Jak na mravence

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Jak na mravence

#1 Příspěvek od Celeron »

Ráno přijdu do kuchyně a nestačím se divit. Večer jsem zapoměl uklidit načatý máslo a dnes černý od vrstvy mravenců. 20 cm vedle otevřená cukřenka je nezajímala. A pár desítek taky zkoumalo mezeru mezi varnou deskou a futrálem sporáku. Nějaký tukožrouti, či co. 8O Jsou to takoví malincí hajzlové cca 3-4 mm. Kdysi se nám párkrát v jiný místnosti vyrojili velký (cca 1 cm) křídlatý mravenci, na ně stačil vysavač a dali pokoj. Cca 20 let se už neobjevili.
Tak jsem začal zkoumat, kde se vzali. A nikde nic, žádná pěsinka s provozem. Divný je, že před 6 lety se dělala rekonstrukce podlah a je tam nových 20 cm betonu a asfaltový izolace.
Doporučtě prosím někdo se zkušenostma jak s nima zahájit boj, pokud možno vítězný. Koupil jsem biolit na mravence ale kam to nastříkat a zda to funguje, to nevím. Biolit na vosy funguje jen když pod tím vosa umrzne. :x
Díky
hashpi
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak na mravence

#2 Příspěvek od hashpi »

Tenhle problém řeším každé jaro :lol: . Mravenci se dostávali plastovými dveřmi skrz těsnění a dál kolem zdi až do kuchyně. Koupil jsem postřik Carmetrin na mravence, běžně dostupný v drogerii a marketech. Preventivně s ním postříkám zámkovku u dveří a všude kudy by se mohli dostat dovnitř. Funguje to skvěle a i venku na dešti vydrží působit jako prevence asi měsic.

Těch přípravků je víc, ale Carmetrin mi učinkoval nejdýl.
hurykan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od hurykan »

Ahoj, bojujeme s nimi v práci každý rok. Deratizátor povídal, že prý tu byli dřív než my, tak co se divíme, mají to po generace zakódovaný :D A tedˇvážně. Kolem domu provést bariérový postřik (vzít sokl s přilehlým betonem, nebo štěrkem), postříkat také parapety a to i zevnitř. Jaký přípravek teď neporadím, kdyžtak napiš SZ a zjistím ti. Co vím je, že nefungují vnitřní posypy a biolit, alespoň u nás. Doma se mi objevili také v novostavbě a po jednom postřiku mám už tři roky klid. V práci je to rok od roku, někdy víc, někdy míň :) Profi dezinsekce stojí cca. 1500,- Kč za 6 pokojů a 40m venkovní plochy.
Držím palce. J
...každý jednou začínal... :-)
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

se zahradníma zkušenost nemám,ale v panelácích se ti zrzavý likvidovaly nějakým přípravkem, který donesli královně a ta zahynula.
cestičky si udělaj kolikrát za podlahovýma lištama.
Mravenci jsou na maso. Po zahradě máme mravenců dost, ale do baráku se naštěstí necpou.
chce to najít, odkud tam lezou.
beka

#5 Příspěvek od beka »

Já s úspěchem používám " Biotoll" a to všude, za den není po mravencích ani vidu natož slechu, anebarví jako jiné přípravky.
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:se zahradníma zkušenost nemám,ale v panelácích se ti zrzavý likvidovaly nějakým přípravkem, který donesli královně a ta zahynula.
cestičky si udělaj kolikrát za podlahovýma lištama.
Mravenci jsou na maso. Po zahradě máme mravenců dost, ale do baráku se naštěstí necpou.
chce to najít, odkud tam lezou.

chce to zjistit, co je to za druh a nejspíš hlavně ten přípravek, co donesou do hnízda a už se nebudou rozmnožovat---alespon tak jsme se jich zbavili asi před třema rokama v karavanech na Raný, všichni jsme je ten rok měli uplně všude a teprve když jsme začali na jejich cestičky dávat do nádobek ten přípravek, co si natahají do hnízda, po nějaké době všichni zmizeli--je ovšem otázkou, zda nevzali roha z jiného duvodu--nic méně žádný ruzný přímý jedy nám tam nefungovali nikomu.
pepan

#7 Příspěvek od pepan »

Doma jsme se s mravenci trápili tři roky....veškeré spreje byly k ničemu, posypy
rovněž. V drogerii jsem narazil na malé kulaté krabičky obsahující přípravek který
si natahali do hnízda a do týdne byl od nich pokoj, už se pár let neukázali.
Přípravek se jmenuje Raid, výrobce Johnson. Ještě tu dvě krabičky mám, ale asi už budou
bez účinku, mohu je bez záruky poslat zadara.
guchar

