Asi to někde už existuje, asi na to existuje aplikace, ale .....
Vzal jsem informace o možnostech nastavení přijímačů Boscam 805, Boscam 832 a přidal jsem i systém Immersion. Pokud je něco dalšího, o čem nevím, tak dejte odkaz a budu aktualizovat.
Kromě surového soupisu a seřazení frekvencích vzestupně jsem přidal i příslušné nastavení přijímačů.
Ten modře označený kanál je frekvence metrologického radaru Skalky u Protivanova na Moravě, tak na to na Moravě myslete.
Dovolil jsem si navrhnout vhodné kanály, aby se omezilo vzájemné rušení, tedy minimálně s odstupem 40MHz (ve sloupci 2. a 3. doporučené je 35MHz jen v jednom případě). Pak se dá poskládat solidně 8 lidí.
Pro menší počet 6 a méně nastavte kanály podle prvního sloupce, tak je odstup 60MHz.
Je možné, že bude vznikat "něco jako interference", ale to nemám ověřeno a dostatečné znalosti k jistotě vyjádření.
Pro uživatele, kteří nepamatují dobu 27MHz, 35MHz, 40MHz, návod jak se s kanály pracuje:
Přijdu na plochu a pozdravím se s kolegy. Mezi řečí o zdraví, holkách a pivu se poptám i na kanál. Nastavím si takový, který nikdo nemá, všechny upozorním, že zapínám (jsem připraven okamžitě vypnout !!!!). Když je vše OK, tak létám.
Není volná vhodná frekvence?? Prostě počkám, až se nějaká uvolní. Ideální je se dohodnout s jedním kolegou, nastavit stejnou a střídat se, je to jednoduché.
Na větších akcích je lepší používat "kolíčkovou metodu". Po společenském kolečku se vyptám, kde je tabule s frekvencemi. Vezmu SVŮJ prádelní kolíček na kterém mám jméno a ten připnu na tabuli s frekvencemi, frekvenci nastavím a všechny upozorním, že zapínám (jsem připraven okamžitě vypnout !!!!). Když je vše OK, tak létám.
V tomto případě měním kolíček s kolegou. Ideální místo kolíčku je na anténě vysílače.
Je absolutně nemyslitelné, jen tak bez komunikace s okolím zapnout vysílaní a někoho, možná, sestřelit. To že, v tom minule nebyl problém NIC neznamená. Komunikace, komunikace, komunikace.
Zároveň, pokud vidíte létat neznáme modeláře, tak k nim zajděte a následuje společenská část.... a domluva na frekvenci. Je docela možné, že je budete znát z RCMANIA.cz. Nikdo vám hlavu neutrhne, naopak, je to známka znalosti a vybraného modelářského vychování.
Samozřejmě, že to berte jako doporučení, každý je zodpovědný sám za sebe, ale zapnutí stejného kanálu nebo způsobení neřízení se mezi modeláři vždy odsuzovalo.
Tak vidíte, kanály nejsou jen litinové.