Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mgx

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#376 Příspěvek od mgx »

jozefbb píše:Trefa do cierneho, zmos to nie ze podcenil , ale doslova posral. Tragedia je , ze su este zato aj plateni. Asi si mysleli, ze nas to obide. Ps. Napalene este nie je, ale sud je uz vysireny. Ale len na kapustu. Bo moje kredo je , viac hlav, viac kapusty.

dokonca kyslej, slusne dlho odlezanej
Naposledy upravil(a) mgx dne pon 05.10.2015 21:42, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#377 Příspěvek od VTjr »

jozefbb píše:Ps. Napalene este nie je, ale sud je uz vysireny. Ale len na kapustu. Bo moje kredo je , viac hlav, viac kapusty.

No veď hej, ale Tvoj príspevok bol taký zmätený, akokeby si tam aj tu svoju posekal. :lol:

Ale tak LV ako aj Ty máte pravdu.
Ja som tiež pred dvoma rokmi chcel aby sa aspoň na klubovej úrovni diskutovalo o tom, čo sa dialo v ČR ohľadne Dodatku-X, lebo takisto som tvrdil, že to s oneskorením zasiahne aj nás, tak by bolo dobré sa na to pripraviť, niečo predjednať, dať nejaké podnety zdola vedeniu ZMoS aby nás úrady nezaskočili nejakým predpisom, ktorý si upečú doma sami bez našich pripomienok. :o Lenže mi bolo povedané, že nech do toho nerýpem, že treba čušať a všetko zostane pri starom. A dokonca, že vraj práve kvôli takým "rypákom" ako som ja sa to môže dokašlať. 8O No darmo som oponoval, že ak sa to dokašle, tak nie kvôli rypákom, ale kvôli množiacim sa idiotom, čo lietajú s kadečím kade-tade. :x
A ešte som varoval, že sa toho chytí nejaký agilný politik, urobí si z toho predvolebnú tému, presadí nejaký zákona abudeme mať po chlebe. Nuž k tomu síce našťastie nedošlo, predvolebnou témou sú dnes imigranti a utečenci, ale úradníci sa činia aj bez ohľadu na to. A čo nie je, ešte stále môže byť. Príde zima, exodus sa stlmí a zrazu nebude čo riešiť, tak to ešte stále môže niekoho z nich napadnúť si na tom vylepšiť preferencie. :(
Preto len dúfam, že ZMoS koná. :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#378 Příspěvek od Jameson »

Ja len v bodoch:

1) Model nie je nutne zmenšenina reálneho stroja. Ako tu správne odznelo, potom by modelom nebolo 90% všetkých závodných špeciálov. Zmenšenina je označovaná ako "maketa", ak ide o zjednodušenú zmenšeninu, hovoríme o "polomakete".

2) Neexistuje technický rozdiel medzi quadkoptérou hračkou, quadkoptérou modelom a quadkoptérou dronom. Preto ak chcete definovať "dron", musí sa na to inak - podľa toho, čo sa s tým robí. Podľa mňa je najvýstižnejšou definíciou dronu "bezpilotný lietajúci stroj (UAV) určený na vojenské, záchranné alebo komerčné využitie". Takže Phantom, ktorý lieta na modelárskom letisku je model, Phantom ktorý natáča pre realitku je dron.

3) Často sa spomína, že problém sú drony, lietajúce na námestiach. To nie je pravda. Ak by si niekto na námestie zobral T-Rex 600vku, bol by to úplne rovnaký typ problému, ak nie ešte väčší. Multikoptéra, dron či model nemôžu za to, čo za vola stojí za páčkami. Podstatné je, že modelár s modelmi nelieta na námestí medzi ľuďmi a dronista môže lietať medzi ľuďmi, ak má na to povolenie. Tí ostatní si zaslúžia pokutu a kľudne aj paragraf o verejnom ohrození. Ak by niekto bol taký sprostý, že by na václaváku nahodil benzínového Edga, neľutoval by som ho o nič viac, ako toho, čo tam bude lietať s Phantomom. A myslím, že práve toto je podstate obmedzení "dronistov" či modelárov.

