?
guchar

#20 Příspěvek od guchar »

Podle popisu předpokládám, že máš tuhle
Akumulátor Westinghouse PREMIUM 9V NiMH 200mAh 8,4V
Nabíjení NiMH v provedení 6F22 jsem se dost věnoval. Ty články v nich byla bída.
Nakonec se objevil typ co měl v popisu mimo standard charged = 0.1 C
povolený i nabíjecí proud (blízko) 0.3 C. K tomu jsem si postavil nabíječku s mínus_delta_U.
Jako jediný NiMH je dodnes v užívání. Ostatní se nafoukly. Pro samovybíjení - nepoužitelné.
Jinak jsem přešel na LiIon 2S1P. Nebo nenabíjecí alkalické.
Podívej se na datasheet. Mimo 0.1 C je tam i 1 C (200 mA). Tak dotoho bych nešel
pokud můžeš nastavit 0.3 až 0.5 C (60 až 100 mA) s režimem mínus_delta_U
tak to bude fungovat. A viděl bych to jako optimální řešení (kompromisní).
NH-9V200AR - Specifications

- (Ještě si něco pohledám. Pak svou odpověď doplním.)
= Doplnění01
A) Tak by mne zajímalo zda "Miretzek" nakonec dal Westinghouse 200 mAh
na některou z nabíječek v režimu NiMH I=100 mA a zda se uspěšně nabila.
Pokud na nabíječce jde nastavovat udržovací proud je lépe 0.05C=10 mA, jak
0.1C=20 mA . Nebo 0 mA případně po signalizaci nabito, v nabíječce dlouho nenechávat
B) 6 x NiMH jsou častější než 7 x NiMH. Původní destičkové byly na 6 ks burelových
článků, u kterých kolísání starý-nový článek bylo rozhodně větší než dolní hranice 1.1 V
Často to bylo 0.9 V Pokud se měly využít do posledního dechu, bylo lépe jít ještě níž.
Neznám vše, ale zatím jsem nepotkal přístroj, který by 7.7 V signalizoval Slabá bat.
C) Ty jednočlánkové LiPol s měničem na výstupu jsou zajímavé. (6F22 i 18650 u těch
mi, ale 1500 mAh / 5.25 W příjde nic moc. Je-li měnič použit i pro nabíjení,
těžko říct. Low-drop zdroji konstantního proudy by měl úbytek 0.8=5-4.2 V stačit.
Časem si určitě něco jako ZNTER S19 9V 400mAh koupím.Cena Kč 215.22 by šla.
D) Celý program-řada ZNTER na BG
znter 3.7v 1500mah usb rechargeable 18650
E) Nápad využít měniče pro získání stálého napětí - při pokesu napětí u vybíjení,
a dostat tak co nejvíc využitelné energie a konstantní napětí není nový.
Ale teprve dostupnost levných součástek a výrobců dává konkurence schopné řešení
Naposledy upravil(a) guchar dne stř 12.10.2016 15:17, celkem upraveno 1 x.
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

Já mám 3ks tyhle (obdoba Eneloop) a taky obyčejné NiMH 170mAh a 200mAh (výrobce z hlavy nevím) a s žádnou nemám problém už několik let. Mám je v multimetrech, teploměru, laserové vodováze a otáčkoměru.
guchar

#22 Příspěvek od guchar »

Lark píše:Já mám 3ks tyhle (obdoba Eneloop) a taky obyčejné NiMH 170mAh a 200mAh (výrobce z hlavy nevím) a s žádnou nemám problém už několik let. Mám je v multimetrech, teploměru, laserové vodováze a otáčkoměru.

Odkaz uvádí jako výrobce VARTA Typ: 56722 (Přednabité a s technologií "Ready2Use")
Data Sheet - Sealed rechargeable Ni-MH Battery / Ready 2 Use Type: 56722
Pak je jasné, že s těmihle nemáš potíže. Je to o DRUHU eneloop = Ready2Use u VARTA.
Jinak dík Za tip na tyhle VARTA baterky od TSBohemia. U Conrad jsem protočil panenky.
guchar

#23 Příspěvek od guchar »

6F22=ZNTER 9V podruhé DUPU800mah=Kč173.92(o nějaký mm baculatější než ZNTER S19)
Note: About 8.3V when you finished charging
To vypadá na 2S článek a měnič použitý na nabíjecím vstupu USB 5 V
DUPU 9V 800mah USB Lithium Rechargeable Battery
Miretzek

#24 Příspěvek od Miretzek »

Takže nabíječka UDP 30 se vůbec nechytla. Bruntálně jsem tam pomocí Hyperionu nacpal 100mA (7C), ale asi to bude chtít nějaké pomalejší nabíjení. Žádné mínus delta U jsem na těch stařičkých nabíječkách nenašel. Holt jsem si měl koupit ty ZNTR :-(, v GME nic takového nevedou :-)
JosefSvejk

#25 Příspěvek od JosefSvejk »

Miretzek píše: Bruntálně jsem tam pomocí Hyperionu nacpal 100mA (7C), ...

