Začátečnické dotazy o akumulátorech

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíjet či balancovat

#151 Příspěvek od jyrry »

ago-56 píše:Při nabijení lipolek je balancování nutné,jinak je zničíš

Což není tak úplně pravda. Kde to píšou?
jyrry.webnode.cz
coro

#152 Příspěvek od coro »

niekde v nastavení by malo byť "Balance: CV Only" t.j. že nebalancuje vybitú sadu, ale začne balancovať keď sa už napätie rovná max (=4,2V pre lipo). To by malo byť najlepšie pre asi všetky normálne baterky, a teda volil by som Balance Charge (ale ak by sa to nenastavilo na to CV, je balancovnie od začiatku nabíjania nezmysel..).

V režime "normal" Charge by asi nemal balancovať vôbec. Aj to má zmysel, a pripojiť mu servisný konektor by malo byť rozumné, aj keď v návode nič o tom nevidím - lebo by mal napriek tomu strážiť napätia článkov a nedovoliť im prekročiť max.
Ak je to tak ako si pamätám tak dokonca by mal dovoliť nejaké prekročenie napätia na silových vodičoch, kde vplyvom pretekajúceho prúdu vzniká rozdiel na odpore, a riadiť všetko len podľa hodnôt z balanceru.
Normálna sada by mala skončiť zrovnaná aj bez balancovania - ak skončia nejaké články na nižšom napätí(=nabíjanie ukončili iné články), je to znak poškodenia alebo aspoň rozhodenia sady.
-Režim vhodný pre tých čo si to skontrolujú ako nabíjanie skončilo, a v prípade problému sa zamyslia čo sa pred ním stalo, a sadu si dajú zrovnať neskôr a možno asi s ňou radšej štartovať nebudú.

Fast charge je to isté čo charge ale zapípa a skončí už pri vyššom prúde - 1/5 nastaveného, ušetrí to čas za cenu toho že nedobije nejaké nepodstatne malé percento kapacity, do plného nabitia, čo by zabralo neprimerane dlhší čas lebo už je malý prúd.
JosefSvejk

#153 Příspěvek od JosefSvejk »

Nabíjím Ichargerem běžně bez balancování, ale samozřejmě se zapojeným balančním konektorem. A funguje to, jak popsal coro, na balančáku se měří napětí jednotlivých článků a nabíječka tudíž žádný nepřebije. Jednou za čas "přejedu" baterii balancérem a myslím, že nijak lipolkám neškodím. Pro zajímavost, v samokřídle mám už několik let natvrdo zalepený dvoučlánek 1800 mAh bez balančního konektoru a pořád lítá a lítá. I když žádná divočina už to není, o to dýl vydrží ve vzduchu :) .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Shorty

#154 Příspěvek od Shorty »

ago-56 píše:Při nabijení lipolek je balancování nutné,jinak je zničíš

Tak ti nevím. Lítám hodně. Letadla mám přes týden v autě a když je počasí aspoň trochu slušný, jdu lítat. Tak 3 lety za odpoledne. Tam nabíjím rychle. Doma normálně. Balancování moc nepoužívám a baterky mám tak na 3 sezóny. Tak jak to, že je neničím 8O ?
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
jio

#155 Příspěvek od jio »

Shorty píše:Tak jak to, že je neničím 8O ?

Že by proto, že je máš za letu rovnoměrně chlazené, že je nevybíjíš až do nuly a že nejsou úplný aušus?

Jinak já volím střední cestu. Baterek mám raději více a nabíjím je dopředu a vždy s balancováním. Proč? Protože mi na nějaké té minutě nabíjení nezáleží a hlavně nechci pokoušet štěstí a hasit případný požár. To, že nejsou po dvou, třech dnech od nabití tak extra výkonné jako čerstvě nabité, jak těsně po nabití mě netrápí. Nesoutěžím.
Shorty

#156 Příspěvek od Shorty »

jio píše:........

