Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakona SR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozhodnutie č. 1/2015, 19.08.2015 Uprava leteckeho zakon

#196 Příspěvek od jofrey007 »

tak som dostal email od p. Nemecka z Dopravneho uradu a zverejnujem ho to v plnom zneni aj s mojim povodnym dotazom - v podstate som len chcel preskumat moznost ci bude DU ochotny v tomto smere "spolupracovat" preto moj dotaz je specialne zamerany na volne modely.

Dotaz:
Prajem dobry den pan Nemecek

Obraciam sa na Vas ako na osobu uvedenu na stranke http://letectvo.nsat.sk/letova-prevadzk ... ez-pilota/ zodpovednu za zodpovedanie pripadnych dotazov ohladne Rozhodnutia DU c.1/2015.

V prvom rade by som sa Vam predstavil ako aktivny modelar, ktory sa tejto cinnosti venuje viac ako 40 rokov a to najma sutazne. Dalej som clenom Rady leteckych modelarov Zvazu modelarov Slovenska (http://aeromodelling.sk/), co je v sucasnosti organizacia, ktora zastresuje vsetkych modelarov na Slovensku a prostrednictvom Slovenskeho narodneho aeroklubu ma mandat FAI na organizaciu a usporiadanie letecko-modelarskych a raketomodelarskych sutazi a cinnosti s nimi suvisiacimi.

Nielen mna ale aj mnoho mojich kolegov (ked nie vsetkych) prekvapilo vydanie Rozhodnutia , ktore sa zaobera "regulaciou" lietania s UAV prostriedkami medzi ktore podla uvedenych definicii patria aj modely urcene pre rekreacnu a sportovu cinnost.
K tomuto rozhodnutiu sa rozvinula siroka diskusia na stranke viewtopic.php?f=11&t=73787, ak mate zaujem tak si to mozete precitat.

V prvom rade by som sa chcel na Vas obratit s otazkou ako organizator sportovych podujati - sutazi verejnych, narodnych a medzinarodnych. Ja osobne sa venujem kategoriam uputanych modelov, ktore podla uvedeneho rozhodnutia zrejme nim zasiahnute neboli. Nas klub ale usporiadava rocne niekolko sutazi volnych leteckych modelov (podla definicie v Rozhodnuti "model lietadla", cl.2 pismeno d.). Tieto modely roznych kategorii su vypustane sutaziacim z ruky alebo z vlecnej snury, pripadne su pohanane gumovym pohonom. Po ich vypusteni sutaziaci nema moznost ovlypnit ich let, takze modely casto stupaju v termickych prudoch a dosahuju vysok viac ako 120 m, ktora podla cl. 3, odsek 14 pismeno a je maximalnou vyskou do ktorej sa moze vykonavat let.

Rad by som sa preto informoval ako mame dalej postupovat pri organizacii tychto sutazi ? Mame sutaze zrusit pretoze nevieme zabezpecit neporusovanie Rozhodnutia ?

Dalej by som sa chcel informovat od akeho datumu je platne toto rozhodnutie, kedze v nom som nejaky clanok alebo bod o platnosti nenasiel.

Vopred Vam dakujem za odpoved.

Attila Csontos

a odpoved p. Nemecka

Vážený pán Csontos,

DU v podstate využil možnosť ako stanoviť legálne pravidlá bezpečnej prevádzky vo vzdušnom priestore, pre lietadlá, ktoré nespĺňajú ani jednu zo základných požiadaviek potrebných pre umožnenie lietania nad územím SR, vrátane kvalifikácií „pilotov“.

Vieme o tom, že diskusia bude dlhá a aj ostrá, ale nie sme určite prvým štátom, ktorý vydal podmienky a v podstate sme vychádzali z už vypracovaných materiálov.

K Vašim otázkam,

Aby som bol úprimný, podmienky a požiadavky na prevádzku vo vzdušnom priestore tu boli už desaťročia, vrátane organizovania leteckých verejných podujatí alebo súťaží (§7 leteckého zákona). Iba v minulosti nedochádzalo ku konfliktu s pilotovanými lietadlami a ich prevádzkou a je jedno či z dôvodu rozvoja „UAV“ alebo ľahkých športových lietadiel.

