Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon
Helikoptery a drony s povodnou modelarcinou maju velmi malo spolocne , modelarov ktori si dokazu helikopteru postavit doma , nie poskladat z kupenych dielov, sa da spocitat na prstoch jednej ruky, drony su uz viacmenej len o elektronike a programovani.
A este k terminom, videomagnetofon je asi menj blby termin ako kamerovat. Niekedy sa filmovalo, pretoze zaznam obrazu aj zvuku bol na celulojdovom pase resp. Filme aj ked zariadenie , ktorym sa to robilo bola kamera , nikdy sa nehovorilo kamerovat. Lenze prisla nova generacia co filmovy pas nikdy nevidela a zrazu sa kameruje. Tymto by som chcel len naznacit, ze ak chcu byt vystizny , tak sa magnetuje, z cias pasok , teraz ked su uz len O a 1 tak to neviem ani pomenovat jjjj. Digitalizovat
A este k terminom, videomagnetofon je asi menj blby termin ako kamerovat. Niekedy sa filmovalo, pretoze zaznam obrazu aj zvuku bol na celulojdovom pase resp. Filme aj ked zariadenie , ktorym sa to robilo bola kamera , nikdy sa nehovorilo kamerovat. Lenze prisla nova generacia co filmovy pas nikdy nevidela a zrazu sa kameruje. Tymto by som chcel len naznacit, ze ak chcu byt vystizny , tak sa magnetuje, z cias pasok , teraz ked su uz len O a 1 tak to neviem ani pomenovat jjjj. Digitalizovat
jozefbb píše:Helikoptery a dronny s povodnou modelarcinou maju velmi malo spolocne , modelarov ktori si dokazu helikopteru postavit doma , nie poskladat z kupenych dielov, sa da spocitat na prstoch jednej ruky, dronny su uz viacmenej len o elektronike a programovani...
S tým sa v podstate dá súhlasiť.
Avšak moja osobná skúsenosť s mládežou je taká, že elektronike, až na vzácne výnimky, nerozumejú (a vlastne ani rozumieť nechcú) a programovanie priam nenávidia. Žiaľ môj dlhodobý tesný "kontakt" s mládežou ma o tom presvedčil a zatiaľ neexistujú žiadne náznaky zlepšenia.
Pod pojmom "programovanie" ja rozumiem vysoko náročnú tvorčiu činnosť, výsledkom ktorej je to, že predtým "bezduché" zariadenie s procesorom naraz začne robiť úžasné veci. Väčšinou je to písanie riadkov kódu, ale nemusí to tak vždy byť (napr. PLC automaty).
Povedzme si rovno, že nastavovanie hodnôt v setupe nejakého zariadenia (napr. dronnu) nie je programovanie.
Naposledy upravil(a) Atto dne úte 01.12.2015 16:07, celkem upraveno 2 x.
Atto píše:...Povedzme si rovno, že nastavovanie hodnôt v setupe nejakého zariadenia (napr. dronu) nie je programovanie.
Presne.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
sa tu vzrušujeme nad nejakým rozhodnutím a pritom nám tu za chvíľu bude lietať aj toto
som zvedavý na následné rozhodnutie DÚ
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gCYSWyHDpfU[/youtube]
som zvedavý na následné rozhodnutie DÚ
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gCYSWyHDpfU[/youtube]
DJI Phantom 3 Pro
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Jak to souvisí? Držte se laskavě tématu včetně vynechání politických řečí.
OK2WY
Pol novembra máme za sebou.
Pripomínam to preto, že podľa už skôr uvedených zákulisných informácíí sa práve v novembri mali/majú stretnúť zástupcovia ZMoS-u a Dopravného úradu.
- Má niekto informácie, že už nejaké jednania prebehli (štatisticky je takáto pravdepodobnosť práve dnes 50%-ná)?
- Alebo že je stretnutie isto-iste pripravené na nejaký termín v druhej polovici novembra (štatisticky je táto pravdepodobnosť tiež 50%-ná)?
- Alebo že ZMoS je "ticho po pěšině" a DÚ hrá mŕtveho chrobáka, prípadne totálne vyťaženého a zaneprázdneného, takže sa nemôže v dohodnutom (a ani v žiadnom inom) termíne so zástupcami modelárov stretnúť?
Lebo práve táto možnosť mi dáva najviac percent pravdepodobnosti, hoci som si 100% už v predchádzajúcich alternatívach vyčerpal
.
Pripomínam to preto, že podľa už skôr uvedených zákulisných informácíí sa práve v novembri mali/majú stretnúť zástupcovia ZMoS-u a Dopravného úradu.