Ale jo. Dyť o tom to bylo. Nabíjím jen na 1C a to rychlý používám jen na letišti teď na podzim, abych něco odlítal. Byla to reakce na strašení ago-56, že se baterky bez balancování nutně zničí.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
guchar

Re: Začátečnické dotazy o akumulátorech

#157 Příspěvek od guchar »

Jsou accu Lixx co při používání v sadách xS drží při vybíjení i nabíjení a skladování absolutní shodu.
U těch balancování netřeba. Při vybíjení to vždy zastaví nejslabší článek.
Balancování při nabíjení jen přemosťuje už články s vyšším napětím, aby s nepřebíjely.
Tvrzení balancovat ANO/NE většina uživatelů činí jen dle svých článků.
ČLÁNKY JE VHODNÉ MÍT SROVNÁNY (PASIVNÍM) BALANCOVÁNÍM PŘED BALANČNÍM NABÍJENÍM.
PŘI SHODNÝCH KAPACITÁCH ČLÁNKŮ V SADĚ JSOU PAK VYROVNÁVACÍ PROUDY MENŠÍ
= BALANCÉR SE S NIMI SNÁZ VYROVNÁ.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od ujovko »

Ahoj, téma nabíjania je stále živá! Ja, laický elektrikár som vzal PC, nabíjačku Equilibrium a pero+papier.
Nabil som jeden článok a potom 3S pripojil na nabíjačku:
- CHARGE: bez pripojeného balančného konektora sa napätie na nabitom článku zvýšilo aj cez 4,3 V, čo som nevydržal a odpojil. Netuším, ako by to šlo ďalej.
- CHARGE: s pripojeným balančákom - v podstate sa nabíjali len dva články (súbor Foxy2600-Char2,6.xlsx)
- BALANCE: samozrejme s pripojeným balančákom, nabíjajú sa dva slabé články (ako Charge+bal.kon) (súbor Foxy2600-Bal2,6.xlsx)
A nakoniec súbor s bežným nabíjaním (Z0513-2200-char1).
Pri nabíjaní s pripojením balančného konektora aj pri balancovaní je pre mňa výsledok rovnaký. Nabíjačka zistí vysoké napätie na článku a nabíja len ostatné, žiaľ malým prúdom, aký prepustí balancér. Tieto údaje vidno počas nabíjania aj na displeji nabíjačky. Mám tri rôzne nabíjačky a zdá sa, že všetky to robia rovnako.
A už vôbec nerozumiem názorom, že balancovanie "rozhodí" články, veď sa nabíjajú, len malým prúdom.
Přílohy
Z0513-2200-char1.xlsx
(348.82 KiB) Staženo 102 x
Foxy2600-Bal2,6.xlsx
(78.1 KiB) Staženo 91 x
Foxy2600-Char2,6.xlsx
(65.14 KiB) Staženo 112 x
coro

#159 Příspěvek od coro »

Ak nabíjač dokáže vypnúť balancovanie, mal by medzi charge a balance byť rozdiel,
a to ten že by sa pri charge nemali dva vybitejšie články vôbec nabiť (lebo by sa nemali kade - neprelieval by prúd okolo toho jedného nabitého článku balancer a liXX chémia nijakú možnosť rekuperácie jednoducho nemá).

Takže Tvoje Equilibrum jednoducho asi nemá režim Charge tak ako sa o ňom písalo vyššie pri nabíjačoch iCharger, aj keď v menu sa zvoliť dá.
To býva tiež bežné, balancer je jednoducho tam ako nezávislý kus, a funguje od zapnutia bez možnosti ovládať ho, teda až na to že sa zapne až s nabíjaním lebo jeho výstupné hodnoty (napätia článkov) nabíjač potrebuje..
Buď je to "charge" teda úplne to isté čo "balance" a v programe nabíjača je to len preto že ho opajcli z iného nabíjača, alebo možno tam je detail napr že neprestane dobíjať po ukončení nabíjania?
coro

#160 Příspěvek od coro »

guchar píše:Tvrzení balancovat ANO/NE většina uživatelů činí jen dle svých článků..

Sú len dve možnosti ako je nabitá sada, a to že je zrovnaná alebo nie..
Ale to slovo by malo znamenať, že zrovnaná sada = v každom článku chýba presne rovnaká kapacita do plného nabitia.
Pri plne nabitej zrovnanej sade chýba samozrejme 0 mAh a teda aj nabitie je 100% a napätie je TAKMER 4,20V
(aj tu môže byť rozdiel v napätiach, ak berieš že plne nabitý je článok do ktorého pri 4,20 ešte tečie prúd 1/20C, jeho napätie po odpojení teda nie je 4,20 ale menej - podľa toho v akom je stave!)

