APM 2.x, ArduFlyer, HKPilot Mega a ostatní klony v letadle

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jendabek

Re: APM 2.x, ArduFlyer, HKPilot Mega a ostatní klony v leta

#241 Příspěvek od jendabek »

Zdravím,
zalítávám své první plavidlo (2m samokřídlo) s APM, které v (těžkých) začátcích řídím přes manuální režim.
Funguje to OK, jen mám "drobný" problém s tím, že někdy (nepodařilo se mi zatím vypátrat jaká je v tom zákonitost) se po připojení baterie hned po naběhnutí APM roztočí motor. Posledně jsem ho nechal běžet a asi po deseti vteřinách se zase vypnul. Vysílačka byla vypnutá a přijímač má failsafe nastavený s vypnutým motorem.
Vnímám to jako dost nebezpečnou záležitost, kterou potřebuju pochopit... rozhodně mě to ale docela překvapilo, že se vůbec něco takového může stát, naštěstí jsem neměl nasazenou vrtuli...
Pokud máte někdo podobnou zkušenosti a víte, čím to, prosím o vysvětlení.

Používám ArduPlane 3.2.1, zatím bez GPS a kompasu, napájeno přes Power Module...
Díky!
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od Tyrano-cz »

Neber to jako rejpání, ale jako radu. Začni pěkně od začátku. Pokud zapínáš nejdřív baterku v letadle a pak teprve vysílačku, tak je něco malinko špatně a měl by ses nejdřív naučit lítat a pak začít řešit APM.

Prostě se ti zapíná FailSafe, ale ne ten co píšeš ty, to znamená FailSafe přijímače, ale FailSafe APMka.

Doporučuji ti prostudovat tohlehttp://plane.ardupilot.com/wiki/apms-failsafe-function/ a věci s tím související.
Naposledy upravil(a) Tyrano-cz dne pát 04.09.2015 20:24, celkem upraveno 2 x.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
jendabek

#243 Příspěvek od jendabek »

Samozřejmě zapínám první vysílačku... ale zkoušel jsem všechny varianty a nevysledoval jsem v tom žádnou logiku, občas prostě ten motor hned po kontrole zapne.
Každopádně nechápu, proč by mělo APM zapínat svůj failsafe ani jak by přišlo na to, že na režim failsafe má přejít, když od přijímače dostává signály, které má přijímač nastavené ve failsafe režimu (tj. vypnutý motor, elevony do mírného náklonu...).
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#244 Příspěvek od Tyrano-cz »

Jde o to, že když máš vysílačku hodně blízko letadla, tak se běžně stává, že prostě spadne signál a APMku to stačí, protože se přepne do FS a abys ho dostal zpět, tak musíš přepnout ručně do nějakého jiného FM. Pokud se těmhle problémům chceš vyhnout, tak buď všechno nastav tak jak má být ( FS, FM, GCS FS atd.) a nebo FS natvrdo vypni v parametrech.

Další možností je ten stav nasimulovat se sundanou vrtulí a APMkem připojeným na USB do PC ať alespoň zjistíš proč se to děje.

Jen trošku nechápu, proč používáš APMko a nemáš k němu GPS. Myslím, že by šla koupit levnější "stabilizace", protože bez GPS to APMko nic jinýho neumí.
jendabek

#245 Příspěvek od jendabek »

Mám k němu GPS i MinimOSD, všechno nastaveno... jen to nechci ze začátku komplikovat.
Jak může ale APM zjistit, že není signál, když přijímač posílá do APM signály nastavené pro failsafe? Podle mě by vůbec APM nemělo rozpoznat, že vysílačku nemám zapnutou.
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od Tyrano-cz »

Předpokládám, že FM máš standardně na kanálu 8. Takže taky záleží na tom, co ti posílá přijímač na tomhle kanálu. Jak máš nastavený FM. FS může APMko zapínat taky kvůli baterce - napětí, nebo zbývající kapacita. Další možností je špatně nastavený Throttle FS. Další možnost je GCS atd. Těch možností je spousta. Chtělo by to zapnout to přes telemetrii a nebo USB do PC a zjistit co a proč se děje, dokud tohle nebudeš vědět, tak tu hádáme z křišťálové koule.
A taky by to chtělo zapnout i tu GPS, tyhle nový verze firmu mají podmínky armování motoru a to taky může dělat paseku, pokud je to špatně nastavený.
jendabek

