Bezletové zóny ve firmware řídících desek multikoptér

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Bezletové zóny ve firmware řídících desek multikoptér

#61 Příspěvek od OK2BUH »

pavel1tu píše:No mně připadá, že takto nějak zabily Elvise a Kennedyho - dál bez komentáře.

Netušil jsem, že je zabily baby. :) Toto je pouze teoretická debata o současných možnostech. Nemám povahu ani potřebu to zkoušet. Ale kdyby někdo dělal podobné pokusy tak bych se docela rád zúčastnil jako pozorovatel.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Jameson »

Fascinuje ma, aké neuveriteľne zložité a drahé systémy viete vymyslieť. Pritom stačí rušička GPS + rušička WiFi (niečo takéto, fascinuje ma inak ten komentár "Specification: CE") so smerovými anténami. Počkať si, kým sa poletucha dostatočne vzdiali od majiteľa (za hranicu LOS) a celú tú srandu zapnúť a namieriť na koptéru. Tá naraz príde o riadenie aj GPS a teda, pokiaľ nie je úplne sprostá, mala by na mieste pristáť (v opačnom prípade niekam uletí a stačí ju sledovať, kým sa jej neminie batéria). Stačí ju teda chytiť do sieťky na motýle a kým ju zdesený majiteľ bude hľadať, bude už v ponuke na Aukre. Samozrejme, použitie takej rušičky je nelegálne, ale to aj odchyt cudzích koptér, že áno...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
OK2BUH

#63 Příspěvek od OK2BUH »

Ano, máš pravdu to je levnější ale postihne to jen ty co lítaj daleko. Blízko by pachatel riskoval rozbití držky. Pomocí spoofingu se dá model sebrat doslova nad hlavou a odnést kamkoliv.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a_lG2nQfMog[/youtube]
Mě to zajímá jenom z technického hlediska a přemýšlím jak se tomu bránit. Běžná koptéra s GPS za tím půjde jako pejsek. Ale jednotky s EKF tj. Pixhawk a možná to má i NAZA, by měly vyhodnotit náhlou změnu polohy jako GPS glitch a měly by přistát na místě. A moc by mě zajímalo toto vyzkoušet.
gardenroute

#64 Příspěvek od gardenroute »

OK2BUH píše:...možná to má i NAZA, by měly vyhodnotit náhlou změnu polohy jako GPS glitch a měly by přistát na místě. A moc by mě zajímalo toto vyzkoušet.
Asi z toho mluví neinformovanost, ale měl by jsi vědět, že DJI již 2.5 roku žádnou NAZA nepoužívá pro své nové koptery :-)
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
OK2BUH

#65 Příspěvek od OK2BUH »

Ono je celkem jedno jak si to nazývají, podstatné je jestli to má EKF (Extended Kalman Filter). U Pixhawku víme, že má, zdrojové kódy jsou veřejné. DJI to tají a nikdo neví co v tom je. Já osobně se domnívám, že něco podobného tam bude. Ale odolnost proti spoofingu zatím nikdo nepředvedl. To by se zjistilo pomocí toho simulátoru GNSS v předešlém videu.
Myslím si, že ten jednoduchý pokus s nahráním polohy přistání a vnucení jako homepoint by sežraly pouze koptéry bez EKF jako Multiwii nebo APM. Ale pokud by to někdo provedl tak rafinovaně jako na tom videu tak by to sežraly i ty co mají EKF. Tzn. zasynchronizovat se na atomový čas satelitů, potom přesně sesouhlasit polohu aby při přepnutí nedošlo k sebemenšímu škubnutí. No a potom pomalu táhnout pryč. Ale jsou to pouze moje nepodložené domněnky. Třeba to někdo časem vyzkouší.
OK2BUH

#66 Příspěvek od OK2BUH »

Tady je obrázek z Pixhawku. Je to porovnání měření zrychlení ze dvou IMU (červená a zelená) a zrychlení počítané z GPS (modrá). Myslím si, že kdyby spoofer do toho necitlivě zasáhl (skokem polohy) tak by to způsobilo EKF failsafe land. Kdyby byl šikovný a napojil se bez škubnutí tak je otázka jakou rychlost "odtahu" by mu to dovolilo. Koptéry bez EKF by mohl vodit jak pejsky libovolně.
ekf.jpg
DJIvison

#67 Příspěvek od DJIvison »

" Bezletové zóny ve firmware řídících desek multikoptér "
Elvis žije
8O
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“