Rodí se maketa Mi-24

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mariansz

Re: Rodí se maketa Mi-24

#91 Příspěvek od Mariansz »

Tak po delší době jsem se vrátil k projektu Mi-24 .
Přílohy
WP_20160619_17_24_02_Pro.jpg
WP_20160619_17_21_18_Pro.jpg
WP_20160619_17_21_03_Pro.jpg
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od pkotatko »

Takze formy hotove ? Vypada to dobre. Trosku se to nepovedlo okolo sacich otvoru, ale to se da zatmelit. Povrch je takovy spravne "rusky". Takova kovarska prace. :D Ale to je asi dobre. Takhle si predstavuji ze by mohla vypadat helina co by mela nejaky ten rok odslouzeno v Rusku. :wink:
Psal jsi ze je to na sedmistovku. V jakem meritku to je ?
Petr
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Mariansz

#93 Příspěvek od Mariansz »

Okolo těch sacích otvorů jsem dal folii místo al plechu a vlivem použitého goalgetu se zbortily. Ve formě je k tomu docela špatný přístup tak to chci opravím až teď, taky jsem dal asi málo barvy tak to někde prosvítá. Chybami se člověk učí další bude doufám lepší.
Ruské 24 jsem viděl po revoluci kdy je rusáci stěhovali z německá domů a některé dle těch pilotu si prošli i afganistanem .Jejich vzhled a provedení některých oprav vzbuzovaly velkou nedůvěru škoda že v té době nebyly dig fotaky.
švíco

#94 Příspěvek od švíco »

Tak včera proběhl zálet mechaniky pro mi-24.
Tímto patří moje velké dík Petrovi Koťátkovi, který se ujal nastavení spirita a vysílače. Ještě nás čeká drobné SW doladění chování ocasní vrtulky, jinak to již létá po obloze velmi funkčně a nadějně :mrgreen:

Zárověň mi Petr nastavil i mechaniku do druhého projektu - bell 427 (mechanika t-rex 550) viz. mé druhé vlákno. Je v ní také spirit, ta létá jako simulátor - roboticky přesné reakce a klidný projev. Na řízení veeeelmi přijemná záležitost :wink:

Tak v Klenčí na viděnou 8)
OPR
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od OPR »

Potvrzuji a gratuluji k záletu krásné mechaniky. Zvuk to má perfektní, v určitých letovýchh režimech to zní jako nějaká AW 189 a nebo při dopředným letu jako MD .... A ke všemu páníček umí perfektně létat.

Pokud mohu, včera jsem namaloval obrázek ze záletu mechaniky do Hinda.

02.JPG
švíco

#96 Příspěvek od švíco »

Jé díky za fotku :wink:
S tou mojí pilotáží to není tak slavné... já jsem to držel v ruce po dvouleté přestávce, kdy jsem byl zedník a ne modelář :lol:
Ruce mám ještě chromé s mlácení kladivem a házení lžící :(

Každopádně potenciál ta mechanika má, až to bude v boudě, bude to super!
pavel123

#97 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj, gratuluju! :D V Klenčí to neuvidím, protože tam nebudu, ale doufám, že se někdy sejdeme jinde :)
P.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od pkotatko »

švíco píše:Každopádně potenciál ta mechanika má, až to bude v boudě, bude to super!

No vidis a malem jsi to prodaval... :wink:
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
švíco

#99 Příspěvek od švíco »

To by byla moje životní chyba....
Naštěstí je krize zažehnána :wink:
hosa

#100 Příspěvek od hosa »

To je strojovna :D, moc pěkný.
Relax

#101 Příspěvek od Relax »

Vypadá to moc pěkně, určitě i letově a akusticky !. Když jsem byl před časem osloven nabídkou ten pětilist koupit, přišla mi velká škoda tohle nedotáhnout. Zaujal jsem proto rezistentní postoj aby byl na druhé straně maximální čas to znova zvážit. Asi to nebylo snadné ale vyplatilo se. Ta heli vznikala dlouho a jenom pár podobných projektů má takový potenciál .... :-)

Ano, byla to sice vzácná a možná poslední příležitost sehnat kvalitní pětilist za slušnou cenu, na druhou stranu u mě je to modelaření dost nestandardka, většinou mám pocit že je to spíš natruc časovým a profesním negativům. Místo stavění, které by mě určitě bavilo víc jak kdysi si akorát udržuju stejný letový standard bez významných pokroků. Hughes letěl za dva roky přesně 60x což je taky nic moc. Obávám se cokoliv rozebrat, je otázka kdy to pak dám dohromady :-). Dát 15 tisíc za kvalitní pětilistou hlavu a listy jaksi nemá smysl, navíc by podle toho co jsem četl Hughes líp neletěl, spíš naopak.

Když vidím jak se kluci sejdou nad maketama a vedou bezva zasvěcené diskuze o konkrétních problémech, je to radost poslouchat. Tak jim to aspoň trochu slušně nafotím, víc k tomu nemám povícero stejně co ( z dávné technologické praxe ) dodat :-).