Divné počty :? .
guchar

#26 Příspěvek od guchar »

1) ZENTER S19 400mAh ani DUPU 800 mAh jsem v ČR nenašel.
2) 0.1 A = 100 mA je pro Westinghouse 200mAh 0.5 C
_pokud nabíječka sama neukončuje, multimetrem sledovat napětí a porovnat s průběhem
_dle datasheet . Ve fázi nabito - accu odpojit. Napětí accu zažne stagnovat na cca 10 V
_(podívám se po manuálech tvých nabíječek)
3) Na 12 V Pb Westinghouse z GME si pár lidí stěžovalo těžko říct jaké mají NiMH
Westinghouse NiMH
Westinghouse WA12100 12V/10Ah
4) ZENTER S19 400mAh je vlastně "BEC" s výstupem 9 V napájený z 1S
_po zvážení všech pro a proti, bych si jej vybral jen na některá použití
_a něky by se mi víc hodil-líbil DUPU 800 mAh.
5) Pro stoupence 6F22 NiMH je zde ověřená VARTA 56722 . V TSBohemia - slušná cena
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

U mnoho článkových baterii mi -deltaU stejně nikdy pořádně nefungovalo. :( Je to asi tím, že i když na některých článcích s menší kapacitou už napětí mírně klesá, tak na jiných ještě roste, tak je z toho nabíječka zmatená. Ta baterie by musela být perfektně srovnaná a s výběrem článků s dostatečně stejnou kapacitou i vnitřním odporem, co v praxi moc zajistit nelze. Konkrétně u Eneloopového 8-článku ve vysílači mi to nabíjení samo na -deltaU nikdy nevyplo. :roll: Nebo dělám něco špatně??? :?:
Každopádně u nabíjecí 9V baterie asi bude situace podobní. I proto komerční nabíječky pro NiCd/NiMH, mají šachty pro články AAA, AA, C a D s ukončováním na základě měření -deltaU, zatím co šachty pro 9V akumulátory jsou jen na časové nabíjení. Prostě v návodu prostě tak píšou, že se tam nechá 14 hodin a pak se má vyndat (tedy žádná automatika). Z toho usuzuji, že asi nejlepší bude, když si z nějakého starého adaptéru vyrobíš nabíječku s předřadným odporem, kterým si nastavíš maximální proud na 1/10C (nejlépe prověřit měřením) tak, jak to už tady bylo zmíněno. Pokud bude mít adaptér pod zátěží daným proudem kolem 9,5-10V, tak navíc nabíjecí proud bude sám postupně klesat, takže ani zapomenutí baterie v takové nabíječce ji nijak výrazně přebíjením nepoškodí, protože v nabitém stavu bude ten proud už velice malý. Nebo ještě lepší je k adaptéru o vyšším napětí nabastlit napěťový stabilizátor 7809, kterému jednou Shottkyho diodou lehce zvedneš napětí na 9,4V. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
JosefSvejk

#28 Příspěvek od JosefSvejk »

Lark píše:Ty s tím měničem, to už je jiná káva. Má s nima už někdo zkušenost?

Dnes z Číny doručeno a jedním "umělým" cyklem vyzkoušeno. Dělá to to, co se dalo čekat. Vybíjel jsem 400 mA, po celou dobu bylo napětí cca 9,5 V, po vybití 370 mAh skokově spadlo asi na 1,3 V. Nabití z USB počítače trvalo asi 2 a čtvrt hodiny. Udržování stálého napětí je na jednu stranu pěkná věc, ale nedá se použít indikace vybití. Leda by se měřil odebraný náboj. To ale asi u přístrojů napájených "devítkou" moc nehrozí. Baterka má pouze dvoustavovou kontrolku nabíjení.
coro

#29 Příspěvek od coro »

Na to že 9V potrebujem do merákov a malému do vysielača, kde by som rád videl prevádzkyschopnosť na jedno nabitie tak cca 1 rok, na použitie meniča napätia, hlavne zvyšujúceho, ani nejakej stabilizácie, teda neverím - myslím že to bateročku musí vyžrať za týťdeň, v najlepšom prípade za mesiac (v najhoršom za pár hodín).
Kupujem si 9v z lidlu. Nie som si istý či vydržia viac ako nejaká jednorázová, ale myslím že ano - a aspoň mám pocit že som to skúsil (neprodukovať odpad a dobíjať).
Lark

#30 Příspěvek od Lark »

Jak Švejk popisuje (dík za info), že to celou dobu vybíjení drží stejné napětí, tak tam nějaký měnič se stabilizací být musí. Jinak by nešlo nabíjet z 5V a na svorkách mít 9,5V. To že se nedá poznat stav nabití je ale dost nešikovné, i když to zase nemusí tolik vadit, kdy člověk uzná, že něco spotřeboval a před uskladněním jí dobije. Praktikuju to tak u Eneloopek a není problém. Jde ale taky o to, jak na tom je se samovybíjením, protože ta elktronika může něco "užírat". Švejku, jestli tě to nebude moc otravovat, můžeš ještě ověřit, jak dlouho vydrží ležet bez použití. Třeba tak, že z ní vycucneš asi 340mAh, a pak jí necháš ležet, jen jí občas změříš, za jak dlouho vypne.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“