Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#301 Příspěvek od VTjr »

automet píše:ak by ho mal, bolo by mu aj tak hovno platné....
poisťovňa ti dá také podmienky, že určite nebude možný stret s akýmkoľvek panelákom :!:

Iste, je to možné, alebo takmer isté. Ale na druhej strane ten, kto si poistné podmienky poriadne prečíta zistí, že na to, to a to je výluka plnenia, tak sa tým miestam/činnostiam bude vyhýbať, a aby mal platné poistenia - to ho fakticky donúti aby sa správal slušne a rešpektoval predpisy. Takže pretože vie, že ak vrazí do paneláka, tak zatiahne škodu, tak blízko paneláku jednoducho lietať nebude.
Bude to omnoho účinnejšie než predpisy "Rozhodnutia" s v praxi nevymožiteľnými limitmi a problematickým postihom.

Uvediem príklad. V USA keď začali zdravotné poisťovne rozlišovať výšku poistného v závislosti od toho či poistenec fajčí alebo nie, tak na pokles fajčenia to malo omnoho väčší efekt než všetky vládne kampane dokopy. :wink:

Ľudia mnoho veci poriadne pochopia až len keď to ide cez ich peňaženku. :lol:

jofrey007 píše:druhy priklad si mozete pretransformovat na znenie: kolegovi vysadil vysielac a neriadeny model vrazil do paneláku, ktorý sa nachádzal 1501 metrov od miesta vzletu :)

Veľmi výstižné :!: :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mhabr

Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

#302 Příspěvek od mhabr »

Myslím si, že bez pojistky odpovědnosti provozuje jakéhokoliv sportovně (i rekreačně) zaměřeného koníčka jen hazardér, který se chce tváří v tvář setkat s exekutorem.
Příkladů z mého okolí znám bohužel dost.
VTjr

#303 Příspěvek od VTjr »

ddano007 píše:Skusim naposledy a takto:
AK lietam sutazne, ci exhibicie, skratka tam, kde je viac ludi, ci aut - nech sa paci, sprav si poistku.
AK som sprosty a lietam tam, kde sa nema - v meste, na sidlisku - mozem mat poisku, aj tak mi nikto nic nezaplati, lebo som lietal tam, kde sa sa nema.
...
.

Tak ešte môj príklad.
Nelietam súťažne, len rekreačne. Lietam na modelárskom letisku, ktoré je od najbližších obcí vzdialené >1km. Ale k letisku vedie poľná cesta po ktorej sem-tam prejde nejaký bicyklista (aj deti bez doprovodu), dosť často tam znenazdajky pribehnú nejakí rekraační bežci alebo psíčkári so psami. Tí sa navyše dosť často zjavia nečakane, lebo pribehnú krížom cez pole. Raz som lietal s motorákom keď prišli dve deti s mladým vlčiakom, ktorý ich evidentne neposlúchal. Mali ho odviazaného a neposlušného, a ten zbadal môj model a začal behať za ním. Mne dochádzalo palivo potreboval som pristáť, ale márne som vyzýval decká aby si ho priviazali, lebo mu pri pristáti môžem ublížiť. Aj by chceli, ale nedarilo sa im ho chytiť. Nakoniec ja som lietal na 1/4 plynu v 10m výške, vlčiak za modelom a nejako som ho naviedol aby im v vbehol do náručia a mohli ho chytiť. Podarilo sa a ja som pristál. Tak mi poraď čo som mal robiť? Poistku som nemal, sadnúť ďaleko do poľa a možno aj rozbiť model som nechcel, ublížiť psovi a už vôbec nie deťom takisto nie. To sú situácie, ktoré by poistka síce nevyriešila, ale aspoň zmiernila dopady. Neviem čo stojí mladý vlčiak a ako by som dokazoval majiteľovi (ich otcovi), že za to nemôžem ak by som mu dosekal vrtuľou čumák. :roll:
VTjr

#304 Příspěvek od VTjr »

mhabr píše:Myslím si, že bez pojistky odpovědnosti provozuje jakéhokoliv sportovně (i rekreačně) zaměřeného koníčka jen hazardér, který se chce tváří v tvář setkat s exekutorem.
Příkladů z mého okolí znám bohužel dost.

Práve preto je dobre, ak sú niektoré zodpovednostné poistky povinné. :wink:
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od jozefbb »

Ten priklad so psom sa ti nepodaril. U nas je psi zakon dost prisny, nieco sa sice nedavno zmenilo , ale v pripade nejakeho stretu by s najvacsou pravdepodobnostou pokutovali majitela psa. On ohrozoval teba a nie opacne.
mmaki

#306 Příspěvek od mmaki »

Chlapi davate tu priklady preco povinne poistenie, no ja to nevidim ruzovo.

Dobrovolne sa nepoistit je blbost, to nam je jasne.
No povinna poistka je taka ista blbost ako toto cele nariadenie. Nebude mozne to znovu regulovat. Vzhladom k pokroku "vaha versus vykon (chap klesajuca vaha stupajuci vykon)", nariadim teda povinne poistenie pre modely nad 2KG? Ved ale 250 a to nehovorim o pylonaku dokaze narobit riadnu paseku,
aha a teraz mi to doslo :idea: ked toto pisem. Mozno klucom k povinnemu poisteniu by bol pomer W/KG. Co si o tom myslite?

Myslim to takto ak modelar prevadzkuje model s vykonom trebarz 200W/KG musi mat povinnu poistku, ktora ma uz v sebe zakotvene zakladne obmedzenia, preto aby pri pripadnej skode mohlo dojst k plneniu.
zdzd

#307 Příspěvek od zdzd »

A co takový svahový větroň?
RCXXL

#308 Příspěvek od RCXXL »

Chcel by som trochu ukľudniť situáciu, ktorá vznikla okolo Rozhodnutia DÚ č. 1/2015.
Som v kontakte s niektorými členmi prezídia Zväzu, Rady leteckých modelárov a včera som sa dokonca stretol s prezidentom ZMoS-u osobne. Prezident ma ubezpečoval, že podniká kroky smerom k DÚ ohľadom zmeny spomínaného Rozhodnutia, a že im v súvislosti s tým už aj zaslal pravidlá všetkých súťažných kategórií FAI a SAM, s ktorými je potrebné uviezť toto Rozhodnutie do súladu.
S petíciou preto navrhujem ešte počkať, podľa toho ako sa celá záležitosť vyvinie.
Radšej budem dole a závidieť tým, čo sú hore, ako by som mal byť hore a závidieť tým, čo sú dole.
VTjr

#309 Příspěvek od VTjr »

Podobné zákulisné informácie o konaní vedenia ZMoSu mám aj ja, takže takisto počkám ako sa to vyvinie.
Len sa trochu bojím, že keď prvotná "nasratosť" publika pominie, tak prípadná petícia bude mať potom už menší úspech. :roll:
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#310 Příspěvek od jofrey007 »

Vážení kolegovia,
vďaka pánu Krupárovi zo Zvolena a Jurajovi Dudášovi ml. z Dubnice nad Váhom, sa podarilo nadviazať kontakt s vedením Dopravného Úradu a odpoveďou je záujem o stretnutie, na ktorom sa budú prejednávať nasledujúce témy:

1. Stavba, prevádzka obrích modelov vrátane certifikácie aj tej najväčšej váhovej kategórie
2. Špecifikácia/rozdelenie: modely, hračky, drony...
3. lietanie, pásma, obmedzenia... postupy ku komunikácii s organmi spravujúcimi vzdušný priestor
4. organizovanie verejných vystúpení, súťaží. Povinnosti ohlasovania, bezpečnosť divákov... (na základe už existujúcich bezpečnostných pravidiel CIAM FAI)
5. Presná definícia modelárskych letísk, ich zmapovanie a vytvorenie JEDNOTNÝCH pravidiel ich prevádzky

K týmto témam vyzývam zástupcov letecko-modelárskych klubov, aby zaslali pripomienky - hlavne v oblasti obrích modelov a dronov, ktoré budú do podkladov zapracované.

Stretnutie by sa malo, podľa návrhu DÚ uskutočniť v mesiaci november, na ktorom sa primárne dohodne plán postupu a riešenie konkrétnych (zmysluplných!) návrhov.

Pavol Barbarič
Prezident ZMoS
Atto

#311 Příspěvek od Atto »

jofrey007 píše:...
K týmto témam vyzývam zástupcov letecko-modelárskych klubov, aby zaslali pripomienky - hlavne v oblasti obrích modelov a dronov, ktoré budú do podkladov zapracované...

Tomu trošku nerozumiem, pretože drvivá väčšina modelárov lieta s modelmi malými či strednými a práve túto širokú "strednú vrstvu" Rozhodnutie 1/2015 svojimi obmedzeniami zmietlo zo sveta ako tsunami.
Obávam sa toho, že vlastníci veľkých modelov si "vydupú" svoje práva a tzv. rekreační urtú hubu.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od jofrey007 »

Atto píše:Tomu trošku nerozumiem, pretože drvivá väčšina modelárov lieta s modelmi malými či strednými a práve túto širokú "strednú vrstvu" Rozhodnutie 1/2015 svojimi obmedzeniami zmietlo zo sveta ako tsunami.
Obávam sa toho, že vlastníci veľkých modelov si "vydupú" svoje práva a tzv. rekreační urtú hubu.

K týmto témam vyzývam zástupcov letecko-modelárskych klubov, aby zaslali pripomienky - HLAVNE v oblasti obrích modelov a dronov, ktoré budú do podkladov zapracované.

Nic nebrani nikomu aby pomocou svojho klubu loboval za svoje poziadavky (poziadavky svojich kategorii ktore lieta)
LV
Kontaktovat uživatele:

#313 Příspěvek od LV »

Atto píše:[quote="
Tomu trošku nerozumiem, pretože drvivá väčšina modelárov lieta s modelmi malými či strednými a práve túto širokú "strednú vrstvu" Rozhodnutie 1/2015 svojimi obmedzeniami zmietlo zo sveta ako tsunami.

S tou drvivou vacsinou by som to zas az take drvive nevidel. Toboz nie v spojeni s modelarmi.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
mmaki

#314 Příspěvek od mmaki »

LV píše:S tou drvivou vacsinou by som to zas az take drvive nevidel. Toboz nie v spojeni s modelarmi.

LV koho ty pokladas za modelara? :roll: iba rypem
LV
Kontaktovat uživatele:

#315 Příspěvek od LV »

mmaki píše:
LV koho ty pokladas za modelara? :roll: iba rypem

Modelar je ten co cosi polepi. Napriklad aj balzove hadzadlo aj ked to spada pod male modely. Ako protiklad balzoveho hadzadla su modely Jindry Stejkala.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“