Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali
Re: Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a
jen dotaz ohledne pid controlerů, když si ho změním přez gui, uložím, tak tam jsou furt stejný hodnoty. To jsou jako pro všechny stejný?
ST píše:Pro mě se tedy jeví zásadní a jasně pozorovatelný vliv přejít např. z looptime 3500 už jen na 2500. Koptéra je podstatně klidnější . Prostě mě ty změny looptime fungují a jsou jasně rozpoznatelné. Tolik za mě. Momentálně lítám na CF looptime 1800.
Jindro lítáš ten BF v PID1 rewrite na defautní hodnoty, nebo už jsi to nějak ladil ?
Ahoj, PID1 lítám. V defaultu to letělo v pohodě ale hledal jsem chvíli hodnoty které by nějak zohledňovaly to, že to není symetrické X ... našel jsem nějaké pro QAV210 a jemně doladil ... bylo tam podle mého moc "I" ... teď tam je toto a letí to ... nedělám si nárok, že bych to měl i bez předchozí zkušenosti s CF a QAV210 správně, ale je to už i tak parádní ... pokud to ještě nějak časem vylepším, bude to super.
Stando, na jakou potvůrku, že to nastavení potřebuješ? ... já jen že po nějakém poletování přes víkend a načítání něčeho k tomu asi tuším, jakým směrem se vydat, ale nechci volat hop, dokud jsem nezkusil. Ale jen až se budu pokoušet, tak zda to je na něco alespoň podobného. že bych ti pak dal vědět, pokud budeš chtít.
J.
J.
Lidi prosím máte nějakou radu jak spolehlivě zazálohovat a následně znovu použít celé nastavení desky (CC3D na CF respektive BF)?
Nejde mi jen o hodnoty PID, ty bych si poznamenal a bylo by to snazší, ale spíše o nastavení takových těch serepetiček jako je orientace desky, nastavení portů, SBUS připojení Rx, nastavení módu, přiřazení RC kanálů, nastavení plynu abych nemusel znovu nastavovat a překalibrovávat ESC atd. Zkoušel jsem ta tlačítka na záložce Initial setup, ale nějak to nefungoval nebo jsem dělal něco blbě.
Všude ale vidím, že se to stejně přes ně nedoporučuje dělat, že to neuloží vše (tak proč tam jsou) a že prý přes CLI. No tam zatím našlapuji velmi opatrně. Navedl by mě někdo, jak to hezky uložit (třeba před upgradem FW) a pak zase nahrát do desky, tak aby to bylo spolehlivé a nemusel jsem přemýšlet nad tím, co se mi kde poztrácelo?
Dík moc.
Nejde mi jen o hodnoty PID, ty bych si poznamenal a bylo by to snazší, ale spíše o nastavení takových těch serepetiček jako je orientace desky, nastavení portů, SBUS připojení Rx, nastavení módu, přiřazení RC kanálů, nastavení plynu abych nemusel znovu nastavovat a překalibrovávat ESC atd. Zkoušel jsem ta tlačítka na záložce Initial setup, ale nějak to nefungoval nebo jsem dělal něco blbě.
Všude ale vidím, že se to stejně přes ně nedoporučuje dělat, že to neuloží vše (tak proč tam jsou) a že prý přes CLI. No tam zatím našlapuji velmi opatrně. Navedl by mě někdo, jak to hezky uložit (třeba před upgradem FW) a pak zase nahrát do desky, tak aby to bylo spolehlivé a nemusel jsem přemýšlet nad tím, co se mi kde poztrácelo?
Dík moc.
-
mataman
- Kontaktovat uživatele:
V CLI zadej příkaz "dump" komplet to zkopíruj,ulož to texťáku(pro jistotu) a po flashi znovu vlož do řádky,odEntruj a ulož "save" hotovo,funguje už spolehlivě,o víkendu jsem to párkrát absolvoval,experimentuju s BF a Luxfloat 
T-rex 550(Vbar)@LA700(Vbar)@T14SG
Tweaker 180(SpRF3)@ThugPig(SpRF3)@QAV210(SpRF3)
Tweaker 180(SpRF3)@ThugPig(SpRF3)@QAV210(SpRF3)
tak s tím DUMP to moc nefunguje ... netuším proč, ale vždy se mi zapíše jen část parametrů. jednou chybí některý z modů, jednou některé z PID hodnot ... nevím proč a ani jsem nenašel systém proč to či ono chybí. když takto postup se zapsáním a uložením celého DUMPu zopakuji ta 4x tak se nakonec většinou zapíše vše, ale to je strašně nespolehlivé. To si rovnou mohu udělat screenshoty a kontrolovat to hodnotu po hodnotě. Nevíte co dělám blbě, že se mi to nezapisuje komplet? nemám to zapisovat nějak po částech? jaký je tam trik?
