DJI - Phantom 3

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomi79rv

Re: DJI - Phantom 3

#406 Příspěvek od tomi79rv »

gardenroute: tie letové limity ktoré treba dodržať - to máš pravdu. Bolo tu už toľkokrát napísané kto ako ďaleko doletel a kde všade lietali, že mi bolo normálne spomenúť čo sa mi stalo v určitej výške.

a podľa tejto reportáže všetci porušujeme zákony čo používame kamery (na Slovensku): [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xIqMzRyJOo0[/youtube]
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
flire8

#407 Příspěvek od flire8 »

gardenroute píše:Špatně pochopeno, špatně vyloženo. A každý, kdo to zde sleduje již nějakou dobu, nebo to (vlákna o P1 a P2) zde poctivě nastudoval, bude přesně vědět, o čem mluvím. Jak si ty sám létáš, je mě i jiným zde pravděpodobně zcela jedno, je to tvá odpovědnost, tvůj případný průser, když ti to z takové výšky spadne, nebo tam něco trefíš, to jsem ale vůbec neměl na mysli, a já sám i jiní takové čisté svědomí mít asi nebudou (ačkoliv sám jsem nikdy přes 300 nebyl, rozhodně ne v ČR).
Šlo to, že takové věci se tady již nějakou dobu zcela veřejně neventilují (jsou od toho např. SZ), a když pominu, že ani na tomto RCM webu nejsou všichni příznivci tohoto našeho létajícího odvětví (a v minulosti se zde vedly velmi, velmi ostré diskuze, pro mnohé končící i dočasnými BANy, pro některé i finálními :( ), tak by jsi měl vědět, že to zde čtou i jiní, takovým zkušenostem ne zcela nakloněni . A potom se odezva očekává v různém zpřísňování předpisů, pojištění a vůbec legislativy kolem našeho létání.
Vůbec bych každému nově příchozímu doporučoval (když už opovrhuje studium zkušeností z létání z P1 a P2, kterých je zde nespočetně, a každý, kdo si to pročetl rozhodně nelitoval - ta letadla nejsou zásadně jiná!) minimálně si projít nějaká zdejší vlákna o ÚCL, Dodatku X apod., jistě se mu otevřou i jiné obzory, a mj. bude překvapen, že i s tím svým "RTF příslušenstvím k iPhonu" musí už DNES např. vést letový deník, mít pojištění a dodržovat aspoň ty základní předpisy k létání. Je zcela jiná doba, než byla dejme tomu před 2 roky, kdy jsme si s tím dovolili asi daleko více, než kdykoliv dnes.

Chápu to dobře. Místo zaslání SZ s textem "vole, tohle se tu veřejně nepíše" a vymazáním zprávy (tvé zprávy s mými citacemi už nemám bohužel možnost vymazat) je třeba z toho udělat globální problém, řádně ukázat na viníka, ještě to do detailu rozvést a dát odstrašující příklad ostatním.
Podobně také nechápeš, že nově příchozí do tohoto fóra nemusí být nutně nováček, nemodelář a tupec s "ajfounem".
Mj., letový deník je veden v samotné aplikaci DJI Pilot (DJI GO), což by mělo být zcela dostačující pro ÚCL který prozatím nevyžaduje jeho vedení v konkrétní podobě. Také o tom co mám nastudováno víš s prominutím prd :(
tomi79rv

#408 Příspěvek od tomi79rv »

Aplikácia DJI Go pre android dostupná! Uvidíme ako nás prekvapí...

gardenroute: svoj komentár som tiež upravil ohľadom dosiahnutých vzdialeností, ak je to možné potom uprav citáciu.

Ako vám ukazuje v DJI Pilot / DJI GO v sekcii Flight Record miesto lietania (Location) ? Niektoré miesta mi pomenuje a niektoré len ako Map Loading aj napriek tomu, že som priamo lietal v nejakej dedine či v meste. Dal som synchronizáciu, ale vypisuje mi: sychronizing flight record failed!
Naposledy upravil(a) tomi79rv dne stř 12.08.2015 11:02, celkem upraveno 1 x.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
pepavich

#409 Příspěvek od pepavich »

dendoš píše:Chcem si objednať tento kufor http://www.tatramodel.sk/rcm-pelikan/pr ... m-3-cerny/ ale v jednej predajni mi hovorili že kufor pre P3 vijde až niekedy v septembri tak nechapem prečo tu ho majú.

