olejový radiátor
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
olejový radiátor
Ahoj, potřeboval bych poradit, koukal jsem dnes v Hornbachu na--moderní olejové radiátory a překvapilo mě, jak jsou lehoučký a ty žebra forovy--výkon 2000w
pak jsem dnes taky koukal na staré olejové radiátory--1300w, váha 50kg a mnohem větší topné články.
chci to do dílny, takže o estetiku mi vubec nejde, pouze o to, co je rozumnější do té dílny--kulny pořídit.
pak jsem dnes taky koukal na staré olejové radiátory--1300w, váha 50kg a mnohem větší topné články.
chci to do dílny, takže o estetiku mi vubec nejde, pouze o to, co je rozumnější do té dílny--kulny pořídit.
Re: olejový radiátor
Olejovy radiator je podla mna o mobilite /nemusi byt napojeny na 500 litrovy system/ a o zotrvacnosti. Ak olejak, tak by som bral co najtazsi, ak lahky olejak, tak by som ho nebral a zobral bud halogen, alebo klasicku spiralu s ventilatorom.
Do mé kůlnodílny jsem pořídil horkovzdušný ventilátor.
Ve staré práci jsme měli i staré a nové olejáky , Dlouho se to nahřívalo , tak potom začali taky používat horkovzdušný ventilátor . Měli jsme tam i deskové / ploché/ horkovzduchy s ventilátory ale ty vždy po zimě odešly.
Ve staré práci jsme měli i staré a nové olejáky , Dlouho se to nahřívalo , tak potom začali taky používat horkovzdušný ventilátor . Měli jsme tam i deskové / ploché/ horkovzduchy s ventilátory ale ty vždy po zimě odešly.
já to elektrické topení chci kuli sušení po stříkání--moje vize--dílnu vytopím bufíkem--mezi tím by už najížděl ten olejový radiátor, který by byl obehnaný v té dílně třeba igelitovou přikrývací plachtou a nad tím bych pak sušil ty nastříkané věci--teplo by sálalo hlavně v tom prostoru obehnaném plachtou-nepotřebuju tím vytápět celou dílnu-oleják, žádné víření prachu,žádný ventilátor a směrové teplo, jako právě z těch spirálových topidel, určitě chci olejové topení, jen mě zaskočilo, že ty moderní jsou opravdu lehoučký, tak vubec netuším, jestli je dnešní technologie olejových radiátoru víc vymakaná a víc efektivní, nebo je lepší sehnat na to mé použití starý těžkotonážní betálný oleják, navíc i při nižšim výkonu --oproti moderním 2000w pouze 1300w, ale minimálně dvojnásobná plocha topných článku, si čistě jako lajk říkám--i kdyby se zbláznil termostat, ten starej to vytopí, ale ten moderní---no nevim nevim co si o tom myslet.
PS: dnes jsem viděl právě dva staré olejáče--50kg ve sběrných surovinách, ale i za váhu železa 500kč, tak jsem vyměknul a zajel se podívat na nové--1500kč---ten rozdíl 1000kč mě zásadně netrápí, navíc bazarově se dá i ten moderní koupit pod 1000kč, ale mě to přišlo že je to spíš hračka
klasický elektrický ventilátory mám, to se ale mín bojím nechat tam zapnutýho i přez noc toho bufíka.
ekonomiku spotřeby zásadně neřeším, co to sežere přez noc, zaplatí zákazník--což je i při 2kw pár korun.
Ale chci večer ulehnout do postele s čistou hlavou.
PS: dnes jsem viděl právě dva staré olejáče--50kg ve sběrných surovinách, ale i za váhu železa 500kč, tak jsem vyměknul a zajel se podívat na nové--1500kč---ten rozdíl 1000kč mě zásadně netrápí, navíc bazarově se dá i ten moderní koupit pod 1000kč, ale mě to přišlo že je to spíš hračka
klasický elektrický ventilátory mám, to se ale mín bojím nechat tam zapnutýho i přez noc toho bufíka.
ekonomiku spotřeby zásadně neřeším, co to sežere přez noc, zaplatí zákazník--což je i při 2kw pár korun.
Ale chci večer ulehnout do postele s čistou hlavou.
Selský rozum mě říká, že čím víc oleje (hmotnosti) tím větší tepelná setrvačnost.
Jak dlouho nahřívá, tak skoro stejně dlouho hřeje.
Musíš se rozhodnout jak dlouho chceš sušit s tím pádem jak dlouho budeš nahřívat a jakým příkonem.
