Nimbus 3,6m Reichard

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
ka2012

Re: Nimbus 3,6m Reichard

#106 Příspěvek od ka2012 »

Pro Padluka

Antény mám do venku.

P1050857.JPG

P1050865.JPG

P1050867.JPG
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Vážka »

Mám doma Nimbuse :D
Reichard se překonal, v úterý jsem ho objednal a dnes mi volali, ať se pro něj stavím 8O
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub
JETI DS-16
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od Vážka »

Hledám motor do Nimbuse a jako ekvivalent k doporučovanému AXI 2826/12 jsem našel tyto:

http://kostkamodelcentrum.cz/obchod.asp ... olozek=288

Prosím o Vaše doporučení. Průměr motoru by měl být do 35mm, aby se vešel do čumáku.
Chtěl bych, aby to svižně stoupalo a taky, aby motor byl schopný letadlo vytáhnout z průseru, kdyby bylo potřeba.
Letovou váhu odhaduji na 2500-2700g, plánuju 3-4S aku.

Předem díky za rady.
JETI DS-16
blembondo

#109 Příspěvek od blembondo »

Hyperion HS3026-1000 http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/665373/uzivatel/
Pokud se ještě neprodal tak bych neváhal.
Dražší ale lepší varianta. http://www.aircraft-world.com/en/p1032908-sc-s3032-v2 Kv880
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od Vážka »

Moc díky za tipy, jen s nejsem jistý, jestli tam ty motory dostanu.
U Reicharda mi říkali, že mám hledat do 35m průměru.
Špičku ještě nemám uřízlou, tak nevím kolik místa tam bude, musím to proměřit.
JETI DS-16
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od Vážka »

Ale koukám, že ka2012 ho tam mám taky, tak by to asi mělo jít v pohodě.
JETI DS-16
pepin

#112 Příspěvek od pepin »

blembondo píše:Dražší ale lepší varianta. http://www.aircraft-world.com/en/p1032908-sc-s3032-v2 Kv880

ten by tomu eru už opravdu slušel, né, že by ten model nestoupal i na 200g motor, ale kolmo to umí jen po rozjetí a tak max 100m, pak vyhnije a vzhledem k tomu, že vedle 200g motoru musí být v čumáku stejně ještě olovo--asi necelých 1OOg, ten scorpion by byl opravdu lepší volba.
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od Vážka »

Asi to není úplně běžný přístup, ale vzal nakonec oba ty doporučované motory a podle toho, co mi tam nakonec váhově líp sedne tam nechám a ten druhý pošlu zase dál do světa.

Můžu se ještě zeptat, jak model živite? Jestli jen jednou baterkou přes regl a externí BEC (tak to mám zatím u vše letadel) nebo tam máte i přijímačovku?
JETI DS-16
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od Vážka »

Tady jsou fotky po vybalení mého Nimbuse.
Vše vypadá precizně vyrobené, křídla nejsou nijak překroucená, ale mají taky min. negativ.
Váhový rozdíl křídel je 15g, což je myslím v pohodě. Trup je přesný, rovný.
Celková váha všech základních dílů je 1.505g.
Přílohy
20151026_082644.jpg
20151026_082619.jpg
JETI DS-16
pepin

#115 Příspěvek od pepin »

Vážka píše:
Můžu se ještě zeptat, jak model živite? Jestli jen jednou baterkou přes regl a externí BEC (tak to mám zatím u vše letadel) nebo tam máte i přijímačovku?

do Nimbuse už jsem dal raději přijímačovky a ty jistím becem z reglu přez diodu.

pokud by mi vadilo tady u toho modelu na pohonný max 4 článek řešit přijímačovky a o ně se starat , asi bych použil dvojici stejných čínských externích becu přez diodu--výstup z becu dal na 6v plus další diodu na bec z reglu ---když už tam stejně je.
na volný vstup do přijímače pak píchnul kondík.

plánuji to takto u jiného era, kde mám problém s umístěním přijímačovek--externí becy bych mohl umístit až za těžiště za přijímač a stabilizaci--váhově si ale výměnou dvou becu za přijímačovky nijak smysluplně nepomužu, pouze vyřeším problém, jak se rozumně dostat k přijímačovkám.
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od Vážka »

Diody a kondíky jsou pro mě zatím neznámá. Neměl bys nějaký schémátko, jak to máš zapojený. Není mi úplně jasný, jak ta dioda funguje.

