Pád éra - Co se mohlo stát?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Pád éra - Co se mohlo stát?

#16 Příspěvek od jyrry »

Woita píše:... záměrně nějakou prodlužkou, aby se ukázalo zdali nevadí ty dlouhé dráty. :idea:

Noooo... ony serva (ve spojení s dlouhými dráty ale i bez nich) dokáží produkovat do palubní sítě zajímavé všelijakosti... To není vidět multimetrem, ale osciloskop to ukáže docela slušně. Trochu jsem to tu a tam zkoumal - http://www.jyrry.cbcnet.cz/elektro.htm - výsledky jsou takové... no, naznačující... Asi se pořád opakuju ale prostě to tam je... Pak se prvotní příčina odstraňuje nelehko (servo, jeho elektronika) ale kondík může situaci podchytit. Stejně tak vynechaný (konstrukčně, ne výrobou) kondík v BECu reglů, např. YEPy jsem takhle nachytal na švestkách (to tam taky je)...
Jinak servo odebírá špičkově vlastně pořád, jen ty překmity rostou se zátěží...
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Woita »

Petrfm, rozdr: Napájí to dvěma baterkami (přijímač má dva vstupy, na dvě baterky), novými LiPolkami, z hlavy nevím jak velkými, ale dost, cca 3000 - 4000 mAh.
Kabely jsme kratší nezkoušeli - serva jsou zabudovaná v ocase a špatně by se vyndavala, takže pilot je teď s těmi kondíky spokojen, lítá a vše vypadá O.K.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
petrfm

#18 Příspěvek od petrfm »

Tak tady je v tom BEC nevinně :lol: Asi se skutečně projevuje nějaké rušení ze serv, jyrry to má dobře zmapované :wink:
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
hurykan
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od hurykan »

Tak u mě dnes 4 baterky s tím, že první jsem vylítal místo 8 min. za 6 min. v dostatečné výšce při plném výkonu motoru jeden kopaný za druhým, záměrně i neidentifikovatelné figury při tom jak jsem urputně páčkoval :wink: a nic...všechno o.k. Takhle teplý motor jsem ješně neměl.
Předtím jsem prošel spoje a konektory a nic zvláštního jsem nenašel. Kabel od reglu byl v příjmači zasunut bez další možnosti ho vsunout. Kabely od serv ani ESC nejsou prodlužovány, nebylo třeba, kormidla jsou ovládány nitěmi. Uložení ESC je naprosto větratelné, krásně ofukováno vrtulí (ESC je v tom kulatém límci)
Co se týká výbavy tak jsem opominul uvést, že jsem cca. před 14 dny vyměnil serva VOP a SOP z T9 za jiná viz. níže. ostatně výbava zde:

motor AXI 2212/20
ESC Jeti Advance 30plus - max. proud BEC 2A
http://www.jetimodel.com/cs/katalog/Reg ... ce-30-Pro/

serva křidélka - Turnigy 9g, - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ec_9g.html

serva VOP a SOP - Towerpro MG92B -
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arch=mg92b

J :wink:
...každý jednou začínal... :-)
petrfm

#20 Příspěvek od petrfm »

T9e si umí vzít až 1A / ks, pokud se skřípnou v ruce. Třeba https://www.youtube.com/watch?v=NBA65kRko8g
Všechny tyhle pidi serva nemají problém si vzít až k 1A, když se hodně zatíží. A zátěž nemusí být jen prvek ve vzduchu. Stačí přidřený pant, táhlo, bordel v převodu, atd. Takže 2A BEC je na akrobata se 4mi servy IMHO dost málo. Já dával 3A lineární BEC do sotva půl metrového samokřídla se dvěma servy :-)
rodzr

#21 Příspěvek od rodzr »

Woita píše:Petrfm, rozdr: Napájí to dvěma baterkami (přijímač má dva vstupy, na dvě baterky), novými LiPolkami, z hlavy nevím jak velkými, ale dost, cca 3000 - 4000 mAh.
Kabely jsme kratší nezkoušeli - serva jsou zabudovaná v ocase a špatně by se vyndavala, takže pilot je teď s těmi kondíky spokojen, lítá a vše vypadá O.K.