Musíš se rozhodnout jak dlouho chceš sušit s tím pádem jak dlouho budeš nahřívat a jakým příkonem.
jag42 píše:Selský rozum mě říká, že čím víc oleje (hmotnosti) tím větší tepelná setrvačnost.
přez noc--jeden den nastříkám a minutku nastavím třeba na 12 hodin topení přez noc, na delší vytápění ten oleják nepotřebuju, jen aby uschla barva, dílna bude vždy předtopená tím plynovým bufikem.
tady z těch inzercí se mi líbí do dílny ten taz trnava
http://www.bazos.cz/search.php?hledat=o ... t&kitx=ano
já v tý dílně absolutně nevyužiju nějaký termostat, cokoli tam zapnu, pojede neustále na výkon, jaký nastavím, bo není boha ji vytopit do fáze, že pak už by stačilo pouze občas přišmrdlat, na to je tam příliš mnoho netěsností.
čistě odhadem--ten muj bufík dává papírově maximálně 3kw, po vytemperování dílny mi stačí odhadem ho honit tak na 1kw, aby tam bylo tak 14-18 stupnu.
- master_raa
- Kontaktovat uživatele:
Mno jedna vec je to ze dneska jsou uz kapku jinaci technologie. Coz znamena ze topne teleso muze byt mensi. Bohuzel drive vydrzelo 20 let dneska s bidou 2. Tosame sasi neni z plechu 2 nebo litiny ale skoor z papiru. Jak psali kluci vyse tak vice oleje - delsi rozehrev a taky delsi dohrev.
Spise bys mel zacit premyslet v oblasti vzduchotechniky. Pokud budes mit venku 10 mas to krcalek a ches tam mit 18 tak ti snad bude 25 stacit, ale to je odvisle od miry zaizolovani toho krcalku. Dnesni teplomety ti to vytopi rychle i proto, ze mas ventilator ktery ti rozcyrkuluje vzduch. Takze topis rychle a nemuis na moc stupnu. Co si vzpominam, tak tyhle olejaky staly za prd protoze defakto furt nahrivaly, takze se nechaly poradne natopit a pak se odpojily a do rana temperovaly ale ne na stalou hodnotu. Taktez se strkaly doprostred mistnosti protoze okolo nich si mel 45, metr vedle uz jen 35, 2m 25... ta cirkulace vzduchu dela hodne
Ja osobne bych to spise videl na nejaky druh primotopu s ventilatorem a termostat s hyterezi aby ti nespinal porad + tepelna ochrana proti pretopeni a pozaru. Tim docilis celkem stabilni teploty v cele dilne. Pokud to mas ale nezaizolovanou kulnu, tak v ramci termodynamiky mnozstvi bys tam musel mit 22KV olejove trafo pres 1/2 dilny abys ji trvale vytopil
A bacha na pouzity zdroj vuci tomu co budes susit, pokud tam bude neco tekaveho a horlaveho tak aby sis nezadelal na pozar.
Spise bys mel zacit premyslet v oblasti vzduchotechniky. Pokud budes mit venku 10 mas to krcalek a ches tam mit 18 tak ti snad bude 25 stacit, ale to je odvisle od miry zaizolovani toho krcalku. Dnesni teplomety ti to vytopi rychle i proto, ze mas ventilator ktery ti rozcyrkuluje vzduch. Takze topis rychle a nemuis na moc stupnu. Co si vzpominam, tak tyhle olejaky staly za prd protoze defakto furt nahrivaly, takze se nechaly poradne natopit a pak se odpojily a do rana temperovaly ale ne na stalou hodnotu. Taktez se strkaly doprostred mistnosti protoze okolo nich si mel 45, metr vedle uz jen 35, 2m 25... ta cirkulace vzduchu dela hodne
Ja osobne bych to spise videl na nejaky druh primotopu s ventilatorem a termostat s hyterezi aby ti nespinal porad + tepelna ochrana proti pretopeni a pozaru. Tim docilis celkem stabilni teploty v cele dilne. Pokud to mas ale nezaizolovanou kulnu, tak v ramci termodynamiky mnozstvi bys tam musel mit 22KV olejove trafo pres 1/2 dilny abys ji trvale vytopil
A bacha na pouzity zdroj vuci tomu co budes susit, pokud tam bude neco tekaveho a horlaveho tak aby sis nezadelal na pozar.
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
master_raa píše:
samozřejmě že něco těkavého--2 složkový autolak, právě proto řeším ten olejový radiátor--pouze nevím jaký, jestli starý, nebo nový s článkama z alobalu
- master_raa
- Kontaktovat uživatele:
Ja osobne bych to resil susici komorou tedy neco, do ceho dily strcim a bude tama proudit vzduch treba 20 stupnu. Zkrati se ti delka suseni a vyresi se tim i ventilace.
