Nimbus 3,6m Reichard

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

Re: Nimbus 3,6m Reichard

#151 Příspěvek od juraj.jurej »

[quote="ka2012"]Ten Emax jsem měl taky vyhlídnutej, ale je otázka čím ho krmit a jaká je jeho spotřeba. Já létám ZS- 3025/10 vrtuli 13x6,5 na kuželu prům.45. Aku Agapower 4S4200 30C a TBS 4S4500 30C a jaké jsou průběhy proudu a napětí na článcích viz. obrázek. Aku je Agapower a létal jsem přez dvě hodiny a nastavoval éro takže starty, trochu kroužení a přistávání. Ke konci už to bylo z baterkou na hraně, odebráno 3400mAh z 4200. Jeden článek už mlel z posledního ,ale baterka to ustála. Zkoušel jsem vrtuli 12x6, ale to bylo o ničem. Mám připravenou 14x8, ale myslím si že to baterky nedaj.

Ja mám ten istý motor, ale s vrtuľou 13x8 pri 3kg v inom modeli a super. (príkon cca 1KW) 14x8 by už asi nezvládol. Radšej by som volil tvrdšiu baterku s menšiou kapacitou, ak ti dobre sedí ťažisko.
FrSky Tandem X20
pepin

#152 Příspěvek od pepin »

juraj.jurej píše:

Ja mám ten istý motor, ale s vrtuľou 13x8 pri 3kg v inom modeli a super. (príkon cca 1KW) 14x8 by už asi nezvládol. Radšej by som volil tvrdšiu baterku s menšiou kapacitou, ak ti dobre sedí ťažisko.

stoupá ti ten hyperion při té váze 3kg ochotně kolmo ?

ten Emax mám v 3,8m asv 15--cca 4,2kg a létám ho na stený-v nimbusu používaný -vyhnilý letitý 4 článek lipol asi 3000mkterý dá dnes tak s těží maximálně 2000ma a tahá za ten model oproti obdobě axi 2826/10 znatelně ochotněji, vrtuli tam mám tuším 14/6 graupner, s tvrdší baterkou by to asi chtělo menší pruměr vrtule, nic méně na ten výkon emaxe nemá ani náhodou jak obdoba axi 2826/10 a už vubec ne origo axi 2826/12---papírově obdoba spalováku 12ccm v reálu jebka co málo žere, ale taky nic neutáhne a při přetížení jen topí, absolutně nechápu kde vzali axi ten jeho ekvivalent kdy má být ve váze 180g jejich motoru nejvýkonnější--no to ani náhodou, při přetížení nad 40A jen žere víc a topí, nic víc--výkonem výrazně slabší, než axi 2826/10--respektive srovnávám s vrtulníkářským alginem 2826/10---na něj nemá axi /12 ani náhodou.
děda

#153 Příspěvek od děda »

Zdravím všechny Nimbusáky,
rozšiřuji vaše řady a samozřejmě také řeším především elektropohon.
Toto vlákno mám už přečteno několikrát tam zpět a nedá mi to nezeptat se, proč jsou při diskuzích o vhodných motorech zcela opomíjeni tuzemští výrobci Megamotor a MVVS. Zaostávají jejich produkty v kvalitě, účinnosti apod. tak výrazně za japonskými nebo dokonce čínskými nebo je problém někde jinde?
Je volba pohonu motory MEGA 22/35/4S nebo MVVS 5,6/960 Redliner úplně mimo mísu ?
Připadá mi, že mít výrobce téměř za rohem není zas tak úplně k zahození.
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#154 Příspěvek od Vážka »

Ja jen vždycky tápal v jejich značení, tak se mi v nich nechtělo hledat.
Vím, že je to spíš lenost, protože kdybych si na to udělal čas a prošel si jejich nabídku, určitě bych do toho pronikl, ale nikdy sem se k tomu nedokopal. :(
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub
JETI DS-16
semi
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od semi »

Tak proč kupovat motor za 3600, když stejnou službu udělá motor za 1300 :D .
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Standa Stuchlý

#156 Příspěvek od Standa Stuchlý »

děda píše:Zdravím všechny Nimbusáky,
rozšiřuji vaše řady a samozřejmě také řeším především elektropohon.
Toto vlákno mám už přečteno několikrát tam zpět a nedá mi to nezeptat se, proč jsou při diskuzích o vhodných motorech zcela opomíjeni tuzemští výrobci Megamotor a MVVS. Zaostávají jejich produkty v kvalitě, účinnosti apod. tak výrazně za japonskými nebo dokonce čínskými nebo je problém někde jinde?
Je volba pohonu motory MEGA 22/35/4S nebo MVVS 5,6/960 Redliner úplně mimo mísu ?
Připadá mi, že mít výrobce téměř za rohem není zas tak úplně k zahození.

problém je v marketingu. Na Megu nedám dopustit. Jednu trápím již několik let a zatím bez problémů. Kolega měl také Megy a super polétání.
Někde jsem čet, že zatím co v Evropě modeláři shání Neu-Motory, v USA modeláři shání Mega motory.

Mega není zrovna levná, ale směle konkuruje těm nejlepším světovým značkám. A případný servis? Ne půl roku a podobně, ale vcelku zanedbatelných pár dní. Ale je to jen můj názor.
pepin

#157 Příspěvek od pepin »

semi píše:Tak proč kupovat motor za 3600, když stejnou službu udělá motor za 1300 :D .

moje zkušenosti jsou opravdu takové, že činský motor za mrzký peníz je do větronu opravdu většinou v pohodě--u sklopky neřeším jak je tvrdá hřídel--pokud se u větroně možná někdy ohne , asi už stejně bude ten větron na stračky :lol: co se týče efektivnosti--bla bla bla kecy o kvaliním renomovaným výrobci--AXI 180G 282612/10 nemá ani náhodou na výkon emax GT 3526/04--- 265g, samozřejmě otázkou je, zda se tento emax náhodou omylem zrovna nepovedl a u dalšího kusu budu třeba výkonem zklamán, ale těch Emax gt od pecky mám už víc typu a přijdou mi hodně v pohodě, hnuj byl akorát motor Ray, to je opravdu pouze topítko bezž výkonu na vrtuli.

v komnpozitovém foxovi mám cca 320g turnigy na 6 článku--asi 1500kč, kolega má v tom samém modelu plettenberka--asi o hodně dražšího :oops:nemám pocit, že by to bylo u tady toho modelu , kam se mi vešel motor o větším pruměru oproti tomu plettenberku s převodovkou o nějakém zásadním přínosném efektu.

ale kdo si myslí, že když si domu pořídí mini bedny boose a pak tvrdí, že mu to hraje doma skvěle, já mu to brát nebudu, kdo ale ví, tak ví, že to hraje pouze kupodivu vcelku slušně na to, že je to hodně malý, že by to mohlo hrát podstatně líp a za menší peníz, ale bylo by to trochu větší už je jiná.stejný je to asi i s těma pohonama do modelu..

řeším ale pohon větroně--vrknu, pak plachtím a teprve po nějaké době zase vrknu
pepin

#158 Příspěvek od pepin »

Standa Stuchlý píše:
problém je v marketingu. Na Megu nedám dopustit. Jednu trápím již několik let a zatím bez problémů. Kolega měl také Megy a super polétání.
Někde jsem čet, že zatím co v Evropě modeláři shání Neu-Motory, v USA modeláři shání Mega motory.

Mega není zrovna levná, ale směle konkuruje těm nejlepším světovým značkám. A případný servis? Ne půl roku a podobně, ale vcelku zanedbatelných pár dní. Ale je to jen můj názor.

já vidím problém zase v mírné zimě, jarní termika bude stát zase za prd, jako loni, pár štastlivcu si to vysosá náhodně v týdnu a šup, bude tu mrtvý léto :(
děda

#159 Příspěvek od děda »

Díky za prvních pár reakcí.
Když budu mít jistotu, že při problému sednu do auta, za deset minut budu u výrobce, za dalších třicet minut bude problém vyřešen ( samozřejmě záleží na rozsahu ) a za dalších třicet minut budu už zase lítat a nebudu muset týdny nebo měsíce řešit problém přes půlku světa, protože tam jsem přece výhodně nakoupil za poloviční cenu, pak raději koupím dvakrát dražší motor v Brně. Abych mohl s dvakrát levnějším motorem znovu létat třeba za hoďku a půl, musel bych mít tyto motory dva. A nula od nuly pojde.
Nechtěl jsem se ale pouštět do zbytečného filozofování a už vůbec ne někomu vnucovat svůj názor. Chtěl jsem jen poprosit o radu v konkrétním případě.
Budu pořizovat nový motor, regl,kužel, novou aku i vrtuli a potřebuji bezproblémově odstartovat z ruky i za bezvětří a svižně nastoupat do 200m. Pak už to tam bude jenom vrk-vrk, jak píše Pepin.
Protože mám motorovou přepážku 45 mm a zatím nechci táhnout kabely mimo trup, odpadají favorité tohoto vlákna HP GS 3032-6 a především E-max GT 3526/4.
Nechci tahat nahoru zbytečně mrtvé olovo,takže pomyslně proti sobě podle mě stojí Scorpion S-3032-990 na jedné straně a MEGA 22/35 S4 s MVVS 5,6/960 Redliner
na straně druhé.
Pokuste se tedy prosím věcně a konkrétně vyhodnotit tento "souboj" z pohledu pro mě nepochopitelných hrátek všech těch ohmů, wattů, voltů, otáček a palců průměru
a stoupání a pokud navrhnete i patřičnou skladbu všech komponentů pohonu, budu úplně v sedmém nebi.
Nemusíte brát příliš ohled na cenu, rád slepím o pár akvárií, které mě živí, víc a přitlačím na pilu, když to bude ku prospěchu věci.
semi
Kontaktovat uživatele:

