Luky13 píše:Co třeba Graupner ten se mi zdál taky dobrý.
Odpovím trochu oklikou.. Osobně dnes zastávám názor že už nejsou "dobrá" či "špatná" rádia. Koukám kolem sebe a co modelář to jiné rádio, ovšem že by někdo méně padal protože má Graupnera, Taranise, Futabu, Spektrum, Hitec jsem nezpozoroval.. Sám jsem měl tři roky Spektrum DX6i a létal heli. Fungovalo to, všechny pády byli na ruce, rádio nikdy neselhalo. Taranise jsem si pořídil kvůli telemetrii, Sbusu, hlasovému výstupu a použití s PC.
Proč už nejsou "špatná" a dobrá "rádia"?? To je jednoduché, všechno se to dělá v Číně. Také je nutno dodat že pokud se to rádio rozdělá tak je tam vždy to samé ať to dělá kdo to dělá.. Procesor (většinou Atmel, STM, cena 300,-), VF modul (opět to dělá asi pět firem na planetě, cena integrovaného RTX je kolem 200,-), potenciometry (o hallech a optice se nebavím to jsou rádia 35k+) tam už dnes není co zkazit a ten zbytek je DPS, přepínače, display, obal (je toho více, třeba u Taranise ještě hlasový modu, obvod reálného času, nabíjecí modul atd.)... Takže cena rádia je max 3000,- ... Pokud jde o kanály tak to je dnes svinstvo největší. Dříve dělalo cenu rádia to, kolik mělo kanálů, šlo o to že se zvyšujícím počtem kanálů stoupalo množství el. komponent v rádiu a i návrh takové mašiny byl náročnější. To už dnes neplatí, každé dnes prodávané 2,4Ghz rádio není HW omezené na počet kanálů.. Cenu rádia dělá jen SW... Ve všech rádiích do 30k je to samé (dotykoví/barevný display není důvod ke zdražení v řádech tisíců)..
Tak a k tomu SW. Graupner, Futaba, Hitec a jiné značky zaměstnávají spoustu lidí kteří to rádio programují a vytvářejí funkce atp.. Takže potřebují aby někdo ty lidi zaplatil, pak je tu reklama a tak dále. Obrovský moloch co sežere spoustu peněz a zaplatí to uživatel, platí za "zančku". Kdežto Taranis neřeší SW (samozřejmě to sponzoruje), protože SW je OPEN SOURCE. Tudíž SW dělají sami modeláři z celého světa a zadarmo. Funguje to tak že všichni uživatelé říkají co chtějí/nechtějí, co se jim líbí/nelíbí a spousta dalších uživatelů co umí programovat to do toho SW naprogramuje. Takže je to výběr toho co modeláři "chtějí", nikoho to ničím neomezuje, nemá to hranice, vše je možné a to doslova, není nic co by Tranis neuměl. Díky Open Source SW si proto může dovolit Frsky prodávat Taranise za tu cenu za jakou je a ještě na tom hodně vydělat..
Takže ať koupíš co koupíš určitě neuděláš špatně, je to jen o tom vybrat si nejlepší poměr "cena/výkon"

.
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com