#247 Příspěvek od jendabek »

Díky za postřehy. Bohužel se mi do mého klonového APM 2.6 nedaří nahrát Arduplane 3.3.0, kde je právě ta kontrola před startem - APM mi po nahrání firmwaru nechce nabootovat... Můžu ještě zkusit betu 3.4.0, ale myslím, že mi bude stačit 3.2.3.
GPS tedy připojím, jen se snažím ze začátku omezit všechno, co by se mohlo pokazit, protože mám docela problém se zalítnutím samotného modelu (2m samokřídlo - předtím jsem měl jen EasyStara a je to poněkud rozdíl :)) ... proto zatím používám jen APM na manuál.

Offtopic: Kamarád si staví copteru a chce tam PixHawk, bojí se ale čínských klonů, tak se jal pořídit si originál (včetně příslušenství - GPS, MinimOSD, current sensor atd). na webu 3DR. No a už je to týden, co mu to před potvrzením objednávky vyhazuje chybu 500 a z podpory mu odepsali, že s tím nedokáží nic udělat - tomu říkám způsob, jak lidi navnadit na 2x takovou cenu co stojí klony).
sobi

#248 Příspěvek od sobi »

Aj v 3.2.x je arming, len ho treba aktivovat. V 3.3 je zapnuty defaultne.
Skus pred nahravanim 3.3 vymazat v arduino IDE obsah chipu a pripadne eeprom
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od Tyrano-cz »

Já ti poradím něco jiného. Pokud máš problémy se záletem a stejně máš APMko v manuálu, tak se na něj vyprdni úplně a vyhoď ho zatím ven, protože ho tam máš takhle úplně k ničemu a zbytečně ti způsobuje další problémy.
jendabek

#250 Příspěvek od jendabek »

Trošku jiné téma - mám menší problém s nastavením čtení RSSI. Můj přijímač totiž dává kolem 3.7V při plném signálu a při vypnutém vysílači 1.2V. Tedy bych potřeboval nastavit i minimální hodnotu, což ale očividně nejde.
Aby mi to správně četlo od 0-100%, musel bych to řešit nějakým vlastním obvodem, že? Anebo šahat do kódu a zkompilovat si vlastní verzi :roll:
sobi

#251 Příspěvek od sobi »

Netreba, toto rieši parameter RSSI_RSSI_PIN_LOW
Doplnenie: Vlastne len od verzie 3.3, takže ak máš APM na koptére, tak máš smolu, ak na lietadle, tak to môžeš použiť
jendabek

#252 Příspěvek od jendabek »

Arduplane 3.3.0 funguje i na APM (používám), na APM ale není podporovaný Arducopter 3.3.0. Jen ten parametr nejde nastavit v MissionPlanneru (není v seznamu) a CLI asi zrušili či co... nebo nevím, jak se do něj dostat, abych se to pokusil nastavit ručně :evil: Mohlo by to jít ještě jinak?
sobi

#253 Příspěvek od sobi »

Hladaj v MP Full Parameters List
jendabek

#254 Příspěvek od jendabek »

Stáhl jsem i beta verzi MP, hledal jsem a nenašel jsem.. ty ano?
Napsal jsem dotaz přímo do oficiálního fora.
Nicméně tenhle parametr jsem nenašel ani ve zdrojovém kódu na GitHubu :/
sobi

#255 Příspěvek od sobi »

mýlil som sa, je to až 3.4, ktorá je beta a je to v tomto zdrojáku:
https://github.com/diydrones/ardupilot/ ... /AP_RSSI.h
v 3.4 urobili s RSSI veľké zmeny - pridali tam na to zvlášť knižnicu, ktorá by mala (konečne) podporovať aj PWM signály, čiže napr. FrSky RSSI sa bude hádam dať použiť aj bez filtra/prevodníku "PWM signál -> napätie".
podľa https://github.com/diydrones/ardupilot/ ... -notes.txt má byť 3.4 posledná verzia, ktorá podporuje APM dosky.
sorry za uvedenie do omylu.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“