Pardon, přátelé, nechtěl jsem určitě machrovat ani nikoho převracet na "svoji víru".
Jen říkám, že jsem měl postupně tři různé vysílače Spektrum, líbily se mi. Po zakoupení DX8 jsem byl dokonce hodně nadšený. Stále používám třeba DX4e pro letadlo s AS3X SAFE, když chci někoho trochu zasvětit do létání - to nemá chybu.
Zlomily mne ale nakonec
cenové relace přijímačů a telemetrie od Spektra

. U FrSky pořídím 8 kanálový přijímač cca za tisícovku (ano Čína, ale co dnes není?), k němu jsou vyměnitelné anténky prakticky libovolné délky (s konektorem a předzesilovačem do uhlíkového trupu) za 60 korun! Veškerou telemetrii, kterou potřebuju (Alti+Vario, senzor napětí všech jednotlivých článků, proudový senzor) pořídím
dohromady za 1 400 Kč. Jistě víte, co by to stálo ve "značkové verzi Spektrum".
Fakt se mi nechtělo dávat 4 litry za každý další přijímač, o telemetrii nemluvě.
TaranisPlus samotný je za 5 800 Kč - 16 kanálů, hlasový výstup všeho v češtině. Co tam není připraveno, sám si namluvím. (Možná nevypadá tak hezky jako DX18, ale možnosti jsou podobné a cena hodně jiná.)
to ferocut: Jo, design je velmi obyčejný, nemá to dotykový barevný display - nepotřebuju ho. V ruce se drží normálně, nemám problém.
Co se týká mixů, pro většinu mých větroňů pro 4 serva v křídle nastavuji kolem 20 mixů. OpenTX má totiž úplně jinou logiku - veškeré nastavení se dělá jako "mix". Prostě to funguje jinak. Podle mého názoru mnohem svobodněji. Jakmile logiku věci pochopím, nastavím si
naprosto cokoli. Nejsem vázán na žádné nabídky, předvolby typu křídla a kormidel, nic takového...
O Taranisu je zde obří vlákno, nemá cenu něco tu pitvat. Prostě jsem přešel jinam a
zatím určitě nelituju. Neříkám, že Spektrum je špatné, jen jsem teď finančně a zárověň možnostmi někde jinde. (Pro zajímavost konkrétně RC Studio a Rimr poskytují FrSky u nás naprosto neobvyklou podporu, stačí se podívat na diskuse - nejsem příbuzný ani jejich agent).
Byl jsem s vysílači Spektrum nějakou dobu spokojený. Teď jsem určitě spokojený mnohem víc a přitom to rozhodně víc nestálo. Mít za míň peněz víc muziky, to IMHO stojí minimálně za bližší prozkoumání. Nic víc jsem tím nemyslel.
FrSky / Dingo, F5J ...