Tak dnes jsem měl MAVICa konečně ve vlastní ruce a pořádně si ho ošahal, bohužel se s ním létat nesmělo, byl to na krátko zapůjčený předprodukční kus z DJI, který do Prahy přiletěl hodinu předtím, než jsem si na něj šáhl (!).
Tady pár osobních postřehů :- je to skutečně malé, kompaktní, lehké, naživo ještě menší, než vypadá na fotkách a videích, složená koptérka se vejde do kosmetické taštičky
- směli jsme ho nastartovat i dát plný plyn (bez letu), opravdu VELMI tiché, takto tichou koptéru jsem dosud neslyšel (samozřejmě v dané kategorii)
- plasty jsou pevné, kvalitní, jen trochu na baterii se to Romanovi zdálo, že se malinko prohýbá, ale nijak podstatně
- gimbal je skutečně miniaturní, zblízka opravdu mistrovské inženýrské dílko, ale bude to s kamerou určitě často opravovaná záležitost, na tom nose to vidím jako velmi zranitelné
- jsou ještě nějaké nejasnosti v některých funkcích, které byly prý včera v Barceloně předvedeny trochu jinak než v US, to se týká hlavně automatizovaného přistávání, to ještě zjistím, jak to skutečně je
- co mě i překvapuje, že ty skládací vrtule musí být ze svého principu dost nevyvážené, takže gimbal a jeho odpružení zavěšení v trupu odvádí skvělou práci (to už apropo i u P4ky)
- ovladač je opravdu velmi subtilní, velikostí připomínající nějaký gamepad, tady bude mít řada pilotů s většími rukami možná problémy
- páčky kniplů (na rozdíl od někde vpředu mnou přeložené první recenze z RCG) jsou vyndavací, takže po složení a odejmutí se to snadno vejde do kapsy od bundy (!)
Chtěl bych poděkovat společnosti
PELIKAN Daniel za pozvání k premiéře a ošahání MAVICa v ČR na veletrhu MODEL HOBBY, konkrétně pánům Víchovi a Čápovi.
(foto je jen ilustrační z mobilu)