johnf56 píše:No mne to po zaťaženi trojkolky už nekloplo ale pokial si pametam tak som dal knypel tam aby sa ridiaca šnura napla a už to bolo ucho sa vratilo.
tak že to je jedno jak to udelaš vysledok je asi taky isty.

Mám zatím nalétáno moc málo na to abych mohl dělat nějaké závěry, nicméně mám zkušenost, která říká, že povolení řidiček zvyšuje náchylnost na klapnutí.
Jednou jsem šel létat a křídlu se nechtělo do vzduchu, rozjezd byl mnohem delší než obvykle. V letu byl vrchlík značně neklidný a uši pořád plácaly až se zaklaply. Obě a o kus. Hnedle byla z FLAIRu dvoumetrovka. Nicméně letělo to pořád, řídit se to taky dalo, tak jsem s tím dolétal i když vrchlík nevypadal jako paraglide, ale jako klasické parakřídlo. Po přistání jsem ho obhlédnul, nic zvláštního jsem neviděl, tak jsem šel na druhý start a totéž. Za chvilku z něj zase byl dvoumetrový padák. Začal jsem se tedy oblétávat těsně nad zemi snažil jsem se něco zahlédnout. Po chvíli jsem si všimnul, že odtokovka je hodně zvednutá, asi jako zvednuté křidélko na normálním křídle.
A pak mi to došlo. Před tím jsem zvětšoval rozsah řízení a Robinovi jsem zvednu pracky v klidu asi tak do úrovně očí s tím, že dolů je dá vedle stehen. Tím pádem jsem musel řidičky zkrátit. Nic jsem neměřil a zkrátil je odhadem. Blbým odhadem. Po klapací akci jsem je změřil a byly delší skoro o tři centimetry nad potřebu. Zkrátil jsem je a bylo po klapání, až tedy na tu sestupnou spirálu.
Z toho mi vychází, že moc volné řidičky zvyšují náchylnost na klapnutí.
Tak jsem na rádiu nastavil možnost trimování a v horní poloze můžu řidičky dotrimovat o necelé dva centimetry na každou stranu. Postupně se pokusím vyexperimentovat jaký to má vliv na letové vlastnosti.