4) ZMOS sa pomaly rozhýbava. Aktuálny stav je taký, že táto organizácia má trošku problémy aj sama so sebou, ale našťastie úplne neskapala. Aktuálne sa UAVAS so ZMOSom dohadujú na riešení celého Rozhodnutia a snažia sa to nasmerovať tak, aby sme de facto prevzali český Dodatek X s drobnými úpravami. Na rozdiel od Rozhodnutia prešiel tento nejakým vývojom a hoci rozhodne nie je práve ideálnym riešením, je ďaleko lepším, ako súčasné znenie Rozhodnutia DÚ... Skúste sledovať web uavas (http://www.uavas.sk), prípadne sa tam aj zadarmo zaregistrujte, zdá sa, že práve toto bude najschodnejšia cesta pre ďalšie vyjednávanie...

5) Áno, môžete si písať o karaváne a štekaní, ale ako veľmi múdro povedal predseda našeho klubu: veľmi ma ako poctivého modelára uráža, že mňa a moje hobby, ktorému sa venujem dlhé roky, nejaký úradník svojvoľne kriminalizuje. A urobím všetko preto, aby som svoju pravdu obhájil. A ak sa to nepodarí, nevadí, budem si lietať ďalej ako vzdušný pirát, ale aspoň budem mať čisté svedomie v tom, že som urobil všetko preto, aby som sa ním nestal.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
LV
Kontaktovat uživatele:

#379 Příspěvek od LV »

Jameson píše:Ja len v bodoch:

2) Neexistuje technický rozdiel medzi quadkoptérou hračkou, quadkoptérou modelom a quadkoptérou dronom. Preto ak chcete definovať "dron", musí sa na to inak - podľa toho, čo sa s tým robí. Podľa mňa je najvýstižnejšou definíciou dronu "bezpilotný lietajúci stroj (UAV) určený na vojenské, záchranné alebo komerčné využitie". Takže Phantom, ktorý lieta na modelárskom letisku je model, Phantom ktorý natáča pre realitku je dron.

Podľa mňa je rozdiel medzi dronom a modelom v riadení. Lietadlo (plošník), vrtuľník, auto, loď sa dajú bez problému ovládať bez počítaču na palube. Stačí prijímač a servo. U dronu si to dosť dobre prestaviť neviem. Preto je to lietajúci robot, pretože bez naprogramovania X vecí to lietať po oblohe nebude.
Rozlišovať drony na komerčné, vojenské a rekreačné je scestné. Bude na to špeciálny úrad či Fantóm Pištu je komerčný a taký istý Jožov rekreačný?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Amper

#380 Příspěvek od Amper »

Hmm, takze pocitac kecajici do rizeni = vec neni model. Takze si to zhrneme :

- bezpadlovy vrtulnik taky neni model ale letajici robot. Protoze stabilizace tam do toho keca uplne stejne.
- taky by se melo prejit zpet na 35/40Mhz protoze 2.4Ghz ovladani je taky s pocitacem
- rovnez vsechny stridaky by se meli zakazat protoze nevim o jedinem ESC ktery by v sobe nemel uC
- vysilace s mixama by se taky meli zakazat a tudiz i vsechny modely ktere mixy pouzivaji
- vsechny letadla se zachranyma systemama a stabilizacema (ktere se delaj hafo let, pamatuju jednu co pomoci IR koukala zda smeruje do nebe nebo do zeme, to bylo davno pred stabilizacema a rozumnou velikosti acc)
- digitalni serva taky vyhazet

Myslim ze todle kategorizovani neni uplne vhodne. Nehlede na to ze pokud bude nekdo komercne natacet, nebo vojensky pouzivat plosnik tak je to proste "dron" a presto je to vlastne "model".

Kratce a jasne - jedine rozumne rozdeleni je podle provadene cinosti - staci se totiz podivat na spoustu UAS s plosnikama mensich velikosti. Dost casto tomu na zadku najdes modelarsky benzinak a na kridlech normalni serva. Rozdil je proste jen a v tom co to dela. Jestli si s tim letas kolem hlavy pro zabavu a nebo to nese vyzvednou vybavu pro policii/armadu. I vrtulniku lita jako UAS pomerne dost.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
LV
Kontaktovat uživatele:

#381 Příspěvek od LV »

Amper píše:Hmm, takze pocitac kecajici do rizeni = vec neni model. Takze si to zhrneme :

- bezpadlovy vrtulnik taky neni model ale letajici robot. Protoze stabilizace tam do toho keca uplne stejne.
- taky by se melo prejit zpet na 35/40Mhz protoze 2.4Ghz ovladani je taky s pocitacem
- rovnez vsechny stridaky by se meli zakazat protoze nevim o jedinem ESC ktery by v sobe nemel uC
- vysilace s mixama by se taky meli zakazat a tudiz i vsechny modely ktere mixy pouzivaji
- vsechny letadla se zachranyma systemama a stabilizacema (ktere se delaj hafo let, pamatuju jednu co pomoci IR koukala zda smeruje do nebe nebo do zeme, to bylo davno pred stabilizacema a rozumnou velikosti acc)

Tiež si asi pálil. Holt je sezóna :mrgreen:
www.elektromodely.sk
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#382 Příspěvek od Jameson »

Ono tá definícia od LV nie je úplne zlá, ale nedá sa zobrať všeobecne. Možno by sa dala upraviť v štýle "lietajúce zariadenie s počítačom riadeným stabilizačným a navigačným systémom". To automaticky diskvalifikuje všetky bezpádla a pod. Napriek tomu si však myslím, že by to nebola definícia dronu, ale definícia UAV. Dron by mohol byť následne definovaný ako UAV pre komerčné, vojenské alebo záchranné použitie.

A inak áno, špeciálny úrad pre rozlišovanie fantóma pre Joža a Pištu bude - obdobne ako v ČR, komerčne lietať bez licencie je totiž nepovolené. Takže Pišta bude potrebovať skúšky a Jožovi stačí zdravý rozum, hoci budú používať úplne rovnaké zariadenie.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
LV
Kontaktovat uživatele:

#383 Příspěvek od LV »

Jameson píše: Takže Pišta bude potrebovať skúšky a Jožovi stačí zdravý rozum, hoci budú používať úplne rovnaké zariadenie.

To je bez debaty. Malo by to byť súčasťou danej živnosti.
www.elektromodely.sk
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#384 Příspěvek od ddano007 »

LV píše:...Podľa mňa je rozdiel medzi dronom a modelom v riadení. Lietadlo (plošník), vrtuľník, auto, loď sa dajú bez problému ovládať bez počítaču na palube. Stačí prijímač a servo...

1, Co je to pocitac? Procesor mas v kazdom prijimaci.
2, Bezpadlova heli ma pocitac alebo nie?
3, Napriklad Spirit ma rezim zachrana - cvaknes prepinacom, Spirit zrovna heli a posle ju od zeme. Je to dron, alebo heli?
4, Ak nebodaj pre bezpadlovky pribudne GPS, takze sa ti v krizovke heli dokaze napr. vratit na miesto startu - bude to dron, alebo heli?
5, Kolko plosnikov pouziva flight stabilizer. Je to pocitac? Je to dron?
6, Na koptere mam rezim RTL - cvaknem prepinacom, a koptera sa vrati na miesto startu. Je to dron? Alebo to zacne byt dronom, az ked tam naprogramujem automaticku misiu?
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Atto

#385 Příspěvek od Atto »

Jameson píše:... môžete si písať o karaváne a štekaní ... A ak sa to nepodarí, nevadí, budem si lietať ďalej ako vzdušný pirát ...

Mne sa páči, ako si najskôr odmietol to nomádske príslovie a na záver si naznačil, že sa ním (v prípade neúspechu vyjednávania ZMoSu a DÚ) budeš riadiť.

