Dotaz:
Prajem dobry den pan Nemecek
Obraciam sa na Vas ako na osobu uvedenu na stranke http://letectvo.nsat.sk/letova-prevadzk ... ez-pilota/ zodpovednu za zodpovedanie pripadnych dotazov ohladne Rozhodnutia DU c.1/2015.
V prvom rade by som sa Vam predstavil ako aktivny modelar, ktory sa tejto cinnosti venuje viac ako 40 rokov a to najma sutazne. Dalej som clenom Rady leteckych modelarov Zvazu modelarov Slovenska (http://aeromodelling.sk/), co je v sucasnosti organizacia, ktora zastresuje vsetkych modelarov na Slovensku a prostrednictvom Slovenskeho narodneho aeroklubu ma mandat FAI na organizaciu a usporiadanie letecko-modelarskych a raketomodelarskych sutazi a cinnosti s nimi suvisiacimi.
Nielen mna ale aj mnoho mojich kolegov (ked nie vsetkych) prekvapilo vydanie Rozhodnutia , ktore sa zaobera "regulaciou" lietania s UAV prostriedkami medzi ktore podla uvedenych definicii patria aj modely urcene pre rekreacnu a sportovu cinnost.
K tomuto rozhodnutiu sa rozvinula siroka diskusia na stranke viewtopic.php?f=11&t=73787, ak mate zaujem tak si to mozete precitat.
V prvom rade by som sa chcel na Vas obratit s otazkou ako organizator sportovych podujati - sutazi verejnych, narodnych a medzinarodnych. Ja osobne sa venujem kategoriam uputanych modelov, ktore podla uvedeneho rozhodnutia zrejme nim zasiahnute neboli. Nas klub ale usporiadava rocne niekolko sutazi volnych leteckych modelov (podla definicie v Rozhodnuti "model lietadla", cl.2 pismeno d.). Tieto modely roznych kategorii su vypustane sutaziacim z ruky alebo z vlecnej snury, pripadne su pohanane gumovym pohonom. Po ich vypusteni sutaziaci nema moznost ovlypnit ich let, takze modely casto stupaju v termickych prudoch a dosahuju vysok viac ako 120 m, ktora podla cl. 3, odsek 14 pismeno a je maximalnou vyskou do ktorej sa moze vykonavat let.
Rad by som sa preto informoval ako mame dalej postupovat pri organizacii tychto sutazi ? Mame sutaze zrusit pretoze nevieme zabezpecit neporusovanie Rozhodnutia ?
Dalej by som sa chcel informovat od akeho datumu je platne toto rozhodnutie, kedze v nom som nejaky clanok alebo bod o platnosti nenasiel.
Vopred Vam dakujem za odpoved.
Attila Csontos
a odpoved p. Nemecka
Vážený pán Csontos,
DU v podstate využil možnosť ako stanoviť legálne pravidlá bezpečnej prevádzky vo vzdušnom priestore, pre lietadlá, ktoré nespĺňajú ani jednu zo základných požiadaviek potrebných pre umožnenie lietania nad územím SR, vrátane kvalifikácií „pilotov“.
Vieme o tom, že diskusia bude dlhá a aj ostrá, ale nie sme určite prvým štátom, ktorý vydal podmienky a v podstate sme vychádzali z už vypracovaných materiálov.
K Vašim otázkam,
Aby som bol úprimný, podmienky a požiadavky na prevádzku vo vzdušnom priestore tu boli už desaťročia, vrátane organizovania leteckých verejných podujatí alebo súťaží (§7 leteckého zákona). Iba v minulosti nedochádzalo ku konfliktu s pilotovanými lietadlami a ich prevádzkou a je jedno či z dôvodu rozvoja „UAV“ alebo ľahkých športových lietadiel.
Preto, ak budete organizovať verejné letecké podujatie, bolo by viac ako žiaduce, aby ste mali vydané povolenie od DU. Rovnako by ste sa mali stavať k problematike aj v oblasti súťaží.
Nevravím Vám to iba kvôli tomu, že je to takto napísané v leteckom zákone a chceli by sme Vás zaťažovať administratívou, ale na druhú stranu Vám vieme ponúknuť niekoľko „benefitov“ s ohľadom na nekonfliktný priebeh akcie jak vo vzťahu k iným užívateľom, tak aj k výškovým, vzdialenostným a priestorovým možnostiam daným rozhodnutím. Obdobne sa postupovalo pri povoľovaní akcií modelárov napríklad na letisku Holíč alebo Boleráz.
Preto, najľahšie je požiadať o povolenie podľa §7.
Rozhodnutie je platné od dátumu podpísania 19/08/2015 na dobu neurčitú (pokiaľ nebude zmenené alebo zrušené)
S pozdravom
Ing. Martin Němeček
riaditeľ Divízie civilného letectva