Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu
Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu
Zdravím, chtěl bych si do nádrže udělat jednoduchý palivoměr. Mám představu vlepit do nádrže trubičku a do ní plováček s magnetem a z venku nádrže snímat polohu magnetu a tím odčítat hladinu paliva.
Trubičku bych použil mosaznou nebo hliníkovou, plováček z balzy a jako čidlo bych použil buď hallovu sondu nebo jazýčkový kontakt a
lepil bych asi epoxidem. Řeším jen to, aby součásti v nádrži nekorodovali a nerozpadali se. Použil bych sice palivový filtr, ale i tak..
Díky za názory
Gozz
Trubičku bych použil mosaznou nebo hliníkovou, plováček z balzy a jako čidlo bych použil buď hallovu sondu nebo jazýčkový kontakt a
lepil bych asi epoxidem. Řeším jen to, aby součásti v nádrži nekorodovali a nerozpadali se. Použil bych sice palivový filtr, ale i tak..
Díky za názory
Gozz
Re: Palivoměr - odolnost materiálů nitropalivu
koncepce myslím ok, jen nepoužívej balzu, nabobtná, raděj bych použil nějakou kapsli z plastu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Gozz píše: jako čidlo bych použil buď hallovu sondu nebo jazýčkový kontakt a
Gozz
A co s tím chceš zjišťovat? S hallovkou i jazýčkem neuděláš palivoměr ale funkci podobnou jako je hlášení rezervy u nádrže auta. Pokud bys chtěl opravdovej palivoměr, musel by plovák tahat za potenciometr, kterej by s hladinou měnil odpor a na nějakým měřáku ukazoval úroveň hladiny v nádrži. A nebo by těch snímačů muselo být více "nad sebou" který by postupně podle hladiny spínaly. Pamatuj taky, že palivo v nádrži různě lítá sem a tam, pění od vibrací. Je tedy otázka, co to za běhu motoru bude vlastně měřit.
Jirka
myslel jsem, že bych ji potřel epoxidem, dobře se opracovává a současně bych tím přilepil magnetekblesk píše:koncepce myslím ok, jen nepoužívej balzu, nabobtná, raděj bych použil nějakou kapsli z plastu.
no v zjišťovat chci hladinu paliva v nádrži. Nechci měřit na mililitry, jde mi o to aby mi auto nechcíplo 100m daleko.Celeron píše:A co s tím chceš zjišťovat? S hallovkou i jazýčkem neuděláš palivoměr ale funkci podobnou jako je hlášení rezervy u nádrže auta. Pokud bys chtěl opravdovej palivoměr, musel by plovák tahat za potenciometr, kterej by s hladinou měnil odpor a na nějakým měřáku ukazoval úroveň hladiny v nádrži. A nebo by těch snímačů muselo být více "nad sebou" který by postupně podle hladiny spínaly. Pamatuj taky, že palivo v nádrži různě lítá sem a tam, pění od vibrací. Je tedy otázka, co to za běhu motoru bude vlastně měřit.
Jirka
Jazýčkový kontakt by byl jeden, max dva. Záleželo by na citlivosti, aby se netřískali. Hallův senzor by stačil jeden a podle síly mag. pole by se odečetla výška hladiny.
Signály by vyhodnocoval procesor a data mi poslal na displej, co bude připlej na vysílači.
Šplouchání bude částečně redukovat sama trubička a zbytek vyřeším softwarově.. jak říkám, nepotřebuju měřit na mililitry..
Gozz
Neřeším způsob snímání - i to může být zapeklitý problém, ale s ohledem na již zmíněné šplouchání a pěnění paliva jsem dost skeptický zda to bude spolehlivě fungovat
.
Je třeba si uvědomit, že v porovnání s velkým autem model poskakuje mnohem víc. A k tomu ještě to palivo v nádrži mnohem rychleji ubývá. Takže bude obtížné stanovit optimální správnou integrační časovou konstantu výpočtu střední hodnoty hladiny - nemůže být krátká, kvůli těm značným výkyvům, ale ani příliš dlouhá aby stihla zaznamenat změny hladiny v reálném čase. Pamatuji, že u některých aut po natankování trvalo i několik minut než ručička palivoměru vystoupala na maximum, ale to si u modelu nemůžeš dovolit.
Ale nakonec proč ne, klidně to vyvíjej. Mnoho vynálezů vzniklo tak, že nikdo nevěřil a bylo dokonce mnohokráte vědecky dokázáno, že to nemůže fungovat, ale vynálezce o tom nevěděl a ono to nakonec fungovalo.
Co se týče odolnosti - u kovových dílů bych vsadil radši na nerez ale ta balza v epoxidu mi nepřipadá špatná.
Balzové výplně používali U-čkaři, když potřebovali v spalovacím motoru zablokovat některé přefukové kanály, nebo výřezy na klikovce. Dělali to naimpregnovanou balzou a v tom motoru vevnitř jsou o dost krutější podmínky než panují v nádrži.
Jen ten povlak musí být dokonale celistvý. Nejlépe je balzu nejdřív napustit řídkým nitrolakem, ucpat ním póry a pak teprve epoxidovou vrstvu.