- Má niekto informácie, že už nejaké jednania prebehli (štatisticky je takáto pravdepodobnosť práve dnes 50%-ná)?
- Alebo že je stretnutie isto-iste pripravené na nejaký termín v druhej polovici novembra (štatisticky je táto pravdepodobnosť tiež 50%-ná)?
- Alebo že ZMoS je "ticho po pěšině" a DÚ hrá mŕtveho chrobáka, prípadne totálne vyťaženého a zaneprázdneného, takže sa nemôže v dohodnutom (a ani v žiadnom inom) termíne so zástupcami modelárov stretnúť?
Lebo práve táto možnosť mi dáva najviac percent pravdepodobnosti, hoci som si 100% už v predchádzajúcich alternatívach vyčerpal
Ahojte
tak uz aj v Nemecku sa to zacina. Navrh je povolit lietat dokonca len do vysky 100 m. Tam je ale modelarsky zväz silny, tak uvidime
tak uz aj v Nemecku sa to zacina. Navrh je povolit lietat dokonca len do vysky 100 m. Tam je ale modelarsky zväz silny, tak uvidime
Graupner mx-20, pohony elektro, pohodové lietanie
No, zajtra je december. Uskutočnilo sa nejaké stretnutie Zmosu a DÚ?
Má niekto nejaké info?
Má niekto nejaké info?
Kamil človeče, ty si ma o pol dňa predbehol.
Keď som v polovici novembra mal "štipľavý" komentár k tekto veci (o dva príspevky vyššie), dostal som súkromnú správu, v ktorej mi bolo naznačené, že "pod*ebávam". Priznávam, že na tom je kus pravdy.
Cez to všetko som sa tešil, že 1. decembra sa opäť spýtam, či sa veci pohli (čo by som sa veľmi čudoval, pretože od samého začiatku som veľmi skeptický a v podstate takýto nejaký priebeh som aj očakával). Ale bol si v "pod*ebávaní" rýchlejší
.
.................................................................................
No a teraz si to zrekapitulujme:
- 19.8.2015 vydal Dopravný úrad svoje legendárne Rozhodnutie 1/2015.
- 25.8.2015 nás o tom informoval Frostmann založením tohto vlákna. (Škoda, lebo keby tak neurobil, tak by sme si aj naďalej žili svoj spokojný modelársky život. Pretože ako vidíte, aj tak nič sa nezmenilo.)
- Po prvotnom šoku a hľadaní spôsobu "ako ďalej", 4.9.2015 jofrey007 prináša stanovisko prezidenta ZMoSu:
- Neuplynie ani 14 dní a je tu ďalšia "svetlé zajtrajšky sľubujúca" informácia:
- A čas plynie ďalej. Skončí sa september, začína október. Skončí október a prichádza toľko očakávaný november a NIČ: žiadne informácie o tom, či sa stretnutie dohodlo alebo nie.
- Uplynie pol novembra a odpoveď na moje podpichovanie: NIČ
- Uplynul celý november a odpoveď na Kamilovov dotaz: NIČ.
Kolegovia modelári, zvykajte si. Ja osobne toto považujem tak trochu za trpký koniec kauzy "Rozhodnutie 1/2015". Takto to zostane asi už navždy. Teda do prijatia ďalšieho, ešte reštriktívnejšieho Rozhodnutia
.
Keď som v polovici novembra mal "štipľavý" komentár k tekto veci (o dva príspevky vyššie), dostal som súkromnú správu, v ktorej mi bolo naznačené, že "pod*ebávam". Priznávam, že na tom je kus pravdy.
Cez to všetko som sa tešil, že 1. decembra sa opäť spýtam, či sa veci pohli (čo by som sa veľmi čudoval, pretože od samého začiatku som veľmi skeptický a v podstate takýto nejaký priebeh som aj očakával). Ale bol si v "pod*ebávaní" rýchlejší
.................................................................................
No a teraz si to zrekapitulujme:
- 19.8.2015 vydal Dopravný úrad svoje legendárne Rozhodnutie 1/2015.
- 25.8.2015 nás o tom informoval Frostmann založením tohto vlákna. (Škoda, lebo keby tak neurobil, tak by sme si aj naďalej žili svoj spokojný modelársky život. Pretože ako vidíte, aj tak nič sa nezmenilo.)