Co si pamatuju tak ty stare rekneme ze +/- 5-10 stupnu zadna krec... navic bys stejne potreboval ventilaci pokudnejses fetak amater a ten olejakti fakt neudela stabilni temperaci. Sice to predem vytopis, ale zacne ti to zonove chladnout od nejvzdalenejsiho mista a nebo budes muset mit radiator na 45 abys tam udrzel 18. A nevim jak ti ten nastrik bude reagovat na bud vysi teplotu - zase zalezi jak je velke to co budes strikat.
Jako pokud to mas ze za vlahe letni noci ti klesne teplota na 15 a ty potrebuje 18 tak budiz, tohle snad nejak uregulujes. Ale opravdu tam mas dost silenou casovou konstantu abys to drzel na nejake konkretni teplote.
Ono mozna si udelat susarnu typu zaizolovat cast dilny polystyrenem jako box. Natopit radiator na 22 (ale to bys fakt potreboval cim vetsi tim lepsi) soupnout ho do boxu na neho sito a na to polozit to co susis a zadeklovat. Izolace ti zajisti stabilni prostredi a aku ti udrzi stabilitu teploty. Na podobnem principu funguje chladici taska s namrazenyma chladicima vlozkama.
Co si pamatuju tak ty stare rekneme ze +/- 5-10 stupnu zadna krec... navic bys stejne potreboval ventilaci pokudnejses fetak amater a ten olejakti fakt neudela stabilni temperaci. Sice to predem vytopis, ale zacne ti to zonove chladnout od nejvzdalenejsiho mista a nebo budes muset mit radiator na 45 abys tam udrzel 18. A nevim jak ti ten nastrik bude reagovat na bud vysi teplotu - zase zalezi jak je velke to co budes strikat.
Jako pokud to mas ze za vlahe letni noci ti klesne teplota na 15 a ty potrebuje 18 tak budiz, tohle snad nejak uregulujes. Ale opravdu tam mas dost silenou casovou konstantu abys to drzel na nejake konkretni teplote.
Ono mozna si udelat susarnu typu zaizolovat cast dilny polystyrenem jako box. Natopit radiator na 22 (ale to bys fakt potreboval cim vetsi tim lepsi) soupnout ho do boxu na neho sito a na to polozit to co susis a zadeklovat. Izolace ti zajisti stabilni prostredi a aku ti udrzi stabilitu teploty. Na podobnem principu funguje chladici taska s namrazenyma chladicima vlozkama.
Taranis X9D Plus
master_raa píše:Ja osobne bych to resil susici komorou tedy neco, do ceho dily strcim a bude tama proudit vzduch treba 20 stupnu. Zkrati se ti delka suseni a vyresi se tim i ventilace.
já bych to ale spíš řešil v poměru--kdy to bude mít hlavu a patu a né, že kuli jednomu stříkání jednou v zimě budu doma vytvářet nějakou sušárnu.
já si opravdu nehraju na nějakou autolakovnu, tak, jak ta dílna je do ní chci vyřešit přez noc bezpečné elektrické vytápění, nic jiného neřeším , lehce započítám zákazníkovi 300kč za přez noc protopenpou elektřinu, těžko mu budu započítávat investici třeba 30k, za super box, v kterém pak přez tu noc protopím v boxu pouze stovku
rozumíme si ? já nejsem lakýrník, co tam něco stříká dnes a denně--stříkám tam něco občas možná tak maximálně jednou ročně abych potřeboval řešit topení--ted je to opravdu náhoda, že zrovna příští týden tam mám v zimě něco stříkat a sušit--naposled jsem to tam řešil v zimě tak před 5 ti lety.
fakt nebudu stavět sušící box, to fakt ne.
otázka od začátku zní--starý olejáč, nebo nový moderní olejáč ?
Není ve tvém případě rozumnější dát ten díl nastříkat lakovně, která je na to zavedená? Náklady přece zaplatí zákazník.
