Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Gozz

Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu

#1 Příspěvek od Gozz »

Zdravím, chtěl bych si do nádrže udělat jednoduchý palivoměr. Mám představu vlepit do nádrže trubičku a do ní plováček s magnetem a z venku nádrže snímat polohu magnetu a tím odčítat hladinu paliva.
Trubičku bych použil mosaznou nebo hliníkovou, plováček z balzy a jako čidlo bych použil buď hallovu sondu nebo jazýčkový kontakt a
lepil bych asi epoxidem. Řeším jen to, aby součásti v nádrži nekorodovali a nerozpadali se. Použil bych sice palivový filtr, ale i tak..

Díky za názory

Gozz
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu

#2 Příspěvek od blesk »

koncepce myslím ok, jen nepoužívej balzu, nabobtná, raděj bych použil nějakou kapsli z plastu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Gozz píše: jako čidlo bych použil buď hallovu sondu nebo jazýčkový kontakt a
Gozz

A co s tím chceš zjišťovat? S hallovkou i jazýčkem neuděláš palivoměr ale funkci podobnou jako je hlášení rezervy u nádrže auta. Pokud bys chtěl opravdovej palivoměr, musel by plovák tahat za potenciometr, kterej by s hladinou měnil odpor a na nějakým měřáku ukazoval úroveň hladiny v nádrži. A nebo by těch snímačů muselo být více "nad sebou" který by postupně podle hladiny spínaly. Pamatuj taky, že palivo v nádrži různě lítá sem a tam, pění od vibrací. Je tedy otázka, co to za běhu motoru bude vlastně měřit.
Jirka
Gozz

#4 Příspěvek od Gozz »

blesk píše:koncepce myslím ok, jen nepoužívej balzu, nabobtná, raděj bych použil nějakou kapsli z plastu.
myslel jsem, že bych ji potřel epoxidem, dobře se opracovává a současně bych tím přilepil magnetek

Celeron píše:A co s tím chceš zjišťovat? S hallovkou i jazýčkem neuděláš palivoměr ale funkci podobnou jako je hlášení rezervy u nádrže auta. Pokud bys chtěl opravdovej palivoměr, musel by plovák tahat za potenciometr, kterej by s hladinou měnil odpor a na nějakým měřáku ukazoval úroveň hladiny v nádrži. A nebo by těch snímačů muselo být více "nad sebou" který by postupně podle hladiny spínaly. Pamatuj taky, že palivo v nádrži různě lítá sem a tam, pění od vibrací. Je tedy otázka, co to za běhu motoru bude vlastně měřit.
Jirka
no v zjišťovat chci hladinu paliva v nádrži. Nechci měřit na mililitry, jde mi o to aby mi auto nechcíplo 100m daleko.
Jazýčkový kontakt by byl jeden, max dva. Záleželo by na citlivosti, aby se netřískali. Hallův senzor by stačil jeden a podle síly mag. pole by se odečetla výška hladiny.
Signály by vyhodnocoval procesor a data mi poslal na displej, co bude připlej na vysílači.

Šplouchání bude částečně redukovat sama trubička a zbytek vyřeším softwarově.. jak říkám, nepotřebuju měřit na mililitry..

Gozz
VTjr

#5 Příspěvek od VTjr »

Neřeším způsob snímání - i to může být zapeklitý problém, ale s ohledem na již zmíněné šplouchání a pěnění paliva jsem dost skeptický zda to bude spolehlivě fungovat :roll: .
Je třeba si uvědomit, že v porovnání s velkým autem model poskakuje mnohem víc. A k tomu ještě to palivo v nádrži mnohem rychleji ubývá. Takže bude obtížné stanovit optimální správnou integrační časovou konstantu výpočtu střední hodnoty hladiny - nemůže být krátká, kvůli těm značným výkyvům, ale ani příliš dlouhá aby stihla zaznamenat změny hladiny v reálném čase. Pamatuji, že u některých aut po natankování trvalo i několik minut než ručička palivoměru vystoupala na maximum, ale to si u modelu nemůžeš dovolit.
Ale nakonec proč ne, klidně to vyvíjej. Mnoho vynálezů vzniklo tak, že nikdo nevěřil a bylo dokonce mnohokráte vědecky dokázáno, že to nemůže fungovat, ale vynálezce o tom nevěděl a ono to nakonec fungovalo. :wink:

