To ovšem neřeší legálnost přenosu videa. Legálních 25 mW ho nevytrhne. Individuální licenci s celoplošným pokrytím republiky mu za a) nedají a za b) by se při té šířce pásma nedoplatil na poplatku..HavelAircraft píše:
Jde to legalizovat.
Obrať se na UCL http://www.caa.cz/ Obor bezpilotní letouny.
Projdeš kolečkem schválení,prokázání letové způsobilosti stroje, prokázání letové způsobilosti pilota, a po schválení všeho dostaneš oprávnění k provozování bezpilotní prostředku mimo dohled pilota.
Obávám se že budeš muset zaplatit správní poplatky v rádu několika tisíc korun, pravděpodobně oprávnění pro vykonávání leteckých prací, a adekvátní pojistku s krytím 27 000 000kč. Tam je to tuším 1800kč ročně pokud jde o rekreační model,nebo 28000kč pokud jde o komerční bezpilotní letoun
Já si schválení na model(včetně pilota) dělám už cca od dubna model už mám schválený dávno teď potřebuje prověření pilota.
Pojištění a legalizace FPV modelů, letů
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pojištění a legalizace FPV modelů, letů
OK2WY
HavelAircraft píše:
Jde to legalizovat.
Obrať se na UCL http://www.caa.cz/ Obor bezpilotní letouny.
Projdeš kolečkem schválení,prokázání letové způsobilosti stroje, prokázání letové způsobilosti pilota, a po schválení všeho dostaneš oprávnění k provozování bezpilotní prostředku mimo dohled pilota.
Obávám se že budeš muset zaplatit správní poplatky v rádu několika tisíc korun, pravděpodobně oprávnění pro vykonávání leteckých prací, a adekvátní pojistku s krytím 27 000 000kč. Tam je to tuším 1800kč ročně pokud jde o rekreační model,nebo 28000kč pokud jde o komerční bezpilotní letoun
Já si schválení na model(včetně pilota) dělám už cca od dubna model už mám schválený dávno teď potřebuje prověření pilota.
Konečně inteligentní odpověď na mou otázku. Moc děkuji. Chtěl bych to totiž dělat legálně. Kolik si mám představit peněz celkem za všechno?
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
bukova píše:Konečně inteligentní odpověď na mou otázku. Moc děkuji. Chtěl bych to totiž dělat legálně. Kolik si mám představit peněz celkem za všechno?
Nejen peněz ale taky desítky hodin stráveného času. S penězi se pod 25k nevejdeš.
Jo a počítej s tím, že ti model BVLOS jen tak nepovolí! Rozhodně né nějaký epp model kde máš vysílač a kameru.
Mám strach že si to představuješ jako hroznou srandu, jenže sranda to jaksi není a v Čechách jsou prostě dálkové FPV lety mimo dohled spottera pasé.
Naposledy upravil(a) Ancistrus01 dne čtv 10.09.2015 8:16, celkem upraveno 1 x.
JirkaA píše: To ovšem neřeší legálnost přenosu videa. Legálních 25 mW ho nevytrhne. Individuální licenci s celoplošným pokrytím republiky mu za a) nedají a za b) by se při té šířce pásma nedoplatil na poplatku..
To je pravda, ale mě jde primárně o případné škody způsobené na majetku či zdraví. CTU je druhá věc. To bych dostal maximálně pokutu. Nemusím létat ani tak daleko, ale to co se mi stalo bylo 1,1 Km od startu. Včera jsem koukal na rogalistu a to mě donutilo se dále zamyslet...... I když letam právě kvůli vrtulnimum a sportovním letadlum při zemi.
Fajn. Tak jinak. Byl jsem na pár FPV srazech a tam létají cca 2 km..... Jak letate vy a jak zajistujete bezpečnost? Nevěřím že letate kolem hlavy.
bukova píše:Fajn. Tak jinak. Byl jsem na pár FPV srazech a tam létají cca 2 km..... Jak letate vy a jak zajistujete bezpečnost? Nevěřím že letate kolem hlavy.
Tak ses tam měl zeptat přímo jich.
Marek_Km píše:Tak ses tam měl zeptat přímo jich.
Ptal jsem se. Samozřejmě. Jeden den....tři pády na zem, jeden do vesnice a samozřejmě nikdo pojištění nemá a neřeší. Podle mě je to cesta k průseru. Ale nikdo mi neporadil jinak než zapirat, zapirat, zapirat, což mne právě moc neuspokojilo a proto jsem tady. Ale tady to upřímně až na jednu výjimku nevypadá jinak. Ale děkuji za snahu přátelé. Vážím si Vás.
bukova píše:
zapirat, zapirat, zapirat.
+1 No bohuzel to tak nejak bude. Holt zijes kde zijes, tady se klacky hazej pod nohy kdekomu, vsude restrikce. Todle nemuzes, tamdleto nemuzes, ted se uz dokonce nemuze ani svobone mluvit. Na legalizaci zapomen, to bude takovejch prutahu, takovejch nesmyslnejch penez, ze s z toho po.. a odradi te to a mel bys usetreno par sedivejch vlasu a nalitano spousty hodin. Proste dalkovy FPV ilegal a risk. Tak to je. Nebo je clovek potento a pak si tedy bez poustet draka. Nalejme si cisteho vina, dal to asi nema cenu rozebirat, stejne na nic neprijdeme...