A bojím sa, že neorganizovaným modelárom ani nič iné nezostane. Pretože je pravdepodobné, že ZMoS nakoniec krvopotne vyjedná nejaké ľahké, zato prísne vymedzené, úľavy pre modelárske kluby a modelárske súťaže. To všetko možno aj v (trochu naivnej) predstave, ako naraz masovo narastie členská základňa ZMoSu a modelárskych klubov. Skrátka: že narastie modelárska organizovanosť ako taká.
No, narastie: možno o pár percent. Zato isto masovo narastie to Jamesonom spomínané modelárske pirátstvo.
coro

#386 Příspěvek od coro »

LV píše:... sa dajú bez problému ovládať bez počítaču na palube. Stačí prijímač a servo. U dronu si to dosť dobre prestaviť neviem. Preto je to lietajúci robot, pretože bez naprogramovania X vecí to lietať po oblohe nebude.
Rozlišovať drony na komerčné, vojenské a rekreačné je scestné. Bude na to špeciálny úrad či Fantóm Pištu je komerčný a taký istý Jožov rekreačný?

Myslím že toto je nesprávny smer, hlavne preto že dnes je v normálnom príjmači, dokonca v každom serve a úplne samozrejme aj regulátore, ten počítač. Hoci slabý, to dúfam nechceš rozlišovať podľa výkonu či veľkosti ram..
Naopak si myslm že rozdelenie podľa použitia, zároveň s obmedzením že KDE je povolené rekreačne si polietať bez skúšok a povolení, by mohlo byť schodné, pre ľudí prijateľné a aj daňový úrad by sa nažral.
VTjr

#387 Příspěvek od VTjr »

Amper píše:Hmm, takze pocitac kecajici do rizeni = vec neni model. Takze si to zhrneme :

...

S argumentem bezpádlového vrtulníku (ale i pádlového - má přece minimálně to gyro) souhlasím. Taky s těmi záchrannými systémy, co fakticky provádějí částečný, nebo i úplný autonomní let (i když tam bych zase rozlišoval stabilizaci od autonomie). Ale to ostatní je už hodně přitažené za vlasy. Kupř. hned druhý argument - moje stará 40MHz Futaba FC-16 měla taky procesorový kodér! 8O A ostatní procesorové bloky v servech, gyrech, regulátorech ... co tu dáváš dohromady bez ladu a skladu jsou čistě účelové automaty které namají žádnou "inteligenci" a tedy nemají vliv na autonómnost řízení letu.

Já chápu jak to myslel LV a taky Ty - zabýváte se "modely", které mají stabilizační systémy, které dělají z nestabilního letadla stabilní. A pak jsou tu ty systémy autonomního letu, které umožňují letět na pozici, safe mód, návrat do místa startu a pod. Tak tohle bych neřešil, poněvadž to zakazuje jak český Dodatek-X tak i slovenské Rozhodnutie DÚ. A je zcela logické proč. Otázkou však je, jestli bude tenhle všeobecný zákaz autonomního řízení letu nějak trápit potenciálního teroristu aby jej využil pro naprogramování dronu nesoucího bombu do nějakého objektu. :mrgreen: Teroristovi asi bude úplně jedno, že existuje nějaký Dodatek-X nebo Rozhodnutie DÚ. :cry:

Každopádně tímhle způsobem rozlišovat modely a drony opravdu není šťastné. :roll:
Opravdu je lepší to dělat podle účelu využití.
Nakonec v českém Dodatku-X je docela dobrá a jednoduchá definice modelu, tak proč vymýšlet novou. :o Možná se někomu nelíbí limit 20kg (že měl být 25kg jako v Německu), ale tak jednoduše to opravdu stačí. Tím pádem co není model je UAV nebo dron, či něco jiného - ale co, to mě už nezajímá. Je mi to pak už úplně jedno jak to nazvou a dál rozliší, protože mé/naší sportovní a rekreační modelářské činnosti se to už netýká. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mgx

#388 Příspěvek od mgx »

jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#389 Příspěvek od jozefbb »

Hadam si nemyslis, ze si teraz vsetci predplatime sme, aby ame si tie clanky mohli precitat?????
Niekto robi biznis s dronmi, niekto s novinami.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#390 Příspěvek od jozefbb »

Kolega, ak si nas chcel upozornit len na tu diskusiu, tak potom bol debilny tvoj prispevok. Ja som este v dennikoch nevidel normalnu diskusiu. Diskutovat k niecomu, ked neprecitam cely clanok, je ties mino. Ak si platis ten dennik , mohol si to okopirovat.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“