Tento kufr na P3 se již standardně prodává.
IvanGS

#410 Příspěvek od IvanGS »

tomi79rv píše:Bolo tu už toľkokrát napísané kto ako ďaleko doletel a kde všade lietali, že mi bolo normálne spomenúť čo sa mi stalo v určitej výške.

Dovolím si osobní zkušenost, snad pro piloty koptér užitečnou, když tak to přesuňte do vhodnějšího vlákna. Myslím, že jsi na to upozornil správně. Povoleno je 300 m a pokud jsi na problémy narazil těsně nad touto výškou, jiný na ně může narazit i pod ní. Píšeš o výšce jen těsně kolidující s povolenou hranicí. Za problém považuji výšky na úrovni "stratosféry" a vzdálenosti zavánějící vyhlídkovým letem. Jako dlouholetý pilot vím, že Phantoma, díky velikosti a barvě, před sebou zahlédnu jen náhodou. Počítejte s tím, že UL letadla létají i níž než 300 metrů. Piloti MPG (motorový paragliding) létají téměř zásadně níž, aby se mohli kochat a aby nepotkali větší letadlo, navíc nepředvídatelně zatáčí, nekoukají moc kolem sebe a jejich aparát má velkou čelní plochu, kterou může Phantoma "sejmout". Pilot Phantoma má k dispozici omezenou rychlost klesání a není schopen odhadnout výšku a rychlost většího letadla, které zahlédne. Takže se rozhodne třeba klesat, ale dráhy obou strojů se mohou naopak protnout. U větších výšek ani nemluvě a "FPV" vzdálenosti, kdy na koptéru nevidíte, jsou doslova časovanou bombou, tak daleko od sebe totiž nevidíte ani neslyšíte ani éro a vaše kamerka kouká jen jedním směrem na rozdíl od pilota letadla, který za letu kontroluje celou přední polosféru.
K tomu videu ze Slovenska - opravdu to tak je? Cokoliv s kamerou musí mít povolení, pilot piloťák a snímky musí schvalovat úřad?

Kufr - mám ho na P2V+, je drahý ale fantastický, rozhodně doporučuji.
gardenroute

#411 Příspěvek od gardenroute »

flire8 píše:Chápu to dobře. Místo zaslání SZ s textem "vole, tohle se tu veřejně nepíše" a vymazáním zprávy (tvé zprávy s mými citacemi už nemám bohužel možnost vymazat) je třeba z toho udělat globální problém, řádně ukázat na viníka, ještě to do detailu rozvést a dát odstrašující příklad ostatním.
Podobně také nechápeš, že nově příchozí do tohoto fóra nemusí být nutně nováček, nemodelář a tupec s "ajfounem".
Mj., letový deník je veden v samotné aplikaci DJI Pilot (DJI GO), což by mělo být zcela dostačující pro ÚCL který prozatím nevyžaduje jeho vedení v konkrétní podobě. Také o tom co mám nastudováno víš s prominutím prd
:(
Ještě jednou, je mě úplně jedno, jak vysoko si ty osobně létáš (a jak jsem psal, čisté svědomí v tomto zde má málokdo), nicméně zde toto naše forum čtou i ti nepřející, jak ti někteří místní, kteří poté jakoukoliv takovou, byť ojedinělou zmínku rádi paušalizují ve svém křižáckém tažení proti čemukoliv kolem multikoptér, tak i ti někteří zvenčí, kteří poté ovlivňují předpisy, zákony, veřejné mínění atd. Toto není bohužel uzavřené forum. A je zbytečně tady mezi námi vyvolávat rozmíšky a eskalovat jasnou věc. Mé příspěvky s tvými citacemi jsem upravil.
Jestli jsi či nejsi "nováček, nemodelář a tupec s ajfounem", a co máš již nastudováno vím skutečně prd, nic takového jsem ti nepřisuzoval ani nijak nekonkretizoval, ale pokud máš takové znalosti, tak by jsi měl také vědět, že:
- povinný letový deník i pro naší rekreační kategorii UAV sice nemá určenu přesnou "podobu či formu" (písemnou či elektronickou), má ale svůj jasně definovaný obsah, to ti asi uniká (to k tomu nastudování :D )
- log z I1 či P3 aplikace tomu nevyhovuje, chybí tam některé předepsané náležitosti, a v případě potřeby musí být (např. po exportu do XLS) ručně doplněn
To jen pro upřesnění, aby to někoho nepopletlo...
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 12.08.2015 12:41, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute

#412 Příspěvek od gardenroute »

tomi79rv píše:gardenroute: svoj komentár som tiež upravil ohľadom dosiahnutých vzdialeností, ak je to možné potom uprav citáciu
Hotovo
gardenroute

#413 Příspěvek od gardenroute »

IvanGS píše:Dovolím si osobní zkušenost, snad pro piloty koptér užitečnou...Povoleno je 300 m a pokud jsi na problémy narazil těsně nad touto výškou, jiný na ně může narazit i pod ní...Jako dlouholetý pilot vím, že Phantoma, díky velikosti a barvě, před sebou zahlédnu jen náhodou. Počítejte s tím, že UL letadla létají i níž než 300 metrů. Piloti MPG (motorový paragliding) létají téměř zásadně níž, aby se mohli kochat a aby nepotkali větší letadlo, navíc nepředvídatelně zatáčí, nekoukají moc kolem sebe a jejich aparát má velkou čelní plochu, kterou může Phantoma "sejmout". Pilot Phantoma má k dispozici omezenou rychlost klesání a není schopen odhadnout výšku a rychlost většího letadla, které zahlédne. Takže se rozhodne třeba klesat, ale dráhy obou strojů se mohou naopak protnout. U větších výšek ani nemluvě a "FPV" vzdálenosti, kdy na koptéru nevidíte, jsou doslova časovanou bombou, tak daleko od sebe totiž nevidíte ani neslyšíte ani éro a vaše kamerka kouká jen jedním směrem na rozdíl od pilota letadla, který za letu kontroluje celou přední polosféru.
Co dodat Ivane, dobrá poznámka. Proto je mimoch. snížení povolené výšky pro UAV na paškále, a v některých zemích to již platí (až na třetinu té naší). A z vlastní zkušenosti vím, že takovou max. výšku pro normální létání nepotřebuji, míst pro její bezpečné využití je u nás s tak hustou aglomerací méně využitelné. Je potřeba si vždy uvědomit, co se může přihodit při jakékoliv nouzové situaci v tak vysokém letu, kdy koptéra není na LOS v žádném případě vidět, a přímo nade mnou i špatně ovladatelná. Asi to chce vždy nějakou osobní zkušenost s nějakou krizovou situací...
dendoš

#414 Příspěvek od dendoš »

Ok dakujem ten kufor musí pasovať veď je tam napísané že pre phantom 3 https://www.youtube.com/watch?v=ZsjdG45vfK4
DominikVF

#415 Příspěvek od DominikVF »

IvanGS píše:K tomu videu ze Slovenska - opravdu to tak je? Cokoliv s kamerou musí mít povolení, pilot piloťák a snímky musí schvalovat úřad?

Ako sa vraví, že "Každý musí len zomrieť.." Dopravný úrad a ministerstvo čo také dristy vydalo, nech rovno vydajú/zverejnia cenník pokút, priestupkov alebo ako to chcú riešiť. NIKTO im nebude tak skákať ako si oni budú pískať, veď to je smiešne čo chcú vlastne... OK beriem, podmienky letu kde sa môže/ nemôže lietať.. v akej výške/ vzdialenosti.. to je OK... ale hlásiť a pýtať si povolenie, že si chcem spraviť fotku svojho pozemku, ktorú musím dať napokon schváliť ministerstvu, či si ju môžem ponechať? Blázni ... To si vedia predstaviť aby každý im to hlásil? Veď nemali by čo na robote len riešiť a pozerať videá/fotky kde kto čo natáča.. Nepredstaviteľné.. Choré... a preto sú zákony na to aby sa porušovali a tí kompetentný sa na tom poriadne nabalili.. 8O 8O ale to sem nepatrí, len mi to nedalo napísať..

