Video brýle na FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Video brýle na FPV

#886 Příspěvek od OK2BUH »

Přínos diverzitního příjmu vynikne hlavně u lineární polarizace. Tam vždy koliduje přímá vlna s odraženou a vznikají hluboká minima (mobil efekt). Pokud máme dvě antény tak se to do značné míry eliminuje, minima se budou na nich střídat. U kruhové polarizace je tento efekt omezen samotným principem otočení rotace po odrazu, takže přínos diverzity už není tak výrazný. Pokud přepínáme mezi směrovkou a všesměrovkou tak bych to nenazýval diverzitním příjmem ale spíš automatickým anténním přepínačem (i když je to v podstatě totéž).
edit: správný diverzitní příjem by měl mít dva samostatné přijímače a vyhodnocovací obvod by měl porovnávat signály na jejich výstupech. Pokud je přijímač jen jeden a přepíná dvě antény tak musí zkoušet naslepo. Když signál z jedné antény poklesne pod určitou úroveň tak zkusí přepnout jestli na druhé anténě není lepší, no a když není tak se vrátí zpátky. Pokud to nedělá dost rychle tak to může být horší než bez diverzity.
tomashr

#887 Příspěvek od tomashr »

OK2BUH píše:edit: správný diverzitní příjem by měl mít dva samostatné přijímače a vyhodnocovací obvod by měl porovnávat signály na jejich výstupech. Pokud je přijímač jen jeden a přepíná dvě antény tak musí zkoušet naslepo. Když signál z jedné antény poklesne pod určitou úroveň tak zkusí přepnout jestli na druhé anténě není lepší, no a když není tak se vrátí zpátky. Pokud to nedělá dost rychle tak to může být horší než bez diverzity.

To plnohodotné řešení ale zas tak neobvyklé není, v poslední době navíc přibývá řešení postavených na opensource řešení https://github.com/sheaivey/rx5808-pro-diversity, které přidávají i dost zajímavé grafické funkce v ovládání. Viz třeba http://rctimer.com/product-1677.html a něco podobného už se dá koupit i do brýlí.
Naopak docela debakl byl podle všeho první "diversity" do brýlí od Fatshark, který podle všeho jen přepínal vstupy a ještě pěkně blbě...
OK2BUH

#888 Příspěvek od OK2BUH »

Ano, toto je pravá diverzita se dvěma přijímači. Já netuším co je v těch brýlích o kterých jste se bavili. Jenom jsem v dnešní době opatrný, protože když se dnes běžně prodávají "optoregly" které optočlen nikdy neviděly, tak bych moc nedal za to, že existují "diverzitní" přijímače v tom lepším případě s přepínáním na vstupu a v tom horším jsou konektory propojeny paralelně. :)
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#889 Příspěvek od VSCharlie »

Dnes jsem narazil na celkem zajímavou věc.

Před delší dobou jsem si kupoval do Headplay HD vylepšené čočky "RHO-Lens" a dnes mi od nich do majlu přišly novinky.
viz. - https://www.indiegogo.com/projects/high ... v-goggle#/
Sice zajímavé, ale nejdůležitěší je až spodní část stránky, s odkazem na RHO-Lens, kde jesem tu čočku posledně kupoval.
Když jsem se tím proklikal, objevil jsem, zase úplne dole něco zajímavého....
Možnost výroby dioptrických čoček do jakýchkoliv brýlí FatShark a to přesně na míru podle oční vady uživatele.
viz. - http://rho-lens.com/fatshark-prescription-lenses.html
Já vím, 70 Euro je celkem pálka, ale nenarazil jsem na u nás na optika, který by byl aspoň ochoten, zabrosut obyčejné brýlové čočky do tvaru obdélníku.
A vyrobit tenší plusové čočky, o tom nemůže být ani řeč, to se mi rovnou vysmáli všichni optici, kterých jsem se ptal.
(např. standardní plastová čočka do brýlí + 4 dioptrie, má tloušku kolem 5mm to do FatSharků prostě nenacpete ani po zabroušení vodících okrajů)

Takže relatvně vysoká cena, otvírá možnost používat FPV brýle (i Hedplay HD), lidmi s jinou "oční vadou", než jen "standardní krátkozrakostí".
Tedy třeba pro lidi s astigmatizmem a i ty, co potřebují na čtení čočky s dioptrickou korekcí do (+) a to už za ty prachy stojí.
FatShark dělá, jak všichni víme, bohužel pouze čočky s korekcí -2,-4 a -6

To jen pro zajímavost, pro ty kterých se to týká (nebo přinejmenším časem bude - stárneme všichni), a navíc to není tak dlouho, co se to někde na fóru řešilo. :wink:
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
tomashr

#890 Příspěvek od tomashr »

Ad " i ty, co potřebují na čtení čočky s dioptrickou korekcí do (+) " - člověk s brýlemi na čtení obvykle žádnou korekci pro Fatshark nepotřebuje. Já třeba mám na čtení plus 2D, ale na dálku brýle nenosím a celkem podle očekávání nic nepotřebuji ani do FS.