To, ze se nezapise cely dump je dost zvlastni. Zkus pro zajimavost postup: dump - reset settings - vlozeni dumpu - save - dump. A porovnej ty dva dumpy, zdali a kde se budou lisit.
jetě mě napadá ... je potřeba řešit jaký profile? ... mám nastaven PROFILE1 ... když dám pouze DUMP tak se mi hodnoty zapíší správně, ale v uloženém souboru je uvedeno:
# dump profile
# profile
profile 0
tak nevím, zda pak není nějak zmatený ... ale zase postupně si to z toho načte
tak nevím
# dump profile
# profile
profile 0
tak nevím, zda pak není nějak zmatený ... ale zase postupně si to z toho načte
hmm tak nevím... opravdu to nedokáže zapsat všechna data najednou ... když zapíšu jen část dat tak se všechna korektně zapíší. jakmile dám zápis všech najednou, tak se zapíší jen některé hodnoty. Srandovní a blbé je, že jen nějaké a pokaždé jiné. Nejsou to ani ty stejné jako při předchozím pokusu. Když zapíši jen část dat, tak to projde :/
EDIT:
tak jsem to asi našel a je to na pikaču ... tohle říká oficiální dokumentace CF o použití restoru nastavení CF pomocí uložení dříve zazálohovaného DUMPu:
jinak řečeno radí mi vlastně oficiálně dělat to, co jsem musel udělat, ale domníval jsem se, že je to nějaká chyba na mé straně. Nejvíc mě tam baví ten zavykřičníkovaný požadavek na porovnání dvou backupů ... to fakt chtějí abych srovnával dva texťáky? Vím že to nejspíš nějak jde strojově (we Wordu jistě a nejspíš i nějak v terminálu - diff - už si to kvůli tomuhle načítám, ale to tedy hodně nefriendly postup), ale chtěl bych vidět jak tohle dělá poctivě a tak aby vědělo co dělá 90% nás BFU jinak než řádku po řádce růčo ... to je pak zábava na dlouhé zimní večery s vysokým rizikem chyb a ne nástroj na údržbu stroje na letišti např.)
Prostě přes CLI se oficiálně zřejmě nedá spolehlivě zapsat celý DUMP najednou tak, abych se na to mohl člověk spolehnout. Tedy zřejmě neexistuje možnost nějaké jednoduché user friendly zálohy nastavení jednotky. Určitým workaroundem by asi bylo DUMP ořezat a vyházet z něj před uložením vše, co je default nebo co jsem tedy neměnil. To by seznam výrazně zkrátilo na řekněme 10-20 řádek a to by nejspíš prošlo (možná). Ale to už vyžaduje znalost prakticky všech CLI proměnný (abych mohl posoudit, kterou jsem měnil a kterou ne) a také hromadu práce navíc.
nemáte někdo nějaký nápad? Jak řešíte?
EDIT:
tak jsem to asi našel a je to na pikaču ... tohle říká oficiální dokumentace CF o použití restoru nastavení CF pomocí uložení dříve zazálohovaného DUMPu:
Kód: Vybrat vše
Do not send the file too fast, if you do the FC might not be able to keep up when using USART adapters (including built in ones) since there is no hardware serial flow control.
You may find you have to copy/paste a few lines at a time.
Repeat the backup process again!
Compare the two backups to make sure you are happy with your restored settings.
