Napriek tomu, že ZMoS údajne nejako koná, si myslím, že petícia vzniknutá "iniciatívou zdola" má zmysel a mohla by tomu všetkému len pomôcť.
Dosť som nad tým rozmýšľal a som toho názoru, že text petície musí byť čo najjednoduchší.
Taktiež som dospel k názoru, že petícia by mala byť len jedna. Nemusí ju organizovať ZMoS, stačí ak vznikne petičný výbor, dokonca aj jednotlivec ju môže organizovať. Ale ZMoS, SAM a iné organizácie sa môžu o ňu oprieť pri jednaní s DÚ.
Do petičných hárkov navrhujem aby bol
hore na každom hárku uvedený
Text petície
a pod ním tabuľka, kde by bolo v záhlaví:
Meno, Priezvisko, úplná adresa trvalého pobytu, číslo modelárskej športovej licencie (ak je), príslušnosť ku klubu (ak je) a podpis. Keďže som tam pridal 2 stĺpce, tak by zrejme bolo vhodné aby to bola A4 na šírku.
Na spodku hárku, pod tou tabuľkou by bolo uvedené
kto tu petíciu organizuje, teda napr. petičný výbor a
kontakt na organizátora.
Takto si myslím, že by petícia mohla spĺňať zákonné náležitostí a museli by sa ňou zaoberať.

Teraz treba sformulovať ten text - to sa síce dá zosmoliť aj bez právnika, ale bolo by dobré, aby ho potom nejaký posúdil hlavne z pohľadu, či sa ten text nedá napadnúť v zmysle týchto podmienok
http://www.minv.sk/?peticia.
Moja predstava o zbieraní podpisov je nasledovná:Definitívny text sa zverejní ako súbor PDF na stiahnutie na webe RCmanie a po dohode aj na iných modelárskych weboch. Tiež sa to rozošle mejlom do jednotlivých klubov.
Navyše ma napadlo, že by bolo dobré skúsiť
do jej organizácie zapojiť aj všetky kamenné modelárske obchody. Premelie sa tam veľa ľudí, nielen členov ZMoSu, ale aj rekreačných nikde neorganizovaných modelárov. Bolo by škoda ich prípadnú podporu nevyužiť.
Právnické osoby môžu tiež petíciu podporiť s tým, že názov sa dá do kolónky meno a do kolónky priezviska alebo licenčného čísla
ich IČO. Ale asi je lepšie ak petíciu radšej podporia jednotliví členovia/zamestnanci tej právnickej osoby samostatne - bude tak viac podpisov.
Samozrejme pri organizovaní petície vzniknú aj nejaké
náklady (individuálna tlač hárkov, poštovné a i.). V tom by asi
každý mal prispieť svojou troškou
podľa svojich možností - teda v klube ich niekto na svojej vlastnej tlačiarni vytlačí, po vyzbieraní podpisov poštovné uhradia zo svojho/alebo z klubového rozpočtu.
Určite so mnou budete súhlasiť, že proti tým peniazom, čo je väčšina z nás ochotná investovať do svojich modelov, bude táto čiastka celkom zanedbateľná.
Petícia samozrejme musí mať aj
dátum, kedy sa ukončí zbieranie podpisov a dátum dokedy sa vyzbierané hárky pošlú/sústredia na jednom mieste (v petičnom výbore alebo ZMoSe).
Asi najlepšie bude ak petičné hárky bude sústreďovať petičný výbor (niektorý z členov na to dá svoju adresu) a potom ich naraz odovzdá buď ZMoSu (len vtedy ak sa do organizácie zbierania priamo aktívne zapoja aj jeho štruktúry) alebo priamo DÚ.