Přijímač optima 9.

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Přijímač optima 9.

#16 Příspěvek od jyrry »

Ilja 59 píše:...Není to žádná cívka.Podle mě neznáte ani osazení desky a součastkama.

Tak to těžko radit. Obávám se že ten kdo neví nejsme my.
Tímto opouštím téma.
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#17 Příspěvek od JosefSvejk »

Ilja 59 píše:Konečně rozumná odpověd...

Možná bys neměl být taková "cíťa" :wink: . Od začátku ti píšu, o jakou součástku se jedná, našel jsem ti to i v e-shopu se stejnou hodnotou. Fakt nevím, co pro tebe ještě víc udělat.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Ilja 59

#18 Příspěvek od Ilja 59 »

09092016219.jpg
Trochu jsem do toho šprtal,tak cívka tam je.Jen ty dráty s ní jsem nikde nenašel.Přijímač byl používán rok a pul v elektro blaníku a byl přilepen jen na sucháču. Někde jsem zde na foru četl že přijímače 2.4GHz již není potřeba balit do molitanu jak to bylo u starých MHZ.Ale po této zkušenosti se alespon já k tomu vrátím a balit je budu.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od aviatik666 »

Ilja 59 píše:
09092016219.jpg
Trochu jsem do toho šprtal,tak cívka tam je.Jen ty dráty s ní jsem nikde nenašel.Přijímač byl používán rok a pul v elektro blaníku a byl přilepen jen na sucháču. Někde jsem zde na foru četl že přijímače 2.4GHz již není potřeba balit do molitanu jak to bylo u starých MHZ.Ale po této zkušenosti se alespon já k tomu vrátím a balit je budu.

Příjímače jsem vždy zajišťoval proti vibracím, to že jsou na GHz neznamená, že by byly proti vibracím imunní, takže to co jsi četl je blábol...
Dále jsem po závadě sbecku vypustil používání veškerých pičičáren, jako power boxy, central boxy, becky, atd. Čím jednodušší elektroinstalace, tím menší šance na průser a crash.
Všechny kabely zajišťuji proti pohybu, vibracím a to samé i u konektorů do příjímače, baterek, atd. Od té doby jsem neměl jediný problém. :wink:
Lark

#20 Příspěvek od Lark »

Na to balení si ale tak dej pozor. Některé přijímače se dost hřejou, takže pokud ho kompletně zabalíš, moh by se taky přehřát. Kór v těch vedrech. Já přijímače přitahuju na dva proužky mechovky stahovacími pásky na kabely, aby kolem moh proudit vzduch. To je ale u spalováků. U větroně to zase tak hrozné s otřesy nebude.
JosefSvejk

#21 Příspěvek od JosefSvejk »

Utržení tlumivky mohl způsobit náraz akumulátoru do konektorů a posun DPS vůči té plastové krabičce, která má ty přesné výřezy na tlumivku. Když se potom přijímač opře třeba o přepážku trupu, může to být velká síla. Zkontroloval bych, jestli je deska pevně fixovaná v krabičce sama o sobě.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Ilja 59

#22 Příspěvek od Ilja 59 »

Model přestal reagovat asi 5 min po startu.Kroužil až sám přistál na louce asi 500 m ode mě.Takže není vubec poškozen.Baterii mám na suchém zipu a dalším zipem je obepnuta,a navíc je od přijímače vzdálená asi 7 cm.Přijímač v krabičce je napevno ale zda doléhají ty 2 plošky na tu tlumivku to nejde zjistit.Já mám zato že se to ale uklepalo.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od aviatik666 »

Lark píše:Na to balení si ale tak dej pozor. Některé přijímače se dost hřejou, takže pokud ho kompletně zabalíš, moh by se taky přehřát.

Mohu se zeptat které přijímače se konkrétně hřejou... :?:
Lark

#24 Příspěvek od Lark »

aviatik666 píše:
Mohu se zeptat které přijímače se konkrétně hřejou... :?:

Zkušenost mám jen Grapnerem, ale jestli si dobře pamatuju, tak se tady kdysi řešily i Futaby a Jeti. O tom ohřevu se ale dozvíš vlasně jen u rádií s telemetrií. :D
Petr S...
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Petr S... »

slyšel jsem to samé, přijímače na 2,4 nemají rádi teplo , proto je nebalit a díky tomu, že tam jsou tak malinké a lehoučké součástky, které váží nula nula prd, jsou tam takřka nulové setrvačné síli při vibracích, tak jsou odolné vibracím. Také jak už tu bylo psáno, dát pod něj tužší molitam a přidělat zdrhovačkou. Myslím, že jsi měl smůlu a chytil blbej kus, číňan se blbě vychrápal a blbě to přiletoval, to je samé s elektronikou všeobecně, auty... chytneš blbej kus a pose... se z něj a někomu slouží bez závad a nedá na to dopustit. Kdyby to bylo slabé místo toho přijímače a stávalo se to , tak by se to rozkřiklo. Neřešit to , koupit nový a lítat
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

Tak jsem se díval na spotřebu přijímačů Gr. a je kolem 70mA, což je při 5V nějakých 350mW. Nesmíte zapomínat na to, že dnešní přijímače 2,4GHz taky vysílají, takže proto ta větší vlastní spotřeba. No a 350mW v tepelně zaizolovaném prostoru už holt trochu topí. :D Jakou spotřebu mají jiné značky ale zkoumat nehodlám. To ať si zjistí každý majitel. :D Takže za mě je balení přijímače nevhodné a odtlumení proti vibracím a rázům naopak žádoucí.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od aviatik666 »

díky tomu, že tam jsou tak malinké a lehoučké součástky, které váží nula nula prd, jsou tam takřka nulové setrvačné síli při vibracích, tak jsou odolné vibracím.

To je "dobrá" teorie... :lol:
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od aviatik666 »

Lark píše:Tak jsem se díval na spotřebu přijímačů Gr. a je kolem 70mA, což je při 5V nějakých 350mW. Nesmíte zapomínat na to, že dnešní přijímače 2,4GHz taky vysílají, takže proto ta větší vlastní spotřeba. No a 350mW v tepelně zaizolovaném prostoru už holt trochu topí. :D Jakou spotřebu mají jiné značky ale zkoumat nehodlám. To ať si zjistí každý majitel. :D Takže za mě je balení přijímače nevhodné a odtlumení proti vibracím a rázům naopak žádoucí.

Balení je nesmysl, nebalil jsem ani přijímače MHz, ovšem odtlumení proti vibracím je opravdu žádoucí...
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Ono argumentovat, že jsou v dnešních přijímačích malé součástky ještě neznamená, že se nemůže něco uklepat. Třeba zrovna ta tlumivka je sice objemově malá, ale měrnou hmotností je srovnatelná s železem, takže ty malinké plošky za které je připájená, jsou při vibracích poměrně hodně namáhané. Krystaly taky vibrace moc rády nemají.
Ilja 59

#30 Příspěvek od Ilja 59 »

Mám chlapci ještě jednu otázku.V modelu mám regulátor FOXY R-65SB 65A a Foxy ubec 6A.Červený drát od regulátoru mám odpojen a serva napájím jen z ubec 6A,přijímač je napájen přímo z poh.akumulátoru přes SPC.Mohu použít tady toto zapojení s regulátorem a s tim ubec 6A. http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... acsi-model Kdy na obouch nastavím 6V?A nebo musí být na jednom 6V a na druhém 5,5V.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“