#8 Příspěvek od guchar »

Malí hnědí, máslo, maso ... ne sladký. Nebudou to faraoni?
Tak na ty zmíněná GENETIKA co nosí domů a královna neklade. Jenže A) celý panelák.
B) Libovolný faraon se časem umí proměnit ve funkční matku. GENETIKOU potlačovat a čekat až vymrznou.
C) Jsou děsně odolní a zimy nic moc. Přestěhovat do rodinného domku.Tam jsou faraoni vzácní. prakticky nejsou.
V rodinných domech jsou zahradní mravenci - na jaře. Těm stačí koupit "domečky".
http://www.florapack.cz/bros-nastraha-past-na-mravence-1ks-10g.html?gclid=CPnQ06m27MsCFXEz0wodMSMH8A
Obrázek
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

Faraoni jsou prťavé vlezlé bestie. Kdysi jsme je v paneláku měli. Povolala se parta, sem tam něco vystříkali, sem tam někde nasypali. Říká se tomu juvenilní hormon. Ono to královnu nezabije, ale zastaví to vývoj larev. Ty se nezakuklí a hnízdo postupně vychcípá. Je to možná už i více než dvacet let ale od té doby je klid.

Doma jsem tehdy objevil řadu hnízd. Kdekoliv. Bydleli ve VHS kazetě, bydleli ve vršku plnicího pera, bydleli v ďouře se šroubem stahujícím sedačku, bydleli ve spáře mezi zadním sololitem a bočnicemi skříně... Stačí jim prostor pár desítek mm3 a nasáčkují se tam. Mechanické ničení je zhola nemožné.

BTW: Ke známému se kdysi taky naramovali. Ve špajzu měl nějaký suchý salám. Na Silvestra ho chtěli nakrájet na pochutiny, sáhli pro něj a on se zbortil. Faraoni jej našli, slezli k němu po špagátku, prohryzli šlupku a celý vnitřek odstěhovali. Zbyla jen dutá atrapa.
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

To: zdzd Stačí jedna neodfaraonová nová partaj a je zle. Totéž když pár jedimců schovaných po dobu
nepříznivých podmínek (klidně ve venkovních spárách panelů) se vrátí. A jeden zmutuje na kladoucí matku.
Tenhle druh snad přežívá i kosmickém mrazu, vakuu a radioaktivním záření.
zdzd

#11 Příspěvek od zdzd »

guchar píše:Tenhle druh snad přežívá i kosmickém mrazu, vakuu a radioaktivním záření.

Tak to pravda nebude. :lol: :lol: :lol:

Když mi lezli z videa, protože se ubytovali ve VHS kazetě, tak jsem řešil jak je z ní zrušit. Někteří zahynuli bídně namotáni mezi závity pásky, ale ostatní pobíhali a byli vůbec neposední na to, abych je pochytal. Kazeta šla přes noc do mražáku a druhý den ji stačilo rozšroubovat a hajzlíky vysypat. :wink:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Celeron »

guchar píše:Malí hnědí, máslo, maso ... ne sladký. Nebudou to faraoni?
.... Přestěhovat do rodinného domku.Tam jsou faraoni vzácní. prakticky nejsou.
V rodinných domech jsou zahradní mravenci - na jaře. Těm stačí koupit "domečky".

A kde si myslíš, že ty parchanty faraónský mám? V kuchyni rodinnýho domu. :x
Dnes kupodivu nevylezli. Asi jim včerejší vystříkání Biolitem nevoní.
No uvidíme, návodů na boj jste poslali dost, díky za ně.
Jirka
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