Líbilo by se mi postavit maketový trup od základu jenomže na to nebude reálně nikdy čas a podmínky. Koupit hotový trup jsem si 3x vyzkoušel. Stavba prvního Hughese byla ještě naprosto super, s každým dalším to už byla větší nuda, letové a technické problémy tomu rozhodně nepřidaly. Třetí ale konečně slušně letí. Větší emoční posun by u mě byl ve velikosti, bohužel 700/800 nebo 12S v podstatě nechci. Přijde mi to moc komplikované a taky drahé. Táhneme syna na studiích v zahraničí, obor jede za nejnižší ceny jako řada dalších profesí, z investic člověk moc nejásá. Hlavně že bylo dobře dřív a pořídilo se včas to co mám.

Naštěstí má většina lidí radost z čehokoliv nového, i kdyby to byla jenom změna barevnosti. Já chtěl taky Hughese přestříkat, pak mě to pustilo. Heli poletí úplně stejně a tak vyhrála lenost to kvůli takovému detailu celé rozkuchat.....

Naštěstí --- naučit se s maketou slušně lítat je u mě asi úkol "navěky". Stačí měsíc pauza a člověk tápe kde se přepínají letové režimy ( Demon na Hughesovi vs. Spirit na 550 ), natož jakéže to byly " velejemné finesy" jimiž předcházel včas kdejaké kulišárny letící makety.Takže začíná skoro od nuly :-). Každopádně mít ve vzduchu maketu je parádní pocit. V úterý jsem dal 4 starty těsně než se úplně setmělo a i když dost foukalo, byla to radost.

Tak Ti přeju úspěšné dotažení až do trupu a parádní lítání !
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Michael Gulyj

#102 Příspěvek od Michael Gulyj »

Já taky gratuluju, když už mi nebereš telefon :D . Jsem rád, že Hind znovu ožívá a že ho uvidim často.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
švíco

#103 Příspěvek od švíco »

Kluci díky za podporu, jsem rád, že se to podařilo dotáhnout až sem :wink:
V hlavě už se pomalu rodí myšlenka na projekt R-22, který by měl vznikat přes zimu. Včera mi dorazila mechanika t-rex 700, takže už to začíná dostávat i reálnou podobu 8)
No snad nebudou tři vrtulníky málo... :mrgreen:
švíco

#104 Příspěvek od švíco »

Tak jsem byl zase proletět mi-24 a zjistil jsem, že mi nevyhovuje aerodynamický projev. Nevím přesně, kde je problém, ale přisuzuji to hlavnímu rotoru. Zřejmě jsem zvolil příliš krátké listy a dlouhé rameno vrtulky... chová se to přesně podle toho, klouže to na malém talíři a tahá to ocas za sebou, těžiště OK, seřízení OK - je to dané poměrem ramen. (zjednodušeně řečeno). Navíc je ten pětilist úkrutně náchylný na sebemenší poryv větru, ovládání jinak reaguje dobře... ale trochu foukne a musím makat kolektivem jak o život, abych neplul o metr výše nebo níže. Dvoulist odpustí daleko více - není to nezvykem, na to zvykat nechci a nebudu :lol: . Zvukově tak nic moc na těžkou bitevní mi-24. Celé se mi to prostě nelíbí, přestože to létá... hodlám udělat experiment - pětilist nahradím dvoulistem.
Jsem totiž vyloženě nadšen z projevu mé 550, která má polosouměrné 530mm listy derbalttschmied - tak se tomu hodlám přiblížit letově, na úkor maketovosti. Chci si hlavně užít let, neřeším vitrínu :wink:

A teď bych potřeboval sezvat teoretiky aerodynamiky :)

Jaký asi bude pocitový rozdíl v chování polosouměrných listů, když při stejné délce 710mm bude mít jedna dvojice listů šířku 53 mm a druhá 79 mm? (profily oba polosouměrné, ale vzájemně trochu jiné, spinblades jsou takový tenký clark "Y", schmied má takový "S" s prohnutou odtokovkou...))
Jakým způsobem ovlivní chování letu tato plocha listu? Jde mi jak o pocity z ovládání, tak o odolnost poryvům apod.

Zkrátka pro a proti obou šířek. (teď mám oxtrém - pět listů, šířka 35mm, délka pouze 600mm, vleze se bez problémů 720mm) PS: ne, nechci kupovat delší listy k pětilistu, věřím že to není jen délkou...

Jedná se o spinblades vs. derblattschmied... je mi jasné, že nejlepší je to zkusit, ale jednak mě zajímají teoretické postřehy a jednak listy obojí zkusit nemohu (zatím by byly k dispozici pouze ty užší).

Popř. pokud má někdo osobní zkušenost s listy spinblade matt black scale délky 710mm, sem s nimi!!!

Jo a co se týče estetiky... říkám si, že když dvoulist, tak pořádné lopaty, aby to nebyl jen takový prd, jako když někdo vyláme omylem ty zbylé tři listy... což?

předem díky za diskuzi 8)

švíco
švíco

#105 Příspěvek od švíco »

Tak jsem si z papíru udělal makety listů a došel k závěru, že užší jsou hezčí. Takže budou Blattschmidt. Teď ještě řeším dilema, zda můžu dát 720mm listy, když mi mezi diskem hl. rotoru a vrtulkou zůstane mezera 20mm... nevím, zda se pak nemůžou rotory vzájemně ovlivňovat... zda raději nezvolit délku jen 700mm. netuší někdo? Nerad bych si zadělal na problémy...
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“