Turnigy TGY-i10

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy TGY-i10

#76 Příspěvek od juraj.jurej »

Môj názor, keď ich už zapojiť paraelne tak by mali byť rovnaké (kapacita, max zaťaženie-C, samozrejme napätie. najlepšie aj od toho istého výrobcu)
Takže keby tam vošla originál náhradná tak by som sa toho nebál a dal ju tam. (alebo ju opatrne rozobrať) Akurát nabíjanie bude trvať raz tak dlho. (aj tak to bude o moc rýchlejšie ako NiMh s kapacitou 3400 mAh)
Keď sú s rôznou kapacitou (ako v príklade 2200mAh a 1700mAh) budú sa navzájom dobíjať pri používaní podľa toho ktorá bude na tom horšie a tým pádom nemožno hovoriť o kapacite 3900mAh. Tož môj názor.
Alebo použiť iba sólo tú 5000 mAh ,ako je v tom príspevku.
FrSky Tandem X20
Atto

#77 Příspěvek od Atto »

juraj.jurej píše:Môj názor, keď ich už zapojiť paraelne tak by mali byť rovnaké (kapacita, max zaťaženie-C, samozrejme napätie. najlepšie aj od toho istého výrobcu)...

Vôbec nemusia byť rovnaké: ani kapacitou, ani Céčkami, ani od toho istého výrobcu. Jediné, čo musia mať rovnaké, je napätie.

juraj.jurej píše:... Keď sú s rôznou kapacitou (ako v príklade 2200mAh a 1700mAh) budú sa navzájom dobíjať pri používaní podľa toho ktorá bude na tom horšie a tým pádom nemožno hovoriť o kapacite 3900mAh. Tož môj názor.

Nesprávny názor.
Pri takom malom a navyše stále rovnakom odbere sa isto nebudú navzájom dobíjať pri používaní podľa toho ktorá bude na tom horšie.
A kapacita paralelného zapojenia týchto dvoch článkov bude súčtom kapacít týchto dvoch článkov, čiže 3900mAh.
Použitie len sólo článku 5000mAh je dobrovoľným a bezdôvodným obratím sa o väčšiu kapacitu, na ktorú je tam navyše všetko pripravené.
gasolin

#78 Příspěvek od gasolin »

Dnes dorazila, spadla mi brada kdyz jsem ji vzal do ruky...je nadherna, vypada lepe nez na fotkach. Moje zena mi nechtela verit ze stala jen 2700kc :-) celkem dlouho jsem si s ni hral a nakonec jsem si dal i simulator. Par hodin tedy zvladne v pohode. S tou baterkou to tedy snad nebude tak hrozne.
mior
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od mior »

gasolin píše:...je nadherna, vypada lepe nez na fotkach.

Tak presne túto vetu občas počujeme na lúke alebo na kopci.

Tí, čo si pozreli fotky a prečítali články o úprave tohto vysielača:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?cla ... %C4%BEadaj
a potom ho videli na vlastné oči, vždy povedali, že v skutočnosti vyzerá lepšie ako na fotkách.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
HLA
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od HLA »

Mate někdo v TGY-i10 DSMX/DSM2 modul ?
Nebo odkaz.
Nějak se mi nahromadily modely s DSM...
gasolin

#81 Příspěvek od gasolin »

Nevim o tom ze by to bylo mozne...
gasolin

#82 Příspěvek od gasolin »

Postřehy a dotazy po dvou večerech hraní si s TGY-i10

1/baterie není taková slabota jak jsem čekal
2/líbí se mi, že je možné vysílač používat v době nabíjení - hodí se to na ladění a nastavování - hlavně když potřebuji ladit řídící jednotky coptery nebo heli v pc a vysílač je neustále zapnut - a nepochybně také na simulátor
3/Logické funkce fajn, ale počet - max.3 více se dle mého nedá a další věc, která nejde, nebo jsem na ní nepřišel - logické funkce se nedají přiřadit ke kniplům
4/Nastavení počítadla modelu na plyn jde, dokonce se dá zvolit při jaké výchylce se počítadlo spustí - dá se ale někde nastavit, aby to při určitém čase spustilo alarm, nebo jsem odkázán na stopky, které musím spouštět zvoleným přepínačem?
5/zamačkávací otočené ovladače - to je prostě paráda, nechám vysunutý jen ten, který potřebuji
6/dotykový displej je silně návykový
mior
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od mior »

gasolin píše:1/baterie není taková slabota ...
2/líbí se mi, že je možné vysílač používat v době nabíjení ...
...
5/zamačkávací otočené ovladače - to je prostě paráda, nechám vysunutý jen ten, který potřebuji

