RC paragliding.

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
johnf56

Re: RC paragliding.

#931 Příspěvek od johnf56 »

dub píše:No vidíš ty výztuhy na ty jsem zapomněl. Oni jsou i na Free. Němci na foru probírali, že ji to také u Flaira klape a dospěli k názoru, že ta tyčka v uchu byla moc měkká a po vyměnění za uhlíkovou se to o hodně zlepšilo.
Ze začátku bych to nechal trochu klapat, aby se to člověk naučil srovnávat a pak když to bude moc otravovat , tak tu tyčku vyměnit. Myslím, že se musí rozpárat kousek toho švu na konci ucha.

Maš nejaky odkaz ke to pišu ja ich nemam ani na Free nikde.
dub
Kontaktovat uživatele:

#932 Příspěvek od dub »

Ve Free je mám taky, ale nejsou uhlíkové. Podle tuhosti a pohmatu bych to přirovnal k silonové struně tloušťka kolem 1,5mm. Musím to najít. Německy neumím , tak to bude chvilku trvat :lol:
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
dub
Kontaktovat uživatele:

#933 Příspěvek od dub »

Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
johnf56

#934 Příspěvek od johnf56 »

No tak som to skontroloval fak ta su na Free ako si povedal. Ale na Flair su prešite takou tvrdov tkaninov možno že tie vystuhy sa cestov stratili ja to totiž davam objednavať cez kolegu. ani protokoly vraj neboli ako piše Terazky a ZdZd
johnf56

#935 Příspěvek od johnf56 »

Tak a zase ma pracu dorobiť tie vystuhy na ten suchač je to dobry napad. 8)
dub
Kontaktovat uživatele:

#936 Příspěvek od dub »

Myslím si, že pro Tebe nebude vůbec žádný problém výztužné tyčky dodělat. Nutnost to není, lítá to výborně i bez tyček ale v okamžiku, kdy člověk už tolik nemusí myslet na pilotáž ,co a jak udělá když :lol: :lol: , tak se tyčky při různých manévrech můžou hodit.
johnf56

#937 Příspěvek od johnf56 »

Fak uvažujem či sa do toho pustim lebo odkedy som dal Robina na trojkolku tak to pacholek kontroluje a už to nekloplo ani jeden krat.Vaha trojkolky aj spadakom bez aku je 3kg. Max. je zaťaž4.5kg tak tam je nejaka rezerva.
zdzd

#938 Příspěvek od zdzd »

dub píše:No vidíš ty výztuhy na ty jsem zapomněl. Oni jsou i na Free. Němci na foru probírali, že ji to také u Flaira klape a dospěli k názoru, že ta tyčka v uchu byla moc měkká a po vyměnění za uhlíkovou se to o hodně zlepšilo.

Já ti nevím...

Párat se nemusí nic je tam jen klapka na sucháč.

Ale že by to bylo měkkou tyčkou? Spíš mám pocit, že je na vině ta tyčka jako taková. Když už je převrácená, tak se to nemůže rovnat postupně, ale musí se přešprtnout celá najednou.

Ale mrknu na ni.
zdzd

#939 Příspěvek od zdzd »

Sakra, chlapi, nějak se na tom odklapávání dohodněte...

Dub:
Když dojde k zaklapnutí, tak na okamžik naplno zabrzdím druhou polovinu vrchlíku a většinou so to srovná.

johnf56:
Jedneducho dam na stranu knipel kde sa sklopilo ale ked to preženeš tak smola.Tak ako si pisal pribrzdim ho na tu sranu.

Dub brzdí opačnou stranu, johnf56 brzdí shodnou stranu s tím, že prý dělá totéž co Dub.

Jsem z toho jelen.
HonzaC

#940 Příspěvek od HonzaC »

Ahoj
Pokud se ti klapne napr ucho na prave strane mel by si zlehka pribrzdit levou stranu kvuli tomu aby ti to nezaclo zatacet doprava. Tu klaplou stranu lehkym pumpovanim by jsi mel dofouknout:)
Dalsi veci je to pokud se ti udelal zavlek tzn. Zese ti ucho dostane za snury. Tam uz je to trosku horsi s tim vyklepanim na to se uz pouziva fullstal— obe strany zabrzdis naplno a drzis dokud se ti vrchlik nezborti a utvori podkovu . Jen pozor na dostani z tohodle letoveho rezimu chce to opatrne povolovat rizeni. Potom co se vrchlik zpet nafoukne nasleduje velky predstrel takze to musis hned pribrzdit a hlidat to.
johnf56

#941 Příspěvek od johnf56 »

zdzd píše:Sakra, chlapi, nějak se na tom odklapávání dohodněte...

Dub:
Když dojde k zaklapnutí, tak na okamžik naplno zabrzdím druhou polovinu vrchlíku a většinou so to srovná.

johnf56:
Jedneducho dam na stranu knipel kde sa sklopilo ale ked to preženeš tak smola.Tak ako si pisal pribrzdim ho na tu sranu.

