Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Jak na letecké video - vše kolem jeho zpracování

#286 Příspěvek od VTjr »

gardenroute píše:No každý asi o něčem jiném, já neměl vůbec na mysli žádné normy, směrnice či předpisy, jak se s lasery má či nemá zacházet. Jasně jsem psal a reagoval na zmínku o nějakých nadřazených "silových" zákonech, které by upravovaly vůbec možnost taková či ona zařízení dovážet, prodávat a manipulovat s nimi apod.

Souhlasím, takové zákony nejsou, ale možná by být měly. :!:
Někdo sice namítne, že v případě újmy se dá obrátit na policii aby vypátrala viníka a pokud je viník znám, tak vyžadovat po něm satisfakci u soudu. A že na to stačí i už existující zákony a předpisy.
To sice zní hezky, ale právě z titulu časté neidentifikovatelnosti viníka (protože působí na dálku) by se tady možná mělo postupovat jinak. Prostě ty nebezpečné druhy laserů nedovážet jako zboží pro volný trh, ale nějakým způsobem to omezit jen na podnikovou sféru. Protože samozřejmě není možno zakázat firmám implementovat laserové komponenty do různých zařízení, když jsou tam potřeba.

Ale asi ani drakonické zákony nebo zákazy či licencování dovozu/prodeje nepomůžou. :cry:

U každé věci, kterou lze zneužít, se vždy najde někdo, kdo ji nakonec zneužije, ale drtivá většina lidí to neudělá (alespoň vědomě), protože má svědomí a odpovědnost. Stejně jako se dá i vzduchovkou zabít člověk, nebo pomocí pár litrů nitrometanu vyrobit zápalnou bombu, nebo vyhodit do povětří dům nebo auto a laserem někomu zničit kameru, nebo poškodit zrak, tak většina lidí to vědomě neudělá. Stát místo toho aby účinně postihoval ty, co to naopak udělají, tak postihuje všeobecným zákazem všechny slušné.

Takže zbývá jen osvěta. A tu právě dělám, pokud to moderátor nevymaže. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
DominikVF

#287 Příspěvek od DominikVF »

Zdravím páni.

Je možné odstrániť "chybu" v obraze? Strihol som trochu z videá aby ste videli čo mám na myslí, kde vychádza slnko spoza hradu a na obraze sa objaví taký fľak, odraz zo skla ND filtra zo slnka (od cca 0:20 sekundy) . Či je ho možné odstrániť preč aby tam nebol. Ak áno, pod čím to mám hľadať? Používam strihový program Sony Vegas Pro 13. Ďakujem za rady.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3SuJL3H_l18[/youtube]
redocet

#288 Příspěvek od redocet »

DominikVF píše:Zdravím páni.

Je možné odstrániť "chybu" v obraze? Strihol som trochu z videá aby ste videli čo mám na myslí, kde vychádza slnko spoza hradu a na obraze sa objaví taký fľak, odraz zo skla ND filtra zo slnka (od cca 0:20 sekundy) . Či je ho možné odstrániť preč aby tam nebol. Ak áno, pod čím to mám hľadať? Používam strihový program Sony Vegas Pro 13. Ďakujem za rady.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3SuJL3H_l18[/youtube]

Zkus tady se podívat na videonávody
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 0F552A2EE1
DominikVF

#289 Příspěvek od DominikVF »

Pozeral som aj skúšal som niečo s tým robiť ale neviem to odstrániť tak aby to bolo dobré. Nevadí.. aj tak ďakujem.

Edit: Dostal som už aj odpoveď od toho človeka, čo natáča tie tutoriály:

"+DominikVF tak vždycky to nějak jde...ale rozohodně ne ve Vegasu s pohyblivým záběrem :)
Jinak to ale nepovažuju za chybu,pokud myslíš ten oranžový flek ve středu...to jen klasický lens flare efekt,žádná chyba a je to přirozený..."
Dag2B3

#290 Příspěvek od Dag2B3 »

Nechal bych to tam jako efekt a ještě bych přidal Lens Flare (Volumetrix apod)
DominikVF

#291 Příspěvek od DominikVF »

Dag2B3 píše:Nechal bych to tam jako efekt a ještě bych přidal Lens Flare (Volumetrix apod)

Nechal som to nakoniec tak..
viewtopic.php?f=136&t=33594&start=750#p1261182

Na tie efekty pozriem.
gardenroute

#292 Příspěvek od gardenroute »

Ajaj Dominiku, co by jiní dali za přirozený "Lens Flare" efekt :mrgreen:
To určitě neodstraňuj a nech to tam, patří to k tvůrčí licenci, nemůže být vše technicky dokonalé (a to objektivy nejsou), a v tomto případě to je dokonce naopak... A jak Ti poradil i Roman (Dag..), ještě to můžeš i zdůraznit a více přiznat...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
troiac

#293 Příspěvek od troiac »

Zdravim pani tak som toto vlakno precital jednym dychom mnohe som sa naucil dakujem.
Ak to sem nepatri tak sorry ale neviete preco mi GP Hero 3+ silver nenataca zvuk?
Reset tovarenskych nastaveni a upgrade FW som uz skusal nepomohlo.
A este sa teda chcem spytat pre bezne nie dazdive pocasie je najlepsie nastavenie GP: 1080/50fps/medium?
Dobre som to pochopil?
Dakujem.
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
no_gold

#294 Příspěvek od no_gold »

K tomu zvuku: nejdříve bych se podíval, jestli není chyba v PC ( SW HW), tedy zda video obsahuje zvukovou stopu a jaké má hodnoty. Nebo zkusit přehrát na jiném PC
Pokud je problém v GP, tak je to na reklamaci.