Tieto veci sa rovnako páčia aj nám.

gasolin píše:6/dotykový displej je silně návykový

Toto nehovor príliš nahlas, lebo ťa niektorí pravoverní môžu začať kameňovať. Ale je to presne tak.
Keď som napípaval vysielač bez dotykového displeja, tak som sa k tomu nejak dokopal, ale čím dlhšie to trvalo, tým viac som sa ponáhľal a chcel čím skôr skončiť.

S týmto farebným dotykovým je to ako s PC hrou, hoci hry nehrávam: teším sa na nastavovanie niečoho, lebo je to vlastne vizuálna zábava. Keď mám hotovo, premýšľam, čo by som ešte nastavil, pretože ma to tak vtiahlo, že je zo mňa takmer gambler.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Waldas

#84 Příspěvek od Waldas »

Mne a ta vysielacka tiez paci. Akurat neviem pouzivat logicke funkcie. Dokazal by mi to niekto vysvetlit, prosim Vas?
Trochu mi vadi, ze su tam len 3 mixy. Potrebujem nastavit Tatru UDS tak, ze ked prepnem prepinac, tak knipel plynu bude pyn a a kipel smerovky bude zatacanie kolies. Potom ked prepnem prepinac, tak knipel plynu bude otacanie veze a knipel smerovky bude zdvih piestu. Takto nejako by sa to dalo nastavit?
Dik za kazdu radu.
gasolin

#85 Příspěvek od gasolin »

Waldas píše:Mne a ta vysielacka tiez paci. Akurat neviem pouzivat logicke funkcie. Dokazal by mi to niekto vysvetlit, prosim Vas?
Trochu mi vadi, ze su tam len 3 mixy. Potrebujem nastavit Tatru UDS tak, ze ked prepnem prepinac, tak knipel plynu bude pyn a a kipel smerovky bude zatacanie kolies. Potom ked prepnem prepinac, tak knipel plynu bude otacanie veze a knipel smerovky bude zdvih piestu. Takto nejako by sa to dalo nastavit?
Dik za kazdu radu.

Logické funkce si představ takto:
Chci něco zapnout a chci aby se tak stalo, pokud cvaknu dva z přepínačů na vysílačce z pozice 0 do pozice 1 - logická funkce "zároveň" (níže pochopíš co tím myslím).

Např. Pokud přepínač "A" přepnu do pozice 1 a "zároveň" s ním přepnu přepínač "B" do pozice 1, zapnou se mi světla. Zapnutí světel je tedy možné pouze v případě, že oba přepínače "A" i "B" jsou v pozici 1. Pokud jeden z nich bude v pozici 0, pak se nic nestane.

Logickou funkci ale můžeš také nastavit na "nebo"
Takže se světla zapnou, pokud bude jeden z přepínačů v pozici 1, bez ohledu na to, zdali to bude přepínač "A" nebo "B".

ATD...

Ke kanálu světel poté můžeš přiřadit spuštění logickou funcí. Takže v seznamu přepínačů, které budeš mít na vysílačce se ti objeví i logický přepínač a to budou právě ty dva přepínače, které budou plnit funkci podle toho jak sis jí nastavil.

Obávám se, že to co chceš TGY i10 nedokáže, nebo netuším jak na to. Pro tvé účely a různé kombinace, mixy bych ti doporučil Taranis...ten má možnosti mixů a logických funkcí zase úplně jinde, než má TGY i10
Atto

#86 Příspěvek od Atto »

Waldas píše:Trochu mi vadi, ze su tam len 3 mixy. Potrebujem nastavit Tatru UDS tak, ze ked prepnem prepinac, tak knipel plynu bude pyn a a kipel smerovky bude zatacanie kolies. Potom ked prepnem prepinac, tak knipel plynu bude otacanie veze a knipel smerovky bude zdvih piestu.

No, mixov je tam na tvoje potreby dosť: celkom 8. Mám na mysli tzv. voľné mixy, čiže mixy, kde si môžeš mixovať čokoľvek s čímkoľvek.
4 mixy sú Lineárne (Linear mixes) a 4 mixy sú krivkové (Curve mixes). Pričom si môžeš povedať, že ak potrebuješ viac lineárnych mixov ako 4, tak aj krivkové mixy môžu byť použité ako lineárne. Takže máš vlastne k dispozícii 8 (akoby lineárnych) mixov.

A teraz k tomu tvojmu problému:
Isto sa to dá riešiť viacerými spôsobmi. Ja ti uvediem jeden a možno niekto iný pridá ďalší.

Ja som vymyslel (a následne aj prakticky odskúšal) túto metódu, ktorú by som nazval "dvojstupňová".
Ak chceš, aby nejaká páka (knipel) principiálne zmenila svoju funkciu (lebo aby plyn bol plynom a smerovka bude točiť kolesami, to je normálne), tak "dvojstupňová" metóda to robí tak, že v prvom kroku (stupni) funkciu anuluješ a v druhom kroku jej priradíš inú (tú novú) funkciu.

Čiže keď plyn je plyn, tak to je normál a nebudem sa tomu venovať. Ale keď chceš z plynu urobiť otáčanie veže, tak použiješ dva (Lineárne) mixy: prvým anuluješ funkciu plynu. To urobíš tak, že namixuješ plyn sám do seba (čiže plyn do plynu: Master je Throttle aj Slave je Throttle) 100%, ale so znamienkom mínus, čiže s -100%. Výsledkom je, že Slave je taký istý ako Master, akurát opačný, sčítajú sa, takže plynom môžeš hýbať ako chceš, výstupný kanál je stále v neutráli (tzn. motor (autíčkového regulátora) je vypnutý).

V druhom kroku namixuješ plyn do toho kanála, ktorý má ovládať otáčanie veže (Master: Throttle, Slave: Output channel: Channel (napr.) 6).
Obidva tieto mixy aktivuješ nejakým prepínačom, ktorý si zvolíš. V podstate tento prepínač bude ovládať celkom 4 mixy: dva na zmenu funkcie páky plynu (ako je vyššie popísané) a dva na zmenu funkcie páky smerovky (ako si analogicky odvodíš).
Waldas

#87 Příspěvek od Waldas »

dakujem. Vyskusam to tak.
petrovo

#88 Příspěvek od petrovo »

Celkem nerad "přerušuji" téma debaty (tohle mne totiž velmi zajímá) a vkládám video rozebrání case vysílače a doporučené zajištění micro USB konektoru v těle vysílače. Zničených microUSB už bylo po světě asi dost - proto tento videonávod vlastně i vznikl.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=k2X1q2UI3zw[/youtube]
Snad to tu již nebylo prezentováno...
martin z

#89 Příspěvek od martin z »

Taky jsem si ten USB port zalepil (epoxidem s mikrobalonama). Od té doby co mám externí nabíječku, tak ten port ale používám výrazně méně, v podstatě jen na aktualizaci FW, už přes to nenabíjím. Udělal jsem to při jednom, když jsem si dva přepínače nejdál od sebe měnil za typy s dlouhou páčkou, jedním spínám motor na elektrovětroni, druhý mám mžikový na hlášení výšky z varia (Skyasistant, aby nedošlo k omylu). Až polezu do rádia příště, tak tam vpasuju nějaký ten aku o výrazně větší kapacitě a na jednom bočním ovladači musím nějak vyřadit aretaci - používal jsem ho na sklápění FPV kamery na koptéru, ale přeskakování po zubech nebylo ono, nebylo to plynulý.
petrovo

#90 Příspěvek od petrovo »

Mikrobalony. Jo,jo - taky jsem je přimíchal, aby mi epoxyd nezatékal při tuhnutí do konektoru. Micro USB konektor se dá také využít pro napájení TX externí power bankou.

To lepení (vyztužení) micro USB konektoru nebude asi od věci. Obrázky uživatelů, kterým se tento konektor "zdevastoval", jsou opravdu odstrašující.

Možná by nebyla marná úhlová redukce micro USB. Tuším, že jsem ji zahlédl na Banggood, ale ruku do ohně bych za to nedal...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“