Už počas čítania rozsiahlej debaty ohľadne Doplňku-X v ČR som "netrpezlivo" a s obavami očakával kedy "konečne" už aj na Slovensku také niečo vyjde.

Samozrejme som predpokladal aj to, že len tupo preložia nejaké predpisy z iných štátov, ktoré samozrejme ešte viac sprísnia (ako to tu býva zvykom, aby sa populisticky zapáčili nevedomej verejnosti). Ale takúto "hrôzu", čo vyplodili, som naozaj nečakal.
Je to samozrejme katastrofa pre tých, čo prevádzkujú vetroňové kategórie. Navyše napr. pri F5J sa predsa výška meria priamo v modeli, zabavením ktorého sa dá aj dokázať presný jej priebeh.
Navyše pri poriadaní súťaží F5J parameter výšky je jedným zo vstupných dát výsledkovej listiny, takže nie je možné pred prípadným kontrolným orgánom poprieť, že sa nelietalo nad 120m. Keď sa vžijem do kože kontrolného orgánu, tak pri rozhodovaní kam by šiel na kontrolu ho iste napadnú skôr súťaže a masové modelárske akcie než aby naháňal jednotlivých modelárov po lúkach a kopcoch, ktorým by navyše sotva mohol niečo dokázať.
No a pristihnutý modelár aj so záznamom o výške letu dokáže argumentovať jedine tým, že o tom ako vysoko letí sa vždy dozvie až "ex post" a v danom okamihu (ak nemá telemetriu) vôbec nevie ako vysoko letí a môže to len odhadovať. To je predsa podobné ako keď idem na starom mopede bez tachometra, alebo na bicykli, prekročím max povolenú rýchlosť a aj keď ma namerajú, tak nemôžu dať pokutu, lebo nemôžu dokázať, že som ju porušil vedome.
Čo sa mňa týka, tak týmto prakticky legálne skončili všetky moje poletovania s elektro-bublinoletmi na lúke pri dedine (mestskej časti), kde bývam, lebo 1,5km nemá ani celá ta lúka a nikoho z úradníkov nezaujíma, že na viac ako 300m ten bublinolet už nevidím. Dá sa očakávať, že hocikto zo susedných domov by ma mohol udať a mal by som problém.
A ohľadne 120m výšky - nuž nelietam moc vetrone, ale s akrobatom dať 3 obrátky vývrtky, na to určite potrebujem začať o niečo vyššie. Takže sa to netýka len vetroňov.
Ešte ma napadlo
ako sú v zmysle tohto predpisu chápané upútané modely. Smiem s účkom lietať na dedinskom ihrisku?
Ja osobne s väčšinou ustanovení v tomto predpise nemám problém a považujem ich za rozumné. Ale tým nezmyselným by sa isto dalo predísť, keby sa úradníci "obťažovali" prediskutovať tento text s modelárskou obcou.
A dokonca si myslím, že sú aj veci, ktoré by sa naopak mohli sprísniť - to sa týka hlavne poistenia za spôsobené škody pre modely (povedzme od 2 do 20kg). Nemusela by to byť priamo povinnosť, ale skôr odporúčanie, ale hlavne by malo byť
nariadené poisťovniam, aby povinne sprístupnili takýto produkt a v rozumnej cene ! Lebo dnes zodpovední modelári, keď prídu do hociktorej slovenskej poisťovne, tak na nich pozerajú ako teľa na nové vráta, že čo to vlastne chcú, prípadne ponúknu niečo, čo je nenormálne drahé. Nezostáva, než využívať služby zahraničních poisťovní.
Ale sme na Slovensku a tu sa už dlho ničomu nečudujem.

Tento štát nie je pre občanov, ale pre politikov a úradníkov a mafiánov, ktorí ho vyciciavajú. V tomto ohľade sa obávam, že ani ZMoS nie je výnimkou a žije len sám pre seba a vyvolených modelárskych funkcionárov (rád by som sa mýlil).
Nikdy však nie je tak zle aby nemohlo byť horšie. Tomuto predpisu chýba do "dokonalosti" už len obmedzenie maximálnej rýchlosti ktorou sa môžu pohybovať modely.