Unašeč guma vs. pevný

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Draken

Unašeč guma vs. pevný

#1 Příspěvek od Draken »

Tak jsem dneska byl zas poletovat s FW-190 a při startu s plným plynem najednou fruuum a vrtule letěla do pryč. Nevím jestli prdla gumička nebo se jen záhadným způsobem vyvlékla, ale docela mě to vyděsilo. Naštěstí jsem byl vybaven tak jsem mohl létat dál. Pak se mi to stalo ještě jednou, unašeč mám tento Gumičkový unašeč pr.3.17mm(GWS,APC) na pevný se mi přecházet nechce přece jenom je to bez podvozku a ty moje přistání úplně jako do peřinky nejsou.

Tak by mě zajímalo jestli se s tím někdo setkal, jak to řešil popřípadě jestli pevný unašeč láme vrtule při méně hladkých přistání?

Podotázka je lepší mít na regulátoru nastavenou brzdu nebo ne?
TwinStar II, FW-190, FUNCUB
http://draken69cz.rajce.idnes.cz/
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Unašeč guma vs. pevný

#2 Příspěvek od Woita »

Každopádně pevný unašeč láme vrtule, i hřídelky motorů, když vrtulí zachytíš o zem. Často lítám na vysoké trávě. Co já už jich zlámal, ach jo... Gumičkový jsem kdysi zkoušel, ale k srdci mi nepřirosl, tak holt kupuju vrtule. :oops:
Zdá se mi lepší (co se týká ochrany vrtule) přistávat se zabržděným motorem než s točícím se. A nejlepší na toto jsou sklopky, ty se z principu nelámou. Ty jsou ale výsadou spíš větroňů, pravda že na warbirdu by to asi vypadalo divně.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Zba
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Zba »

Stalo se mi to několikrát. Radši tam mám vícero obyčejných gumiček než ty tlusté, co se k tomu dodávají. Ty mi za letu praskly několikrát. Občas je z nudy vyměním a mám pokoj. Od té doby, co nepoužívám jenom jednu, jsem vždy přistával s vrtulí :-D
Pevný unašeč bohužel láme vrtule docela dost. Záleží na tom, jak robustní vrtuli tam dáš, ale nakonec zlomíš každou. Brzdu neřeším. Ale můžeš si jí nastavit a pak před přistáním 20krát přidat a stáhnout plyn, než se ti vrtule zastaví ve vhodné poloze = vodorovně se zemským povrchem :lol:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jyrry »

Woita píše:Každopádně pevný unašeč láme vrtule, i hřídelky motorů, když vrtulí zachytíš o zem. ...
Tady mám pevný unašeč a žádný podvozek. Létám s tím už docela dlouho a nikdy se vrtule nezlomila. Tipuju že to je tím že je "podepřená" kuželem. A taky to je kvalitní APC.

Woita píše:... pravda že na warbirdu by to asi vypadalo divně.
Tady mám sklopky. Vypadá to nějak... blbě? :wink:
Lightning_Rokycany_2012.jpg
jyrry.webnode.cz
Draken

#5 Příspěvek od Draken »

jyrry píše:Tady mám pevný unašeč a žádný podvozek. Létám s tím už docela dlouho a nikdy se vrtule nezlomila. Tipuju že to je tím že je "podepřená" kuželem. A taky to je kvalitní APC.

Předpokládám že to bude taky z 90% o rukách, že s tím asi neplácáte o zem tak jako já.

Woita: raději budu kupovat gumičky než vrtule XD co přistání to mínus 40-50 kč mi přijde dost.

Zba: ty klasický do vlasů nebo nějaké lepší? S tou brzdou už jsem zkoušel jak s tak bez a asi v tom rozdíl nebude no.
mab
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mab »

Woita píše: A nejlepší na toto jsou sklopky, ty se z principu nelámou. Ty jsou ale výsadou spíš větroňů, pravda že na warbirdu by to asi vypadalo divně.

veka1 je používá běžně a vypadá to v pohodě :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KrG5nCAgooI[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S0-icCQWP14[/youtube]
x9d, x-lite pro a pár poletuch
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ddano007 »

Draken píše:...unašeč mám tento ... na pevný se mi přecházet nechce...