Preto, ak budete organizovať verejné letecké podujatie, bolo by viac ako žiaduce, aby ste mali vydané povolenie od DU. Rovnako by ste sa mali stavať k problematike aj v oblasti súťaží.

Nevravím Vám to iba kvôli tomu, že je to takto napísané v leteckom zákone a chceli by sme Vás zaťažovať administratívou, ale na druhú stranu Vám vieme ponúknuť niekoľko „benefitov“ s ohľadom na nekonfliktný priebeh akcie jak vo vzťahu k iným užívateľom, tak aj k výškovým, vzdialenostným a priestorovým možnostiam daným rozhodnutím. Obdobne sa postupovalo pri povoľovaní akcií modelárov napríklad na letisku Holíč alebo Boleráz.

Preto, najľahšie je požiadať o povolenie podľa §7.

Rozhodnutie je platné od dátumu podpísania 19/08/2015 na dobu neurčitú (pokiaľ nebude zmenené alebo zrušené)

S pozdravom

Ing. Martin Němeček
riaditeľ Divízie civilného letectva
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#197 Příspěvek od jofrey007 »

precital som si zbezne Letecky zakon a p. Nemecek ma pravdu, ze tato regulacia tu uz bola od zavedenia leteckeho zakona. Letecky zakon totiz definuje lietadlo ako:

§ 2
Základné pojmy
Podľa tohto zákona sa rozumie:
b) lietadlom zariadenie schopné pohybu v atmosfére v dôsledku iných reakcií vzduchu, ako sú reakcie vzduchu voči zemskému povrchu,

Co je v podstate aj model... a tym padom sa na modely lietadiel vztahuje cely letecky zakon :(
mmaki

#198 Příspěvek od mmaki »

jofrey007 píše:... a tym padom sa na modely lietadiel vztahuje cely letecky zakon :(

Hmm, tak toto je dobre poznanie 8O :lol: :lol: :lol:
VTjr

#199 Příspěvek od VTjr »

Lenže pán Němeček a jeho kolegovia si zrejme neuvedomujú koľko takých modelárskych súťaži sa ročne usporiada a aká by to bola záťaž pre ich administratívu ak pominiem to ako by to navyše zaťažovalo organizátorov súťaží.
No dobre, keby sme sa zmierili s tým, že súťaže nahlásime a oni nám vždy bezproblémovo udelia výnimku, tak aj tak to predsa vôbec nerieši celý problém. Na súťaže treba predsa trénovať a kto chce dosiahnuť dobré výsledky tak musí trénovať intenzívne a systematicky. čiže každý súťažiaci okrem tých pár štartov na súťažiach musí odlietať desať až stonásobne viac tréningových štartov. Aj na tréningoch bude predsa v rámci pravidiel nútený porušovať to nariadenie. Ako to má robiť? To si má zakaždým pýtať povolenie od DÚ? Navyše človek trénuje dosť náhodne (keď má voľný čas, keď je vhodné počasie, v neposlednom rade keď má chuť) takže stanoviť jasný harmonogram na týždne dopredu nie je možné.

Takže treba pánovi Němečkovi odpovedať v tomto duchu!
Jednoznačne musíme trvať na tom, že tie pravidlá sú diskriminačné a postihujú viac tu slušnú väčšinu než tých pár nezodpovedných hazardérov, ktorí na to predsa budú kašlať aj naďalej. (ak sa vôbec o tom predpise dozvedia). Jednoducho mi to zaváňa "kolektívnym trestom". A kolektívne tresty nikdy žiadne delikty neodstránia len veľa ľudí naserú. :mrgreen:
Okrem toho aj pán Němeček si musí byť vedomý toho, že je to len ďalší z ťažko v praxi vymožiteľných predpisov, ktorý len zbytočne zvýši štátnu administratívu a skriminalizuje veľa slušných ľudí. :(
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 02.09.2015 15:45, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#200 Příspěvek od VTjr »

Podľa mňa by celkom stačilo, keby sa to ošetrilo podobne ako je to v ČR či Nemecku, že modely pre rekreačné a športové využitie do 20 alebo 25 kg budú mať výnimku a nebudú v zmysle leteckého zákona považované za Lietadlá, resp. UAV. Kľudne tam môže byť dodefinovaný pojem, čo je DRON a ten výnimku mať nebude, alebo povedzme len do tých 0,91kg.