Pro FatShark by obvykle měla být korekce potřeba opravdu jen pro "mínusové dioptrie na dálku", brýle jsou totiž řešeny právě jako "projekce do nekonečna".
Výjimkou mohou být složitější vady, viz tebou naopak správně zmíněný astigmatismus, případně výrazně odlišné každé oko, tam by uvedená nabídka zajímavá být mohla.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#891 Příspěvek od VSCharlie »

Obvykle možná ne, ale...
Pokud potřebuje (+) korekci i na dálku, tak potřebuje určitě- zrovna můj případ (astigmatizmem zatím netrpím), takže vím, o čem mluvím.
Bez (+) čoček prostě v FPV brýlích vidím "kulový" a je jedno jestli se jedná o Hedplay HD, Fatsharky, nebo nějaké "dodo" s 4" displeyem.
Podlo toho, co mi říkal "očař" pří vyšetření zraku to sice tak obvyklé (časté jako potřeba mínusové korekce), ale občas se to stává.

P.S. You know this Fatshark diopter lens set of -2, -4 and -6 diopters, right? But what do you do if you have -5 or +8 diopters? Or if you have astigmatism? Fatshark does not provide a solution for this. We are the first company in the world which offers RX lenses for all Fatshark goggles.
tomashr

#892 Příspěvek od tomashr »

Jak je to vlastně u HeadPlay - ony mají fresnelku napevno? Já měl v tomto provedení jen "Eco goggles" a u nich by zrovna zrakové vady měly být ve výhodě, protože si člověk nastavoval vzdálenost fresnelky individuálně. Bral jsem to jako určité plus pro tento koncept, pokud ale ve více profiprovedení jsou také dělané "fixně do nekonečna", tak by to úplně pozitivní nebylo. V popisu Headplay zmiňují dvě různé čočky, ale není mi jasné, nakolik jde doladit i pozice.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#893 Příspěvek od VSCharlie »

V Headplay je fresnelka napevno.

Video o výměně a čištění frsnelky, tam je to videt.
- https://www.youtube.com/watch?v=et_m3quKhps
Ty "lupy" jsou dvě, s různým zvětšením, jenom se vyměňují.

Ovšem DALEKO lepší a čistší obraz je, když se tam místo fresnelky dá Rho-lens "lupa", mám to osobně vyzkoušené.
(Ale i tak potřebuju ještě brýle, což není žádná "slast", navíc se mlží.. :( )
Nemá žádné "kruhy" po obou straních čistý povrch a obraz je opravdu o HODNĚ lepší - ostřejší.
A teď nemluvím o dioptriích, ale kvaliě té čočky.
- http://rho-lens.com/gallery.html
- https://www.youtube.com/watch?v=ANZRFvf1SA8
Mimochodem teprve teď jsem si všiml, že tato (původní) Rho-Lens "čočka", jde použít i do Hobbyking Quanum v1, v2, v2 Pro.
- http://rho-lens.com/features/compatibility.html

A to nové řešení s rámečkem, co jsem dával odkaz už dříve, bude údajně ještě lepší.
Jednak se to bude lépe vkládat a držet, u "staré" verze se to někomu prý "rozlouplo" ve spoji, což by u se novější verze díky rámečku stát nemělo..
I když mi zatím není úplně jasné, jestli tam budou čočky dvě, ale asi ano, aspoň to tak vypadá a navíc s možností výroby čoček na zakázku.
tomas1987

#894 Příspěvek od tomas1987 »

Rozhodl jsem se že brýle přip. displej (myšleno displej na oči v tom držáku na hlavu) koupím teď. je reálné sehnat něco k boscam 351 vysílači řekněme do 2000? příjmač v případě že ho brýle nemají mám. Ideláně z EU
Naposledy upravil(a) tomas1987 dne pát 05.08.2016 8:17, celkem upraveno 1 x.
Taranis 9D, x210 race, TBS disco clone, H 450 FPV, durango desc210R
qeex

#895 Příspěvek od qeex »

Pokud bys mel zajem mam tu 7" 800x600, 100% bez bs. Kdyz tak napis sz.
romansis

#896 Příspěvek od romansis »

Existují brýle na FPV bez přijímače? Ten bych chtěl koupit samostatně.
holmer83

#897 Příspěvek od holmer83 »

Zaregistrovali jste nové FS Dominator SE? Velmi dobré parametry, velmi dobrá cena. Jedná se v podstatě o HD V2 s nižším rozlišením 640x480.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
gardenroute

#898 Příspěvek od gardenroute »

romansis píše:Existují brýle na FPV bez přijímače? Ten bych chtěl koupit samostatně.
FS Dominatory jsou dodávány bez přijímače, mají uvnitř slot pro interní FPV Rx (nebo konektor pro externí Rx), který se musí pořídit dodatečně, ať již firemní, nebo např. TBS či jiný...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
tomashr

#899 Příspěvek od tomashr »

Ad Doms SE - je otazka, zda je opravdu prinosem zvetsovat FOV pri mensim rozliseni... Jinak ale proc ne, dost lidi oceni kompletnost dodavky, kdy pro fpv race uz vlastne nebude treba doplnit vubec nic...
bastlir

#900 Příspěvek od bastlir »

Už nějakou dobu mám Goggle2, ale narazil jsem na problém, že je nemohu užívat s brýlemi optickými, bez kterých špatně vidím a čočky užívat nemohu. Tak jsem si objednal Goggle4 s nadějí, že se do nich naksychtím i s brýlemi. Jenže sklamání, opět se mi tam optické brýle nevejdou. Řešil tu někdo podobný problém?
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“