Ja len v bodoch:
1) Model nie je nutne zmenšenina reálneho stroja. Ako tu správne odznelo, potom by modelom nebolo 90% všetkých závodných špeciálov. Zmenšenina je označovaná ako "maketa", ak ide o zjednodušenú zmenšeninu, hovoríme o "polomakete".
2) Neexistuje technický rozdiel medzi quadkoptérou hračkou, quadkoptérou modelom a quadkoptérou dronom. Preto ak chcete definovať "dron", musí sa na to inak - podľa toho, čo sa s tým robí. Podľa mňa je najvýstižnejšou definíciou dronu "bezpilotný lietajúci stroj (UAV) určený na vojenské, záchranné alebo komerčné využitie". Takže Phantom, ktorý lieta na modelárskom letisku je model, Phantom ktorý natáča pre realitku je dron.
3) Často sa spomína, že problém sú drony, lietajúce na námestiach. To nie je pravda. Ak by si niekto na námestie zobral T-Rex 600vku, bol by to úplne rovnaký typ problému, ak nie ešte väčší. Multikoptéra, dron či model nemôžu za to, čo za vola stojí za páčkami. Podstatné je, že modelár s modelmi nelieta na námestí medzi ľuďmi a dronista môže lietať medzi ľuďmi, ak má na to povolenie. Tí ostatní si zaslúžia pokutu a kľudne aj paragraf o verejnom ohrození. Ak by niekto bol taký sprostý, že by na václaváku nahodil benzínového Edga, neľutoval by som ho o nič viac, ako toho, čo tam bude lietať s Phantomom. A myslím, že práve toto je podstate obmedzení "dronistov" či modelárov.
4) ZMOS sa pomaly rozhýbava. Aktuálny stav je taký, že táto organizácia má trošku problémy aj sama so sebou, ale našťastie úplne neskapala. Aktuálne sa UAVAS so ZMOSom dohadujú na riešení celého Rozhodnutia a snažia sa to nasmerovať tak, aby sme de facto prevzali český Dodatek X s drobnými úpravami. Na rozdiel od Rozhodnutia prešiel tento nejakým vývojom a hoci rozhodne nie je práve ideálnym riešením, je ďaleko lepším, ako súčasné znenie Rozhodnutia DÚ... Skúste sledovať web uavas (
http://www.uavas.sk), prípadne sa tam aj zadarmo zaregistrujte, zdá sa, že práve toto bude najschodnejšia cesta pre ďalšie vyjednávanie...
5) Áno, môžete si písať o karaváne a štekaní, ale ako veľmi múdro povedal predseda našeho klubu: veľmi ma ako poctivého modelára uráža, že mňa a moje hobby, ktorému sa venujem dlhé roky, nejaký úradník svojvoľne kriminalizuje. A urobím všetko preto, aby som svoju pravdu obhájil. A ak sa to nepodarí, nevadí, budem si lietať ďalej ako vzdušný pirát, ale aspoň budem mať čisté svedomie v tom, že som urobil všetko preto, aby som sa ním nestal.