Tak by mě zajímalo jestli se s tím někdo setkal, jak to řešil ...

Na Su27 mam tiez gumicky ( nema podvozok), unasac pouzivam nejaky z HK ( nechce sa mi hladat), principialne to iste ako tvoj. Mne sa to stalo tusim 2x nad morom, toz je ti jasne, ze po kupani v mori isla elektronika do certa :D
Tie gumicky su vcelku na ... piiip ... , neznesu moc napinania. Radsej som zacal pouzivat obycajne gumicky z Kauflandu ( pytlik gumiciek rozne farby) a s citom napnut. No a z casu na cas menit, v lete castejsie. Odvtedy - tuk, tuk - nepraskaju...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

Domácí potřeby a těsnicí kroužky, nějaké lepší, třeba silikonové, taky to lidi používají.
jyrry.webnode.cz
Draken

#9 Příspěvek od Draken »

Tak všem děkuji za rady, zatím zkusím jiné gumičky/kroužky a i kdyby to mi nesedělo asi koupím tu sklopku a bude vystaráno, ještě jednou dík.
mmaki

#10 Příspěvek od mmaki »

Draken píše:Tak všem děkuji za rady, zatím zkusím jiné gumičky/kroužky a i kdyby to mi nesedělo asi koupím tu sklopku a bude vystaráno, ještě jednou dík.

Chod rovno do sklopky a usetris. Na bezne polietanie to staci. Ked pojde o nejaku prezentaciu tak to prebalis za klasicku vrtulu s pevnym unasacom.
VTjr

#11 Příspěvek od VTjr »

Já jsem na BF-109 od Alfa Modelu (bez podvozku) měl původně nějakou křehkou elektroletovou vrtuli, kterou jsem však zlomil hned při prvním přistání. :cry: Tak jsem to vyřešil tím, že jsem tam dal plastovou spalovákovou vrtuli (z černého pružného plastu, tušim zn. TAHOS, nebo kdysi byly podobné i od Kovozávodů Prostějov) a ta přežije naprosto všechno. :) Na to jsou dobré i žluté spalovákové vrtule od KAVAN. Jsou natolik pružné, že se jednak ani nezlomí, ale ani neohnou osičku motoru. :wink:
Gumičkový unášeč jsem vždy pokládal za pitomost, ale uznávám, že pro jistou kategorii pilotů jsou potřeba. :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
honzaop

#12 Příspěvek od honzaop »

Pokud chceš zkusit, kup si balíček obyčejných nafukovacích balonků pro děti a odstřihni si ten kroužek na konci, co se drží zubama při nafukování. Používám to už dost dlouho, jsou pružné, ale pevné a buď jeden, nebo dva dle potřeby na unašeč. Lze ustřihnout i s kouskem krčku balonku a srolovat a nezteří to tak jak ty originál tlusté gumy u unášečů... Tyto pak praskají.
U pevného unášeče bohužel brzdu jak píše Zba a před pristáním párkrát zastavit motor při klesání, až bude vrtule v požadované poloze, tahle jsem taky lítal, jde to, ale chce to mít cit a rezervu v baterce :)´.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
Draken

#13 Příspěvek od Draken »

Momentálně tam mám obyč GWS 9x7,5, sklopku jsem našel pouze 9x7 ale v tom zas takovej rozdíl nebude ne?

Jj pro nás ne/piloty je to bezpečnější, zrovna teď si neumím představit že bych přistával s podvozkem ani na to nemám plochu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

honzaop píše:... balíček obyčejných nafukovacích balonků ...

Slušne pruží i ty nafukovací balónky pro dospělé :lol: :lol:
Nevím ale jak na tom jsou s odolností proti UV...
jyrry.webnode.cz
Draken

#15 Příspěvek od Draken »

jyrry píše:Slušne pruží i ty nafukovací balónky pro dospělé :lol: :lol:
Nevím ale jak na tom jsou s odolností proti UV...

By mě měli u nás v sámošce za kaňoura kdybych tam před víkendem bral 3-4 balení :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“