Mechanicka odolnost je jedna vec... ale u 10tiny bych sel jednacnacne do 4x4 u terenich predevsim lepsi prostunost terenem ona 10tina je mala ono se to nezda horsi polni cesta a 4x4 bude sakra znat. Dalsi vec je ze bych sel jednoznacne do stridaku a LIPO. K vydrzi rozbit se da vse chce to jezdit s citem. Ono che to vedet co s tim chces jezdit jestli pekne pomalu technicky v lese prekonat prekazky staci i DC motor jestli chces delat skoky x metrovy skoky na bmx draze chtelo by leco brushless typu revo.
Jiste ze bude narocnejsi na urdzbu ale pridana hodnota 4kolky za to stoji. Jak rikam kde chces jezdit? Jestli jen v lehken terenu prasne cesny tak 2wd bude asi stacit. Nechci tu risit flame war ale ja bych do traxxas nesel ale spis do HPI Savage. Kamos mel Slashe 4wd moc toho nenajezdil spis spravoval, tady mozna jednoduchost 2wd mas smysl.
Na smykovani po asfalne nebo satoline bych bral neco s nizsi svetlou vyskou neco jako firestorma od HPI nebo podobnou karu. To by mohlo byt velice zabavne auto. Ja mam HB D8T brushless a jezdim bud s mostrer koly nebo klasickymi truggy koly a nizko nastavenou svetlou vyskou se da jezdit velni rychle po silnici nebo satoline. Ale ty modely z tveho prvniho prizpevky by se mohli na silnici v zatackach dost prevracet. Ja sam o firostormu uvazoval musi byt velmi zabavny, pro jizdu smykem na sterku je na to staveny ma tezizte vzadu. Predpokladam ze zadokolka bude velmi spatne brzdit.
2WD je zábavnější jak pro koho. Mám Slashe 2WD a kamarád 4WD. On bude vždy a všude rychlejší (krom maximální rychlosti, tam mám navrch- 4WD musí mít větší převod kvůli zátěži motoru), a kam namíří přední kola, tam auto pojede. 2WD budeš korigovat a snažit se nepřetočit o několik metrů za ním. Mnohem víc je to znát na povrchu s nižší přilnavostí, na ledu se s 2WD a standartními pneumatikami téměř nedá jezdit. Na polní cestě je rozdím mezi 2WD a 4WD vidět hrozně moc. Druhá věc je brždění.... 4WD skočíš na brzdu, auto přičupne čumák k asfaltu a stojíš. S 2WD je to jako by jsi v autě chtěl zastavit jen ruční brzdou - auto se vlní, utíká do stran a brzdná dráha je několikrát delší. Přesto nedám na 2WD dopustit, a těším se, až zahodím po doléčení zlomené nohy berle a půjdu ho prohnat na dráhu.
S údržbou to není tak horké - ano, u 4WD máš o kardan a diferenciál navíc, ale je to bytelně řešené a pokud se auto nezanedbá, není potřeba nijak často do vnitřností lézt. Spíš odejdou kardany od diferenciálu na kola...
A k poznámce velikosti - 1/10 traxxas (konkrétně slash) je dokonce větší, než 1/8 buggy....
Wormsnake píše:Na smykovani po asfalne nebo satoline bych bral neco s nizsi svetlou vyskou neco jako firestorma od HPI nebo podobnou karu. To by mohlo byt velice zabavne auto.... ...Ja sam o firostormu uvazoval musi byt velmi zabavny, pro jizdu smykem na sterku je na to staveny ma tezizte vzadu.
Rozhodně nesouhlasím. S firestormem ani slashem 2WD si jízdu bokem neužiješ. Tyhle auta se prostě přetočí, nebo driftují jen hrozně krátce. Na driftování potřebuješ 4WD, která se ve smyku drží líp.
Můj závěr? pokud chceš kravit kdykoliv a kdekoliv, tak 4WD. Pokud jsi hračička a nevadí Ti neduhy 2WD a druhé místo ze 2 proti 4WD, pak jdi do zadohrabky. Jen počítej s tím, že ve 2WD je traxxas s podvozkem typu SLASH ta horší volba - převrací se v zatáčkách, ani nemusíš mít extrémní grip. Jediný lék na to je snížení na tlumičích, což má jiné negativní vlastnosti. Lze to vyřešit nákupem LCG šasi, nebo jeho výrobou.
EDIT> píšeš, že máš bandita i rustlera, takže můj elaborát o 2WD byl zbytečný. Víš, jak to jezdí....
Pajik_CZ píše: Rozhodně nesouhlasím. S firestormem ani slashem 2WD si jízdu bokem neužiješ. Tyhle auta se prostě přetočí, nebo driftují jen hrozně krátce. Na driftování potřebuješ 4WD, která se ve smyku drží líp.
Mas pravdu smykovat se 4wd umi kazdy trouba (jede kam najiris kola) s 2wd bude zabavne a tezte udzet auto v rozumne mire smytku, vytacet hodiny na miste nebude dlouho nikoho bavit.
K tem 10tinam traxxas mas pravdu ze jsou velike, kamarad mel traxxase slash 4wd (10tinu) ja tenkrat HPI trophy buggy flux (8mina) byly zhruba stejne velky obe auta jak pise Pajik_CZ , ale ma trophy pri temer stejne velikosti mela kovove plato z dost mizeneho hliniku to bych jako vyhodu ani nebral, ale vsem ostatnim byla proste lepsi ramena zavesu kol jsou ve srovnati dost forovy z tenkeho plastu trophy mela vse mnohem mohutnejsi. Plastove poloosy u traxxas to me pripada jako uplnej vysmech s nulovavou zivotnosti. Problemi se prokluzovou spojkou a se zadirajicise kardanovou hrideli u slashe sem u trophy neznal.
Kazdy auto ma svoje neduhy a nektery se daji odladit jednoduse, nektery holt slozite. Viz ta spojka na Slashi. Nemel jsem s ni nikdy problem (2WD), stacilo ji nastavit na akorat.
A ty plastove poloosy mozna vypadaji jako vysmech nebo komicky, ale na zacatek taky stacily. Pravda, presel jsem na MIP velmi rychle, ale z jinych duvodu.
Celkove je Slash 2WD velmi solidni auto a taky casto neovladatelne, holt zadokolka, je nutne byt velmi opatrny a citlivy pri pridani plynu. 4WD uridi i male decko. Mival jsem jako 4WD buggynu a pokud bych mel ted rict, jestli je 2WD lepsi nebo horsi nez 4WD, hodne bych vahal.
Uz tu nekdo nastinil, ze kazde ma sve pro a proti a neda se to uplne srovnat. 4WD ma s kardanem a vice diferaky urcite tezsi udrzbu, ale zas jezdi presneji a vytahne se z kdejake slamastiky. S 2WD se proste da vice kravit a delat hovadiny. Nevyhoda je ale treba vyvazeni, nelze ladit naklon ve skoku, protoze ten kroutici moment v letu nestaci.
TERAZKY píše:Strierak a LiPol dávam automaticky to neriešim. 2X diferenciál u 4koly je 2x starostlivostí, či nie? Je teda 4kola náročnejšia na údržbu?
Sice chválím na jaký eshop jsi uvedl odkazy, ale zrovna tyhle modely se vyrábí jen se stejnosměrným motorem.
Na to co popisuješ bych asi radil spíš Slash ve verzi se stabilizací TSM - umí to celkem divy Jestli zadokolku nebo čtyřkolku záleží na tom co máš radši, mě třeba přijde 2WD zábavnější. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5RsWaQMIODc[/youtube]
nepochopim co vam moze na 2wd prist zabavnejsie, jazdi vyslovene nahovno, s vynimkou idealnych podmienok, kedy je to vpohode na rozvoj zrucnosti. Zoberte to do nevhodnych podmienok [tj podmienok kedy so 4wd budete driftovat a bude kopec srandy] a uzivajte si ako sa to pretaca pri rozbehu, pretaca pri brzdeni, pretaca pri zatacani, zapada kazdu chvilu v terene. Je to hodne zabavne. Asi ako nemat toaletak po srani. Ja som to relativne dusevne zvladal, kym som potom nejazdil so 4wd, nasledne to slo na predaj. V dobrych podmienkach je to dobra vec, v zlych podmienkach je to bicykel bez kolesa.
driftovat so 4wd je umenie, akonahle sa snazis mat pod kontrolou to co robis, vid video ako priklad a vela stastia to napodobnit. s 2wd ani cas nestracaj snahou https://youtu.be/eomxddwDLoo?t=2m41s drift ako kontrolovany smyk ma vopred stanoveny zaciatok, drahu po budem viest auto a koniec, ziadne rozhodenie zadku, ci vsetky tie zufale klazania sa zlava doprava ci tocenia na mieste. mnozstvo grippu u 4wd je nastavitelne a da sa to nastavit na hodne vesely zadok, aj na priklincovane auto. toz sa neda povedat u 2wd, tam veselost nie je volbou a je jej prehnane vela.
a na zaver - kupil som si znovu 2wd, uz som s tym bol pojazdit v ramci vlhkej zimy, keby mojim cielom nebolo >>vyrazne obmedzit<< moje jazdenie ktoreho bolo v ramci treningov s 1/8 jednoducho privela na moje financie a cas, tak by som asi plakal, pretoze to bolo tak zufale ake to len mohlo byt. vyjazdil[vyhodinoval] som 25% bateriek a siel radsej domov s tym ze uz to do jari nevytahujem. Takze u mna to splnilo ucel, ale neviem kto od auta caka to iste. Vcera som dostal do ruky zase raz 1/8 4wd a vyblaznil som sa do syta
a systemy kontroli trakcie osobne neuznavam, bud s niecim viem jazdit v urcitych podmienkach alebo sa to naucim alebo sa to neda, toto nie je GL medak s blondinkou za volantom ktory jej sam zaparkuje ale zavodne auta.
Nekdo rad holky, nekdo vdolky. Jeden benzin, druhej nafta. Jeden nitro, druhej elektro.
Je to osobni preference a tak jako ty prefereujes 4WD, jini preferuji 2WD. Akceptuj to a prestan se divit. Nic jineho ti totiz nezbyva Rika se tomu tolerance a empatie.
lenze vies, opakujete to tu vsade dokola na forach ako opakovacie papagaje a potom to od vas chytaju dalsi, ktori ani nevedia o com je rec a tocia to dokola lebo to poculi od vas, od nich to preberaju ludia co vstupuju do hobby a potom tu mame ludi co nevedia ci si kupit 2wd ci 4wd, pretoze aj ked VSETOK zmysel pre cloveka ktory ma 1 auto a chce jazdit rozne povrchy rozne rocne obdobia je kupit si 4wd, tak oni nechcu prist o toto nekrestanske mnozstvo srandy ktore poskytuje iba 2wd model so svojimi masivnymi driftovacimi schopnostami a stvorkolka je popritom nudna ako pohreb, takze maju dilemu. A v tomto ja vidim problem a nema to nic s toleranciou ci empatiou, je to len zivenie nezmyselnych informacii a zavadzanie ludi co nemaju vlastne skusenosti. Takych tem by sa naslo viac. Ak ta bavi hrat futbal bez 1 nohy, tak je to tvoja vec, ale aspon ostatnym jasne vysvetli ze velmi rad skaces na jednej nohe a padas furt na zadok do travy a ze proti/s dvojnohymi hracmi si nezahras ani sa s nimi nezrovnavas. Podobne ako je dobre vediet, ze 4wd prekona 2wd v 99% jazdnych situaciach, ako som napisal vyssie da sa vyladit tak aby bola vesela, pretacava a driftovala[lepsie ako 2wd] i tak, aby sedela poriadne na ceste a v 300 dnoch z roku pocas ktorych to s pocasim je v nasich krajinach na prd, bude jazdit 4wd lepsie, navyse v zlych podmienkach kde 2wd jazdit NEbude, si ty budes uzivat akurat zabavu navyse. Sneh, lad, vyssia trava, mokra trava, hrbolaty teren, sypky teren, jazdenie niekde vo svahu, rosa, mokra cesta, namrznuta cesta, zaprasena cesta, napadane listie, navlhnuta trat, atd atd atd. Vsade tu si clovek ktory ma zaujem jazdit a nie nejazdit povie - skoda ze to nie je 4wd. Ja sam som si kupil 2wd uz tretikrat, mam k tomu pozitivny vztah ale co sa vyuzitia tyka, po roku a pol co som s tym nejazdil je to SOK ako to nic nezvlada a vacsinu roka to bude lezat doma.
Naposledy upravil(a) martinD dne ned 27.12.2015 0:43, celkem upraveno 1 x.
ale ty pleteš jablka a hrušky dohromady... Ano, 4WD bude rychlejší v 99% případů než 2WD, o tom nikdo nepochybuje. Ale já bych třeba 4WD nechtěl, a to, co Tobě vadí a uvádíš jako nevýhody 2WD já beru jako zábavu. Musím přemýšlet kudy pojedu, hledat trakci, pracovat s plynem a volantem (ne, nemám stabilizaci), kdy a jak začít brzdit... Ne hamstnout za plyn a jeeeeee, ono to hrabe... Tvoje přirovnání k jednonohému fotbalistovi je sice mimo, ale pokud to použiju, tak ano. Jenonohý fotbalista mezi dvounohými bude vždycky pomalý, neohrabaný a nezábavný. Ale když se postaví na hřiště jednonohá jedenáctka, začne správný masakr... Komu to ujede, kdo spadne na zadek, anebo kdo si precizním skákáním a bravurním ovládáním doskáče pro vítězný gól.... Porovnávej porovnatelné... Paralympionici taky nehrajou s olympioniky, a přesto se baví.
Řekl bych, že sis nadšeně koupil 2WD a zůstal s ní viset na prvním drnu... Pak s ní neumíš jezdit, nebo sis nevybral vhodnou plochu. Potom chápu, že se tak zastáváš 4WD, ta se prohrabe víc.
Když půjčuju model začátečníkovi, tak zásadně 4WD. A když si mermomocí chce půjčit 2WD, stahuju výkon někam pod 30%, aby se vůbec rozjel, anebo mu to naopak nejelo moc rychle, protože nepočítá s delší brzdnou dráhou. Ale pro sebe si pak dám 100% a to lidi čumí, jak to jede.
A opovaž se říct, že nevím, o čem mluvím.... Jezdím dost dlouho jak s 2WD, tak i s 4WD modely.
vsetci chvalite SUBJEKTIVNU zabavnost 2wd, ja tu teda tocim o tom, ako sa s nimi OBJEKTIVNE omnoho horsie jazdi, aby ludia co si vyberaju svoje auto a nevedia o tom, sa nerozhodovali medzi >jazdenim cely rok v kazdom pocasi na akomkolvek mieste< VS >zabavnostou dvojkolky<, ako tomu casto je prave kvoli tomu co modelari ako ty pisu tu a na inych forach. Aspon z toho co pises tak vidim, ze si si tohto kvalitativneho rozdielu vedomi, bolo by vhodne to takto ludom aj prezentovat.
tvoj opis jazdenia so 4wd je cisto opisom cloveka ktory s tym asi nikdy na urovni nejazdil a pozera sa na to ako na odfukovac listia v mountfielde. Ak nieco tlacis na hranice svojich schopnosti, na hranice schopnosti auta a snazis sa o preciznost zaroven, tak je to narocne
moja paralela s jednonohym futbalom je skvela, pretoze zachytava to, ako niekoho subjektivne bavi valat sa na zadku na trave ale ini ludia to ako zabavu v ramci futbalu brat nemusia, tak je racionalne im to neinterpretovat ako vseobecne zabavnu aktivitu. Takisto nemusia mat ludia moznost nakazat vsetkym svojim znamym aby pouzivali jednu nohu, ked maju dve [ked si ides zajazdit s ludmi co maju stvorkolky, ked ludia co maju stvorkolky vyberaju lokalitu a podobne situacie].
Paralympionici hraju na svojom piesocku a sleduje ich zanedbatelne mnozstvo ludi. Okrem tych co si zavrazdia priatelky. Mimo toho, paralympiada je sportova akvitiva ludi v pre nich upravenych a v exkluzivne pre nich vyhradenych podmienkach. Asi ako ked vezmes tu 2wd von za skveleho pocasia, alebo na trat, ci do haly na koberec medzi ostatne 2wd, tam to bude super. Ale to sa nepodari casto.
keby si cital co tu pisem, docital by si sa preco som si kupil 2wd, ten schwarzenberg v tvojej profilovke to asi nebude nahoda, tak sa zobud