Myslím, že Joza to napsal naprosto přesně. A možná, že i ty draky nám jednou zakážou...
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Joza píše:
+1 No bohuzel to tak nejak bude. Holt zijes kde zijes, tady se klacky hazej pod nohy kdekomu, vsude restrikce. Todle nemuzes, tamdleto nemuzes, ted se uz dokonce nemuze ani svobone mluvit. Na legalizaci zapomen, to bude takovejch prutahu, takovejch nesmyslnejch penez, ze s z toho po.. a odradi te to a mel bys usetreno par sedivejch vlasu a nalitano spousty hodin. Proste dalkovy FPV ilegal a risk. Tak to je. Nebo je clovek potento a pak si tedy bez poustet draka. Nalejme si cisteho vina, dal to asi nema cenu rozebirat, stejne na nic neprijdeme...
To je jako kdyby pedofil nadával, že mu tady zákony nedovolujou píchat malý holčičky..
Prostě to tak je, zákony tady regulují jak využití vzdušného prostoru, tak kmitočtového spektra. A je to tak správně, chrání se tím zájmy (a bezpečnost) většiny. Můžeme nad tím brečet, ale to je asi tak všechno.
OK2WY
Já když čtu některé zájemce o FPV tak se zákazu ano nedivím. Například zde bukova:
...budu lítat jak chci-hlavně aby to pojišťovna zaplatila!...A jeho vědomosti jsou téměř nulové...o dotazech ani nemluvím...
...budu lítat jak chci-hlavně aby to pojišťovna zaplatila!...A jeho vědomosti jsou téměř nulové...o dotazech ani nemluvím...
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
bukova píše:
To je pravda, ale mě jde primárně o případné škody způsobené na majetku či zdraví. CTU je druhá věc. To bych dostal maximálně pokutu. Nemusím létat ani tak daleko, ale to co se mi stalo bylo 1,1 Km od startu. Včera jsem koukal na rogalistu a to mě donutilo se dále zamyslet...... I když letam právě kvůli vrtulnimum a sportovním letadlum při zemi.
maximálně pokutu do 100000 jako fyzická osoba. Pokud bys konal letecké práce, jseš podnikající osoba a tam je flastr tuším do deseti mega..
OK2WY
Určitě MIMO DOHLED pilota?
Kdyby toto UCL povolilo, tak nám tu létají koptéry s Amazonu
Co vím, tak je kvůli bezepčnosti povolení vydávané jen na DOHLED pilota. Aby netrefil třeba vrtulník záchranářů, mezitím co čučí do monitoru a letadlo je 2km daleko...
Přijde mi to logické.
Ale třeba se něco změnilo?
Kdyby toto UCL povolilo, tak nám tu létají koptéry s Amazonu
Co vím, tak je kvůli bezepčnosti povolení vydávané jen na DOHLED pilota. Aby netrefil třeba vrtulník záchranářů, mezitím co čučí do monitoru a letadlo je 2km daleko...
Přijde mi to logické.
Ale třeba se něco změnilo?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Když se dá bezpilotní letun a pilot vyřešit na UCL, nejde přenos videa řešit radioamaterskou licencí na 1,3ghz?
Je to další investice, studium, přezkušování... ale jde to a Jirko ty s tím lítáš, tak předpokladam že je to legální alternativa(nevím ale jestli tato licence nepovoluje opět jen 25mW výkonu).
Co se týče bezpečnosti. Jako základ bych viděl minimálně řidící jednotku s RTH. Není to všeřešící, ale je to rozhodně lepší než zapíchnout model do vesnice pár vteřin po vypadnutí obrazu/ řízení.
Samozřejmě by bylo super vše dostatečně pojistit a zdvojit(více baterii, kvalitní serva...).
Je to další investice, studium, přezkušování... ale jde to a Jirko ty s tím lítáš, tak předpokladam že je to legální alternativa(nevím ale jestli tato licence nepovoluje opět jen 25mW výkonu).
Co se týče bezpečnosti. Jako základ bych viděl minimálně řidící jednotku s RTH. Není to všeřešící, ale je to rozhodně lepší než zapíchnout model do vesnice pár vteřin po vypadnutí obrazu/ řízení.
Samozřejmě by bylo super vše dostatečně pojistit a zdvojit(více baterii, kvalitní serva...).
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
JirkaA píše:
maximálně pokutu do 100000 jako fyzická osoba. Pokud bys konal letecké práce, jseš podnikající osoba a tam je flastr tuším do deseti mega..
A těch 100 000kč jsi vzal kde??
UCL ti i jako fyzické osobě může napálit pokuty do milionu. Už jen vzhledem k tomu že se nesmíš pohybovat nad zastavěným územím
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft