Naza + arduino + sonar

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Androy

Naza + arduino + sonar

#1 Příspěvek od Androy »

Zdravim bastlíře a modeláře :wink:

už určitě nekdo víte o čem je řeč.

Jde mi o to, jak zapojit NAZU k arduinu + na arduino dát sonar, aby se quadroptera vyhýbala překážkám.

myslim, že tohle asi ocení každy z nas, kdyby to měl na svém modelu :wink:

viděl jsem mnoho projektu jak zapojit arduino s řídící deskou, který opravdu fungují a já to prostě na kopteře musím mít taky :) ... nikde jsem ale nenašel jak to zapojit s NAZOU!!

Jelikož jsem v tomhle absolutní lajk, tak hledám návody, nápady... jak to co nejlépe a nejsnadněji sestavit, aby to bylo funkční.

tak doufam že tohle vlákno bude pro všechny užitečné a dopídíme se k tomu, aby těm co to chtějí taky fungovalo!!

sestava NAZA M lite (v2) taranis plus (X8R přijímač) přes S bus

btw: myslím si že přes S bus budu mít asi problém... co jsem tak četl a viděl, tak všichni jedou přes PPM...

takže pište rady a typy... sem zvědavej na výsledek!

video:

https://www.youtube.com/watch?v=hD6IgkcLfyI

Obrázek
ananas

Re: Naza + arduino + sonar

#2 Příspěvek od ananas »

Však je to vlastně to samé jak s KK2 co máš ve schématu, arduino bude řídit copter proti překážkám a Naza bude stabilizovat (držet GPS a pod) :-) takže zapojení jak máš ve schématu s tím že CH1 je doleva/doprava CH2 dopředu/dozadu.. nahoru/dolů a otáčení doleva/doprava si budeš řídit sám :-)
Androy

#3 Příspěvek od Androy »

ananas píše:Však je to vlastně to samé jak s KK2 co máš ve schématu, arduino bude řídit copter proti překážkám a Naza bude stabilizovat (držet GPS a pod) :-) takže zapojení jak máš ve schématu s tím že CH1 je doleva/doprava CH2 dopředu/dozadu.. nahoru/dolů a otáčení doleva/doprava si budeš řídit sám :-)

no a v případě, když mám SBUS?? 8O tak se to zapojí jak ?

a určitě bude muset být napsaný jinak kod v arduinu :-/
ananas

#4 Příspěvek od ananas »

Tak musis to z přímače jít do arduina ten si musí přelouskat sbus vřadit hlídání překážky v arduinu a zase výstup jít do sbus aby to spapala Naza.. Jo to asi bude muset byt napsaný kod pro sbus..
Amper

#5 Příspěvek od Amper »

predpokladam ze to nechces slyset ale pro APM by se to dalo napsat velmi, velmi jednoduse. Stacilo by totiž při detekci prekazky prepnout copter do loiteru a bylo by vyrizeno. Pripadne přes guided command ho posunout nekam vedle.

Todle udelat pujde ale kod pro Arduino nebude uplne trivialni
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Androy

#6 Příspěvek od Androy »

Amper píše:predpokladam ze to nechces slyset ale pro APM by se to dalo napsat velmi, velmi jednoduse. Stacilo by totiž při detekci prekazky prepnout copter do loiteru a bylo by vyrizeno. Pripadne přes guided command ho posunout nekam vedle.

Todle udelat pujde ale kod pro Arduino nebude uplne trivialni

mno jestli bude NAZA a sonar komunikovat s APM není problém... bohužel s tím nemám zkušenosti... a nevím jaká je markantní odezva mezi APM a ARDUINEM... co bude lepší, ví to někdo? :? když už jsi to takhle nakousl...
Amper

#7 Příspěvek od Amper »

ja tim myslel to ze bych vyhodil tu Nazu :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Androy

#8 Příspěvek od Androy »

Amper píše:ja tim myslel to ze bych vyhodil tu Nazu :-)

mno tak to jsem nechtěl slyšet :mrgreen:

nějaké další nápady ? :wink:
RTester

#9 Příspěvek od RTester »

jenom pozn. sonar má omezené možnosti - dosah možná 5m max., a má problém někdy s trávou, kobercem a vodou apod. Aby se vyhnul překážce musí rychlost pohybu copteru být omezena aby stačil zareagovat.
Lepší řešení je kamerou jako třeba Phantom 4, ale i ten musí letět omezenou rychlostí aby se vyhnul.
ale na hraní proč ne, v robotice určitě
Androy

#10 Příspěvek od Androy »

RTester píše:jenom pozn. sonar má omezené možnosti - dosah možná 5m max., a má problém někdy s trávou, kobercem a vodou apod. Aby se vyhnul překážce musí rychlost pohybu copteru být omezena aby stačil zareagovat.
Lepší řešení je kamerou jako třeba Phantom 4, ale i ten musí letět omezenou rychlostí aby se vyhnul.
ale na hraní proč ne, v robotice určitě

s možnostmi omezení samozřejmě počítám... jak s dosahem tak s rychlostí... je určitě všem jasné, že když poletím 12 m/s tak nemůžu s předstihem zareagovat na překážku...

jde mi o to... kdybych třeba natáčel a lítal mezi stromy tak aby se koptera pěkně vyhýbala překážkám...

a co se týče lepšího řešení s kamerou jako u P4... tak o tom sem taky přemýšlel, ale to už je vyšší dívčí, nebo se pletu ? :lol:
Amper

#11 Příspěvek od Amper »

kamera potrebuje vetsi vykon, implementace pri pouziti OpenCV framework neni az takovy problem ale znamena to neco Raspi na palube
xpertvis

#12 Příspěvek od xpertvis »

Pri lietani medzi stromami by som sa na ultrazvuk nespoliehal (konar je mala odrazova plocha).
Troll

#13 Příspěvek od Troll »

Bezva zábava na večery a super příležitost něco se naučit. Ale praktické využití sonaru na vyhýbání se stromům a nedejbůh více stromům ( rozhodování kudy letět) , tak to bych neviděl moc růžově. Počítal bych s tím, že to nebude nijak závratně spolehlivé . :( Takový běžný sonar ( HC- SR04) měří asi tak do 3,5m . Alespoň tedy mně. A se stromem to bude ještě slabší. Listí bude signál více rozptylovat než odrážet. Paprsek je dost úzce směrový , budeš s tím muset počítat. Nebo použít nějaký výrazně lepší senzor než ten běžný obyčejný.
error414
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od error414 »

Na tom schematu neni sonar ale IR dalkomer, ja mam tento https://www.sparkfun.com/products/242 ma problem s denim svetlem a jen 580cm coz nestaci :D. Navic jak psal troll paprsek je uzce smerovy a senzor potrebuje dlouhej cas na zmereni vzdalenosti, myslim ze to bylo nekde k 1/50s ale je s tim sranda https://www.youtube.com/watch?v=xSp7EnnvI1o
Logo 600 + spirit
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“