Co se týče odolnosti - u kovových dílů bych vsadil radši na nerez ale ta balza v epoxidu mi nepřipadá špatná. :wink: Balzové výplně používali U-čkaři, když potřebovali v spalovacím motoru zablokovat některé přefukové kanály, nebo výřezy na klikovce. Dělali to naimpregnovanou balzou a v tom motoru vevnitř jsou o dost krutější podmínky než panují v nádrži. :mrgreen:
Jen ten povlak musí být dokonale celistvý. Nejlépe je balzu nejdřív napustit řídkým nitrolakem, ucpat ním póry a pak teprve epoxidovou vrstvu.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od PatMat »

Obávám se, že tvůj nápad je utopie. Pokud máš skutečně strach o to, že ti dojde palivo za letu, tak si dej do modelu větší nádrž a nebo si jednoduše změř kolik vylétáš za časový úsek + rezerva a nastav si stopky na vysílačce. Tak to alespoň dělá většina modelářů.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Gozz

#7 Příspěvek od Gozz »

díky za náměty, skutečně abych pravdu řekl, je mi to jedno, jde o auto, takže když dojde palivo, tak se v nejhorším případě projdu. Takže jde spíš jen o takovej pokus. Nakonec lenost je motorem vědy :D Jen jsem vymejšlel, jak ještě vytížit kontroler, co stejně v modelu vozim :) Jak už jsem zmiňoval, nepotřebuju měřit přesně, jen chci vědět až bude "po dně"

Zkusím to určitě nejdřív někde nasimulovat.

Gozz
malé zvíře

#8 Příspěvek od malé zvíře »

A nebylo by jednodušší měřit průtok? Podobně jako se v letadle měří spotřebované mAh, tak ty by jsi mohl měřit kolik ml proteklo z nádrže a potom jednoduše odečítat od objemu plné nádrže a na nějakou hodnotu (ekvivalent hladového oka v autě) nastavit alarm...
Průtokáče existují i neinvazivní bezkontaktní:
Obrázek
takže by se to obešlo i bez zásahu do palivového okruhu
Last one alive, lock the door!
Gozz

#9 Příspěvek od Gozz »

výborně! to jsem nemohl nikde najít, jediný co jsem našel, byly s cca 1cm vstupem a výstupem. Máš k tomu nějaky bližší info? kde se to dá koupit a v jak je řešenej výstup (signál)?
pepan

#10 Příspěvek od pepan »

Nakoukl jsem jen sem: http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-t ... in.k150391 může být ?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Gozz píše:výborně! to jsem nemohl nikde najít, jediný co jsem našel, byly s cca 1cm vstupem a výstupem. Máš k tomu nějaky bližší info? kde se to dá koupit a v jak je řešenej výstup (signál)?

Tenhle má lepší napojení http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-tech-e-k-fch-m-pom-lc-0-03-3-0-l-min.k150392
Jirka
guchar

#12 Příspěvek od guchar »

Pokud pamatuji na autech, kde palivo kdysi teklo samospádem, se obsah nádrže odečítal pomocí laťky se zářezy
vložené do nádrže, po odšroubování uzávěru. Taky by šlo tam mít druhou malou-rezervní nádrž. U té otevřít kohout
po spotřebování paliva z hlavní nádrže. Jednoduše "přepnout na rezervu" pro dojetí.
Gozz

#13 Příspěvek od Gozz »

:) bavime se o RC

pepan píše:Nakoukl jsem jen sem: http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-t ... in.k150391 může být ?

Díky, vypadá to super, ale už je to mimo rozpočet na ten pokus..

Gozz
Lark

#14 Příspěvek od Lark »

Koukal jsem na parametry těch průtokoměrů a mám obavu, jestli pro autíčko bude stačit tem minimální průtok.
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

Průtokoměr :o - to mne taky hned napadlo, ale v záhy jsem to zas okamžitě zavrhl, protože jsem si řek, že na tak malé průtoky asi nic nebude. Ale jak vidím z fotek a odkazů, existují i takové a teď dokonce věřím, že i menší.

Ale tenhle typ z odkazu má 6mm fitinky - na to bez redukce běžnou palivovou hadičku nenatáhneš. :cry:

S tím minimálním průtokem, no, mám stejně jako Lark obavu, že může nastat problém.
Já bych na jeho místě ještě pátral po něčem menším. Jsem přesvědčen, že něco takového musí existovat i pro vysloveně modelářské použití.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“