Tyčinka posiluje plošný spoj aby to vydrželo 30 A. A když dochází tak se dá kratší. Samozřejmě se plošňák přepálil. Naštěstí se to nestalo ve vzduchu ale doma při zátěžové zkoušce nové koptéry. Jenom doufám, že je nezkrátil i v těch ostatních reglech.
Číňan ušetřil trubičku v reglu.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Číňan ušetřil trubičku v reglu.
Takto to mělo vypadat:
Tyčinka posiluje plošný spoj aby to vydrželo 30 A. A když dochází tak se dá kratší. Samozřejmě se plošňák přepálil. Naštěstí se to nestalo ve vzduchu ale doma při zátěžové zkoušce nové koptéry. Jenom doufám, že je nezkrátil i v těch ostatních reglech.
Naposledy upravil(a) OK2BUH dne pát 03.07.2015 16:00, celkem upraveno 1 x.
Re: Číňan ušetřil trubičku v reglu.
Jaké je označení toho ESC? Abych věděl na které značky si mám dávat pozor a kontrolovat je.
Tak je to ještě horší než jsem myslel. Když se dívám na ty tři zbylé tak jsou tam taky krátké tyčinky. Takže to nebyl omyl ale inovace. Jsou úplně praštění po palici. Jsou tam prokovené díry takže proud zpočátku vede po obou stranách. Potom díry končí a vede to asi 5 mm jen po jedné straně a teprve potom je tyčinka. V tom místě se to musí zákonitě přepálit. Já jim dám 30 A !!! Měl jsem tam motor Sunnysky 2212 na 3S.
Jsou to tyto regly: http://www.ebay.com/itm/4PCS-30A-SimonK-Brushless-Speed-Control-ESC-With-BEC-3A-For-Axis-Quadcopter-/351199765608?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51c5232468
Jsou to tyto regly: http://www.ebay.com/itm/4PCS-30A-SimonK-Brushless-Speed-Control-ESC-With-BEC-3A-For-Axis-Quadcopter-/351199765608?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51c5232468
Výzkum pokračuje: doplnil jsem delší tyčinku a vybuchl fet. Takže to bylo možná jinak. První byl v háji fet a to slabé místo tam mají jako pojistku. To by bylo na druhé straně dobré, že neshoří celá koptéra. No nic, budu ty zbylé pořádně trápit a když přežijí tak koupím jen ten jeden. Máte někdo zkušenosti s těmito regly?
Nekup to za ty peníze.
A to coptera když se netočí jde k zemi na rozdíl od letadla nebo heliny.
Nevím kdo víc šetří, jestli čínan nebo ty.
Kdyby lidi nekupovaly tak nesmyslně levné věci, tak by ani výrobce tak nesmyslně nešetřil.
A to coptera když se netočí jde k zemi na rozdíl od letadla nebo heliny.
Nevím kdo víc šetří, jestli čínan nebo ty.
Kdyby lidi nekupovaly tak nesmyslně levné věci, tak by ani výrobce tak nesmyslně nešetřil.
zas povedzme si to tak že ani v TMM 40A nie sú žiadne tyčinky, len normálna nahrubo vrstva cínu na niektorých prúdom zaťažených cestách..
To mi skorej na prvom obrázku chýba, mám pocit že ten cín bude drahší než tie trubičky, a pripadá mi to málo priletované, z fotky to vyzerá ako priložené na povrch, nie?
Hrozím sa skorej toho, že môže byť reálne že budú aj ručne letované regly bez olova, ?
Ale aby som objektívne povedal aj druhá stranu mince, fety vybuchujú takmer vždy preto že je dlhý alebo slabý alebo so studeným spojom, kábel k baterke od reglu.
Prekročí sa napätie, lebo kondík nestačí, fety sa skratnú, a vybuchnú až potom.. Nevybuchne len tak zo srandy.. Teda ak nie je skrat v motore, alebo nezblbne program čo tie fety riadi.
Ale teda v copterke by som sa celkom aj spýtal, ako bola táto vec s káblami k baterke, vyriešená, keď je tam reglov toľko..
To mi skorej na prvom obrázku chýba, mám pocit že ten cín bude drahší než tie trubičky, a pripadá mi to málo priletované, z fotky to vyzerá ako priložené na povrch, nie?
Hrozím sa skorej toho, že môže byť reálne že budú aj ručne letované regly bez olova, ?
Ale aby som objektívne povedal aj druhá stranu mince, fety vybuchujú takmer vždy preto že je dlhý alebo slabý alebo so studeným spojom, kábel k baterke od reglu.