Re-apply any new defaults as desired.
jinak řečeno radí mi vlastně oficiálně dělat to, co jsem musel udělat, ale domníval jsem se, že je to nějaká chyba na mé straně. Nejvíc mě tam baví ten zavykřičníkovaný požadavek na porovnání dvou backupů ... to fakt chtějí abych srovnával dva texťáky? Vím že to nejspíš nějak jde strojově (we Wordu jistě a nejspíš i nějak v terminálu - diff - už si to kvůli tomuhle načítám, ale to tedy hodně nefriendly postup), ale chtěl bych vidět jak tohle dělá poctivě a tak aby vědělo co dělá 90% nás BFU jinak než řádku po řádce růčo ... to je pak zábava na dlouhé zimní večery s vysokým rizikem chyb a ne nástroj na údržbu stroje na letišti např.)
Prostě přes CLI se oficiálně zřejmě nedá spolehlivě zapsat celý DUMP najednou tak, abych se na to mohl člověk spolehnout. Tedy zřejmě neexistuje možnost nějaké jednoduché user friendly zálohy nastavení jednotky. Určitým workaroundem by asi bylo DUMP ořezat a vyházet z něj před uložením vše, co je default nebo co jsem tedy neměnil. To by seznam výrazně zkrátilo na řekněme 10-20 řádek a to by nejspíš prošlo (možná). Ale to už vyžaduje znalost prakticky všech CLI proměnný (abych mohl posoudit, kterou jsem měnil a kterou ne) a také hromadu práce navíc.
nemáte někdo nějaký nápad? Jak řešíte?
Dump je prostě dump a rozhodně to není nic, jako nástroj na údržbu na letišti. Tam přece FW neflashuješ a nebastlíš. Tam si ideálně hrábneš do PIDů vysílačkou přes OSD, nebo mobilem přes kabel či BT.
Není pro slepé kompletní nasypání zpět, ale prostě kompletní záloha. A tak i s ní nakládáš. Takže slouží právě např. k porovnávání nastavení (porovnání obsahů dvou a více dumpů apod.). Nástrojů k tomu je nekonečné množství. Zkus např. český PSPad. Tak si můžeš i jednoduše vyrobit krátké soubory s tvými nastaveními.
Není pro slepé kompletní nasypání zpět, ale prostě kompletní záloha. A tak i s ní nakládáš. Takže slouží právě např. k porovnávání nastavení (porovnání obsahů dvou a více dumpů apod.). Nástrojů k tomu je nekonečné množství. Zkus např. český PSPad. Tak si můžeš i jednoduše vyrobit krátké soubory s tvými nastaveními.
ondrascz píše:Dump je prostě dump a rozhodně to není nic, jako nástroj na údržbu na letišti. Tam přece FW neflashuješ a nebastlíš. Tam si ideálně hrábneš do PIDů vysílačkou přes OSD, nebo mobilem přes kabel či BT.
No vidíš, já jen hledal nějaký přímočarý a bulletproof způsob zálohy komplet nastavení. Konkrétně zítra jdeme lítat a měl jsem v plánu experimentovat na tomtéž stroji a tomtéž setupu s OP a CF/BF abych se s klukama mohl trochu podělit o nějaké dojmy. To by ale vyžadovalo opakovaný reflash desky (to je easy ... 10s práce max) a následný load uloženého nastavení od daného FW ... a tím nemyslím jen PIDy ale hlavně to základní nastavení desky, motorů, přijímače, módů) . U OP to bylo easy (open file a 1x klik - zase 30s max - z toho 25s už jsem se jen koukal, než se nastavení poukládala) ... tak jsem doufal v nějaký ekvivalent jednoznačné cesty k výsledku u CF.
Tohle co ofiko doporučují je ale fakt špatně. Já uznávám, že to nebudu dělat každý den. Ale i když jen vezmu v úvahu frekvenci updatů CF, kde bych měl pokaždé nastavit znovu a tím spíše pak frekvenci změn u Betaflight, tak to je fakt velká nepříjemnost. Kdyby to alespoň oznámilo nějakou chybu, ale takhle hledat třeba jen jednu nezapsanou hodnotu bez uložení dvou souborů a jejich strojového porovnávání při každém fleši (a to opakovaně, dokud to nesedí), to je jak s tou jehlou v kupce sena
Dokonce tak velký, že si říkám, že na to přeci musí být nějaké systematické řešení. Přeci takoví ti pokustóni jako Boris a pod, kteří podle jejich příspěvků flešují a porovnávají tam a zpátky asi 10 různých desek nedělají při obnovách stále srovnávíní toho, jak každá obnova dopadla dokola. Podle všeho by přitom stačilo dát nějaký delay mezi zápisy jednotlivých parametrů. no nic. nechci si tady stěžovat, jsem rád, jak se to chová, ale stále jsem nepřestával doufat, že tohle musí být tím, že s CF neumím a dělám něco nějak zbytečně krkolomně.