Nejlepší nastavení si musíš odzkoušet sám, myslím že univerzální návod neexistuje. Důležité je, jaké má být výsledné video - tedy velikost, snímková frekvence, jak se ti líbí rybí oko apod.
gardenroute

#295 Příspěvek od gardenroute »

troiac píše:Zdravim pani tak som toto vlakno precital jednym dychom mnohe som sa naucil dakujem.
Ak to sem nepatri tak sorry ale neviete preco mi GP Hero 3+ silver nenataca zvuk?
Reset tovarenskych nastaveni a upgrade FW som uz skusal nepomohlo.
To bych asi tipoval na nejaky HW problém, chybi ti zvukova stopa jiz v originalnim MP4 souboru z GP, neb po nejake konverzi napr. GPS ?
A pokud kameru připojíš např. přímo k TV přes HDMI, ani zde zvuk není ?
SD karta je správná, splňuje min. datový tok pro tuto kameru ?
troiac píše:A este sa teda chcem spytat pre bezne nie dazdive pocasie je najlepsie nastavenie GP: 1080/50fps/medium? Dobre som to pochopil? Dakujem.
Na rozdíl od příspěvku přede mnou ti toto nastaveni doporučuji jako osvědčené a "mohykány" dlouhodobě ověřené. Je to fullHD, s dostatkem fps i pro zpomalené záběry a velmi plynulý pohyb, a asi nejlepší nastavení obrazového pole pro použití GP kamery na koptéře. Např. Wide režim je již příliš deformovaný do "rybího oka", naopak Narrow se pro letecké záběry jako příliš oříznutý již moc nehodí. Já takto natáčel asi nejobvykleji, u FPS dnes už můžeš jít do 60 fps (NTSC).
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
no_gold

#296 Příspěvek od no_gold »

víceméně souhlasím, ale nelze generalizovat - nevíme jestli má kameru na gimbalu - tedy nějak stabilizovanou. čím menší FOV, tím bude obraz citlivější na pohyb a vyšší FPS samozřejmě dává plynulejší pohyb a možnosti dalšího zpracování ( zpomalení atp), ale je limitován světelností - při horším světle bude šumět dříve, než při např. 30 sn/s

A pokud dělá výsledné video v 30 sn/s , je vhodnější nastavit při natáčení spíš 60sn/s než 50 sn/s..
troiac

#297 Příspěvek od troiac »

Zvuk mi na tej kamere isiel ale ani uz neviem kedy prestal fungovat na starsich zaberoch zvuk je na novsich nie.
V Sony vegas ani v Gopro Studiu zvukovu stopu nevidim ziadnu no vo vlastnostiach videa [vlastnosti vo windows] mi to pise: 128kbps/2[stereo]/48kHz.
Zvuk nejde na PC ani na mobile k TV cez HDMI nemam moznost pripojit tak neviem.
troiac

#298 Příspěvek od troiac »

Este by ma zaujimalo ci mate niekto skusenost s kamerou na drone ktora vie aj zoomovat ako napr. na tomto videu:
https://www.youtube.com/watch?v=Y_mwLVPWqhU
Predpokladam ze s GP sa to neda asi neexistuje nejaky zoomovaci objektiv na GP :( a este aj dialkovo ovladatelny. :)
Alebo sa pletiem?
DominikVF

#299 Příspěvek od DominikVF »

Pekné sviatky prajem :)

Spýtam sa vás odborníkov, dnes som točil koptérou /kamerou GoPro video, kedy pamäť na micro SD karte sa zaplnila (32GB) a posledné video/ súbor sa natoľko poškodil, že neide ho ani skopírovať z karty do pc a ani prehrať. Na kamere mi vypísalo hneď SD error. Ostatné videá sú v poriadku, len to posledné je poškodené. Chcel by som ho zachrániť ak by to šlo, (kamarát zlanoval jednu skalu) zatiaľ sa mi nedarí podľa google návodov a programov na opravu poškodeného súboru. Preto sa obraciam na vás skúsenejších, či mi viete poradiť ohľadom tohto problému. Kamera ukladá do mp4 súboru, točil som pri 2,7K /50 fps ale to je asi nepotrebné. Ďakujem pekne, za každú radu.
Dag2B3

#300 Příspěvek od Dag2B3 »

Zkus VLC přehrávač, který zvládne přehrát i neůplné soubory. Pokud ani ten jej neotevře - zanech snahy. Soubor nebyl uzavřen a chybí mu zásadní informace, které jsou nutné pro přehrávání. Doporučuji před letem vždy kartu uvolnit (smazat) a nemůže se Ti stát, že ji během letu kompletně zaplníš. Pokud měníš baterie v copteru a let je dlouhý - vyměňuj i karty a nebo si pořiď větší.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“