Prekročí sa napätie, lebo kondík nestačí, fety sa skratnú, a vybuchnú až potom.. Nevybuchne len tak zo srandy.. Teda ak nie je skrat v motore, alebo nezblbne program čo tie fety riadi.
Ale teda v copterke by som sa celkom aj spýtal, ako bola táto vec s káblami k baterke, vyriešená, keď je tam reglov toľko..
coro píše:....
Prekročí sa napätie, lebo kondík nestačí, fety sa skratnú, a vybuchnú až potom..
Dokázal bys nasměrovat, proč kabel od baterky až k reglu umí způsobit zničení regulatoru?
Delší kabel má větší odpor a snižoval by tak napětí na regulatoru, ale regulátor nemá deklarované nejnižší napětí, pod kterým už vybuchuje.... Nebo se pletu?
Coro, nasadil jsi mi brouka do hlavy. Tam by skutečně mohla vznikat vazba na společném přívodu. Pokud měly motory stejný tah tak bylo všechno OK. Ale zarazilo mě, že skoro nereagoval YAW jako by se ty regly vzájemně synchronizovaly mezi sebou. Pak jsem zkoušel náklony, to reagovalo ale při tom to odešlo. Teď jsem zkoušel ty zbylé tři regly samostatně, trápil jsem to docela dost a chovají se vzorně. Ten rám je Dart400 z HK a tam je silový rozvod jako plošný spoj. Vzadu je konektor baterky pevně spojený s rámem, plošný spoj vede do středu a tam jsou připojeny regly na krátkých drátech. Podobně jsou dělány i rámy Lumenier. Neměl jsem k tomu moc důvěru ale úbytek napětí tam není ani to nehřeje. Zkusím to pro jistotu vést ještě silnými vodiči paralelně k tomu plošňáku.
Normálne sa do cievky motora pustí prúd, presnejšie povedané, pustí sa napätie ale ona je tá cievka cievkou a to znamená že na prvý moment nechce pustiť a prúd sa rozbieha postupne..
No a pri menšom než plnom plyne alebo kým sa ešte motor nestihne roztočiť, čiže otáčky nie sú tak vysoké aby to pohyb magnetov nad tou cievkou držal na nízkom prúde, a tak ten prúd dosiahne nejakú hodnotu.
Je to násobok toho čo je priemer či hoci aj RMS, viditeľné na meráku - v tom momente.
No a pri menšom než plnom plyne, to v tom momente regl preruší.
A je úplne základná vlastnosť cievok, že ony to len tak prerušiť nenechajú a ten prúd podržia. Je im takmer jedno aké bude potrebné napätie aby ten prúd pokračoval - to znamená, napríklad že si to nájde cestu aj vzduchom a preskočí iskra..
Tu v regli si to nájde cestu ochrannými diodami fetov, ale cestou CEZ BATERKU - nabíja ju to. Dáva sa tam aj kondík aby pomohol, ale nestačí.
Problém je že káble k baterke, sa správajú tiež trošku ako cievka - majú parazitnú indukčnosť a teda nedovolia žiaden skokový nástup prúdu, donútia ho nabehnúť pomalšie (aj keď je to maličká parazitná indukčnosť a je to ledva viditeľný efekt). Ale nejde o odpor - aj keby boli hrubé jak palec a supravodivé, majú indukčnosť.
(samozrejme, ak tam má niekto studený spoj alebo odpor, je to len horšie..).
Ale vráťme sa k tomu že keď sa ten obvod preruší skokom, tak ten prúd do baterky musí nabehnúť tiež skokom, žiadny pozvoľný nástup. No ale tá parazitná indukčnosť niekedy stačí na to aby sa to nemohlo do tej baterky dostať - a zostane to v regli a hľadá si nejakú tú cestu.. A vyskočí napätie. A je mu jedno ako vysoko treba, lebo sa MUSÍ zachovať ten prúd.
Ale fety pri 15V na bázi a hlavne pri 50, niektoré 75 alebo aj 100 voltoch na výkonových nožičkách, prdnú a je po nich. BEZ potreby výkonu, zničí ich len napätie.
No a keď prdnú tak zostanú v skrate. Vyhorí to až neskôr, keď procesor prepne mostík do nasledujúcej polohy. Ten novo zapnutý s tým prdnutým vyskratujú baterku a vyšumí to na škvarky..
Snažil som sa ľudovo slovne... Dá sa to tak?
No a pri menšom než plnom plyne alebo kým sa ešte motor nestihne roztočiť, čiže otáčky nie sú tak vysoké aby to pohyb magnetov nad tou cievkou držal na nízkom prúde, a tak ten prúd dosiahne nejakú hodnotu.