Tiež by DÚ si mohol dať tu námahu a takýto reštriktívny predpis podložiť nejakou objektívnou štatistiku kedy kde a s akými typmi modelov lietadiel či dronmi a UAV došlo k incidentom, aké mali následky a ako boli riešené. Verím, že modelári by z toho vyšli s čistým štítom.
mmaki

#201 Příspěvek od mmaki »

ked uz sme pri treninngoch tak myslim ze pre DU nebude problem vymedzit tieto hodiny, pripadne dni ale iba pre modelarske letiska. Co (nerad to hovorim, lebo nelietam na letiskach) je rozumne. A v tomto pripade plne postacujuce riesenie.

Jedine co by po tomto ostalo obmedzene/diskriminovane je svahove lietanie.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od jofrey007 »

VTjr píše:Lenže pán Němeček a jeho kolegovia si zrejme neuvedomujú koľko takých modelárskych súťaži sa ročne usporiada a aká by to bola záťaž pre ich administratívu ak pominiem to ako by to navyše zaťažovalo organizátorov súťaží.
No dobre, keby sme sa zmierili s tým, že súťaže nahlásime a oni nám vždy bezproblémovo udelia výnimku, tak aj tak to predsa vôbec nerieši celý problém. Na súťaže treba predsa trénovať a kto chce dosiahnuť dobré výsledky tak musí trénovať intenzívne a systematicky. čiže každý súťažiaci okrem tých pár štartov na súťažiach musí odlietať desať až stonásobne viac tréningových štartov. Aj na tréningoch bude predsa v rámci pravidiel nútený porušovať to nariadenie. Ako to má robiť? To si má zakaždým pýtať povolenie od DÚ? Navyše človek trénuje dosť náhodne (keď má voľný čas, keď je vhodné počasie, v neposlednom rade keď má chuť) takže stanoviť jasný harmonogram na týždne dopredu nie je možné.

Takže treba pánovi Němečkovi odpovedať v tomto duchu!
Jednoznačne musíme trvať na tom, že tie pravidlá sú diskriminačné a postihujú viac tu slušnú väčšinu než tých pár nezodpovedných hazardérov, ktorí na to predsa budú kašlať aj naďalej. (ak sa vôbec o tom predpise dozvedia). Jednoducho mi to zaváňa "kolektívnym trestom". A kolektívne tresty nikdy žiadne delikty neodstránia len veľa ľudí naserú. :mrgreen:
Okrem toho aj pán Němeček si musí byť vedomý toho, že je to len ďalší z ťažko v praxi vymožiteľných predpisov, ktorý len zbytočne zvýši štátnu administratívu a skriminalizuje veľa slušných ľudí. :(

Ja plne chapem ze celu agendu treba zjednodusit, ale:

1. sezona outdoor lietania nam pomaly konci, tych par ziadosti o povolenie sa zatial da zvladnut.
2. treba cez zimu intenzivne pracovat na zmierneni "Rozhodnutia"
3. aj poistenie ZMoS pre treningy sa nakoniec poriesilo tak, ze kluby si davaju akcie do kalendara sutazi leteckych modelarov ZMoS -http://aeromodelling.sk/cal2015/cal2015.php?kat=SOstatn%C3%A9%20akcie - ja viem ze je to alibisticke, ale v tej chvili to bolo najjednoduchsie riesenie...
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od jofrey007 »

VTjr píše:Lenže pán Němeček a jeho kolegovia si zrejme neuvedomujú koľko takých modelárskych súťaži sa ročne usporiada a aká by to bola záťaž pre ich administratívu ak pominiem to ako by to navyše zaťažovalo organizátorov súťaží.