Předpokládám, že když by tam byla přijímačovka, tak by byla zapojená přes externí BEC do přijímače, že?
A živila by teda přijímač a serva. A další baterka by přes regl živila jen motor.

V tom, ale nevidím velkou výhodu oproti zapojení, co mám zatím všude já.
Tzn. kapacitou větší baterka, která živí motor přes regl a zbytek éra přes externí BEC. Jasně je to ochrana, kdyby vypadla ta jediná baterka, která živí vše, ale myslím, že to není moc pravděpodobné, aspoň jsem to zatím u žádného modelu (auta, lodě letadla) nezažil.
Když mi odejde regl, tak mi zbytek era funguje dál a když mi odejde přijímač, tak mám smůlu tak, jako tak.
JETI DS-16
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Vážka »

JETI DS-16
pepin

#118 Příspěvek od pepin »

Vážka píše:Diody a kondíky jsou pro mě zatím neznámá. Neměl bys nějaký schémátko, jak to máš zapojený. Není mi úplně jasný, jak ta dioda funguje.

Předpokládám, že když by tam byla přijímačovka, tak by byla zapojená přes externí BEC do přijímače, že?
A živila by teda přijímač a serva. A další baterka by přes regl živila jen motor.

schémátko nemám--respektive tak, jak to používám já, mi bylo doporučeno odsud z fora od jednoho co tomu mimo jiných dalších odsud rozumí--já tomu taky nerozumím--jen se nebojím to v nějakém eru vyzkoušet--, nim méně další co tomu tady taky rozumí, mají zase jiný názor na to co , jak a jestli vubec použít.

v principu a po odzkoušení v praxi rozhodně alespon u mě funguje kombinace--napájení přijímačovkama--4 článek nicd--nimh píchneš na napájení--výstupní napětí minimálně 4,7V

na výstup z becu reglu dáš diodu--maximální výstupní za diodou je maximálně cca 4,6v na alarm telemetrie si nastavíš alarm 4,5v.

zapínáš model na pohonné baterky--bec za diodou 4,6v--serva fungujou, telemetrie řve--pak zapojíš přijímačové baterky--volty vyskočí na třeba 5,3v, telemetrie přestane řvát.

co se týče toho odkazu na stránky cevaro--ted jsem s nimi právě řešil na základě těch jejich měření tu variantu--dva obyč externí becy--stejná dioda, stejné výstupní napětí z obou becu, tudíš teoreticky podílení se pul na pul u obou becu opravdu napájením stále stejným polovičním proudem kdy jsou oba becy zatěžovány stále stejně, páč oba mají stejné výstupní napětí.

v případě kombinace becu z reglu přez diodu--třeba 4,6 voltu v kombinaci s jedním externím becem přez diodu--5,4v to dokud zvládá táhne pouze ten externí bec, bec z réglu začne napájet až když spadne napětí na externím becu .

takto to opravdu funguje, to mám odzkoušené už druhou sezonu externím napájením bezmotorových větronu, kde jako záložní baterku k nicd-nimh přijímačovkám používám bud jednu lipolku přez diodu, nebo dvoučlánek lipolek s externím becem přez diodu a do těch záložních lipolek není potřeba vubec nic dobijet--respektive pouze po čase nějakých--20-50ma, kdy model na zemi zapínám nejdřív právě na na ty záložní lipolky a zakvedláním kniplama jim trochu energie seberu.
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od Vážka »

Děkuju, musím si to přečíst víckrát a zamyslet se :)
JETI DS-16
pepin

#120 Příspěvek od pepin »

Vážka píše:Děkuju, musím si to přečíst víckrát a zamyslet se :)

:lol: jsem na Raný, pokud bude alespon trochu slušně , vydržím tady asi do neděle, pokud chceš něco okolo Nimbuse nafotit--změřit kde mám třeba težiště, tak by to neměl být problém.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“