...jsou-li tvrdé zdroje, pak by mohl být problém v nedostatečném průřezu kabelů ( spíš velkém odporu ) nebo použitím některých
" značkových " serv, která mnohdy produkují hóóódně divné věci ( viz jyrry ) a kombinace může být pro model smrtelná...
hurykan
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od hurykan »

petrfm píše: Takže 2A BEC je na akrobata se 4mi servy IMHO dost málo. Já dával 3A lineární BEC do sotva půl metrového samokřídla se dvěma servy :-)

a jejda...zase nové info :D nějaké návrhy co s tím? s tím jsem se ještě nesetkal a trochu v tom tápu :? :? že by externí UBEC, SBEC 5A ?? :?
petrfm

#23 Příspěvek od petrfm »

Nekoukal jsem teda, co je to za éro, ale jestli nějaká metrová houba, dal bych tam ten nejlevnější turnigy regl z HK, který má lineární BEC aspoň 5A. Mám něco takového v algolovi a za těch 10 let, co s ním nepravidelně lítám, jsem nikdy neměl problém s výpadkem čehokoliv. Myslím, že nový regl vyjde na stejné peníze, co nějaký další BEC. Navíc váha, změť kabelů... :? A stávající bych dal jinam, kde jsou dvě serva, nebo prodal. Dneska má skoro každý regl nad 5 doláčů BEC 5-10A, takže není důvod se trápít s BECem 2A a modlit se, aby to stačilo.

btw : to je ono?
https://www.youtube.com/watch?v=Njhs1DqwwGE

Jestli jo, tak ty kormidla jsou pořádné lopaty, to už chce trochu síly to rozhýbat.

EDIT : eeee, tak beru zpět, těch reglů s BECem nad 5A tolik není, v Algolovi mám 3A lineární :? Čili zkus pohledat regl s pořádným BECem, nebo jestli máš doma 5A externí BEC, pak bych ho asi použil.
coro

#24 Příspěvek od coro »

na 3s lipo neustál Plush 25A regl ani 3x hxt900 plus 1x HXT500 servá v PC cessne, keď krídelká boli na "Y" kábli a zaberali teda presne naraz (špička odberu sa spočítala, keď mali každé svoj výstup príjmača posunulo sa to o nejakú milisekundu a všetko fungovalo - na hranici ale bez prejavov.. osobná skúsenosť.)

Presnejšie, vypadlo to len zriedka a väčšinou maskovane, len na moment (z dvoch stabilizátorov paralelne len jeden viac prehriaty sa vypol, druhý držal a na telemetrii som videl 5,0V presne, ale záber dvoch serv naraz prekročil prúd toho stabilizátoru a jeho prúdová ochrana teda zhodila napätie - pod reset príjmača takže ten hlásil len opätovné spojenie a vyzeralo to akoby blbol príjmač...)

Spínaný bez z číny váži jednotky gramov, funguje a nemá problém dať skutočné 3A TRVALE, a ešte viac v špičkách. Je to za pár korun jednoducho dobrá vec. Malý lineárny BEC v regli pri 3s lipo podrží trvale ledva 350mA, to je strašne málo (nemá sa ako chladiť, rozdiel napätia je vyše 7V, krát 0,35A je cca 2,5W a to stačí na prehriatie...)
hurykan
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od hurykan »

[quote="petrfm"]Nekoukal jsem teda, co je to za éro.

btw : to je ono?
https://www.youtube.com/watch?v=Njhs1DqwwGE

Jo,jo to je ono, jen je to metrovka, ale ty lopaty hlavně křidélka jsou opravdu větší. Dík
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“