Potom máme nejaké možnosti že ako je na tom sada z pohľadu kvality a opotrebovania.
- články nemusia mať presne rovnakú kapacitu (a dokonca aj vyše 10 percent rozdiel nie je výnimkou..!)
To znamená že po vybití napríklad 500mAh klesne niektorým s manšou kapacitou, napätie viac. Sada ale zostane zrovnaná, len to nemá nič s rovnakými napätiami.
- články nemusia mať ani rovnaký vnútorný odpor.
To znamená že už po plnom nabití neskončia na rovnakom napätí, a pri prechode prúdu sa rozdiel odporu ukazuje ako jasný rozdiel napätia.

Výrobcovia sád z článkov, občas uvádzajú že selektujú články do sady - "matched" ale keď sa začítaš lepšie, je to väčšioou len selekcia podľa vnútorného ODPORU.
Ten sa dá zmerať za sekundu. Kapacita sa za sekundu zmerať nedá, to je celkom pochopiteľné že sa podľa nej potm nevyberajú...
Rovnaký odpor zjednoduší funkciu blbých balancerov čo len zrovnávajú napätie. Nie je tam ten rozdiel na odpore ktorý by ich klamal a preto by sady rozhadzovali...
Ale odpor článkov sa časom môže meniť, hlavne ak sa rozdielne chladia pri prevádzke..

Powerlab "balancuje" podľa napätia z ktorého jednoduchým spôsobom odráta stratu na vnútornom odpore pri prechode nabíjacieho prúdu. Podmienkou je mať ten vnútorný odpor presne zmeraný... O iných nabíjačoch čo by to vedeli, ale neviem.

Takže aj pri novej "matched internal resistance" sade, je nezmysel balancovať vybitú sadu lebo tam je rozdiel v kapacitách a balancer zrovnaním napätí sadu rozhodí - do plného nabitia bude chýbať rôzna kapacita.

Na záver - sada s rovnakými kapacitami a rovnakými odpormi článkov, ak sa raz zrovná napríklad nabitím po jednom článku, bude mať napätia článkov dokonale rovnaké v akomkoľvek stave vybitia a pri akomkoľvek nabíjacom aj vybíjacom prúde.
Ešte som takú sadu nikdy nevidel...
Balancer by pri nej nemal nikdy ani len jedinký krát bliknúť - je tam úplne zbytočne.
Jo ale aby sa nezabudlo, vplyvom svojho nepresného merania balancery väčšiny nabíjačov rozhasujú aj takéto sady..

- Preto je geniálne riešenie to čo má iCharger - má normálny blbý balncer, ale vie ho zapnúť na balancovnie až po dosiahnutí max napätia, v takzvanej CV fáze - to už sú články takmer plné a prúd rýchlo klesá, ale ešte je dosť času na dorovnanie drobných rozdielov.

Pre normálnych ľudí - balancer je lepšie ako nič, lebo všetky sady majú nejaké rozdiely (nič v skutočnom svete neexistuje presne rovnaké, ani lipo články).
Ale ak Váš nabíjač vie pri nabíjaní udržovať maximálne napätia jednotlivých článkov bez balancovania, v 90 percentách prípadov je to lepšie. A tých 10 percent sú sady kde vznikol rozdiel, buď samovybíjaním (ktoré má byť 4% ROČNE), alebo poškodením vysokými teplotami alebo prúdmi alebo prílišným vybitím.
guchar

#161 Příspěvek od guchar »

coro píše:Sú len dve možnosti ako je nabitá sada, a to že je zrovnaná alebo nie..
Ale to slovo by malo znamenať, že zrovnaná sada = v každom článku chýba presne rovnaká kapacita do plného nabitia.
...
Pre normálnych ľudí - balancer je lepšie ako nič, lebo všetky sady majú nejaké rozdiely (nič v skutočnom svete neexistuje presne rovnaké, ani lipo články).
Ale ak Váš nabíjač vie pri nabíjaní udržovať maximálne napätia jednotlivých článkov bez balancovania, v 90 percentách prípadov je to lepšie. A tých 10 percent sú sady kde vznikol rozdiel, buď samovybíjaním (ktoré má byť 4% ROČNE), alebo poškodením vysokými teplotami alebo prúdmi alebo prílišným vybitím.

Celé je to hodně dlouhé a špatně se v tom orientuji. Možná se k některým úsekům někdy vrátím.
"Sú len dve možnosti ako je nabitá sada, a to že je zrovnaná alebo nie..
Ale to slovo by malo znamenať, že zrovnaná sada = v každom článku chýba presne rovnaká kapacita do plného nabitia."
TOHLE BYCH ASI PŘEFORMULOVAL.
1) Po malé (prakticky nulové) proudy není nutno brát vnitřní odpor článku Rič do úvahy.
(Vím o IO pro Nixx články, které aby vyloučily vliv různých Rič (a přívodů), měřily U v době kdy I=0.)
Staré, trvale vestavěné balancéry(třeba sady v ntb),srovnávaly napětí článků na stejnou hodnotu
(vybíjením do odporů). Tedy na stejnou kapacitu, kterou články disponovaly do vybití.
Pokud tedy byla sada vybitá, každý její článk byl vybit téměř k nulové(té co mohl dodat)kapacitě.
Se skutečnou kapacitou ani s vnitřmím odporem nabíječka ani balancér nic neudělá.Je to o výběru.
- Když se sada nabíjela, byly postupně naplno nabity články počínaje od nejmenší kapacity.
A aby se přebíjením nezničily, balancér je přemostil obtokem proudů. Nabíjel je menším proudem.
- Vysledkem takového nabíjení, bylo nabití každého článku na jeho aktuálně max. kapacitu.
Nabíjet na aktuálně max. kapacitu,která se pak utratí ve vybíjecích odporech je zdánlivě nesmysl.

Další generace balancérů proto energii pomocí zvyšovačů napětí pomáhala/nabíjela
sousední články s menším napětím. A tím zvyšovala učinnost poměru energie dodaná:odebraná.
Ani u starší generace to nebyl úplný nesmysl. Aktuální dosažitelná kapacita článku, stejně jako další
vlastnosti, se v čase mírně a hlavně nepravidelně posouvala k nižším a občas i vyšším hodnotám.

==
"ak Váš nabíjač vie pri nabíjaní udržovať maximálne napätia jednotlivých článkov bez alancovania"
Nevím o žádné nabíječce co by to bez selektivního připojení článků uměla.
Vím a mám články co pokud jsou (v sadě) po stejnou dobu nabíjeny/vybíjeny stejným proudem,
a mezitím stejnou dobu skladovány, tak rozdíl napětí mezi jednotlivými članky je multimetrem
na rozsahu 20.00 V nezjistitelný. Tedy pod 10 mV. Jde o vlastnost článků ne nabíječky
Čas od času je srovnám nabíjením po článcích. Vel.: 14500(AA), 1200mAh/3.7V, UltraFire, 4 ks.

Existuje ještě jeden typ "pseudo" balancování.Jsou to ochranné obvody např v 9 V dest baterii
U každého článku (2S) je detekováno a) velké, b) malé napětí a u baterie přepólování nabíječky.
Pokud ochranný obvod některý z těchto stavů zjistí čláky opojí od vývodů baterie.
Nabíjení nebo vybíjení je tak ukončeno podle stavu, který na jednom z článků nastane.
Nicméně mimo patenků destičkové baterie jsem si vývody článků vyvedl servo konektorem.
Mohu tak stav článků kontrolvat.Dle potřeby rozhodnout o odděleném nebo balanc. nabíjení.
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od ujovko »

coro píše:Ak nabíjač dokáže vypnúť balancovanie, mal by medzi charge a balance byť rozdiel, a to ten že by sa pri charge nemali dva vybitejšie články vôbec nabiť ....

A načo by mi (nám) to bolo?! Ja potrebujem nabiť každý článok čo najviac bez obsluhy, prepínania a pod.
coro píše:Buď je to "charge" teda úplne to isté čo "balance" .....

Charge so zapojeným balančákom vypína pri dosiahnutí 10% nomin. I, balance pri 5% (fast charge pri 20%).
coro píše:- Preto je geniálne riešenie to čo má iCharger - má normálny blbý balncer, ale vie ho zapnúť na balancovnie až po dosiahnutí max napätia, v takzvanej CV fáze - to už sú články takmer plné a prúd rýchlo klesá, ale ešte je dosť času na dorovnanie drobných rozdielov.

A v čom bolo "moje" nabíjanie iné. Ak si pozrieš tretí graf, nabíjajú sa články rovnako a potom sa dorovnajú. V baterke s jedným nabitým článkom je to vlastne to isté, len som umelo zvýraznil problém jedného článku.
coro píše: Pre normálnych ľudí - balancer je lepšie ako nič...

A pre tých druhých čo ostane? Nie v zlom, ale aké sú iné možnosti.
guchar píše:
- Když se sada nabíjela, byly postupně naplno nabity články počínaje od nejmenší kapacity.
A aby se přebíjením nezničily, balancér je přemostil obtokem proudů. Nabíjel je menším proudem.
- Vysledkem takového nabíjení, bylo nabití každého článku na jeho aktuálně max. kapacitu.

A toto potrebujem: využiť aktuálnu maximálnu kapacitu. Tie grafy ukazujú práve takýto postup.
To coro: Prečo by to malo byť zle?!
coro píše: Ale ak Váš nabíjač vie pri nabíjaní udržovať maximálne napätia jednotlivých článkov bez balancovania....

Našiel som aj také: http://www.banggood.com/RadioLink-CB86- ... 72541.html
Nabíja cez balančák každý článok zvlášť.
biiagi

#163 Příspěvek od biiagi »

Zdravím jsem začátečník pročítal jsem si asi jen 2 stránky tady na začátku a pak už bylo na tématu jen likvidace baterie. Chci se zeptat koupil jsem od známého betu 1400 komplet krom nabíječky. Nabíječku jsem si koupil Turnigy Accucell 6 kamarádovu 2S 1000mAh nabijí v pořádku není problém ale mojí Ray 3S 2200mAh ani nezapne nabíjení napíše mi Balance connect error ani jiná nabíječka to nenabije. Když jsem měl pujčenou nabijecku od kamarada prvně než jsem si koupil Turnigy bylo na servisnim konektoru + vlevo - vpravo na baterce byli barvy opačne ale i když jsem zaměnil nenabíjela. Chci se zeptat na jaké straně má správně + být a jak zjistit jestli baterka není K.O celkové napětí je 7,6V
emajko159
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od emajko159 »

Betu 1400 si opatruj. Dnes už kúpiš len podobné verzie, "vylepšené", ale beta bola omnoho odolnejšia.
Na nabíjačke vpravo máš 5 rôzne veľkých bielych konektorov.
Keď chceš nabíjať lítiové baterky, tak okrem toho hlavného konektora musíš pripojiť ak balančný konektor. To je ten biely.
7,6V na 3S baterku je už dosť málo. Už môže byť slabo poškodená. Ak je rozbalancovaná, tak jeden článok už môže byť aj zničený. Pod 9V pri 3S by si nemal ísť.
Ak pripájaš pri nabíjaní aj balančný konektor a vypisuje ti nabíjačka chybu, tak zrejme jeden článok je už zničený. Zober do ruky voltmeter a premeraj jednotlivé články.
guchar

#165 Příspěvek od guchar »

Ray 3S 2200mAh to je tahle? G3 - LC RAY Li-Pol 2200mAh/11,1 30/60C Air pack 24,4Wh ?
http://www.profimodel.cz/cz-detail-25618-g3-lc-ray-li-pol-2200mah-11-1-30-60c-air-pack-24-4wh.html
servisní konektor JST-XH ALIGN (3 čl.) (na baterce) má být připojen takto

Obrázek

http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/nabijece-a-prislusenstvi/adaptery/1me1101a4-servisni-konektor-align-3cl

" ... než jsem si koupil Turnigy bylo na servisnim konektoru + vlevo - vpravo na baterce
byli barvy opačne ale i když jsem zaměnil nenabíjela ..."
Zkus sem dát odkaz na nabíječku co máš a případně foto.
" ... celkové napětí je 7,6V ... " Odpovídá dvěma článkům. Třetí snad ve zkratu.
Pokud s LiPol nemáš zkušenosti, tak nejlépe novou baterku.

===Turnigy (tři nabíječky)
Turnigy E3 Compact 2S/3S Lipo Charger 100-240v
Turnigy 12v 2-3S Basic Balance Charger
Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ Accessories

Turnigy E3
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__1434__408__Chargers_Accessories-Battery_Charger_AC_DC_.html
Turnigy 12v 2-3S / Turnigy Accucel-6 50W 6A
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__1433__408__Chargers_Accessories-Battery_Charger_DC_only_.html
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“