No to bolo aj doteraz, len sme o tie povolenia neziadali... a keby sa nieco stalo... neznalost zakona neospravedlnuje...
Nas klub robi rocne cca 7-8 sutazi vratane 2 sutazi svetoveho pohara - nemali sme problem dohodnut sa s vedenim letiska aby bol dokonca zaslany NOTAM na vynatie letiska spod leteckej prevadzky... tak napiseme na kazdu sutaz este o 1 papier viac, pri tej agende co na sutaz pripravujeme to nebude ziadny problem...
VTjr

#204 Příspěvek od VTjr »

mmaki píše:ked uz sme pri treninngoch tak myslim ze pre DU nebude problem vymedzit tieto hodiny, pripadne dni ale iba pre modelarske letiska. Co (nerad to hovorim, lebo nelietam na letiskach) je rozumne. A v tomto pripade plne postacujuce riesenie.

Nie je to rozumné. Skús to prediskutovať s tými čo lietajú svahové vetrone. Takisto termický elektrovetroň F5J si predsa môžeš hodiť na akejkoľvek lúke/poli a nikomu tým neublížiš. Podobne RC-hádzadlá F3K. S malým elektroakrobatom (napr ako od RC-Factory) takisto môžeš lietať bezpečne na akejkoľvek vhodnej ploche 50m od domov.

Potom je druhá vec - do akej miery bude "veľká" letová prevádzka rešpektovať vzdušný priestor modelárskych letísk. Keď musíme my, tak nech aj oni by mali byť nutení rešpektovat nejaké zóny okolo našich plôch. U nás v Tepličke napr. často paraglajdisti krúžia nad našim letiskom a obmedzujú nás modelárov. Niekedy si ho aj pomýlia so svojou pristávacou plochou, ktorá je asi 1km západnejšie, a pristanú na ňom. Nemám nič proti ULL ani Paraglaidingu, ale musíme predsa všetci nejako spolu vychádzať a nerobiť si naschvály.
VTjr

#205 Příspěvek od VTjr »

jofrey007 píše:No to bolo aj doteraz, len sme o tie povolenia neziadali... a keby sa nieco stalo... neznalost zakona neospravedlnuje...
... tak napiseme na kazdu sutaz este o 1 papier viac, pri tej agende co na sutaz pripravujeme to nebude ziadny problem...

Attila, nebudeme si predsa pred nimi sypať popol na hlavu. :!:
Ak nejaké incidenty boli, tak ich predsa spôsobili hlavne hračičkári a nezodpovední dronisti, ktorí nemajú šajnu o tom čo je letecká prevádzka a čo by nemali robiť. Nevedeli a kašlali na to doposiaľ, budú to tak porušovať aj naďalej a je jedno koľko zákonov/predpisov proti nim príjmu. Ten problém by sa mal riešiť celkom z inej strany.
Podľa mňa treba viac osvety a povinné poistenie každého prevádzkovateľa modelov nad nejakú hmotnosť. To by problém vyriešilo omnoho efektívnejšie a v konečnom dôsledku by ochránilo aj samotného modelára. A už pri uzatváraní poistky by ho poisťovňa upozornila čo nesmie porušovať a že ak poruší a niečo spôsobí, tak mu bude poistné krátiť prípadne to celé ponesie na vlastné triko. V tom momente si každý rozmyslí či bude blbnúť alebo nie. A osveta - nuž keby DÚ vyčlenil nejaké prostriedky na výchovné šoty v TV, tak by urobil omnoho viac úžitku než prijatím problematického nariadeia, ktoré nie je v jeho silách vymáhať a kontrolovať.
VTjr

#206 Příspěvek od VTjr »

jofrey007 píše:
Nas klub robi rocne cca 7-8 sutazi vratane 2 sutazi svetoveho pohara - nemali sme problem dohodnut sa s vedenim letiska ...

