Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu

#31 Příspěvek od VTjr »

Gozz píše:můžu tam posadit na brigádu trpaslíka ;)

Počítání molekul bylo samozřejmě myšleno velmi zjednodušeně. Ale ty principy, co jsou posány na Wikipedii zas tak úplně Sci-Fi nejsou, některé jsou jednoduché jako facka, snímače taky a nejsložitější je jen to vyhodnocování. A s tím si ten tvůj controler s vhodným SW už mohl poradit - to je přece ten trpaslík. :lol:
Otázkou je, jakou metodu vybrat, aby to dovedlo měřit i velmi malé průtoky. Já bych vsadil na ty magnetické nebo ultrazvukové. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Medved74

#32 Příspěvek od Medved74 »

Gozz píše:
kapacitní senzor mě taky napadl. Mimo jiné ho prodává Hitec, ale spíš mi šlo o to, si to udělat sám, nutně to rozhodně nepotřebuju. A ta citlivost u toho kapacitního snímání se blbě šteluju..

Gozz

Ahoj,
ten kapacitní senzor můžeš udělat velice jednoduše. Vem dvě rovnoběžné desky. Ty budou tvořit kondenzátor. Z 555 udělej oscilátor řízený R-C. Se změnou dielektrika kondenzátoru, tj. jestli je mezi deskami vzduch, pěna, nebo palivo se výrazně změní kapacita kondenzátoru a tudíž i frekvence celého oscilátoru. Detekuj změnu frekvence. Potud jsem to v trošku složitějsím uspořádání ubastlil a používal na nějaké fyzikální měření v laboratoři. Funguje to velice dobře.

Pro tvoji potřebu/přesnost by stačil kondenzátor vyleptat jako dvě "paralelní vlnovky" na kousku plošňáku, případně jich udělat několik nad sebou, abys měl víc měřících stupňů.

Měření by mohla trošku komplikovat smáčivost povrchu palivem, ale to už by se dalo obejít pomocí software.
Medved74

#33 Příspěvek od Medved74 »

...
jinak, ještě mě napadá, pokud bys trval na té plovací kuličce, tak mi přijde jednodušší kuličku (dobře kulatou aby se nazasekávala) dát do svislé skleněné trubičky (trubička se neohýbá, je pořád stejně tlustá a při délce několika cm a tlouštce cca 6mm je prakticky nerozbitná) a kolem trubičky nasázet optické závory.
Gozz

#34 Příspěvek od Gozz »

Medved74 píše:
Ahoj,
ten kapacitní senzor můžeš udělat velice jednoduše. Vem dvě rovnoběžné desky. Ty budou tvořit kondenzátor. Z 555 udělej oscilátor řízený R-C. Se změnou dielektrika kondenzátoru...

takhle vypadají ty od Hitecu : http://www.pelikandaniel.com/products/1HI29935/b_0.jpg

a fungují takto: https://youtu.be/s0OuEhrw6PU?t=11m52s

Nějak mi pořád ale uniká, co tam a kde tam. Od každý tý velký měděný plošky vede cesta do konektoru, ale druhej pól nikde nevidím.. Jinak bych řekl, že princip bude stejnej, jak to, cos psal ty.
Gozz

#35 Příspěvek od Gozz »

Medved74 píše:...
jinak, ještě mě napadá, pokud bys trval na té plovací kuličce, tak mi přijde jednodušší kuličku (dobře kulatou aby se nazasekávala) dát do svislé skleněné trubičky (trubička se neohýbá, je pořád stejně tlustá a při délce několika cm a tlouštce cca 6mm je prakticky nerozbitná) a kolem trubičky nasázet optické závory.

ta optická závora je napájená, a to se mi do nádrže moc cpát nechce a druhak by to bylo dost velký a nacpat do tam nebude prča..

myslím, že uhlíková, nebo hliníková trubka s plováčkem a magnetkem a zvenku dna nádrže jazýčkový kontakt bude fungovat stejně, s menším zásahem do nádrže a celkově s míň elektroniky..
malé zvíře

#36 Příspěvek od malé zvíře »

Lark píše:Co myslíš tím "neinvazivní"? Že není potřeba přerušovat hadici?

Přesně tak - nemusíš zasahovat do systému. Pouze nacvakneš senzor a hraješ... 8)
Jinak ten obrázek měl odkazovat na web výrobce: http://www.sonotec.eu/products/non-inva ... flow-co55/
Podle datasheetu by ten nejmenší (pro 4mm hadičku) zvládat měřit od 3ml/min
Pokud chceš víc info a zvládáš angličtinu tak Google: non invasive flow meter a najdeš jich mraky

PS: tohle je taky super:
Obrázek
http://www.adafruit.com/products/463?&m ... cts_id=463
Last one alive, lock the door!
Lark

#37 Příspěvek od Lark »

to malé zvíře: Díky, to vypadá zajímavě. Mrknu se na podrobnosti.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Celeron »

VTjr píše: S tím minimálním průtokem, no, mám stejně jako Lark obavu, že může nastat problém.
Já bych na jeho místě ještě pátral po něčem menším. Jsem přesvědčen, že něco takového musí existovat i pro vysloveně modelářské použití.

