Vrtul. kužel s kleštinou + rychlejší a silnější pohon

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
rohe
Kontaktovat uživatele:

Vrtul. kužel s kleštinou + rychlejší a silnější pohon

#1 Příspěvek od rohe »

Teď v sobotu se mi stala na Optimě III taková věc, za letu mi upadl celý kužel (už jsem se tady zmínil). Byl asi tak 3-5x sundaný. Zjistil jsem, že to nedělá jen mě a že u takových pohonů to není ojedinělé. Tak jsem založil téma a opravdu jsem zvědav, jak jste na tom vy a jak tyto problémy řešíte.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Vigo »

Co to bylo za kužel? Mě se to nikdy nestalo.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TomasC »

Používám kužel, který se dotahuje imbus. červíky z boku na hřídel. Hřídel převodovky pokreslím permanentní fixou. Nasadím kužel a dotáhnu. Povolím, sundám kužel a v místě, kde je poškrábaný fix vybrousím ruční bruskou plošky. (Plošky jsou naprostá nezbytnost!!!)

Testováno 1500W a vrtule 16x16. :wink:
rohe
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od rohe »

Vigo píše:Co to bylo za kužel? Mě se to nikdy nestalo.

<b> kužel s kleštinou</b>
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Vigo »

Jo to je Pohoda ne? Pokud má utahování zepředu tak mám ten samý, ale vrtuli jen 8x6 a plánuju 9X7 výkon do 200W což bude asi důvod proč mi to drží.

U klasických unašečů MPJET mi několikrát taky uletěla vrtule. Pomohlo mi zdrsnění hřídele jemným smirkem a odmaštění + pořádné utažení. Jen pozor ať hřídel moc neobrousíš.
diablotin

#6 Příspěvek od diablotin »

nebo by mohlo pomoct povrch hridele nakridovat.staci bezna skolni krida
Naděje umírá až po nás.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Napadlo me, co takhle zkusit modrej Locktite?? nebo je to prilis velka prasarna?
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
mpx
Bydliště: Praha 6 Řepy Letiště: Vypich, LMK Kladno Velká Dobrá, kanál č.88 na 40MHz

#8 Příspěvek od mpx »

Na Arianě mám kužel s červíkama z boku dotaženej na krev a pečlivě kontroluju ( v budoucnu asi udělám plošku na hřídeli ).

Na Ionovi jsem měl kužel Pohodalet s kleštinou a taky mi ulétl - tak jsem použil takovou seciální kapalinku od známého na povolování ohlodanejch šroubů ( je to taková vodička v který jsou drobný piliny kovu). To jsem na hřídel opatrně nanesl a kužel nasadil - po dotažení se do sebe kužel a hřídel jakoby zakously. Od té doby nespadl a šel i sundat.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

mpx píše:Na Arianě mám kužel s červíkama z boku dotaženej na krev a pečlivě kontroluju ( v budoucnu asi udělám plošku na hřídeli )

Plošku udělej hned. Jak se kužel protočí tak nejde sundat!! Trápil jsem to dolů několik hodin. :cry:
tks
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od tks »

No já do Discuse chtěl dát klasický MPJet kužel - protože tam i nejlépe sedí tvarově. To už je při těch 300-400W fakt nevhodné? Nestačí to tedy nějak zdrsnit?
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Marek71 »

Mám kužel od Pohodalet s kleštinou a pohon cca. 150W, max 200W špičkovo. Domnievam sa, že keď to poriadne utiahnem, nemusím sa báť odlietnutia pri takto málo výkonnom pohone. Je to tak ?
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Abu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Abu »

Pri nejakejch 400W neni co resit, lital jsem s klestinovym turbokuzelem MPJet asi 1.5 roku a zcela bezproblemu. Dokonce i na Optime (550W) neni s klestinovym Pohodalet zadny problem. A u 1kW Trinity zatim (tuktuktuk) taky ne... ale tam casem uvazuji o "prekroucenem" (udela z 12" stoupani 14") a "vykloubenem" (listy ve sklopenem stavu mnohem lepe prilehaji k trupu) a ten bude uz urcite cervikovy.

A co pouziti toho Locktite, co si o tom myslite? (modra vodicka na zajistovani sroubu, rozebiratelna verze).
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Nakadah »

Modrym Loctitem L243 (stredopevnostni) sem zalepil pouzdro v oku ojnice, a drzi to az moc. Abych ho dostal ven musel bych ho vylisovat. Stredopevnostni znamena ze na povoleni sroubu M10 je treba sila 20Nm.

Osobne bych to radeji zakapnul L222kou (nizkopevnostni 6Nm) at to pak nemusite pacit dolu stahovakem :D Nak
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

Mam neco jako 222, koupeno u Vanoucha, modry, pry "pro vrtulnikare". Pojistil jsem tim treba prevodovku na 1kW Feigau a povolit to slo s vynalozenim primereneho nasili.
Spis me zajimalo jestli to nekdo na tu klestinu pouziva v praxi, jestli tam neni skryta nejaka zrada (treba v kombinaci ocel-hlinik nebo tak neco, precejen nejsem strojar).
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nakadah »

Vzhledem k tomu ze normalne lepim zavity ocelovych sroubu do hlinikoveho bloku motoru, nevidim jako problem pouziti toho lepidla i na pojisteni hlinikove klestiny na ocelovou hridel. Nak
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“