Nepochybujem, že nie.

Ale tým sa vôbec nerieši otázka individuálneho trénovania a rekreačného lietania. :!: :!: :!:

Predsa keď budem s termickým vetroňom lietať aj rekreačne, tak ma asi nebude baviť opustiť každý stupák keď v ňom dosiahnem 120m (kto nemá telemetriu, tak ani nebude vedieť kedy). A akrobatickú zostavu F3A nezalietam.
Ty s F2B si v pohode. A nadobúdam pocit, že to trochu otupuje Tvoj odpor proti takému nezmyselnému predpisu. :wink: Nehnevaj sa, ale ruku na srdce, koľko je v súčasnosti na Slovensku aktívnych u-čkárov? Alebo si teraz mädlíte ruky, že Vás bude viac? :lol:
VTjr

#207 Příspěvek od VTjr »

jofrey007 píše:tak som dostal email od p. Nemecka z Dopravneho uradu ...

Ing. Martin Němeček:
...
Aby som bol úprimný, podmienky a požiadavky na prevádzku vo vzdušnom priestore tu boli už desaťročia, vrátane organizovania leteckých verejných podujatí alebo súťaží (§7 leteckého zákona). Iba v minulosti nedochádzalo ku konfliktu s pilotovanými lietadlami a ich prevádzkou a je jedno či z dôvodu rozvoja „UAV“ alebo ľahkých športových lietadiel.
...

Ale jednu vec mi tento list od riaditeľa DÚ objasnil. Ak tomu dobre rozumiem, ono to tak bolo aj doteraz, len sme si to neuvedomovali/alebo o tom nevedeli, porušovali sme letecký zákon predtým, budeme aj potom. Takže v podstate sa nič nezmenilo, len pribudol jeden nový nevymáhateľný predpis. :roll: Vlastne je to iba zdrap papiera. :lol:
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od jozefbb »

To je blbost s povoleniami, nevedia ako z toho von , bral by som to za realne, keby ako jeden bod tam bol uvedeny ako sa udeluju vynimky a ako o ne ziadat, tlacivo by malo byt sucast. A na zaklade coho to urobia, ked im to predpis neumoznuje. Ako chuti moc, mnacko.
Dodatok
Zaujimavy je hned druhy odstavec.
V podstate sme vychadzali z uz vypracovanych materialov. A kto im ich dodal, komu naleteli , ze je to vsetko v poriadku?
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od jozefbb »

mmaki píše:ked uz sme pri treninngoch tak myslim ze pre DU nebude problem vymedzit tieto hodiny, pripadne dni ale iba pre modelarske letiska. Co (nerad to hovorim, lebo nelietam na letiskach) je rozumne. A v tomto pripade plne postacujuce riesenie.

Jedine co by po tomto ostalo obmedzene/diskriminovane je svahove lietanie.

Prosim ta co to vymyslas, liata sa , ked je k tomu pocasie a nie ked ti niekto povoli, kde sme v stredoveku, na panskom
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#210 Příspěvek od jofrey007 »

VTjr píše:

no samozrejme ze hej... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ja som toto tvrdil najmenej uz 2 roky ze nam seknu po krku a uckarov pribudne :mrgreen: :mrgreen:

ale spat a vazne - ako si si vsimol v dotaze na DU tak som sa pytal ako clovek, ktory organizuje sutaze VOLNYCH leteckych modelov - takze primarne to trapi aj mna... ale nic to na tom nemeni, ze povedzme si uprimne - letecky zakon tu doteraz bol, dovolim si tvrdit ze ho citalo menej ako 1% modelarov a tak nejako automaticky sme to brali tak, ze slusni ludia na letisku sa vzdy dohodnu...
samotne rozhodnutie len upresnilo vyklad zakona, ked slovo "lietadlo" , ktoreho definicia je uvedena hned na zaciatku leteckeho zakona rozmenila na drobne v Rozhodnuti a pridala par "upresneni" cim sa situacia hodne "vyjasnila"
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“