To: Celeron . Je pravda, že v panelákových dobách před příchodem Lafarexu
http://www.almipraha.cz/lafarex-k-pripravek-k-hubeni-mravencu-faraonu-10-sacku~z418566.html
jsem používal nějaký spray (kontaktní jed) typu BIOLIT na lezoucí hmyz.
Na ventilku jsem měl tenkou ?silonovou trubičku a aplikoval jsem do přímo do otvorů s spár odkud lezli,
a to co nejhlouběji. Ta trubička měla cca 15 cm. Na nějakou dobu odešli někam do lepších podmínek.
Asi k sousedům. Strašně to smrdělo. Když to vyvanulo, nebo když migrační pud byl silnější jak otravný účinek
začali zase vylézat. Vše kde jsme je nechtěli mělo nožičky a ty stály v nádobě s vodou. Ta se měnila.
Jinak ji překlenuli mostem z těl živých i mrtvých. Na bydlení měli rádi skulinky. Ale pokud někde byl klid
jejich hnízda byla kulovitá. Velikost tenisáku ty menší. To největší vzadu v nástavku za skladovanými peřinami
bylo skoro jak kopačák. Nejraději měli syrové masovo (vařeným nepohrdli) a drobky vařeného vajíčka.
V době plodování chodili na vodu. Pokud nebrali kondenzovanou uvnitř panelu, byli u dřezu, misky
pod květináče nebo nádoby ochranných "vodních příkopů". Když patrem jen vertikálně procházeli,
tak to byl proud široký několik centimetrů od země ke stropu.
Jedna z metod boje, byla co nejvíc jich nalákat na atraktivní stravu. Rozklepané mrňavé drobky kuřecího masa.
Co se podaří, tak smést na lopatku, spláchnout. Po lákací fázi následovalo odpuzování sprejem.
Biolit nebo co to bylo, se místo dovážení začal vyrábět. Smrděl jinak a méně. Taky méně fungoval.
- Po nástupu Lafarexu-celopanelákové(opakované)aplikaci byly lepší výsledky. A s kladením nástrah míň práce.
V RODINNÉM DOMKU BY MĚL STAČIT LAFAREX, TAM KDE JE UVIDÍŠ. HLAVNĚ DŮKLADNĚ PROŠMEJDIT
MÍSTA, KAM SE CHODÍ - NĚCO DÁVÁ MÁLO ČASTO. MIMO PARNÉ LÉTO, VEN NA VÝLETY NECHODÍ.

- NÁVNADY - NE-ODPUZUJÍCÍ (=hubící) - V BYTĚ/VENKU POSTŘIKY - PROTI FARAONŮM
- BAIT - Non-Repellents - For Outside and Inside - Pressurized Aerosol Spray - Pharaoh Ant Control
CONTROL ANT-PHARAOH (PEST) = HUBENÍ FARAONŮ.-MRAVENCŮ (ŠKŮDCŮ)
http://www.doyourownpestcontrol.com/phar.htm
If you need any insecticide inside, use Phantom Aerosol
http://store.doyourownpestcontrol.com/phantom-aerosol
spray on the outside with Taurus
http://store.doyourownpestcontrol.com/taurus-sc-insecticide
Potkan

#14 Příspěvek od Potkan »

Používáme mravenčí bufet a vždy funguje :-)
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

pepan píše:Doma jsme se s mravenci trápili tři roky....veškeré spreje byly k ničemu, posypy
rovněž. V drogerii jsem narazil na malé kulaté krabičky obsahující přípravek který
si natahali do hnízda a do týdne byl od nich pokoj, už se pár let neukázali.
Přípravek se jmenuje Raid, výrobce Johnson. Ještě tu dvě krabičky mám, ale asi už budou
bez účinku, mohu je bez záruky poslat zadara.

to by přesně odpovídalo tomu, jak jsme se jich zbavili tady na Raný--penzion a kravany-.-všichni stříkali- pif pafama jak divý a k ničemu, pak nám tady někdo roznesl nějaký granule a do měsíce --dvou bylo po mravencích-.-já ale nechci být nadšený optimista, ono tady taky funguje to, že se na kopci mravenci rojej--to probíhá tak, že když neutečeš a nadechneš se, trak se udusíš vdechnutejma mravencema.

nic méně--postřikování nějakým pif paf, to fakt tady nefungovalo nikomu, takže bud fakt odtáhli v rámci rojení, nebo je pořešilo to tahání žrádla do hnízda a následné sterilizace.

pf: možná bych uměl poradit --respektive zprostředkovat radu, jak konkrétně ten který druh mravencu pořešit--jen to nebude ze dne na den a určitě je potřeba vědět o jaké konkrétní mravence jde.rozhodně žádné plkání o ničem

http://www.enviweb.cz/printclanek/priroda/88463/

to je ten, co nás zbavil faraonu v panelácích a jeho syn mi postavil muj první zesailovač :lol: že mi nepřivezli z kuby krokodýla, to jim ale nikdy nezapomenu :twisted:

v každym případě, jak bojovat s určitým druhem mravence asi fakt vědět bude----ale nechci ho otravovat zbytečně, opravdu pouze pokud by selhalo doporučení googlu a už vubec nééé---stylem---máme tady nějaké mravence--ví buh jaké.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“