Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#316 Příspěvek od VTjr »

Ak budeme riešiť kto je a kto nie je modelár, tak sa ďaleko nepohneme. :!: :x
Na túto tému tu už bolo veľmi veľa neplodných diskusií typu lietači-kupovači versus stavači, bublinkári versus balzisti versus compozitisti, spalováčkári versus elektrikári versus ortodoxní vetroniari a pod. :roll: Ale aj leteckí versus lodní versus automobiloví, lodní hladinoví versus ponorkári, priaznivci letúňov versus helinári a copterári atď., atď. ...
Nemá to zmysel, podľa mňa: Modelárom je každý kto sa nim byť cíti. :!:
A je každého vec akú cestu si zvolí, aké má priestorové, časové, finančné, zručnostné, technologické a iné možnosti. :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mmaki

#317 Příspěvek od mmaki »

LV píše:Modelar je ten co cosi polepi. Napriklad aj balzove hadzadlo aj ked to spada pod male modely. Ako protiklad balzoveho hadzadla su modely Jindry Stejkala.

teda uznavas ze nas moze byt drviva vacsina a sme tiez modelarmi aj ked nestaviame 6m makety :roll: a prave nas sa toto nariadenie dotklo neumerne.

preto treba vzniest pripomienky aj k malym a strednym modelom a nie hlavne k obrom, lebo vela otazok ostane neporiesenych
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#318 Příspěvek od jozefbb »

Kedze uz mame v mobiloch fotoaparaty, tak sa vsetci rozumieme aj fotografovaniu. Ze by sme zacali fotografom do toho kafrat?
mmaki

#319 Příspěvek od mmaki »

jozefbb píše:Kedze uz mame v mobiloch fotoaparaty, tak sa vsetci rozumieme aj fotografovaniu. Ze by sme zacali fotografom do toho kafrat?

ak mas taky pristup ku vsetkemu, uz nepochybujem o tom ze existuje odbornik navsetko
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#320 Příspěvek od jozefbb »

U nas sa hovori trafena hus zagaga
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#321 Příspěvek od JirkaA »

Vraťte se laskavě ke konstruktivní diskusi, měřit pindíky si můžete někde jinde.
OK2WY
mmaki

#322 Příspěvek od mmaki »

Tu ale nejde o meranie pindikov. Niekto ma evidentny problem s tym ze moze lietat aj nieco mensie a dokonca ze to moze postavit aj modelar a ze aj to treba osetrit nariadenim tak aby nikto neostal diskriminovany. To ale ja nebudem vysvetlovat ostrielanym vlkom
Atto

#323 Příspěvek od Atto »

Absolútny súhlas.

Keď pôjdeš na lúku, kopec, či modelársku akciu, tak tam uvidíš:
- mnoho modelov do 1 metra rozpätia, hmotnosť do 1 kg
- dosť modelov väčšieho rozpätia, hmotnosť do 3 až 5 kg
- zopár modelov s hmotnosťou do 10 kg
- (pri troche šťastia) jeden model s hmotnosťou 10 až 20 kg
- pri veľkom šťastí model nad 20 kg

Bol som akurát teraz v sobotu na takej modelárskej akcii s pomerne hojnou účasťou a model nad 20 kg som tam vôbec nevidel.
Preto (Laco) hovorím o drvivej väčšine. A keby aj nebola drvivá, ale len väčšina, tak nevidím dôvod, prečo sa sústrediť na zopár "veľkých" (nad 20 kg) šťastlivcov a percentuálne evidentne najpočetnejšiu skupinu ignorovať.
VTjr

#324 Příspěvek od VTjr »

Bol som tiež, nahodou, chvíľku, v nedeľu pri Poprade vo. V. Lomnici a tiež som tam videl len modely do 20kg. Jožo Maťaťa asi pre istotu nechal svojho >20kg Tiger Motha doma. :wink:
LV
Kontaktovat uživatele:

#325 Příspěvek od LV »

mmaki píše:Tu ale nejde o meranie pindikov. Niekto ma evidentny problem s tym ze moze lietat aj nieco mensie a dokonca ze to moze postavit aj modelar a ze aj to treba osetrit nariadenim tak aby nikto neostal diskriminovany. To ale ja nebudem vysvetlovat ostrielanym vlkom

Nechcem dalej rozvijat tuto temu, ale ocividine trpis dajakou fobiou... Ja sice lietam 5m vetrone, 3m dvojplosniky, ale vobec sa necitim menejcenny ked lietam s 1,7 m Lionom, 1,6m Cejkou ci 0,8m krakom...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#326 Příspěvek od LV »

Atto píše:Absolútny súhlas.

Keď pôjdeš na lúku, kopec, či modelársku akciu, tak tam uvidíš:
- mnoho modelov do 1 metra rozpätia, hmotnosť do 1 kg
- dosť modelov väčšieho rozpätia, hmotnosť do 3 až 5 kg
- zopár modelov s hmotnosťou do 10 kg
- (pri troche šťastia) jeden model s hmotnosťou 10 až 20 kg
- pri veľkom šťastí model nad 20 kg

Bol som akurát teraz v sobotu na takej modelárskej akcii s pomerne hojnou účasťou a model nad 20 kg som tam vôbec nevidel.
Preto (Laco) hovorím o drvivej väčšine. A keby aj nebola drvivá, ale len väčšina, tak nevidím dôvod, prečo sa sústrediť na zopár "veľkých" (nad 20 kg) šťastlivcov a percentuálne evidentne najpočetnejšiu skupinu ignorovať.
Zrejme nechodime na rovnake akcie. Ale dolezite je to, ze nas to bavi...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
mmaki

#327 Příspěvek od mmaki »

LV píše:Nechcem dalej rozvijat tuto temu, ale ocividine trpis dajakou fobiou... Ja sice lietam 5m vetrone, 3m dvojplosniky, ale vobec sa necitim menejcenny ked lietam s 1,7 m Lionom, 1,6m Cejkou ci 0,8m krakom...

to cim trpim ja je tu napodstatne. ja som ale rad ze si to pochopil ty a ze tuto nezmyselnu temu koncime a dalej pokracujeme ako modelari :wink:
Atto

#328 Příspěvek od Atto »

LV píše:... Nechcem dalej rozvijat tuto temu, ale ocividine trpis dajakou fobiou... Ja sice lietam 5m vetrone, 3m dvojplosniky, ale vobec sa necitim menejcenny ked lietam s 1,7 m Lionom, 1,6m Cejkou ci 0,8m krakom...

No ale evidentne si ju v tomto (Off Topic) smere rozvinul práve ty.

Pretože Rozhodnutie 1/2015 pojem "modelár" ani neuvádza, spomína "osobu", ktorá riadi UAV, ovláda model lietadla a pod.
Takže je úplne jedno, kto koho za modelára považuje a kto koho nie, kto svoje modely stavia a kto si ich kupuje takmer hotové, pretože podstatný je model. A pojem "model" je v Rozhodnutí 1/2015 spomínaný významne.

A v tomto vlákne sú ústredným problémom reštrikcie Rozhodnutia 1/2015 vo vzťahu k modelom a tým, čo ich riadia. Nie k tým, čo ich stavajú.
VTjr

#329 Příspěvek od VTjr »

Samozrejme pojem "modelár" tu vôbec neriešme!
Ide predsa o to, čo je/nie je model lietadla a čo teda ten kto riadi model smie/nesmie a aké má práva a povinnosti. :wink:

No a práve tu narážame na to, čo mi/nám v tom "Rozhodnutí" najviac vadí. :o

Na začiatku sa definujú pojmy ako UAV, model lietadla, diaľkovo riadený model lietadla, model-hračka a pod. Ale na rozdiel od českého Dodatku X, kde je vyslovene napísané, že model lietadla sa nepovažuje v zmysle toho predpisu za UAV a teda sa naň nevzťahujú všetky tie prísne predpisy, licencie a obmedzenia platné pre UAV, v slovenskom Rozhodnutí nič také nie je a celý text sa zaoberá súčasne UAV, modelmi aj hračkami, pričom ich takmer hádže do jedného vreca. :cry:
Oproti tomu v českom Dodatku X je napísané, že modely lietadiel sa smú prevádzkovať v letovom priestore triedy G a bodka. :!: A ďalej sa tam už zaoberajú len prevažne tým, čo smie/nesmie robiť a aké má povinnosti pilot UAV, ktoré nespĺňa definíciu modelu.
Takto by to malo byť aj v našom predpise. Stanoviť veľmi jasne čo je a čo už nie je model a potom preň urobiť veľmi jednoduché a hlavne rozumné pravidlá prevádzkovania, ktoré by nevyžadovali neustále udeľovanie výnimiek a tým pádom by sa zrejme aj viac dodržiavali. Rovnako definovať hračku a stanoviť pre ich prevádzku modifikované ale zase veľmi jednoduché a reálne pravidlá.
No a to, čo sa z definície modelu či hračky vymyká je už UAV a tam nech platí všetko to, čo k prevádzke UAV patrí.

A ešte by sa mali seriózne zamyslieť nad pojmom "letecké práce". Tie totiž aj z hračky hocikedy urobia UAV. 8O Takže v prvom rade treba veľmi jasne a rozumne definovať čo to vlastne je. :!:
Je predsa nenormálne dávať na roveň priemyselné letecké snímkovanie na kartografické účely (navyše robené ako zárobková činnosť) s amatérskym fotením a videami, ktoré si modelári robia pre svoju zábavu. :x Rovnako piloti a cestujúci veľkých lietadiel, keď si fotia z okienka lietadla krajinu pod sebou, nerobia predsa letecké práce. :lol:
Ja viem, že toto je stále dôsledok platnosti akéhosi zastaraného vojenského predpisu/zákona, ale je už zrejme načase tento komunistický špionománsky relikt prehodnotiť. :roll: Zvlášť keď dnes na Google Map a Earth nájdeme celú našu krajinu tak detailne nafotenú, že modelár/fotograf-amatér ani skoro nemá šancu spraviť niečo lepšie. :?
slowake

#330 Příspěvek od slowake »

Zdravím všetkých. Ako pozerám, diskusia sa zase pomaly vracia k téme. Chcem aj ja prispieť, tak prikladám súbor. Je v ňom Rozhodnutie. Pre lepšiu prehľadnosť sú poznámky dané priamo k odseku, ktorého sa týkajú (modrá). Obsahy paragrafov, citovaných v poznámkach, sú priamo pod poznámkou (zelená). Myslím, že toto pomôže v niektorých prípadoch vysvetliť rôzne dohady. No a nakoniec sú tu aj pripomienky (červená). Je to taký môj súkromný pohľad, takže iste nie sú všetky a celkom iste sa o ich obsahu dá debatovať.
Ale, myslím si, môže to byť taký základ na ďalšie debaty. Nepúšťal som sa do definícií, pretože potom by bolo treba celé znenie určite prekopať.

To bude určite témou jednania na DÚ. Ja verím, že v ZMoS sú rozumnní ľudia a pre modelárov vyjednajú čo najlepšie podmienky. Verím aj, že zápisy z jednania sa objavia na webe ZMoSu.
Přílohy
Rozhodnutie_pripomienky.doc
(407 KiB) Staženo 99 x
Graupner mx-20, pohony elektro, pohodové lietanie
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“