Dub brzdí opačnou stranu, johnf56 brzdí shodnou stranu s tím, že prý dělá totéž co Dub.

No mne to po zaťaženi trojkolky už nekloplo ale pokial si pametam tak som dal knypel tam aby sa ridiaca šnura napla a už to bolo ucho sa vratilo.

tak že to je jedno jak to udelaš vysledok je asi taky isty. :D
johnf56

#942 Příspěvek od johnf56 »

Zdenku mne to robil iba Flair mal som ľahku krosnu a moj padak je jednym z prvych takže nema tie vystuhy.To bude asi vtom že to funguje inak.

A dvojplašťovy francuz Spiral 1.2R - Swing Mistral 6 uška neklopi.
dub
Kontaktovat uživatele:

#943 Příspěvek od dub »

HonzaC píše:Ahoj
Pokud se ti klapne napr ucho na prave strane mel by si zlehka pribrzdit levou stranu kvuli tomu aby ti to nezaclo zatacet doprava. Tu klaplou stranu lehkym pumpovanim by jsi mel dofouknout:)
Dalsi veci je to pokud se ti udelal zavlek tzn. Zese ti ucho dostane za snury. Tam uz je to trosku horsi s tim vyklepanim na to se uz pouziva fullstal— obe strany zabrzdis naplno a drzis dokud se ti vrchlik nezborti a utvori podkovu . Jen pozor na dostani z tohodle letoveho rezimu chce to opatrne povolovat rizeni. Potom co se vrchlik zpet nafoukne nasleduje velky predstrel takze to musis hned pribrzdit a hlidat to.

Tak to dělám dobře :lol: :lol: :lol: :lol:
Honzo ty singl skiny si nachaj líbit strašně moc. Když dělám fullstal, tak vrchlík je jakoby za krosnou a celé to padá kolik nevím jsem línej namontovat jetibox ,pak povolím následuje předstřel a to dost velikej , ale fronstal se nedostaví :) a vesele to peláší dál.
Naposledy upravil(a) dub dne čtv 14.04.2016 20:10, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#944 Příspěvek od zdzd »

johnf56 píše:No mne to po zaťaženi trojkolky už nekloplo ale pokial si pametam tak som dal knypel tam aby sa ridiaca šnura napla a už to bolo ucho sa vratilo.

tak že to je jedno jak to udelaš vysledok je asi taky isty. :D

Mám zatím nalétáno moc málo na to abych mohl dělat nějaké závěry, nicméně mám zkušenost, která říká, že povolení řidiček zvyšuje náchylnost na klapnutí.

Jednou jsem šel létat a křídlu se nechtělo do vzduchu, rozjezd byl mnohem delší než obvykle. V letu byl vrchlík značně neklidný a uši pořád plácaly až se zaklaply. Obě a o kus. Hnedle byla z FLAIRu dvoumetrovka. Nicméně letělo to pořád, řídit se to taky dalo, tak jsem s tím dolétal i když vrchlík nevypadal jako paraglide, ale jako klasické parakřídlo. Po přistání jsem ho obhlédnul, nic zvláštního jsem neviděl, tak jsem šel na druhý start a totéž. Za chvilku z něj zase byl dvoumetrový padák. Začal jsem se tedy oblétávat těsně nad zemi snažil jsem se něco zahlédnout. Po chvíli jsem si všimnul, že odtokovka je hodně zvednutá, asi jako zvednuté křidélko na normálním křídle.

A pak mi to došlo. Před tím jsem zvětšoval rozsah řízení a Robinovi jsem zvednu pracky v klidu asi tak do úrovně očí s tím, že dolů je dá vedle stehen. Tím pádem jsem musel řidičky zkrátit. Nic jsem neměřil a zkrátil je odhadem. Blbým odhadem. Po klapací akci jsem je změřil a byly delší skoro o tři centimetry nad potřebu. Zkrátil jsem je a bylo po klapání, až tedy na tu sestupnou spirálu.

Z toho mi vychází, že moc volné řidičky zvyšují náchylnost na klapnutí.

Tak jsem na rádiu nastavil možnost trimování a v horní poloze můžu řidičky dotrimovat o necelé dva centimetry na každou stranu. Postupně se pokusím vyexperimentovat jaký to má vliv na letové vlastnosti.
zdzd

#945 Příspěvek od zdzd »

HonzaC píše:Ahoj
Pokud se ti klapne napr ucho na prave strane mel by si zlehka pribrzdit levou stranu kvuli tomu aby ti to nezaclo zatacet doprava. Tu klaplou stranu lehkym pumpovanim by jsi mel dofouknout:).

To je možná dobrá rada, ale nerealizovatelná pokud máš ovládání ale paramixer. Tam to nejde. Buď směrem taháš za jednu, nebo druhou stranu a brzdou vždy za obě. Nejde jednu stranu přitáhnout a druhou pumpovat nahoru dolů.

Teoreticky by šla vyzkoušet varianta přitáhnutí opačné strany ke kompenzaci směru a brzdou pak pumpovat oběma.
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“