Směrová anténa na vysílači

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Lark

Re: Směrová anténa na vysílači

#16 Příspěvek od Lark »

Wormsnake píše:Tohle jsi uz nekdy zazil nebo je to tva teorie? Kdyz budem letat dva zady k sobe nemuzem se rusit teoreticky vubec.

Osobně nezažil, a ani bych nechtěl, ale vyloučené to není. Zaprvé všichni nelítají zády k sobě a za druhé vysílač s telemetrií i poslouchá, takže při otočení na souseda, to do něj budeš prát naplno. Vypadá to, že předpisy tě ale moc netrápí.
Wormsnake

#17 Příspěvek od Wormsnake »

Predpisy o vysilacich vykonech prekracuje kde kdo ja se snazim je dodrzovat (doma na strese mam tri wifi spoje a podle limitu) ale ne az tak za kazdou cenu jak pises. Letam prevazne sam obcas s brachou. To ze bych kolegovy na place zarusil telemerii dost pochybuji a i kdyby na to hned nespadne. Ale jako pripominka dobry che to vyskouset. A hlavne mit ohled na okoli, nekde na poli tu smerovou antenu klidne pouziju. Mam objednan 3metrovy termicky vetron a chtel bych mit jistotu ze dokud na nej uvidim budu ho i ridit.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Papir
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Papir »

Wormsnake píše:... Mam objednan 3metrovy termicky vetron a chtel bych mit jistotu ze dokud na nej uvidim budu ho i ridit.

A není vono lepší mít systém - rádio které to umí samo o sobě?
Myslíš že my co máme větroně 3-4 a+ metry pobíháme po place zády k sobě se směrovou anténou?
Papíra
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od RCStudio »

Wormsnake píše:
Kdy asi budou ty smerove anteny skladem na RCStudio?

Vcera
https://rcstudio.cz/cs/prislusenstvi/25 ... -7dbi.html
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Wormsnake

#20 Příspěvek od Wormsnake »

Papir píše:A není vono lepší mít systém - rádio které to umí samo o sobě?
Myslíš že my co máme větroně 3-4 a+ metry pobíháme po place zády k sobě se směrovou anténou?
Papíra

Velmi si prispel k tematu... za cenu toho tveho radia budu mit toho 3m vetrone, ale vermi klidne to rysknu s tatanisem za 3tinu ceny.

Ale zpet k tematu jak litas doleko a vysoko od sebe? Slysel si nekdy hlasku slaby signal? Ale prosim uprine :wink: .

PS:
Neverim ze drazsi radio bude mit vyrazne lepsi vysledky nez Taranis, obcas varovnou hlasku slysim ale bude to spis problem umisteni anten na modelu.
Ja si vazne nemislim ze ta smerovka je blbej napad, kdyby slo na radiu snizit vykon tak aby smerovka byla pod limitem tak by to melo vliv na lepsi zisk signalu z telemerie.
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

Wormsnake píše:Neverim ze drazsi radio bude mit vyrazne lepsi vysledky nez Taranis..

nooo....
jarda19 stř 24. srp, 2016 23:00 píše: Tak jsem dneska předělal antény X6R v Betě, dal jsem je do trupu těsně pod kabinu vodorovně a kolmo na sebe.
Natočil jsem log. myslíte že výpadky RSSI až téměř k 0 jsou normální ???
První výpadek je ve výšce 200m. Druhý a třetí výpadek je v bezmotorovém letu a ve výšce kolem 50m. A čtvrtý výpadek ve výšce 100m a bezmotorovém letu.
viewtopic.php?f=38&t=76927
jyrry.webnode.cz
ka2012

#22 Příspěvek od ka2012 »

Létám Nimbuse 3,6m s MZ-24. Osmikanálový přijímač antény venku z trupu s úhlem cca 90% a když si pustím průběžné hlášení signálu přijímače tak je to docela mazec. Signál kolísá od 90% po 5% a je mu téměř jedno jestli jsem v 60 metrech nebo ve 400, a natočení antény s vysílačem taky moc vliv nemá. Včera jsem při asi kilometrové vzdálenosti a signálu 15 - 25% zkoušel anténku vztyčenou, zklopenou, nakrucoval jsem se doprava doleva rozdíl v signálu minimální. Tak se ptám, vysílač s dosahem 4000m, přijímač 3000m a signál v 1000m jen 20%. Kde je v tomto případě ochrana mě jako spotřebitele když mám ve vzduchu 15 000.- Kč. Europa krom Francie strop 100 mW a USA 1W. Buď někdo pochybil při stanovení povoleného výkonu, nebo nám výrobci lžou? Měření výkonu proběhlo jak emise u WW ?