Ten kufor je ozaj dobrý.. Mám ho aj ja.. koptéra perfektne chránená. gallery/image_page.php?album_id=621&image_id=5068
tomi79rv

#416 Příspěvek od tomi79rv »

dnes som pozeral dostupné vrtule na Phantom 3 (9450) a chcel som pozrieť niečo kvalitnejšie ako je pribalené štandartne. Na stránkach Pelikánu sú tieto dostupné (alebo budú dostupné) Ale mierne ma zmiatli.:

http://www.pelikandaniel.com/?sec=searc ... xt=9450&s=

E300 - vrtule 9" (CW+CCW) (9450) 399 Kč
Vrtule 9" bíla (CW+CCW) (9450) (Phantom2) 399 Kč
Vrtule 9" 9450 CW+CCW (Phantom3) 169 Kč
E305 - 9450 vrtule plnená uhlíkovým vláknem (CW+CCW) 449 Kč
E305 - 9450 vrtule (CW+CCW) 199 Kč

Oplatí sa ísť do uhlíkových? Ak si dobre spomínam písalo sa aj o tom, že plastové majú svoju pružnosť a niekedy je to lepšie ako pri pevných uhlíkových. Do ktorých ísť - ktoré sú kvalitnejšie?
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
gardenroute

#417 Příspěvek od gardenroute »

tomi79rv píše:Oplatí sa ísť do uhlíkových? Ak si dobre spomínam písalo sa aj o tom, že plastové majú svoju pružnosť a niekedy je to lepšie ako pri pevných uhlíkových. Do ktorých ísť - ktoré sú kvalitnejšie?
Já na karbonech s P1kou odlítal přes rok (jak s 8, tak 9"), než přišly tehdy fenomenální a vysoce účinné 9443ky v plastu (jejich klony v karbonu nefungovaly :( ).
IMG_9392_RAW.JPG
S CF vrtulemi jen dobré zkušenosti, byť v té době DJI stále tvrdilo, že algoritmy v NAZA preferují spíše měkčí plastové vrtule. Na P2kách se s nimi již tolik nelétalo, byť třeba byly (a jsou) výborné 9" "bílé" CFka Antigravity (a také pěkně drahé).
To se projevovalo trochu kratšími letovými časy než s plasty (což u P1 bylo celkem kritické, a šetřilo se jinde), ale CF jsou spolehlivé, pevné - neohýbají se, létání bylo stabilnější a video bez "jello", byť neodpustí špatné zacházení - jsou křehčí a zranění a škody od nich mohou být fatální, v tom jsou měkké plasťáky asi výhodnější.

Nicméně si myslím, že ty nové DJI 9450 v provedení CF budou dobré, P3ka již NAZu nemá, možná to s nimi bude létat dobře, o čas již dnes nejde, koptéra by měla být ještě stabilnější, i beze změny zisků. Určitě bych je vyzkoušel, bílému "péčku" budou i slušet, je dobré, že je DJI distributor tady má k dispozici, ještě před nějakou dobou se to vše kupovalo zvenčí, např. eBay...
tomi79rv

#418 Příspěvek od tomi79rv »

ja tie antigravity vrtule stále mám (sú na predaj), ale od P2 som ich prestal používať. Použil som ich už len sem tam, hlavne keď som zisťoval Jello na P2. Vyvažovačku na vrtule ktorú mám neviem použiť na tieto nové vrtule, ktoré sú uzavreté. Preto hľadám nejakú kvalitnú náhradu miesto nich.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
JCM

#419 Příspěvek od JCM »

Teda to se zase klucí z DJI vycajchovali. Na tabletu Nvidia Shield mi ta nová apka DJI Go padá stejně jako předchozí DJI pilot. Hnus velebnosti.
gardenroute

#420 Příspěvek od gardenroute »

Chodí ti na Shieldu na jeho HDMI vystupu v realu letove video bez znatelneho lagu ? Myslim, ne vice nez 120-150ms, které ma L.B. sam o sobe ? A soubezne bezici aplikace je soucasne rozumne ovladatelna ? Zkus to prosim pripojit na nejaky HDMi prispevkovy pristroj, jaka všechna telemetrie tam je videt ? Diky.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“