Kvůli jedné akci ročně řešit radiátory, ventilátory, kalorifer...
mikvalik píše:Není ve tvém případě rozumnější dát ten díl nastříkat lakovně, která je na to zavedená? Náklady přece zaplatí zákazník.![]()
no to je nápad, že já vul na to nepřišel dřív
- master_raa
- Kontaktovat uživatele:
Mno nevim kdesi prisel ze susici komora mus stat 30k, ale asi jo kdyz to rikas. Ja sobone si neco takoveho delat, tak to resim vlastni vyrobou. Teda klasicky stolni ventilator na 230 za 300,- na nejnizsi otacky, jednoducha drevena konstrukce kde polozim dily, dam karton nebo polystyren co by bylo dokola a mam aerotunel. z jedne strany nasavani, z druhe odfuk. Zdroj tepla muzou byt odpory nebo odporovy drat - treba napocitat aby to shruba davalo nejakych 25 stupnu, da se regulovat odporovym predradnikem nebo zmenou napeti pokud pojedes z DC zdroje podle teploty sani. Jako pojistka termostat a samozrejme spravne napocitana trubickova pojistka pokud by doslo k prehrati dratu, tak se snizi odpor a pojistka zhori cimz se ohrev vypne. tohle pocitam 1k max kdyz budu ve kupovat. Ale hodne veci bych resil z toho co mam zbytky v dilne.
Ale jinak je pravdou proc to nedas do lakovny, siceto bude stat podstatne vice, ale plati to zakanznik jak sam rikas tak co resit?
Nevime nic o tovoji dilne takze necekej ze ti nekdo rekne zerucene to si vezmi, to funguje. Napsal jsem ti, ze nove olejaky co jsem videl vypadaji pofiredne a v lepsim pripade vyrobeno v PL. Starsi jsou bytelne, ale neresili regulaci na presno, efektivita taky nebyla nic moc a taky mnohdy za ty roky uz je stav na srot.
Jedina rada, proste zkousej pokud nechces tu lakovnu z duvodu ceny a nebo ze jakujes casteji.
Ale jinak je pravdou proc to nedas do lakovny, siceto bude stat podstatne vice, ale plati to zakanznik jak sam rikas tak co resit?
Nevime nic o tovoji dilne takze necekej ze ti nekdo rekne zerucene to si vezmi, to funguje. Napsal jsem ti, ze nove olejaky co jsem videl vypadaji pofiredne a v lepsim pripade vyrobeno v PL. Starsi jsou bytelne, ale neresili regulaci na presno, efektivita taky nebyla nic moc a taky mnohdy za ty roky uz je stav na srot.
Jedina rada, proste zkousej pokud nechces tu lakovnu z duvodu ceny a nebo ze jakujes casteji.
Taranis X9D Plus
master_raa píše: Ja sobone si neco takoveho delat, tak to resim vlastni vyrobou. Teda klasicky stolni ventilator na 230 za 300,- na nejnizsi otacky, jednoducha drevena konstrukce kde polozim dily
se obávám, že bych potřeboval trošku větší jednoduchou dřevěnou konstrukci
ale já se přece neptal, jak mám vyřešit sušící box, já se pouze ptal, zda koupit starý, nebo nový typ olejového radiátoru
ale dám na radu Strohura, na oleják se vyprdnu a pořeším to opravdu obyč elektrickým topením s ventilátorem.
Proč to nedám nastříkat do autolakovny?, no to je jednoduchý, za prvé s nima nechci řešit, proč to už není hotový, když to hotový bejt mělo---to neřeším, že by mi rovnou řekli---stoupni si do řady, až to bude, tak to bude.
druhá věc--v autolakovně to bude stát nesmyslnej balík a kvalita stříkání není pro zákazníka prioritou.
za třetí--docela se na to těším, že se zase po delší době vyřádím se stříkací pistolí a protočím kompresor.
za čtvrté--když to nastříkám já, budu mít za tu práci peníze já --to není uplně blbá varianta.
za páté--až tam budu potřebovat nastříkat v zimě a mrazu třeba RC model, už na to budu vybavený.
Jasně,někomu třeba přijde rozumější si ten model nechat nastříkat v autolakovně
fakt jsem tady řešil jen ty olejáče, nic víc.
- master_raa
- Kontaktovat uživatele:
No pokud si chces mermomoci koupit olejac, tak kup novy pres net a do 14-ti dnu ho muzes vratit + mas zaruku ze aspon nejak pojede nebo penize zpet.
Ale podle fotky si myslim ze je to nesmysl protoze pokud si vzpomenu jak jsme naposledy pred 15-ti lety pouzili olejac jako nouzove vytapeni na noc v xime na chate, tak v mrazu nemas sanci realizovat to co si predstavujes ze se ti povede. Ale treba se mylim.
Ale podle fotky si myslim ze je to nesmysl protoze pokud si vzpomenu jak jsme naposledy pred 15-ti lety pouzili olejac jako nouzove vytapeni na noc v xime na chate, tak v mrazu nemas sanci realizovat to co si predstavujes ze se ti povede. Ale treba se mylim.
Taranis X9D Plus