Ka
Naposledy upravil(a) ka2012 dne čtv 25.08.2016 18:02, celkem upraveno 1 x.
Ing.Robinsson

#23 Příspěvek od Ing.Robinsson »

Už mi je tak nějak jasný proč hitec nechce pořád dodělat zobrazení síly signálu. Uživatelé by si pak jen stěžovali, že mají 20% takhle žijí v nevědomosti a jsou spokojení. I když ja když jsem si dělal ground test tak to šlo po zemi i skrz les na kilometr daleko. Takže se nějak nebojím, že pokud bych létal na oči a šlo by to k zemi.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jamesgsf »

JosefSvejk píše:Je doufám všem jasné, že zvyšování výkonu směrovou anténou nebude tak úplně v souladu s předpisy.

Výkon je pořád stejný! Jen jde o usměrnění signálu. To co sebere v kruhu tak kde do toho daného směru. S výkonem vysílače to nemá nic společného. A už vůbec ne s porušovaním přepisů.

Odesláno z mého E5823 a podpis odstraním
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

jamesgsf píše:Výkon je pořád stejný! Jen jde o usměrnění signálu. To co sebere v kruhu tak kde do toho daného směru. S výkonem vysílače to nemá nic společného. A už vůbec ne s porušovaním přepisů.

Pokud jde o omezení definované předpisy tak tam nejde o pouhý výkon, ale o EIRP což je kombinace výkonu se ziskem antény. Pokud se použije anténa s vyšším ziskem má se dle předpisů dodržet definovaný limit EIRP což znamená snížit výkon. Doporučuji k přečtení moji reakci z předchozí stránky viz tento odkaz kde to podrobně vysvětluji a je tam i odkaz na EIRP kalkulačku.

Porušení jak limitu EIRP tak i zákazu zásahu do vysílacího zařízení (pozn. obojí je v ČR stanoveno předpisy vydanými ČTU) to samozřejmě je jelikož výrobci u RC vysílaček mají pevně stanovený typ antény a výměna za jiný typ než výrobcem stanovený je nepovolený zásah do vysílacího zařízení v jehož důsledku ještě navíc dojde k překročení limitu EIRP jak je popsáno v mém příspěvku.
ka2012

#26 Příspěvek od ka2012 »

Mám dotaz. Jak fyzicky změřím vysílací výkon mého rádia. Koupil jsem si vysílač s dosahem 4 km přijímač 3km a jenom chci, abych měl ve volném prostoru dostatečné spojení a né, že na kilometru mám méně než 20%. Hraní s čísly na papíře nic neřeší, papír snese cokoliv. Nebo to zas bude dodo jako za starých časů ?

Ka
JosefSvejk

#27 Příspěvek od JosefSvejk »

jamesgsf píše:Výkon je pořád stejný! Jen jde o usměrnění signálu. To co sebere v kruhu tak kde do toho daného směru. S výkonem vysílače to nemá nic společného. A už vůbec ne s porušovaním přepisů.

Odesláno z mého E5823 a podpis odstraním

A takové bludy se člověk dozví na "odborném" modelářském fóru. Škoda psát. Předpis stanovuje maximální výkon 100 mW E.I.R.P., ne výkon na výstupu vysílače. Zjisti si, co to znamená a potom mudruj.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JosefSvejk

#28 Příspěvek od JosefSvejk »

ka2012 píše:Mám dotaz. Jak fyzicky změřím vysílací výkon mého rádia. Koupil jsem si vysílač s dosahem 4 km přijímač 3km a jenom chci, abych měl ve volném prostoru dostatečné spojení a né, že na kilometru mám méně než 20%. Hraní s čísly na papíře nic neřeší, papír snese cokoliv. Nebo to zas bude dodo jako za starých časů ?

Ka

Uvedené dosahy jsou asi maximální, při ideálních podmínkách. Jak sám píšeš, hraní si s čísly nic neřeší. Dosah soupravy není rozhodně přímo úměrný % vyjádření signálu na nějakém měřáčku. Nebo si myslíš, že u soupravy s deklarovaným dosahem 3 km, by měl v 1 km vzdálenosti být signál 33,33%?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
novfra

#29 Příspěvek od novfra »

Možná, že tento odkaz některým danou problematiku trošku osvětlí.
http://bezdrat.webnode.cz/vykony-a-limity-ctu-a-gl-c-12-r-2000/
ka2012

#30 Příspěvek od ka2012 »

Až tak úplně né ,ale když už to padá pod 25% a při daleko menší vzdálenosti hlásí 5% no to si pak člověk hezky v klidu zalítá. A jak už to parkrát po sobě zjistíš, tak to hlodá a to už je jen krůček od toho nějak to vylepšit.

Když jsem létal s jednokanálem Mars II na 40,68MHz a pak s Modelou 3, tak jsem se klepal kvůli strátě signálu. Pak přišli Graupnery a Futaby a začalo se to lepšit. Teď mám Graupnera MZ-24 což je nádhera v obslužnosti, ale opět nemám dost signálu. Dnes, kdy na co se podívám září nějakou frekvenci o výkonech ani nemluvě.

Ka
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“