Nedělá to náhodou Perry pump? Ten má všeljaký fuel management systémy v nabídce. A se mnou komunikoval a poslal.
Jirka
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Dejfak »

..................................
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Celeron »

Gozz píše:myslím, že uhlíková, nebo hliníková trubka s plováčkem a magnetkem a zvenku dna nádrže jazýčkový kontakt bude fungovat stejně, s menším zásahem do nádrže a celkově s míň elektroniky..

Koukám, že stále nevíš co chceš a nebo to neumíš pojmenovat. :) S jazýčkovým kontaktem neuděláš palivoměr ale pouze hlášení poklesu hladiny paliva v nádrži pod určitou úroveň.
Jirka
JardaRůžička

#41 Příspěvek od JardaRůžička »

Celeron píše: S jazýčkovým kontaktem neuděláš palivoměr ale pouze hlášení poklesu hladiny paliva v nádrži pod určitou úroveň.
To máš pravdu, ale podívej se na první příspěvek, jak znělo zadání.
Proběhlo tady spousta až vědeckých návrhů. Kdybych ale chtěl levně a dobře splnit požadavek zadání, volil bych opravdu (zvlášť pro auto) kapacitní metodu. Šplouchání se dá elegantně eliminovat měřením ne přímo na nádrži, ale na "stavoznaku" vyvedeném bokem. Cena potřebných součástek obvodu vyhodnocování (limitně, tedy ve smyslu dost/málo) nepřesáhne 50 Kč.
zdzd

#42 Příspěvek od zdzd »

JardaRůžička píše:To máš pravdu, ale podívej se na první příspěvek, jak znělo zadání.
Proběhlo tady spousta až vědeckých návrhů. Kdybych ale chtěl levně a dobře splnit požadavek zadání, volil bych opravdu (zvlášť pro auto) kapacitní metodu. Šplouchání se dá elegantně eliminovat měřením ne přímo na nádrži, ale na "stavoznaku" vyvedeném bokem. Cena potřebných součástek obvodu vyhodnocování (limitně, tedy ve smyslu dost/málo) nepřesáhne 50 Kč.

Do detailu vzato ani ten vodoznak ani cokoliv jiného to neřeší. Pokud s tím autíčkem bude blbnout, budou tam taková zrychlení vpřed vzad i boční, že palivo bude každou chvilku kompletně nalepené na některé stěně nádrže.
Gozz

#43 Příspěvek od Gozz »

Celeron píše:Koukám, že stále nevíš co chceš a nebo to neumíš pojmenovat. :) S jazýčkovým kontaktem neuděláš palivoměr ale pouze hlášení poklesu hladiny paliva v nádrži pod určitou úroveň.
Jirka

No ja přesně vim, co chci, chci indikovat když mi bude docházet palivo v nádrží. A jestli to bude palivomer s přesnou indikaci, nebo jen zařízení se 2 stavama na výstupu - palivo je/palivo není, na tom už mi zas tak nezáleží. Funkci to splní :)

Je tu spoustu podnětů, promyslim která z probiranych verzi bude pro me z hlediska ceny, času a výkonu nejlepší

Na ebay jsem narazil na prutokomer do automatu na kafe, ten umi odmerit 100ml presne tak uvidim, jestli si s tim poradi. Mezi tim budu laborovat s plovackem i s indukčním snímačem..
Medved74

#44 Příspěvek od Medved74 »

Gozz píše:...
Nějak mi pořád ale uniká, co tam a kde tam.

Ahoj,
jestli je to myšleno otázka na mne v souvislosti s kapacitním snímačem, tak to prosím trošku specifikuj. Pokud se to týká konstrukce Hitec-snímače, tak netuším, poněvadž jsem jej osobně neviděl.

Další námět k inspiraci: koukni jak je dělaná detekce docházejícího inkoustu v kartridgeích do Canon tiskáren. Jedná se o vlisovaný plastový hranolek do dna zásobníku, který je zvnějšku-zespodu prosvětlován LEDkou a je fotodiodou detekováno množství světla od něj odražené. Pokud je ponořen, tak má jinou odrazivost, než když už čouhá ven z inkoustu který zrovna dochází.
Gozz

#45 Příspěvek od Gozz »

Medved74 píše:
Ahoj,
jestli je to myšleno otázka na mne v souvislosti s kapacitním snímačem, tak to prosím trošku specifikuj. Pokud se to týká konstrukce Hitec-snímače, tak netuším, poněvadž jsem jej osobně neviděl.

Bylo to myšleno na ten snímač, ale princip bude podobny tvemu návrhu. Vypadá takhle:
http://1drv.ms/1K7928m
Odpovědět

Zpět na „Dílna“