Material pro centralni desky/trup coptery - co pouzit?

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ditri

Material pro centralni desky/trup coptery - co pouzit?

#1 Příspěvek od ditri »

Ahojte

Mam prosbu / dotaz ohledne typu materialu pro centralni desku coptery. Vzhledem k tomu, ze výrobce coptery Spidex se kterou letam do zabalil a ja bych chtěl postavit ještě jednoho klona jsem se rozhodl pro samo stavbu.

Centralni plata jsou z cerneho materialu který bych před lety nazval "kuprextit - to co se pouziva na plosne spoje" o tloušťce 2mm. Diky cerne barve jsem to povazoval (zrejme mylne) za něco co je z karbonu. Chtel bych se zeptat, nemate někdo zkušenost z ceho jsou vyrobeny napr stroje TBS Discovery nebo i ten Spidex atd? Je to cerne, ma to jemne tkani. Pripadne kde takovy materiál sehnat anebo alespoň jak se dnes jmenuje :-) Pokud i někdo ma alespoň velmi hrube jak vychazi laminat vuci carbonu vahove taky uvitam. Jde o to ze karbonove desky jsou v radu tisicu, laminatove budou asi levnejsi...

Tady na fotce jde videt puvodni materiál Spidexu http://www.quaternium.com/portfolio/spidex-pro-uav/

Diky
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Material pro centralni desky/trup coptery - co pouzit?

#2 Příspěvek od Woita »

Karbonový laminát jsem měřil a vážil, vychází mi to cca 0,0014 g/mm3. Laminát jsem vážil taky, jestli to najdu tak to sem dopíšu.
Karbonový laminát je o poznání tužší než skleněný, tedy desky z karbonu bys mohl udělat tenčí a tím dále uspořit hmotnost.
Naposledy upravil(a) Woita dne čtv 03.12.2015 8:36, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HavelAircraft »

Podobné rámy frézuju z 2mm sklotextitu.
Případně si vyrábím sendvičové uhlíkové desky. které jsou výrazně lehčí 6-12g/dm2. podle druhu.
Ostatní materiály jsou tady. http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=71818
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Amper

#4 Příspěvek od Amper »

uz podle fotek to bude 2mm sklotextit obarveny na cerno

Normalni sklotextit koupis v kramech s izolantama (napr. Rempo nebo http://www.elektroizolanty.cz/elektroiz ... 0-x-0-2-mm) ale videl jsem dost lidi co v podobnem pripade pouzili desku pro vyrobu tistaku z GME/GES s medi a rovnou na spodni desce vyleptali rozvody nebo treba stiteni pod GPS atd....
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
ditri

#5 Příspěvek od ditri »

Panove - dekuji za tipy a info. Pohledam a zjistim. Skoda, ze ten karbon vychazi na takove peníze v tloušťce 2mm. Resp jsem nasel jen desky 30x40cm od 2000 nahoru. Coz nevyjde ani na jeden copter - a pak si nekup Phantoma :-( v Cine jsem to prozatím nehledal, tam uz jsem stravil hledanim ctvercovych karbonových profilu mladi....(v CR neseženete ctvercovy profil nad 1x1cm)
Makey

#6 Příspěvek od Makey »

uhlik sendvič 01.jpg
A co něco takového jako sendvič. desku z voštin a uhlik potahu. Je to neskutečně pevné.
Na 0,5 metru rozepřeno udrží postaveného chlapa a neprolomí se...
Váha je 457gr na 295x500mm
malé zvíře

#7 Příspěvek od malé zvíře »

ditri: jak velké desky potřebuješ? Na eBay-i se dají sehnat z EU tuny desek různých tlouštěk a rozměrů (klidně 1 x 0,7m)...
Last one alive, lock the door!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

Sklotextit s černě probarvenou pryskyřicí?
Proč? :roll:
jyrry.webnode.cz
tomashr

#9 Příspěvek od tomashr »

jyrry píše:Sklotextit s černě probarvenou pryskyřicí?
Proč? :roll:

To si děláš legraci anebo ten dotaz myslíš fakt vážně? Černě probarvený sklotextit je přeci velmi populární "čong materiál", důvodem je částečně estetika, ale hlavně snaha na neznalé působit trochu "uhlíkově". Běžné i třeba i lowend stanů - černé tyčky jsou běžné, ale carbon v tom fakt nehledej :lol:
ditri

#10 Příspěvek od ditri »

Ahojte

- da se nekde cerny sklotextit sehnat v CR? Hledal a nenasel. Je fakt ze cinani z toho delaji kde co, ale tady jsem nenasel...

- "male zvire" pise, ze na Ebay se da sehnat. Diky moc, mrknu pohledam > jen myslel jsi ten sklotextit anebo karbonove desky? Ja se dival letmo na ty uhlikove desky a všechno je to raketa i v zaranici. Nicmene kila dolu nejdou zadarmo no :-)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“