#160 Příspěvek od semi »

Tak pokud finance nejsou problém, tak do větroně je vhodnější inrunner s převodovkou - Kira,Neu,LeoMotion,Palička, Mega + převodovka, ale jsou tu povolanější, kteří poradí víc.
Naposledy upravil(a) semi dne ned 17.01.2016 12:33, celkem upraveno 1 x.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od Vážka »

Ten MVVS v jeho návodu pro váhu Nimbuse doporučují spíš 690kV Glider.
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub
JETI DS-16
pepin

#162 Příspěvek od pepin »

děda píše:potřebuji bezproblémově odstartovat z ruky i za bezvětří a svižně nastoupat do 200m. Pak už to tam bude jenom vrk-vrk, jak píše Pepin.

Nemusíte brát příliš ohled na cenu, rád slepím o pár akvárií, které mě živí, víc a přitlačím na pilu, když to bude ku prospěchu věci.

asi bych zkusil ten MVVS
http://www.jino.cz/motor-5-6-690-glider ... 0-668.html

ale nikdy jsem ho neměl, tak netuším co z něho jde skutečně dostat, jen mám v reálu odzkoušeno, že mému nimbusovi by slušel trochu těžší a trochu výkonnější motor, než AXI 2826/10, ale i s tímto motorem nejsou v žádném případě problémy se startem a stoupáním, jen mi přijde blbina v čumáku tahat olovo, když by ta váha mohla být ve výkonnějším motoru.

jen mě trochu mate u toho MVVS doporučené zatížení 30-40A, aby to nebyl nakonec v reálu stejný lenoch, jako axi 2826/12, přitom papírově by měl být výkonnější, než 2826/10--ale ten snese a převede na vrtuli krátkodobé přetížení---/12 při přetížení pouze topí, tak aby to nebylo stejný i u toho mvvs---odhadem si myslím, že na 4 čl a svižné stoupání tam těch 50, možná i 60 ampér bude a těžko bude stačit 40A.

to by musel poradit někdo, kdo ten MVVS má a má odzkoušeno, co ten motor odevzdá při přetížení na 50-60A---40A je podle mě málo.

PS:motory s převodovkou jsou podle mého tady do toho modelu a do vcelku prostorného trupu tak trochu zbytečný přepych--i si myslím, že spolehlivější pohon bude spíš ten, co nemá převody a není potřeba se o něj vubec starat.

prostě mezi 200-300g si tady nech doporučit výkonnější pohon, než dá Axi 2826/10
Standa Stuchlý

#163 Příspěvek od Standa Stuchlý »

asi takto, jak jsem psal, na Megu nedám dopustit. Sám používám pohon Mega 16/20/2 s převodovkou 1/4 a vrtulí 13/6,5 aku 5S lipol. Toto mi pomáhá vytáhnout 3150mm rozpětí F3B s váhou asi 3100g a to rychlostí 12-14m/s. Nic moc, ale stačí. Tento malý motor s tabulkovým proudem do 40A jž asi 5 sezon trápím proudem 65-75A. A zatím bez jakéhokoli problému. Ložiska? Zatím OK, magnety? Zatím OK.

Pro mne je Mega č.1. Víc nehledám.

Měl jsem několik motorů Turnigy a víckrát nechci. Raději jsem koupil z druhé ruky malou Megu a mám jistotu, že mi nebude vibrovat hřídel, hned neshoří, neurvou se magnety, když jej přetížím. Asi tak.
děda

#164 Příspěvek od děda »

Původně jsem měl MVVS Glider v hledáčku - doporučuje jej třeba Valenta do svého skoro 3 kg Sharona ale údajně na tom není o nic lépe než AXI../10.
Proto jsem zařadil do okruhu zájmu MVVS Redliner, který má doporučených 35-45 A a max.65A/20s. Mělo by to být lepší nebo naopak ? Pomůže regl na víc A nebo aku s víc mA a větším C ? Nebo je úplně nejlepší ta MEGA 22/35 4S. Holt negómu to :( . S Pepinem jsem za jedno, že převodovka je pro mě házení perel sviním.
Standa Stuchlý

#165 Příspěvek od Standa Stuchlý »

na bazaru je tohle Mega 22/45/3E . Za 1100,-Kč. Bez konkurence a diskuze.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“