Je to násobok toho čo je priemer či hoci aj RMS, viditeľné na meráku - v tom momente.
No a pri menšom než plnom plyne, to v tom momente regl preruší.
A je úplne základná vlastnosť cievok, že ony to len tak prerušiť nenechajú a ten prúd podržia. Je im takmer jedno aké bude potrebné napätie aby ten prúd pokračoval - to znamená, napríklad že si to nájde cestu aj vzduchom a preskočí iskra..
Tu v regli si to nájde cestu ochrannými diodami fetov, ale cestou CEZ BATERKU - nabíja ju to. Dáva sa tam aj kondík aby pomohol, ale nestačí.
Problém je že káble k baterke, sa správajú tiež trošku ako cievka - majú parazitnú indukčnosť a teda nedovolia žiaden skokový nástup prúdu, donútia ho nabehnúť pomalšie (aj keď je to maličká parazitná indukčnosť a je to ledva viditeľný efekt). Ale nejde o odpor - aj keby boli hrubé jak palec a supravodivé, majú indukčnosť.
(samozrejme, ak tam má niekto studený spoj alebo odpor, je to len horšie..).
Ale vráťme sa k tomu že keď sa ten obvod preruší skokom, tak ten prúd do baterky musí nabehnúť tiež skokom, žiadny pozvoľný nástup. No ale tá parazitná indukčnosť niekedy stačí na to aby sa to nemohlo do tej baterky dostať - a zostane to v regli a hľadá si nejakú tú cestu.. A vyskočí napätie. A je mu jedno ako vysoko treba, lebo sa MUSÍ zachovať ten prúd.
Ale fety pri 15V na bázi a hlavne pri 50, niektoré 75 alebo aj 100 voltoch na výkonových nožičkách, prdnú a je po nich. BEZ potreby výkonu, zničí ich len napätie.
No a keď prdnú tak zostanú v skrate. Vyhorí to až neskôr, keď procesor prepne mostík do nasledujúcej polohy. Ten novo zapnutý s tým prdnutým vyskratujú baterku a vyšumí to na škvarky..
Snažil som sa ľudovo slovne... Dá sa to tak?
Souhlasím, indukčnost kabelu k baterce při těchto proudech a frekvencích musí vadit. Pokud jsou vodiče blízko sebe tak se indukčnost do značné míry vyruší (podobně jako bifilární vinutí). Tady ty rámy s plošňákem jsou sice elegantní a bez práce ale indukčnost tam bude velká, protože ty cesty jsou tahané daleko od sebe. Nehledě k tomu co to dělá s vyzařováním magnetického pole do kompasu. Nic, koupím další regl a natáhnu to silným krouceným vodičem.
diky za vysvětlení
walter2 píše:
Dokázal bys nasměrovat, proč kabel od baterky až k reglu umí způsobit zničení regulatoru?
Delší kabel má větší odpor a snižoval by tak napětí na regulatoru, ale regulátor nemá deklarované nejnižší napětí, pod kterým už vybuchuje.... Nebo se pletu?
Něco o délce kabelů od baterky k réglu probírají tady http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=257371
Majklik píše: ... Něco o délce kabelů od baterky k réglu probírají tady viewtopic.php?p=257371
a taky tady viewtopic.php?f=7&t=65245 a tady viewtopic.php?f=39&t=71289
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Před 6 lety jsem si dal k Dvorskýmu do Compra udělat zakázkový regly do potápěčských scooterů. Napájení bylo ze dvou sériových PB geláku 12V/28 nebo 56Ah. Regl řady TMM (30V/100A) nereagoval na klasický řídící impulzy ale měl 3 magnetický spínače zap/vyp, 32 kroků otáčky nahoru, 32 kroků otáčky dolů. Napájení bylo celkem přes 2 metry dlouhý z CYA průřez 6mm. Z baterie šlo ve špičce 60A, trvale kolem 40A. Po proměření v bazénu se pouze na rozdíl od standard reglů osazovala kvůli délce kabelů trojnásobná kapacita elektrolytů na napájecím vstupu regulátoru. Nikdy s tím nebyl žádnej problém. Motor měl cca 100 ot/V.
Jirka
Jirka
Budu ted stavet kopteru kvadru cca 700-800mm takze k reglu bude tak kolem 400mm siloveho kabelu k baterce (regli budou primo pod motory). Ma cenu pridat k reglum rovnou nejaky dalsi low esr kondik? Kabely silove kroutit nebo naopak vest linearne tesne u sebe?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless