měření vysílacího výkonu/rušení ve městě

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Maverick
Kontaktovat uživatele:

měření vysílacího výkonu/rušení ve městě

#1 Příspěvek od Maverick »

Ahoj. Provozuji stále 35mhz a nedávno při létání ve Zlíně mi několikrát zaškubalo éro . Nevím jestli je to rušením od troleji , které jsou docela blízko anebo jsem spálil nebo poskodil vf modul na svojí FC-16... Při poslednim letu jsem ji nechal asi 3 minuty zapnutou se zataženou antenou... Než půjdu zase lítat rád bych udělal test se žárovku a dratem, ale nevim už jak jsem to dělal. Pokud to teda má smysl. Jinak prijimac je hitec s jednoduchym smesovanim a jindy se ani jednou nesekl... Diky.. Jo a antena je origo dlouha ale podel uhlikoveho tahla ke smerovce... Letadlo Epp yak s ray motorem ale to asi nema na signal vliv. Diky diky
Díky za toto fórum.
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: měření vysílacího výkonu/rušení ve městě

#2 Příspěvek od Woita »

Ten test se žárovkou je takto:
Vezmeš dousek drátu (třeba zvonkový drát s bužírkou, cca 8 cm dlouhý a umotáš z něj do kruhu dva závity, takže cca 1 cm průměr. Na konce této cívečky přiletuješ žárovičku, měla by to být cca 6V/50mA (tzv. telefonní žárovka, nevím jak se v dnešní době LEDové dá sehnat). Tento měřicí přípravek (cívečku se žárovičkou) navlečeš na anténu, a při vysílání by měla žárovička žhnout. Jas se mění jak posouváš cívečku po délce antény, podle toho kde jsou na anténě kmitny a uzly.
Takovýto přípravek bys mohl mít sebou vždy u vysílačky a před letovým dnem během pár vteřin otestovat pro pocit jistoty.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
chroustjazz

#4 Příspěvek od chroustjazz »

lze tento test provádět i u 2.4 GHz vysílače?
Sdružení letců Českého středohoří
coro

#5 Příspěvek od coro »

pochybujem, že 2,4ghz rozsvieti nejakú dostupnú žiarovku,
jednak je tam max 100mW a tuším hodne prerušovaných.. a hlavne by si asi nevyriešil vlnovú dĺžku, keď na 2,4 pripojíš žiarovku tak to bude okolo nej vysielať ale cez vlákno asi nepojde aj tak nič z toho.
Na to mám AirView2.. ale možno by niektoré wifi routre vedeli zobraziť nielen signál iných wifi, ale aj skutočnú úroveň "šumu" aspoň po jednotlivých wifi kanáloch (1-11,13).

Inak na 35/40 MHz je pri úplne obyčajnom príjmači, na prvom výstupe pre servo, možné počúvať (cez reproduktor) či sa niečo neozýva - používal som piezo reproduktorček z pípáku (ale len samotný bez pípacej elektroniky, a paralelne k nemu rezistor pár stoviek ohmov). Zapnutý vysielač to samozrejme prehlučí ale pri vypnutom vysielači by prípadné presluchy či rušenie mali byť jasne počuť.
guchar

#6 Příspěvek od guchar »

Při dostatečném výkonu TX a vhodném navázání vysílací a přijímací antény, ano.
Nejlépe u žárovky s rovným vláknem a drátovými přívody, zkusmo vytvarovat přívody jako přijímací anténu. Vhodné délky a tvaru.
Na svorkách přímého dipólu lambda/2 je kmitna proudu. Impedance 75 Ohm. (Unipól je totéž, druhé rameno nahrazuje zemní plocha.)
http://hroch.spseol.cz/~nozka/psk/076-anteny//tisk.html
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1426685&page=9
Krok 4. Ramena přímého dipólu jsou dlouhá 58 mm
150/2.4 = 62.5 mm (neuvažováno krácení dle tloušťky vodiče (délka lambda/4)) pro kmitočet 2.4 GHz
činitel zkrácení k a jeho závislost na průměru vodiče d a vlnové délce
Obrázek
http://7x535.sweb.cz/z%C3%A1kladn%C3%AD%20druhy%20ant%C3%A9ny.htm

2.4 GHz (25 mW e.i.r.p) 5 V / 20 mA resp. 0.021 A případně 3 V / 40 mA při hodně těsné vazbě by snad mohly slabě žhnout
Tyhle žárovky v šuplíku jaksi nemám. A telefonní 6 V / 50 mA moc šancí nedávám, ale časem zkusím.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Maverick »

Takze propojit oba poly zarovky... Jasne chapu. Diky. Tatka radioamater to delal nejak s volnym dratem.... To me.zmatlo....
Díky za toto fórum.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Maverick »

Tak nesviti... :-( ale.prijimac se.zatazenou antenou chodi na 10.metru skrze zdi. Asi opravdu neco odeslo.
Přílohy
2015-09-15 17.55.32.jpg
Díky za toto fórum.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Woita »

Jakou tam máš žárovičku?
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Maverick »

Polamp 6v/50ma takova podlouhla. Kdysi mi to fungovalo ale.to jsme.delali s tatikem... On je radioamater... Ja o vlnach vim prd :-) mam to spravn .zapojene ? +- propojeno "civkou"
Díky za toto fórum.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Maverick »

Ale kdyz zatahnu antenu a pripojim k ni dratek-zarovka-dlooooouhy drat na volno do prostoru tak zhne. A docela se mi zda dost... Takze je to ok.?
Díky za toto fórum.
Lark

#12 Příspěvek od Lark »

Musíš ten kroužek s žárovkou mít až u paty antény. Taky záleží, jaký má ten vysílač výkon.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Woita »

Žárovičku máš správnou. Jak píše Lark, posuň cívečku. Podél antény se mění plynule intenzita svitu - střídají se kmitny (max. jasu) a uzly (nesvítí). Stačí když někde najdeš místo (třeba u paty), kde to žhne. Pak je dostatečný výkon vysílače a bude to správně vysílat. Už je to hodně let, kdy jsem stavěl vysílačky na 27 - 40 MHz, AM i FM., a pokud si pamatuju, tak když se kompletně vysílač dobře naladil, potom žárovička oranžově až žlutě žhnula, určitě to nebyl žádný oslnivý svit.

A jak ti ta žárovička žhnula, když byla vlastně součástí antény jak jsi psal (se zataženou anténou a dlouhým drátem), tak to je taky O.K. - vysílá ti to s dostatečným výkonem. Pokud to dokážeš s tou cívečkou (zkus i 3 nebo 4 nebo 5 závitů - ono záleží jakou máš konkrétní žárovičku), budeš mít pohotový miniaturní přípravek do terénu.
Maverick
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Maverick »

Parada. Tak to mne asik rusily troleje ... Ona sice ta fc16 nebude na pprad ale mam ji rad :-)
Díky za toto fórum.
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

Já měl FC-16 taky rád. Dokonce ji pořád mám a plně funkční.
Jenže občasné výpadky (nenazval bych to rušení) jsem při létání zaznamenával docela pravidelně. Ty výpadky byly jen v konkrétních místech letového prostoru, většinou v menší výšce, která se prakticky neměnili (nějaká minima signálu nejspíš způsobená terénem a vegetací). Někdy stačilo jen pootočit vysílačem aby anténa nemířila přímo na model a bylo to lepší. To byl právě problém FC-16, že ta anténa nebyla na žádném kloubu a tím pádem člověk při řízení chtě-nechtě přirozeně vždy mířil na model (kupř. stará Modela AM 6 měla anténu v kulovém kloubu). Dokud jsem však létal jen s motorizovaným akrobatickým větroněm Fox1800. tak se s tím dalo žít (nebyl natolik obratný aby to způsobilo havárii). Ale například s malým ME BF-109 jsem měl kvůli tomu několik zbytečných havárií. Jak jsem uvedl, ty výpadky bývali spíš v malých výškách (to je z hlediska šíření vln pochopitelné) takže problémy byly zejména při přiblížení na přistání. Když byl ten Mezek nízko stačilo najednou malé cuknutí výškovky a už byl v zemi, nebo křidýlek a už chytil zem křídlem.
Tak jsem i kvůli tomu zakoupil T-10CG, tedy přešel na FASST 2,4GHz, FC-16 dal k ledu a od té doby nevím co to jsou výpadky/rušení.
Je taky možnost koupit modul TU od JETI a přestavět FC-16 na 2,4GHz JetiDuplex. Ovšem pak musíš nakoupit taky ty jejich přijímače, které nejsou zrovna levné.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“