EDIT: je to mimochodem i dost nebezpečný!! Při jedné takovéhle neúplné iteraci se mi včera v noci stalo, že se nekorektně a neúplně uložily parametry nastavení řízení ESC a propojení s RC-Rx. Myslím, že se nenastavilo Oneshot řízení (zůstalo PWM) a připojení na SBUS taky nebylo komplet donastaveno. Na řídících kabelech k ESC se pak v důsledku tohoto mišmaše nastavení neobjevil korektní signál a zřejmě se tam někde něco chvilkama nabudilo nebo vlítlo, protože hned po tom uložení v CLI a rebootu desky se mi začal náhodně roztáčet motor. Naštěstí jen přerušovaně a ne na max ale vylekalo mě to fest ... deska se probudí a kvůli náhodně zmatenému nastavení se koptéra zblázní!
Naposledy upravil(a) jindraj dne úte 27.10.2015 12:08, celkem upraveno 1 x.
Ja to robim napr. tak, ze si ulozim najskor backup cisteho nastavenia, potovnam s tym mojim a potom nahadzem len to co sa zmenilo (v zasade par riadkov) a tie si separe ulozim. Cize netreba tam hadzat komplet setup ale len to co realne treba a to je v konecnom dosledku len par riadkov.
Goblin 700, Protos 500, Strider 250 FPV Racer, Futaba T14SG
www.rcklubsenec.sk
www.rcklubsenec.sk
Ahoj,
mám problém s Flip32+ (klon Naze32 Full). Po připojení do Cleanflightu nejsem s to rozchodit prní čtyři kanály. "Servomonitor" nic neukazuje. AUX kanály ale reagují korektně.
Přijímač jsem schválně zkoušel na všech kanálech přes servo, to nebyl problém, navíc jsem jako vstup do desky zkusil servotester a situace pořád stejná.
Zapojil jsem to jen narychlo, abych to vyzkoušel na stole před montáží, ale myslím, že by to mělo být připojené korektně (foto).
Je deska v čudu, nebo jsem blbej já?
Díky
mám problém s Flip32+ (klon Naze32 Full). Po připojení do Cleanflightu nejsem s to rozchodit prní čtyři kanály. "Servomonitor" nic neukazuje. AUX kanály ale reagují korektně.
Přijímač jsem schválně zkoušel na všech kanálech přes servo, to nebyl problém, navíc jsem jako vstup do desky zkusil servotester a situace pořád stejná.
Zapojil jsem to jen narychlo, abych to vyzkoušel na stole před montáží, ale myslím, že by to mělo být připojené korektně (foto).
Je deska v čudu, nebo jsem blbej já?
Díky
CF je v defaultu? Očekává PWM vstupy? Nemáš aktivní UART2? Softserialy?
Ano, je to flashnuto se zatrzenym Erase, nastaveno RX_PARALLEL_PWM, zaškrtnutý pouze UART1. Rád se poučím, jak zjistím softserial.
Ale trochu update, zkoušel jsem Baseflight, Betaflight a CF 1.10 RC3 a 1.09. Všechny se chovají stejně, krom té 1.09, tam to funguje dobře kromě vstupů AUX1 a AUX2, dokonce jsem skoro přesvědčen, že se to chvíli chovalo zcela korektně, nicméně teď už mi to nasimulovat nejde.
Ale trochu update, zkoušel jsem Baseflight, Betaflight a CF 1.10 RC3 a 1.09. Všechny se chovají stejně, krom té 1.09, tam to funguje dobře kromě vstupů AUX1 a AUX2, dokonce jsem skoro přesvědčen, že se to chvíli chovalo zcela korektně, nicméně teď už mi to nasimulovat nejde.