Je třeba si uvědomit, že v porovnání s velkým autem model poskakuje mnohem víc. A k tomu ještě to palivo v nádrži mnohem rychleji ubývá. Takže bude obtížné stanovit optimální správnou integrační časovou konstantu výpočtu střední hodnoty hladiny - nemůže být krátká, kvůli těm značným výkyvům, ale ani příliš dlouhá aby stihla zaznamenat změny hladiny v reálném čase. Pamatuji, že u některých aut po natankování trvalo i několik minut než ručička palivoměru vystoupala na maximum, ale to si u modelu nemůžeš dovolit.
Ale nakonec proč ne, klidně to vyvíjej. Mnoho vynálezů vzniklo tak, že nikdo nevěřil a bylo dokonce mnohokráte vědecky dokázáno, že to nemůže fungovat, ale vynálezce o tom nevěděl a ono to nakonec fungovalo.
Co se týče odolnosti - u kovových dílů bych vsadil radši na nerez ale ta balza v epoxidu mi nepřipadá špatná.
Jen ten povlak musí být dokonale celistvý. Nejlépe je balzu nejdřív napustit řídkým nitrolakem, ucpat ním póry a pak teprve epoxidovou vrstvu.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Obávám se, že tvůj nápad je utopie. Pokud máš skutečně strach o to, že ti dojde palivo za letu, tak si dej do modelu větší nádrž a nebo si jednoduše změř kolik vylétáš za časový úsek + rezerva a nastav si stopky na vysílačce. Tak to alespoň dělá většina modelářů.
Pat
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
díky za náměty, skutečně abych pravdu řekl, je mi to jedno, jde o auto, takže když dojde palivo, tak se v nejhorším případě projdu. Takže jde spíš jen o takovej pokus. Nakonec lenost je motorem vědy
Jen jsem vymejšlel, jak ještě vytížit kontroler, co stejně v modelu vozim
Jak už jsem zmiňoval, nepotřebuju měřit přesně, jen chci vědět až bude "po dně"
Zkusím to určitě nejdřív někde nasimulovat.
Gozz
Zkusím to určitě nejdřív někde nasimulovat.
Gozz
- malé zvíře
A nebylo by jednodušší měřit průtok? Podobně jako se v letadle měří spotřebované mAh, tak ty by jsi mohl měřit kolik ml proteklo z nádrže a potom jednoduše odečítat od objemu plné nádrže a na nějakou hodnotu (ekvivalent hladového oka v autě) nastavit alarm...
Průtokáče existují i neinvazivní bezkontaktní:

takže by se to obešlo i bez zásahu do palivového okruhu
Průtokáče existují i neinvazivní bezkontaktní:

takže by se to obešlo i bez zásahu do palivového okruhu
Last one alive, lock the door!
výborně! to jsem nemohl nikde najít, jediný co jsem našel, byly s cca 1cm vstupem a výstupem. Máš k tomu nějaky bližší info? kde se to dá koupit a v jak je řešenej výstup (signál)?
Nakoukl jsem jen sem: http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-t ... in.k150391 může být ?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Gozz píše:výborně! to jsem nemohl nikde najít, jediný co jsem našel, byly s cca 1cm vstupem a výstupem. Máš k tomu nějaky bližší info? kde se to dá koupit a v jak je řešenej výstup (signál)?
Tenhle má lepší napojení http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-tech-e-k-fch-m-pom-lc-0-03-3-0-l-min.k150392
Jirka
Pokud pamatuji na autech, kde palivo kdysi teklo samospádem, se obsah nádrže odečítal pomocí laťky se zářezy
vložené do nádrže, po odšroubování uzávěru. Taky by šlo tam mít druhou malou-rezervní nádrž. U té otevřít kohout
po spotřebování paliva z hlavní nádrže. Jednoduše "přepnout na rezervu" pro dojetí.
vložené do nádrže, po odšroubování uzávěru. Taky by šlo tam mít druhou malou-rezervní nádrž. U té otevřít kohout
po spotřebování paliva z hlavní nádrže. Jednoduše "přepnout na rezervu" pro dojetí.
pepan píše:Nakoukl jsem jen sem: http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-t ... in.k150391 může být ?
Díky, vypadá to super, ale už je to mimo rozpočet na ten pokus..
Gozz
Koukal jsem na parametry těch průtokoměrů a mám obavu, jestli pro autíčko bude stačit tem minimální průtok.
Celeron píše: Tenhle má lepší napojení http://www.conrad.cz/prutokomer-b-i-o-tech-e-k-fch-m-pom-lc-0-03-3-0-l-min.k150392
Jirka
Průtokoměr
Ale tenhle typ z odkazu má 6mm fitinky - na to bez redukce běžnou palivovou hadičku nenatáhneš.
S tím minimálním průtokem, no, mám stejně jako Lark obavu, že může nastat problém.
Já bych na jeho místě ještě pátral po něčem menším. Jsem přesvědčen, že něco takového musí existovat i pro vysloveně modelářské použití.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)