- Po prvotnom šoku a hľadaní spôsobu "ako ďalej", 4.9.2015 jofrey007 prináša stanovisko prezidenta ZMoSu:
jofrey007 píše:kedze prezident ZMoS Palo Barbaric zatial nema ucet na rcmanii poziadal ma aby som zverejnil stanovisko:
ZMoS pripravuje podklady na rokovanie s dopravnym uradom, na zaklade iformacii ziskanych z EASA, aby boli presne definovane rozdiely medzi modelmi a medzi komercnymi bezpilotnymi prostriedkami.
Mame k dispozicii kontakty na ludi, ktori maju na ministerstve dopravy, ako aj na dopravnom urade byvalych spoluziakov a kolegov z armady, ktori su v komisiach rozhodujucich a dolezitych prave pre tuto tematiku. Zvaz dostal doporucenie, na aku komisiu sa mame obratit vo veci rokovania.
Rokovanie bude iniciovane v dobe do 14 dni.
- Neuplynie ani 14 dní a je tu ďalšia "svetlé zajtrajšky sľubujúca" informácia:
jofrey007 píše:Vážení kolegovia,
vďaka pánu Krupárovi zo Zvolena a Jurajovi Dudášovi ml. z Dubnice nad Váhom, sa podarilo nadviazať kontakt s vedením Dopravného Úradu a odpoveďou je záujem o stretnutie, na ktorom sa budú prejednávať nasledujúce témy:
1. Stavba, prevádzka obrích modelov vrátane certifikácie aj tej najväčšej váhovej kategórie
2. Špecifikácia/rozdelenie: modely, hračky, dronny...
3. lietanie, pásma, obmedzenia... postupy ku komunikácii s organmi spravujúcimi vzdušný priestor
4. organizovanie verejných vystúpení, súťaží. Povinnosti ohlasovania, bezpečnosť divákov... (na základe už existujúcich bezpečnostných pravidiel CIAM FAI)
5. Presná definícia modelárskych letísk, ich zmapovanie a vytvorenie JEDNOTNÝCH pravidiel ich prevádzky
K týmto témam vyzývam zástupcov letecko-modelárskych klubov, aby zaslali pripomienky - hlavne v oblasti obrích modelov a dronov, ktoré budú do podkladov zapracované.
Stretnutie by sa malo, podľa návrhu DÚ uskutočniť v mesiaci november, na ktorom sa primárne dohodne plán postupu a riešenie konkrétnych (zmysluplných!) návrhov.
Pavol Barbarič
Prezident ZMoS
- A čas plynie ďalej. Skončí sa september, začína október. Skončí október a prichádza toľko očakávaný november a NIČ: žiadne informácie o tom, či sa stretnutie dohodlo alebo nie.
- Uplynie pol novembra a odpoveď na moje podpichovanie: NIČ
- Uplynul celý november a odpoveď na Kamilovov dotaz: NIČ.
Kolegovia modelári, zvykajte si. Ja osobne toto považujem tak trochu za trpký koniec kauzy "Rozhodnutie 1/2015". Takto to zostane asi už navždy. Teda do prijatia ďalšieho, ešte reštriktívnejšieho Rozhodnutia
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Atto píše:Kolegovia modelári, zvykajte si. Ja osobne toto považujem tak trochu za trpký koniec kauzy "Rozhodnutie 1/2015". Takto to zostane asi už navždy. Teda do prijatia ďalšieho, ešte reštriktívnejšieho Rozhodnutia.
Nezúfaj. Na Moravu to máš blízko, zalietaš si.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Aj pre toto nie som clenom ziadneho modelarskeho klubu, lietam pre seba a pre radost.
Atto ak ta este niekto bude upozornovat na tvoje prispevky cez SZ kludne to zverejni. Nech vieme
. Hanbit sa nemas za co.
Atto ak ta este niekto bude upozornovat na tvoje prispevky cez SZ kludne to zverejni. Nech vieme
- LV
- Kontaktovat uživatele:
mmaki píše:Aj pre toto nie som clenom ziadneho modelarskeho klubu, lietam pre seba a pre radost.
Zákon platí aj pre teba
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
LV píše:Zákon platí aj pre teba![]()
![]()
ved to
ladous píše:Bavíme se o webu ZMoS, kde je jako největší aktualita pozvánka na nějaké akce v 5/2015?
Má slova již neplatí. Slovenský web běží v novém na plnohodnotné doméně:
http://www.zvazmodelarov.sk
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)
mmaki píše:... aspon hobby neprekladam politikou, pre moj lepsi pocit ...
Až zjistíš že zákony nejsou politika, přeji i nadále zachovat "lepší pocit"
jyrry.webnode.cz