Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR
Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon
Sám mám koptéru, ale so skúškami pre komerčné využitie úplne súhlasím. Akonáhle totiž lietam s cieľom zarábať, je predpoklad, že budem vo vzduchu oveľa viac, ako niekto, kto to berie ako hobby a teda skôr urobí nejaký seriózny problém. Samozrejme, ide aj o rozumné nastavenie podmienok pre letecké práce.
Trošku ma mrzí, že Rozhodnutie DÚ jednoznačne nedefinuje výraz dron, ako "bezpilotný prostriedok využívaný na letecké práce". Tým by sa krásne oddelili hobby multikoptéry (napr. čoraz populárnejšie 250 FPV racers) od koptér, služiach na zárobok (bez ohľadu na to, či ide o Phantom 3 alebo S800 EVO). Dokonca ten istý Phantom by tak mohol byť modelom (nekomerčné využitie) aj dronom (komerčné využitie).
Ono vymýšľať "toto je síce komerčné, ale načo kvôli tomu potrebujem povolenie?" mi príde trošku zcestné - proste buď je to hračka (resp. model), alebo komerčný nástroj (dron). Aj auto môže byť použité ako súkromné alebo ako taxík - ide stále o to isté vozidlo, a pritom to druhé má omnoho prísnejšie pravidlá prevádzky.
Trošku ma mrzí, že Rozhodnutie DÚ jednoznačne nedefinuje výraz dron, ako "bezpilotný prostriedok využívaný na letecké práce". Tým by sa krásne oddelili hobby multikoptéry (napr. čoraz populárnejšie 250 FPV racers) od koptér, služiach na zárobok (bez ohľadu na to, či ide o Phantom 3 alebo S800 EVO). Dokonca ten istý Phantom by tak mohol byť modelom (nekomerčné využitie) aj dronom (komerčné využitie).
Ono vymýšľať "toto je síce komerčné, ale načo kvôli tomu potrebujem povolenie?" mi príde trošku zcestné - proste buď je to hračka (resp. model), alebo komerčný nástroj (dron). Aj auto môže byť použité ako súkromné alebo ako taxík - ide stále o to isté vozidlo, a pritom to druhé má omnoho prísnejšie pravidlá prevádzky.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
slowake píše:Zdravím všetkých. Ako pozerám, diskusia sa zase pomaly vracia k téme. Chcem aj ja prispieť, tak prikladám súbor. Je v ňom Rozhodnutie. Pre lepšiu prehľadnosť sú poznámky dané priamo k odseku, ktorého sa týkajú (modrá). Obsahy paragrafov, citovaných v poznámkach, sú priamo pod poznámkou (zelená). Myslím, že toto pomôže v niektorých prípadoch vysvetliť rôzne dohady. No a nakoniec sú tu aj pripomienky (červená). Je to taký môj súkromný pohľad, takže iste nie sú všetky a celkom iste sa o ich obsahu dá debatovať.
Ale, myslím si, môže to byť taký základ na ďalšie debaty. Nepúšťal som sa do definícií, pretože potom by bolo treba celé znenie určite prekopať.
To bude určite témou jednania na DÚ. Ja verím, že v ZMoS sú rozumnní ľudia a pre modelárov vyjednajú čo najlepšie podmienky. Verím aj, že zápisy z jednania sa objavia na webe ZMoSu.
odporucam poznamky preposlat na email -> pavol.barbaric@controlline.sk
Ako tak čas ide ďalej, len tak v hlave si predstavujem, čo by bolo, keby "Rozhodnutie 1/2015" nebolo.
Ja viem, život sa nehrá na slovíčko KEBY, ale je to trochu ako v šachu: hráč kalkuluje, čo by sa mohlo stať, KEBY urobil tento ťah, alebo nejaký iný.
A mne vychádza, že KEBY 25.8.2015 nebol Frostmann priniesol tú "radostnú" správu, tak by sa vlastne nestalo vôbec NIČ (akurát by v slovenskej modelárskej komunite nevládla zbytočná nervozita).
Pretože, ako bolo niekde v tomto vlákne spomenuté, väčšina obmedzení, ktoré sú v Rozhodnutí spomínané, platila v podstate aj dovtedy. Len medzi modelármi a ostatnými "užívateľmi neba" vládla akási ohľaduplná zhovievavosť, alebo zhovievavá ohľaduplnosť. Jedni aj druhí vedeli, že ak nemá niekto z nich prísť o svoje "pôžitky", tak treba prižmúriť oči a nebrať platené aktivity úradníkov až na 100% vážne.
A ako vášne ochladli, tak opäť funguje ono známe nomádske príslovie: psy vyjú a karavána ide ďalej. V preklade: úradníci píšu svoje Rozhodnutia a modelári si (ďalej, rovnako ako predtým) lietajú.
Neviem ako kto, ale ja som nepostrehol, že by od 25.8.2015 nejaký modelár na Slovensku lietal nie vyššie ako 30m (30 metrov preto, že ak si pozriete tú správnu mapku, tak zistíte, že 90% Slovenska je vlastne jeden veľký riadený priestor), že by ostatní modelári od neho boli vzdialení viac ako 50m, že by .....
A tak vlastne Frostmannovi zazlievam, že 25.8.2015 na rcmanii vôbec niečo napísal.
Pretože nič sa nezmenilo, akurát nám tu chýba tá "blažená nevedomosť", ktorá tu dovtedy vládla. A vďaka ktorej sme si poletovali o trochu kľudnejšie ako teraz.
Ja viem, život sa nehrá na slovíčko KEBY, ale je to trochu ako v šachu: hráč kalkuluje, čo by sa mohlo stať, KEBY urobil tento ťah, alebo nejaký iný.
A mne vychádza, že KEBY 25.8.2015 nebol Frostmann priniesol tú "radostnú" správu, tak by sa vlastne nestalo vôbec NIČ (akurát by v slovenskej modelárskej komunite nevládla zbytočná nervozita).
Pretože, ako bolo niekde v tomto vlákne spomenuté, väčšina obmedzení, ktoré sú v Rozhodnutí spomínané, platila v podstate aj dovtedy. Len medzi modelármi a ostatnými "užívateľmi neba" vládla akási ohľaduplná zhovievavosť, alebo zhovievavá ohľaduplnosť. Jedni aj druhí vedeli, že ak nemá niekto z nich prísť o svoje "pôžitky", tak treba prižmúriť oči a nebrať platené aktivity úradníkov až na 100% vážne.
A ako vášne ochladli, tak opäť funguje ono známe nomádske príslovie: psy vyjú a karavána ide ďalej. V preklade: úradníci píšu svoje Rozhodnutia a modelári si (ďalej, rovnako ako predtým) lietajú.
Neviem ako kto, ale ja som nepostrehol, že by od 25.8.2015 nejaký modelár na Slovensku lietal nie vyššie ako 30m (30 metrov preto, že ak si pozriete tú správnu mapku, tak zistíte, že 90% Slovenska je vlastne jeden veľký riadený priestor), že by ostatní modelári od neho boli vzdialení viac ako 50m, že by .....
A tak vlastne Frostmannovi zazlievam, že 25.8.2015 na rcmanii vôbec niečo napísal.
Pretože nič sa nezmenilo, akurát nám tu chýba tá "blažená nevedomosť", ktorá tu dovtedy vládla. A vďaka ktorej sme si poletovali o trochu kľudnejšie ako teraz.
Atto píše:A ako vášne ochladli, tak opäť funguje ono známe nomádske príslovie: psy vyjú a karavána ide ďalej. ... Pretože nič sa nezmenilo, akurát nám tu chýba tá "blažená nevedomosť", ktorá tu dovtedy vládla. A vďaka ktorej sme si poletovali o trochu kľudnejšie ako teraz.
Výstižne povedané.
Ja som sa už podľa toho zariadil a neriešim.
Ale som zvedavý na celoeurópsku reguláciu.
DJI Phantom 3 Pro
EditorPO píše:Výstižne povedané.
Ja som sa už podľa toho zariadil a neriešim.
Ale som zvedavý na celoeurópsku reguláciu.
Tiez som chcel byt cestny ... teraz som uz iba cestny podla svedomia
To, že to prestane byť TOP témou a že sa na to postupne všetci radoví modelári a diskutujúci na fórach vykašlú - sa dalo čakať.
Len by som bol nerád, aby sa novou top-témou diskusie stalo: "Vykašlime sa na to!".
Hlavne by som bol nerád, keby sa o tom dopočulo vedenie ZMoSu a správalo sa rovnako.
Takže áno, súhlasím, lietame síce všetci viac-menej ako predtým, ale po vedení ZMoSu stále naďalej žiadajme, aby nepoľavilo v komunikácii s DÚ a stále buďme pripravení v prípade potreby jeho konanie podporiť aj nejakou petíciou!
Lebo inak sa môže stať, že budú prijaté ďalšie a ďalšie tvrdšie a tvrdšie obmedzenia, ktoré sa navyše začnú aj reálne vymáhať a porušenia postihovať. Ak budeme pasívne švejkovať, tak môžeme dopadnúť ako tá žaba v hrnci, ktorej postupne zohrievajú vodu až kým sa neuvarí.
Úradník musí po svojom nekompetentnom rozhodnutí pocítiť odpor, inak sa bude rozťahovať viac a viac.
Len by som bol nerád, aby sa novou top-témou diskusie stalo: "Vykašlime sa na to!".
Hlavne by som bol nerád, keby sa o tom dopočulo vedenie ZMoSu a správalo sa rovnako.
Takže áno, súhlasím, lietame síce všetci viac-menej ako predtým, ale po vedení ZMoSu stále naďalej žiadajme, aby nepoľavilo v komunikácii s DÚ a stále buďme pripravení v prípade potreby jeho konanie podporiť aj nejakou petíciou!
Lebo inak sa môže stať, že budú prijaté ďalšie a ďalšie tvrdšie a tvrdšie obmedzenia, ktoré sa navyše začnú aj reálne vymáhať a porušenia postihovať. Ak budeme pasívne švejkovať, tak môžeme dopadnúť ako tá žaba v hrnci, ktorej postupne zohrievajú vodu až kým sa neuvarí.
Úradník musí po svojom nekompetentnom rozhodnutí pocítiť odpor, inak sa bude rozťahovať viac a viac.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
V kazdom pripade stretnutie ZMOSu a DU je podla info na tomto fore planovane na mesiac November. Treba vydrzat, v lepsom pripadne pripomienkovat, uvidime co a ako sa vyvinie.
Dovtedy sa musime modlit aby niekto nezalietal nejaku ptakovinu
Dovtedy sa musime modlit aby niekto nezalietal nejaku ptakovinu
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Část minulého týdne jsme s dalšími členy předsednictva Klubu leteckých modelářů ČR strávili nad vysvětlováním, že dron NENÍ model. Uvidíme...
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
ja by som to definoval inak. dron je aj model tak isto ako lietadlo, auto , lod. ale dron nie je lietadlo. tak isto ani helikoptera. treba definovat , co je lietadlo, podla mna to co pouziva na lietanie kridla, respektíve bez nich neleti, vrtula sluzi len na pohon. ak je podla niekoho lietadlo, to co ma vrtulu, tak potom nech zaradi medzi liedadlo aj lod. blbost co ??? so zaradenim lode medzi liedadla.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
jozefbb píše:ja by som to definoval inak. dron je aj model tak isto ako lietadlo, auto , lod. ale dron nie je lietadlo. tak isto ani helikoptera. treba definovat , co je lietadlo, podla mna to co pouziva na lietanie kridla, respektíve bez nich neleti, vrtula sluzi len na pohon. ak je podla niekoho lietadlo, to co ma vrtulu, tak potom nech zaradi medzi liedadlo aj lod. blbost co ??? so zaradenim lode medzi liedadla.
...si pálil?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
LV píše:si pálil?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tohle definování je EXTRÉMNÍ problém. Sám v definici nemám jasno tak abych byl spokojen. Spíš se začínám klonit k definici chování. Obecně je to spíš o tom, že opravdu pár lidiček dělá problémy a ty vrhají úředníky do akce. A jednodušší je oříznout všechny.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
TomasC píše:Obecně je to spíš o tom, že opravdu pár lidiček dělá problémy a ty vrhají úředníky do akce. A jednodušší je oříznout všechny.
Toto ked som tu pisal v dobe ked tie hracky iba zacinali tak som bol za blbca.
Tak trochu si k tomu spajaniu s modelmi prispel aj ty tym, ze su drony na modelarskom fore. Holt maju najviac kliknuti...
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
TomasC píše:Část minulého týdne jsme s dalšími členy předsednictva Klubu leteckých modelářů ČR strávili nad vysvětlováním, že dron NENÍ model. Uvidíme...
Nie ze by som chcel stuchat do osieho hniezda, ale co potom je ?
Ja viem, ze vacsinu paseky narobia "modelari", ktori si drona kupia. Ale zase da sa aj poskladat. To ako keby si povedal, ze tie modely lodi, co sa skladaju do flase nie su model, ked si ju kupis uz hotovu. A ked si ju poskladas do flasky sam, uz to je model?
Ale nebite ma moc
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
- LV
- Kontaktovat uživatele:
ked si poskladas robota si modelar? Dron nie je nic ine ako lietajuci robot.ddano007 píše:Nie ze by som chcel stuchat do osieho hniezda, ale co potom je ?![]()
Ja viem, ze vacsinu paseky narobia "modelari", ktori si drona kupia. Ale zase da sa aj poskladat. To ako keby si povedal, ze tie modely lodi, co sa skladaju do flase nie su model, ked si ju kupis uz hotovu. A ked si ju poskladas do flasky sam, uz to je model?
Ale nebite ma moc
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk